(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 995
  • 726
  •   1
Отговори
# 630
Имате ли идея с какво да боря щитоносни въшки, което да не е химия?  Confused

# 631
  • на пъпа на Златията
написах ти в един по-преден пост, за зехтиената емулсия на Амика. Ама , не зная дали е за щитоносна. 

# 632
Запазила съм пост на Амика, в който се казва именно:
"За въшки по боба и по сливи/джанки работи настойката от колтуци от домати - изобщо доматена зеленИя, може и листа.
Проблемът на въшките е, че са много, много, много видове. При мен на джанката се появяват едни нежни, с приятен зелен цвят (Малка сливова листна въшка Brachycaudus helichrysi Kalt). Точно те се морят с колтуците. А също и черната бобова листна въшка (Aphis fabae).
Обаче напълно подобни по вид зелени листни въшки по ябълките (зелена ябълкова листна въшка - Aphis pomi) се повлияват единствено от нийм.
Прасковената листна въшка (Myzodes persicae) се повлиява от сапунено-зехтинената емулсия.
Черната черешова листна въшка ( Myzus cerasi) мре от настойка от фасове.

Не пръскайте наляво-надясно със сода. Това, че содено-сапунено-зехтинената емулсия мори някои видове въшки се дължи не на содата, а на останалата сапунено-зехтинена част.
Содата я ползвайте, когато се борите с алтернария и с мана по краставици и тикви/тиквички.

Не разчитайте на случайно запомнени комбинации. Всичко трябва да е записано в "корабния дневник".
"
И не знам сега щитоносните с какво точно да ги моря. Нямам опит.

# 633
  • на пъпа на Златията
Опитвай. По-бързо.
Щото от мислене ще се нароят,  като сирийци на турската граница.

# 634
  • Варна-София
Бушка, сега се загледах в лимона. Растението е отвсякъде достъпно и мисля, че няма нужда от пръскане. Аз бих си го изчистила на няколко пъти с памуче, накиснато в сапунена вода - ама от истински сапун, от онези за пране. Ако ще купуваш от магазина разгледай състава на най-простите сапуни, от типа на Дуру, например, чети състава, ако има Tallowate - той ти трябва. Това значи, че е правен от животинска лой и ще ти свърши работа.

Не знам дали лимоните понасят, такава операция, но аз бих проверила и около кореновата шийка - може и там да имаш свърталище на щитоносни въшки.

И наистина имат голяма размножителна способност.

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 10:46 от amica1

# 635
Благодаря!
Ще намеря домашен сапун.  Hug

# 636
Пак здравейте и дано не ставам досадна Embarassed, но напоследък се ровя в сайтове за... храсти. Имам в двора могилка, която направо си плаче да бъде превърната в алпинеум, но ми се зави свят от стотиците цъфтящи, пълзящи и какви ли не храсти и цветя... ooooh! Ако има някой запознат с темата (или ако мястото на въпроса ми не е тук...)
Моля за някакъв ориентир... Къде мога да ги поръчам, какви да избера (или ме препратете нанякъде Laughing, ако има такава тема и специалисти)
Тъкмо вчера открих отговорът за теб: http://zelena-prolet.com/Dekorativni_trevi
Полудях от красотата и разнообразието. Остава и да си направя (някога) алпинеум.
Рорик, благодаря.  Hug

Благодаря за сайта - харесах си тооолкова много неща

Най-красив и невероятен алпинеум, който аз съм виждала, притежава нашата Tedy. Доброволно да си го снима и покаже, за да не влизам в ролята на папарак.
Ани, благодаря за мението, но както една "приятелка" казваше - нашето е цветен кът, а не алпинИум ... Каквото и да е  наистина, в миналото беше много красиво особено пролетта когато цъфтяха азалиите Simple Smile  Забавих се, със снимката, а и не знам до колко е по темата; ще снимам, за да се видят разликите през годините и сега ... (много растения (всички азлии, витошкото лале ...) ни загинаха след намесата на съседите ... ).
А по темата - Райската ябълка ни узря ! (уточнявам , че при нас не виреят - трудно им е ; мръзнат и до сега плодовете й си оставаха зеленеещи) и на нея ще направя една фотосесия, но кога ще сколасам ... не знам Embarassed 

