(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 923
  • 726
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна-София
Благодаря за напътствията!  newsm51

Изненадана съм от добрия вкус на топинамбура в туршия (рязаната с оцет и захар). Вчера пробвах с подозрение каква съм я забъркала, и трябва да кажа, че е направо вкусен. Бях използвала едни топинамбурчета с размер на лимки - идеално си намериха мястото.

Имах правени снимки на синигерчета върху мазна топка - ама къде да ги търся? Обаче, за да ви зафеня каква са красота, ви пускам готови снимки от нета:

http://fr.fotolia.com/id/30612670
http://imageshack.us/photo/my-images/526/p10808371.jpg/

При мен идват 2 вида синигерчета - големи с черни шапчици и два пъти по-малки от тях със светлосиви шапчици. Около десетина се събират наведнъж.

Най-много обичам когато видя синигерче да идва за първи път - веднага се разпознава - гладно, опърпано. До няколко дена перушинката му се заглажда и започва да блести.

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 09:01 от amica1

# 676
Темата за гъби в мазата ми е любима!
Преди няколко години ни носеха по едно чувалче от време на време, някъде от Русенско... (Красен, ако не бъркам newsm78)
Не става въпрос за промишлено производство, а да имаш винаги пресни гъбки в мазата  Hug
Просто слагахме чувалчето, поливахме и няколко месеца...  chef
Има и такива с кладница (която лично аз много уважавам като гъба) и със сигурност ще опитаме.

# 677
  • пак там
Иванова_Eнтусиаст, а мазето на къща ли е или блок? Някаква температура и влажност поддържали ли сте?

# 678
Мазето... не съм специалист, но в блок си мисля, че няма да стнане, Рися Sad
Аз говоря за къща с мазе, в което зиме и лете влагата и температурата са си почти постоянни...
Ако тръбите на парното наистина минават през него, силно се съмнявам, че ще береш гъби Sad
В тази връзка, за кладница това лято ми даваха оферти за заразени пънчета, на които просто трябва да се намери подходящо място в градината.
Тази година не намерихме време да се заемем с "въпроса", а и по околните гори все още я имаше диворастяща, а "братята"не я познават и не я берат, така че не беше належащо... но с последният им почин да горят всичко #2gunfire, предполагам, че догодина вече и нея няма да я има и пролетта ще опитам...

# 679
  • Пловдив
Ако има готови пънове, които просто да оставиш в градината и да си береш кладници като се сетиш (през останалото време те да си правят там каквото правят гъбите) и аз съм навита да си купя няколко. Двор голям Simple Smile

# 680
Янтра, чукни в Гугъл Wink, за да не правя реклама на някой...
Има фирми, които предлагат, но доколкото ме осведомиха, специално за кладница в градината е по-добре да изчакаш пролетта. На следващата година тя си презимува спокойно навън, но докато тръгне си и трябва малко топлинка... Simple Smile))

# 681
  • пак там
Мазето... не съм специалист, но в блок си мисля, че няма да стнане, Рися Sad
Аз говоря за къща с мазе, в което зиме и лете влагата и температурата са си почти постоянни...
Ако тръбите на парното наистина минават през него, силно се съмнявам, че ще береш гъби Sad

Да, нещо подобно ме притесняваше, както и теорията за изпусканите от мицела и гъбите отровни газове. Все пак вентилацията свързва целия блок, да не взема да изпонатръшкам съседите  Mr. Green

А кладница на двора и аз бих завъдила, но ако успея да преборя свеки да ми отстъпи едно ъгълче от двора, че нещо се дърпа. Идеи имам ужасно много, а тя е много консервативна откъм отглеждани плодове и зеленчуци... За момента само да едно коренче босилек съм я преборила.  Simple Smile Добре, че босилекът се държи прилично и в саксия на оградения балкона на апартамента Simple Smile

# 682
  • на брега на Дунава
Амика :

"Аз пък ще се пробвам с бакла. Толкова пъти сте писали за баклата - и Куркума, и другите. Четях с любопитство и ...и само толкова. Обаче, ето че ми тикнаха в ръцете семена с ултимативен надпис: "Сей сега!" А аз даже не знам какъв вкус има.
Аз също съм на север от Балкана и сея  баклата сега.Хубавото е ,че никне по рано напролет,докато е влажно и става по рано.Не съм имало случай да измръзне.Така че ако искаш я раздели на две и сега засей част от семената.
Отдавна не съм писала ,че повечко вися в един форум за рози и цветя, а то ние даже сме се увеличили с ново градинарче.
Да е живо и здраво бебчето .Очаквам и моя внук за Коледа да си дойде ,че през януари ще стане на 2 год.
Сега торите ли дръвчетата и по колко тор на дръвче ?

# 683
Здравейте градинарки !!!!
Моми4ета мога ли да сея сега семена на марула ? Или да си я сея на пролет Simple Smile
За торенето на дръв4ета ,преди седмица направихме торене със животиска тор ,като на всяко дръв4е сложихме около 2-3 лопати тор и 4акаме да опадат  листата за да направим и цялосното "къпане " Simple Smile)

# 684
Дръвчетата също и се варосват сега.

# 685
  • на брега на Дунава
Да,но поради липса на време утре ще наторя , варосам и ще напръскам дръвчетата с карбамид.Имам да садя още три дървета/ праскова ,кайсия и череша/  и 11 рози.Дано времето ми позволи ,че зимата май идва.

# 686
 звезден дъжд, около вторник е вероятно да завали сняг. За да презимуват успешно салатите, е необходимо да са около тази големина: http://s32-temporary-files.radikal.ru/4e08ba59f9f34760bdab5429e1 … ccf/-88693455.jpg, та дори и по-малки. Твоите семенца няма да намерят подходящи условия за покълване и растеж, впредвид настоящата зима. Леко си закъсняла, според мен, зимата идва.
"Каките" им са ето такива - http://s31-temporary-files.radikal.ru/0092a4af62104707a017bf2d88 … c73/-88693455.jpg. Те пък съвсем няма да презимуват, защото всяка вечер ни красят трапезата.
Рися, обори свеки с аргументи в ползата от екологично отгледани плодове и зеленчуци. колко са полезни и необходими за здравето на сина и, примерно. Wink

# 687
Я ме светнете карбамида и амониевата селитра химия ли са? Искам био дръвчета. Или да не си въобразявам? Нашият двор не е бил поддържан доста години и нито овошки са торени, нито са орязвани.
И аз имам за садене, но в неделя ще наблегнем на орязването на овошките и засаждането на една вишна.

МХ, да не си от русенският край? И моето село е почти на Дунава. В неделя го дават дъжд в западна България, до тогава може и да успееш.

# 688
  • Русе
⅞ ...and Happily Ever After  и моето село е почти на Дунава. Да не сме съседи, пък да не се познаваме.

# 689
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
⅞ ...and Happily Ever After  и моето село е почти на Дунава. Да не сме съседи, пък да не се познаваме.

...МХ, да не си от русенският край? И моето село е почти на Дунава. В неделя го дават дъжд в западна България, до тогава може и да успееш.

..

Аз също съм на север от Балкана и сея  баклата сега....

опнали сме се покрай Дунава от Видин, та чак до Русе май Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт