НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 561
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Здравейте и от мене,

Да попитам: с коя авиокомпания се лети от бг към норвегия? като изключим лятото

www.esky.bg

# 301
Здравейте и от мене,

www.esky.bg
Ами ние летим предимно с Луфтханза, КЛМ са супер, но билетите им са по-скъпи. Нискотарифните май нямат зимни полети...

# 302
Здравейте и от мене,

www.esky.bg
Ами ние летим предимно с Луфтханза, КЛМ са супер, но билетите им са по-скъпи. Нискотарифните май нямат зимни полети...
Берлин Еър-нискотарифни,но не са зле!http://www.finn.no/reise/

# 303
  • Stavanger, Norway
Здравейте, тези дни се свързахме с един човек (познат на наш познат), който живее в Норвегия. От него разбрахме, че ако се ползват услугите на агенция за да се наеме жилище, в повечето случи това те обвързва с договор за 1 и повече години. Това ми прозвуча странно, защото от изчетеното до тук не срещнах такива неща, но може да е останало между редовете  newsm78

Така ли е наистина? И как да различавам дали дадена обява във finn.no е от фирма или не? По-лесно ли е да се наеме жилище директно от собственика или трябва през фирма? Има ли някаква разлика като разход за наемателя, т.е. по-изгодно ли е направо от собственика или от фирма да се наеме?

# 304
  • In my tropical dream
Да, има такива, които не позволяват да разваляш договора първата година, но това си го пише в обявата и просто ги прескачай, ако не те устройва. (Ето пример: http://www.finn.no/finn/realestate/lettings/object?finnkode=46136147). Не мисля, че по-голямата част от фирмите действат така. Не знам дали е по-лесно от собственик или от фирма, наемала съм и по двата начина, няма разлика. Няма разлика и финансово. Парите за депозита (2 или по-често 3 наема) се слагат в банкова сметка, до която нямате достъп по отделно ти или наемодателя. Предизвестието, което дължите при напускане мисля, че е равно на депозита, 2 или 3 месеца. Когато освободите апартамента и собственика/фирмата одобри състоянието, тогава се освобождава депозита и можеш да си го изтеглиш обратно.
И как да различавам дали дадена обява във finn.no е от фирма или не?
Още докато разглеждаш резултатите от търсенето във фин, под адреса пише или името на фирмата или Privat annonsør. Като влезеш в обявата, вдясно са данните за контакт и фирмите си личат, имат лого, интернет сайтове, всякакви телефони; а собствениците са само име и телефон. Лесно разпознаваеми са фирмите. Но според мен за наемателя няма разлика дали наема от частно лице или фирма.

# 305
  • Stavanger, Norway
Благодаря, Мартини   bouquet Много изчерпателна и полезна информация.  Peace

Наскоро някой беше питал за изпращане на мебели от България в Норвегия. Някой правил ли го е? С каква фирма? Някакви отзиви?

# 306
Здравейте !
Може ли някой да ми помогне с информация за фризорски курс в Осло(и ако някой се е записал да сподели впечетления)
Благодаря.smile3525

# 307
  • Stavanger, Norway
Аз пак нахлувам с въпрос  Embarassed Извинявам се, в предните теми имам спомен, че беше коментирано, но наистина няма да имам време да търся мнение по мнение, а с търсачката не успявам да го намеря.

Посъветваха ни да си дойдем с колата в Норвегия. Познати, които са от няколко години там, казаха, че 1 година колата може да се кара без да се пререгистрира. Това вярно ли е? Някакви мита, такси или нещо такова дължим ли при влизане в страната? Не искам неприятни изненади точно от това  newsm78 Моля, ако някой има информация да сподели.