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 11:46 от Тedy

# 637
  • Варна-София
Във връзка с алпинеума, днес ми сложиха в ръцете растението "аптения". Оказа се, че тук съвсем до морето, то даже зимува навън. Колежката ми обясни, че всичките й саксии на балкона са с аптения (правела разкошен водопад), защото обича слънце, не страда от засуха. Чудесно почвопокривно, сукулентно растение и цъфти, макар и не много обилно, но все пак забележително.
https://www.google.bg/search?hl=bg&gs_rn=31&gs_ri=psy-ab … umCEYGttAbl4IHoBA

# 638
Теди, много е красиво!

Аз мъча една райска ябълка от 2-3 години, пролетта реших, че е на много ветровито и не и понася, преместих я, та май съвсем я довърших. Дано изкара зимата.

Амика, не бях срещала този сукулент 1 интересен е, може да пробвам, ако го срещна някъде.

# 639
  • Пазете Гор
Намерих си един стар учебник за техникуми по земеделие и четох, четох, щото да се попросветя за пролетните резитби при овошките. Нагълтал съм се с термини до под капата, но съм убеден, че почти нищо не знам. Досега не съм рязал овошки, е то е мероприятие с изключителна важност. Някои не препоръчват резитби на черешеи, кайсии и вишни, но по книгата пише, че се прилага при различни видове, но с някои тънкости. Де да бяха написали и тънкостите

Ще започна с няколко ябълки. Съгласно учебника на две от тях ще проведа резитба за оформяне на короната, а на по-голямата - за подмладяване и оформяне. Режело се веднага щом времето "даде ръка" - демек да е такова, щото да позволи работа в градината. Февруари, надявам се.

Наредих зеле, туршии, прибрах орехите и половината праз, напълних мазето с картофи, боб  и чесън, запасих се като борсук. Чакаме Рождество.

# 640
Кажете, моля, искам да сложа малко корнишони в солена саламура, в едно мини бидонче, без оцет и други работи, да са хрупкави като от бидоните едно време, ама ще ми е за пръв път, та какво и как се прави?
Ама и да не станат безбожно солени.

# 641
 нова,сложи 3 процентен разтвор-300 грама на 10 литра или 3 супени лъжици на литър вода.Сложи и синапено семе,хрян-те ще държат хрупкави краставичките .И задължително отгоре- венче от лозови пръчки  Peace

# 642
Ох, много благодаря, отивам, че съм ги измила и приготвила, само чакам някой да даде идея.
Лозовите пръчки за какво са, аз знам, че се слагат върху зелето, но си мислех, че е за да държат камъка, който натиска отгоре?

Hug

ПП. На 10 литра вода, нали, не на обем на съда?  Embarassed

# 643
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ох, много благодаря, отивам, че съм ги измила и приготвила, само чакам някой да даде идея.
Лозовите пръчки за какво са, аз знам, че се слагат върху зелето, но си мислех, че е за да държат камъка, който натиска отгоре?

Hug

и копър (може пръчки само, може замразен или сушен) и черен пипер на зърна  Blush

за 'венче" съм използвала клонки виншя, твърди се, че също е консервант  Hug

# 644
  • Пазете Гор
Лозовите пръчки се слагат под тежестта и имат роля да притиснат краставичките или каквото там консервираме под повърхността на саламурата. Разправят, че над краставичките, зелето или туршиите е добре да има поне 4 см саламура. Освен лозови, могат да се ползват и вишневи, и дюлеви клонки без или с листа, стига, разбира се листата да не са увредени от слани или болести.

Другата не по-малко важна рола на клонките е тази им на консервант и стабилизатор на саламурата и зеленчуците. Дали това се дължи на танините в корите или на друго не помня, но наистина приготвената по този начин туршия е далеч по-хрупкава и трайна.

Аз ползвам 0.4% разтвор (400 г на 10 л), но ако се получи и с по-малко сол - по-добре е. Да речем 0,35 %.

Общи условия

Активация на акаунт