НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 622
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
cvetulka - датска мая не съм търсила тук в Осло. Тензух.... също тук не съм купувала. Но можеш  да питаш за МАЯ -  мамите от Дания (как изглежда като опаковка и название) - все ще отговори някоя.

Ние сме  #Crazy newsm78 Joy....най-щурото семейство, което явно е имигрирало някога. Преди тръгване опаковах всичкия багаж у дома барабар с мебелите и техниката - предадох на транспортна фирма  и.... след 45 дни вече го имах в Осло. Така че тук не ми се е налагало да купувам почти нищо. Все още "имам" запаси  Praynig Peace
Аз бях съвсем сигурна в това, което правя и че ще останеме тук !!!!

Тензух сигурно ще намериш в магазините - има магазини за шивашки материали; в някои от тях продават и тензух.
По-трудно ще ти е с маята....не знам дали ще я пуснат на митницата. На мен приятелка ми беше пращала чубрица ( в писмо???) - и го получих с червен печат и БЕЗ ЧУБРИЦАТА.
А преди месец ми бяха пратили един сувенир като монета ?!?!.... и въобще писмото не дойде до мен; направо са го върнали обратно с надпис..... НАБЛЮДАВАН/РЕГУЛИРАН  продукт !!!!

СИРЕНЕТО В ТУРСКИТЕ МАГАЗИНИ - да, права си - доста по-скъпо е и има вкус на тебешир!!!! Но за хапването на сирене.....май ще ти дойде нанагорно да правиш всяка седмица сирене (отнема като време 10-12 часа   chef). Така че...свиквай с тукашните сирена. Ние като влязохме за първи път тук в супермаркета и аз "се лепнах" на щанда за сирената....броих до ?????.....35 вида и моя син ме заряза и си тръгна Laughing. С времето ще свикнеш.
п.п рецептата на лични

# 571
  • Stavanger,Norway/ Varna
Намерих мая в Карфур днес, ще заредя, Светулка и за теб ще взема.
Сем, колко шишенца според теб ще ми стигнат за година при редовно правене.
Охх и гювеч и гюведжета искам да си донеса, къде ще ги сложа.... Незнам

# 572
СИРЕНЕТО В ТУРСКИТЕ МАГАЗИНИ - да, права си - доста по-скъпо е и има вкус на тебешир!!!! Но за хапването на сирене.....май ще ти дойде нанагорно да правиш всяка седмица сирене (отнема като време 10-12 часа   chef). Така че...свиквай с тукашните сирена. Ние като влязохме за първи път тук в супермаркета и аз "се лепнах" на щанда за сирената....броих до ?????.....35 вида и моя син ме заряза и си тръгна Laughing. С времето ще свикнеш.

Абе, sem, как 35 вида сирена? Да нямаш предвид кашкавалите?

Аз под сирене си разбирам бяло, саламурено сирене Simple Smile

# 573
Сиренето в турскит магазини е с растителни мазнини в него. Затова вече не хо купувам. Сем, що така, получавам редовно подправки - чубрица, девисил и шарена сол от мама без проблем. За монетата вече незнам.

# 574
Предполагам, защото ти ги изпраща в колет, не в писмо.

# 575
БОБЧЕНКА - слагат се по 5-6 капки от маята на 1 кг. прясно мляко -  едно шишенце на мен ми стига за около 10 правения от Х 5 кг мляко.
Казваш ...редовно правене ??!?!.......аз правя ДВА ПЪТИ  в месеца. За това не мога да ти дам съвет. Но на опаковката има телефон на фирмата. можеш да ги питаш за какво количество мляко е - и да си направиш примерна сметка.