# 308
Привет на всички тук. Изчетох доста от написаното, а и пробвах да търся с търсачката, но не ми се получава.... а съм сигурна че е дискутирано това, което ме вълнува Thinking
Та на въпроса: налага ми се тримесечен престой в Норвегия /от 21.01.2014/ и искам да ви попитам има ли начин моите близки от България да ми изпратят лекарство, което получавм по протокол от НЗОК и съответно това означава че го вземам по веднъж в месеца. Самото то не тежи повече от 100 грама. Четох някъде, че трябва да се снимат рецептите. Ако някой от вас се сблъсквал с проблема ще му бъда много благодарна да сподели опита си.
Поздрави! Peace

# 309
Досега не съм участвала във форума, но сме цялото семейство от 6 месеца в Норвегия. По въпроса за карането на кола една година, току що се опарихме. Дойдохме с колата, точно да се възползваме от тази момент за едната година. Преди една седмица дойдоха трима полицаи в събота вечерта в 20,00 и ни прибраха документите и номерата на колата. Аргумента им беше, че сме изглеждали установени, децата ни ходели на училище. В закона пише, че може да ползвате колата една година ако имате трудов договор за точно такъв период, ако е безсрочен изгаряте. Сега направиха на съпруга ми такъв договор, но очакваме решението на повиша инстанция.

# 310
Привет на всички тук. Изчетох доста от написаното, а и пробвах да търся с търсачката, но не ми се получава.... а съм сигурна че е дискутирано това, което ме вълнува Thinking
Та на въпроса: налага ми се тримесечен престой в Норвегия /от 21.01.2014/ и искам да ви попитам има ли начин моите близки от България да ми изпратят лекарство, което получавм по протокол от НЗОК и съответно това означава че го вземам по веднъж в месеца. Самото то не тежи повече от 100 грама. Четох някъде, че трябва да се снимат рецептите. Ако някой от вас се сблъсквал с проблема ще му бъда много благодарна да сподели опита си.
Поздрави! Peace
Рецепта–може копие,евентуално касов бон,прикрепени към лекарството!

# 311
  • Stavanger, Norway
big_family, едно голямо БЛАГОДАРЯ за информацията. Ще ни е  много полезна.   bouquet
Ние май се насочваме към Ставангер. Някой намирал ли си е квартира в Норвегия още от България? Ние разбира се ще пробваме, но възможно ли е изобщо? Без трудов договор ще сме отначало  newsm78 Разбрах за някакви бунгала в покрайнините, но като цени излиза все едно си наквартира, а катоусловия не е много яко (ще оцелеем разбира се на първо време, но не ми се вижда оправдано от финансова гледна точка  Rolling Eyes).

# 312
  • на брега на морето
Биг Фемили, ако притежавате колата повече от 3 г преди да сте дошли в Норге, имате право да я регистрирате без да плащате такси, т.е. само за регистрацията и номера ще платите.
Ако сте само от 6м с колата в Норге(например мъжът ви не е имал престой по-преди с колата в Норге), а са постъпили така с вас(имате право да карате колата 1 г), може да ги съдите.
Има безплатна юридическа помощ- зная за тази  - jurk.no, но те евентуално могат и към др. безплатни адвокати да ви пренасочат. Peace Успех! Hug  bouquet

# 313
  • Ориндж каунти
Ava@, а татковци на първокласници може ли да отговарят Simple Smile?.
Това за колата е така, както е описано от голямото семейство. Като цяло, преценят ли, че сте се установили в страната, губите право да карате колата с български номера. И няма значение дали сте тук 2 г или 2 месеца. Може да си поискате номерата, но най-вероятно ще ви гивърнат, когато решите да пътувате към България и няма да можете да дойдете пак с колата. Варианта е да я регистрирате тук, което си е законово уредено. Всички варианти да се тарикатее излизат много скъпо впоследствие.

# 314
Здравейте, и в Норге ли децата навършват пълнолетие на 18 г.?
Чувам обаче , че имат някакви забрани до 21 г.  не могат да си купуват алкохол и подобни
Някой може ли да ме осветли по въпроса? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт