НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 693
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
Аз да си споделя, че след близо месец в Норгето съм много щастлива, че сме тук, защото всичко ми харесва. Направо съм очарована от тази страна. Поне за сега Simple Smile

И аз, която не харесвах по принцип русоляви хора, сега си промених мението на 180 градуса - мнооого красиви скандинавците бе  Crazy Има толкова хубави и жени и мъже, че гледам като халосана след тях  Grinning

Мъничето тръгна на градина и за сега много и харесва, но си я вземам капнала от умора и игра - като кашкавалче.

# 31
Здравейте и от мен  Simple Smile!Ние сме се установили засега в Sommarøy !Малкото ни момиченце другата седмица ще ходи на дългоочакваната от всички ни детска градина а каката на училище - 2 клас !Харесва ми форума и ако има някой от Tromsø бих се радвала ако ми пише  Simple Smile!Иначе тук е много красиво но езика ми е доста труден за сега !Ами чао мамчета и весели дни   bouquet !

# 32
  • Норвегия
PinkyWinkyyy, не се сещам откъде можеш да намериш български филми с норвежки субтитри, но преди години, когато гледах норвежка телевизия почти всички филми бяха със субтитри, тогава и аз учех езика и това много ми помогна. Разбирането е мъчително в началото, но постепенно ще свикнеш и ще усетиш ползата.

Има ли някаква сезонност при търсенето на работа? В България например най-лесно се намира работа от април до септември. И се питам как е в Норвегия?

Забелязала съм, че най-силните месеци за пазара на труда са от май до края на август.

marojinka, не зная къде има такъв магазин в Осло, но си мисля, че ако я поръчаш онлайн дори с доставката ще ти излезе по-евтино.  Wink Ако постоянно живееш в Норвегия лимитът за безмитно пазаруване онлайн е 200 крони.

Самсара, за красивите мъже съм съгласна, за жените деликатно запазвам мълчание.  Mr. Green Аз съм фен на шведите  (като отскочиш до там пак ще си говорим.) Grinning

На всички новопристигнали - добре дошли и лека адаптация!  Peace

# 33
Благородно завиждам на всички,който сте тук с децата си.Аз дойдох без нея и ми беше доста трудно на моменти. Живи и здрави се прибирам другата седмица и ще си  нагушкам дететнцето  Heart Eyes
Иначе и на мен ми харесват и норвежците и норвежките.Големи симпатяги са и повечето хора са повече от любезни. Харесва ми много,ако уредим нещата да дойде тук и детето и мъжа ми......мн ще се радвам  Mr. Green
Bittersweet Това е чудесна идея. Може ли някакъв сайт  newsm78

# 34
  • Норвегия
ebay

Ebay дава най-изгоден резултат Simple Smile Само обърни вимание след като си харесаш нещо дали търговецът го доставя worldwide, или се предлага само за клиенти в САЩ и Канада. 

# 35
Наскоро правих поръчка от ebay.uk и такова мито ми трЕснаха тук ,че още съм като халосана......

# 36
Наскоро правих поръчка от ebay.uk и такова мито ми трЕснаха тук ,че още съм като халосана......

Мдааа. То пазаруването онлайн в Норге не е за начинаещи Mr. Green

Границата от 200 крони трябва на челото да си я лепнете - иначе лошо Peace Simple Smile

# 37
PinkyWinkyyy, не се сещам откъде можеш да намериш български филми с норвежки субтитри, но преди години, когато гледах норвежка телевизия почти всички филми бяха със субтитри, тогава и аз учех езика и това много ми помогна. Разбирането е мъчително в началото, но постепенно ще свикнеш и ще усетиш ползата.
Благодаря ти отговора Bittersweet   bouquet
Вчера точно се загледах в някакъв сериал и когато говорят по-бавно има шанс да хвана нещо от субтитрите Simple Smile Иначе имам и учебници, гледам и разни видеа, също така се регистрирах в три сайта за language exchange с надеждата по-лесно да се справя с езика.

# 38
Ана Болейн удобно ли е да кажеш за митото Simple Smile
Аз разбрах 25 процента над тези 200 крони.
Решила съм да поръчам два дъждобрана и гумени ботуши от sportdirect, че определено ще ми трябват  Crazy

# 39
Здравейте, имате ли идея какво си заслужава да се види за два-три дни в Копенхаген. Ще съм благодарна за всякакви подсказки. Четох един материал, но друго си е и "живо" мнение.
Благодаря предварително

# 40
Ана Болейн удобно ли е да кажеш за митото Simple Smile
Аз разбрах 25 процента над тези 200 крони.
Решила съм да поръчам два дъждобрана и гумени ботуши от sportdirect, че определено ще ми трябват  Crazy

Удобно е , защо да не е  Laughing Стойността беше 100 паунда и си я пишеше на кутията.... Митото ми беше 360 NOK ooooh!

# 41
Ако се пазарува по интернет има граница от 200 крони, след която се плаща ДДС върху поръчаната стока (ако стоката по принцип е облагаема, например книгите не са).

http://www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=244981&epslanguage=no

Отделно за някои стоки се плаща мито. Повечето стоки са освободени, но някои не са.

Значи, поръчка на ботуши за 199 са без ДДС.

Тази граница не важи за алкохол и цигари. Цигари не можеш да си купиш в чужди интернетни магазини, а алкхола се облага при всички случаи.

# 42
Bittersweet  Много благодаря   bouquet
Ще разгледам и ще внимавам Simple Smile Всъщност в такъв случай мога да поръчам и от БГ....
Иначе от спортдиректа чрез позната съм пазарувала и мисля, че за Бг няма мито  Thinking
До мен стоката стига доста изгодно.....

# 43
  • In my tropical dream
За България няма мито, защото е в ЕС. Норвегия не е и затова има мито. Респективно ако си в Норвегия и получаваш стоки от България, пак ще плащаш мито.

Последна редакция: сб, 10 авг 2013, 12:33 от Мартини

# 44
За България няма мито, защото е в ЕС. Норвегия не е и затова има мито. Респективно ако си в Норвегия и получаваш стоки от България, пак ще плащаш мито.

Мартини, мито и ДДС не е едно и също.

ДДС плащаш при всички случаи, дори когато пазаруваш вътре в страната. Плаща се и при внос.
Специалното е, че при поръчка от чужд интернетски магазин горната граница е 200 крони. Над нея плашаш ДДС.
При поръчка от норвежки интернетски магазин няма такава граница - там се плаща ДДС при всички случаи.

Мита вече почти няма. Само някои стоки са с мито, например текстили, сирена и други.

Общи условия

Активация на акаунт