САМСАРА - ТОЧНО ТЯХ ИМАХ В ПРЕДВИД ...... но рокфора, сирене БРИ, пармезан, моцарела и тям подобните........ не са кашкавали. НО всичко общо....кашкавали и сирена ( като разновидност и марка  newsm78)...наистина стъгнах до 35.   В България на "всички жълти" сирена  му казват кашкавал. В много страни по света е тип сирене, а бялото саламурено сирене (което за съжаление липсва на тукашния пазар - не броя турските магазини) е фета.
Но това на всички ни е известно - поради тази причина  го написах така Praynig

# 576
  • На север
Аз да се вметна само да попитам тъй като всички говорите само за фета сиренето в турските магазини, какво ви е мнениети на Апетина сиренето, това в малките картонени кутийки, което го има във всички норвежки магазини?

# 577
За мен е читаво откъм съставки, прилича на нашата Дунавия едно време. Абее, няма като нашето саламурено сиренце. Без него, шопската не е като хората Simple Smile

# 578
  • Stavanger, Norway
Между другото аз тук в един от арабските магазини в Санднес съм виждала българско саламурено сирене в тенекия. Струваше 115 крони последно за 1 кг. Не съм го пробвала дали е хубаво  newsm78

Бобченка, много ще съм благодарна на 1-2 шишенца ако е възможно. Ако пък ли не - здраве му кажи Simple Smile Просто ми пиши на лични или във фейсбук ако си взела да се разберем   bouquet

Аз да се пооплача малко, че ние с работата пак сме в началната точка (почти). Малкия много ми липсва вече и едва издържам, а нямаме никаква представая кога ще си го взмем и дали ще се установим тук  ooooh! Като някакъв омагьосан кръг е и започвам да изпадам в депресия  Rolling Eyes

# 579
САМСАРА - ТОЧНО ТЯХ ИМАХ В ПРЕДВИД ...... но рокфора, сирене БРИ, пармезан, моцарела и тям подобните........ не са кашкавали. НО всичко общо....кашкавали и сирена ( като разновидност и марка  newsm78)...наистина стъгнах до 35.   В България на "всички жълти" сирена  му казват кашкавал. В много страни по света е тип сирене, а бялото саламурено сирене (което за съжаление липсва на тукашния пазар - не броя турските магазини) е фета.
Но това на всички ни е известно - поради тази причина  го написах така Praynig

Така е, да. Ние  в БГ под сирене разбираме най-вече нашенското си сирене и моцарела Simple Smile

Светулка, това сирене, за което казваш (най-вероятно е същото) съм го купувала и макар да пише, че е произведено в България, няма нищо общо с хубавото българско сирене.

Какво се случва с работата?

# 580
  • Stavanger, Norway
Аз смених няколко фирми и все едно и също - търсят си някой за лятото, викар, с който да не се ангажират с постоянен договор. Така им е по-лесно на норвежците, а желаещи има достатъчно  Sad В момента работим към една почистваща фирма с мъжа ми. Аз имам още 3 седмици да чистя в Ставангерския университет, а той сутрин чисти един от магазините на Киви, а после където го пратят. При мен след 15 август нищо не се очертава и напъвам мозъка си да измисля нещо. При мъжа ми уговорката е края на август договора за Киви да стане постоянен, но е само по 2 часа на ден. Но пък ако си удържат на думата ще може да вземем ID, от там да си намерим лични лекари и да вземем детето ако изобщо успяваме да свържем двата края.

Общо взето около месец беше добре с работата, но сега започна да секва. Варианта ми е да се регистрирам като самоосигуряваща се и да търся да чистя къщи. Надявам се и след отпуските да има повече предложения за работа  Rolling Eyes

Кофти работа общо взето, но...

# 581
Много е трудно, особено да получиш 100% договор. Викарите е ясно, че са по-изгодни.

Къде гледаш обяви за работа - finn.no, NAV?

# 582
  • Stavanger, Norway
Основно finn, но също и NAV. В момента обявите са предимно за инженери и IT специалисти. А ние сме зле и с езика, въпреки че ходихме на курс в България. Аз мога да кажа само някакви основни изречения  ooooh! Като чета съм доста добре в разбирането, но всичко останало е зле  Rolling Eyes Особено някой като ми изстреля по 5 изречения в секунда на ставангерски диалект и сгъвам. Мигам тъпо и нищо не разбирам  ooooh! Никой не ми е виновен за това, просто нямаше как да отделя повече време и пари в България за език, а тук ще трябва първо работа да намерими после да продължаваме с курсовете. До тогава - основно на английски. И ще чакаме да минат почивките, че да пуснат повече обяви.

# 583
  • На север
Основно finn, но също и NAV. В момента обявите са предимно за инженери и IT специалисти. А ние сме зле и с езика, въпреки че ходихме на курс в България. Аз мога да кажа само някакви основни изречения  ooooh! Като чета съм доста добре в разбирането, но всичко останало е зле  Rolling Eyes Особено някой като ми изстреля по 5 изречения в секунда на ставангерски диалект и сгъвам. Мигам тъпо и нищо не разбирам  ooooh! Никой не ми е виновен за това, просто нямаше как да отделя повече време и пари в България за език, а тук ще трябва първо работа да намерими после да продължаваме с курсовете. До тогава - основно на английски. И ще чакаме да минат почивките, че да пуснат повече обяви.

Хората са казали, че слънцето изгрява, когато е най-тъмно. Ти и мъжът ти сте били достатъчно смели, за да рискувате всичко и дойдете тук. Когато те четах преди си казвах : "Виж ти каква смела жена! Аз не знам дали ще имам тази смелост без никаква сигурност" Сигурна съм, че може да се преборите и ще успеете. Само не се предавайте! Мисли как един ден ще се сещаш за тези трудните моменти и ще знаеш, че всичко си постигнала с много труд и смелост. Относно езика съветвам те да говориш пък и с грешки и гледай само норвежка телевизия, слувай норвежко радио. И аз търся още работа и за сега само с езика напредвам май. Успех ти желая на теб и мъжът ти и кураж Simple Smile но аз знам, че ти го имаш!

# 584
  • Stavanger, Norway
Чак пък смела  Embarassed По-скоро малко безразсъдна, но си давам сметка, че ако бях почакала още няколко години нямаше да имам смелостта да го направя. Даже мисля, че закъсняхме, но все се самозалъгвахме, че има бъдеще и в България. Болно ми е като на всички тук, но...

Е, не се предаваме, просто се уча в движение и ще трябва да се нагаждам. Признавам си, че имаше някои неща, за които не бях подготвена и си бях изградила погрешна представа. ТОП митовете за норвежците, които се развенчаха в съзнанието ми са:

- Норвежците са честни хора! - според мен лъжат, променят си мнението както им отърва и си гледат техния интерес, както навсякъде по света.
- В Норвегия е много чисто! - Ами не чак толкова, ако се съди по хвърлените кутийки от бира в петък вечер или чашките кафе наблъскани между камъните на автогарата, или по лепнещия на петна суичър на една сервитьорка в пицарията, в която работех.
- Норвежците спазват правилата! - от лични впечатления ги заобикалят когато не са им изгодни (като навсякъде другаде).
- Норвежците не са много общителни ако не те познават. - С мен общуват свободно и без притеснения, стига да намеря такива сред множеството от емигранти Simple Smile
- В Норвегия всичко е природосъобразно. - Ами такова разхищение на дървен материал, вода и електричество рядко може да се види (за разхищението на храна особено в кантините няма да говоря). Но вероятно има някакъв баланс  newsm78 И за разлика от другите европейски държави почти не виждам ветрогенератори и слънчеви електроцентрали. В Германия на голяма част от къщите имаше слънчеви панели, тук досега един не съм видяла - само трева  Peace

Може да ви се видят смешни или дори глупави някои от изводите ми, но това са мои субективни впечатления. Има и други, за които не се сещам сега, но няма да се напъвам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт