90-годишна къща - гредоред или плоча?

• 14 371
  • 13
  •   1
Отговори
И тук успях да се разпиша!
Имаме малък "проблем" с мъжа ми - общ познат при всяко посещение (а неговите са честички) обяснява, че е опасно да живеем във въпросната къща, защото гредоредът не е пипан откак е строена (20 и някоя година). Трябвало да леем плочи. Къщата е на 2 етажа и има мазе, което е полувкопано в земята, т.е. двата етажа са си с гредоред, също и таванът.
Имате ли идеи какво можем да направим? Търся съвет тук, за да се подковем, преди да викнем специалист, какво бихме и не бихме могли да направим. Аз лично предпочитам да укрепим гредореда, но нямам представа как ще се получи, след като трябва да подпираме 3 нива.
Леко се притеснявам, защото като тръгне пералнята да центрофугира, тресе целия под в кухнята, освен едни 2 кв.м., които били укрепвани отдолу заради слагане на теракот и нова мивка - това преди аз да се появя в тази къща.

# 1
И тук успях да се разпиша!
Имаме малък "проблем" с мъжа ми - общ познат при всяко посещение (а неговите са честички) обяснява, че е опасно да живеем във въпросната къща, защото гредоредът не е пипан откак е строена (20 и някоя година). Трябвало да леем плочи. Къщата е на 2 етажа и има мазе, което е полувкопано в земята, т.е. двата етажа са си с гредоред, също и таванът.
Имате ли идеи какво можем да направим? Търся съвет тук, за да се подковем, преди да викнем специалист, какво бихме и не бихме могли да направим. Аз лично предпочитам да укрепим гредореда, но нямам представа как ще се получи, след като трябва да подпираме 3 нива.
Леко се притеснявам, защото като тръгне пералнята да центрофугира, тресе целия под в кухнята, освен едни 2 кв.м., които били укрепвани отдолу заради слагане на теракот и нова мивка - това преди аз да се появя в тази къща.

А този познат как ви съветва да леете плочи? Върху гредореда? Ами натоварването което ще се получи от бетона?За да има плочи,трябва да има колони,които да ги носят.Къде ще са те? Живяла съм в къща,която сега е 70 годишна с гредоред. Точно на толкова етажа и построена на около 120 м2. Преживяла е и 2 сериозни земетресения.Нищо и няма. И няма да и има скоро. 
 Но все пак зависи как е построена,с какви материали.Съществуват и доста самодейно построени къщи /без проект,без технически надзор-на принципа "майсторът си знае"/,които наистина имат нужда от някакво укрепване. Обаче  компетентен съвет може да даде само инженер-конструктор,който да дойде на място и да огледа нещата.

# 2
Не върху гредореда, разбира се, човекът се опитва да ни пали фитила да излезем от къщата, да свалим гредореда и да излеем плочи, което според мен става доста по-трудно, затова бих искала да знам как бихме могли евентуално да укрепим гредореда. Да не говорим, че нямам идея къде бихме могли да живеем - нямам никакво намерение едновременно да плащаме наем и да правя не ремонтни, ами направо строителни работи по къщата. Един комшия в родния ми град така си купи доста стара къща и накрая я събори до основи и си я построи наново, защото всички му разправяха, че гредоредът няма да го издържи. От 4 години не може да влезе в къщата, все нещо довършва, защото си я доправя сам, няма пари да плаща толкова дълго на майстори. Не искам да изпаднем в неговото положение, още повече, че той си има друго жилище, а ние - не.

# 3
  • София
Глупости са това,аз живея в 100 годишна къща,която не е мръднала-гредоред с пруски свод,каквото и да значи това ooooh!И искам да ти кажа,че при последното земетресение нищо и нямаше Peace,а имам познати и с ново строителство и с панелки,които са сериозно напукани...така че....освен това мисля,че нищо не можете да направите,освен да я бутнете Rolling Eyes

# 4
Именно, и аз това мисля, че трябва да я бутнем цялата, ако ще се прави плоча. Никак не ми харесва, а на мъжа ми - още по-малко, защото е отраснал в тази къща и тя значи много за него.
А нещо като цени да ми кажете, колко може да ме хване това удоволствие? Както смятаме да сменяме и дограмата...

# 5
  • София
Кое удоволствие бе жено newsm78 не може да сложите плоча,ти как си я представяш тая работа hahaha

# 6
Не плоча, бе, нали ти казах, че ще караме с гредореда, просто искам да го укрепим, ако е възможно - за това питам колко би излязло това укрепване Simple Smile

# 7
  • София
Ами аз не съм спец,но ти казах,че мисля,че такова животно,като укрепване на гредоред няма...
ето чичко Гугъл:
http://www.google.bg/?gws_rd=cr#gs_rn=19&gs_ri=psy-ab&cp … =1440&bih=701

чети Mr. Green

# 8
Според мен, няма проблем да направите стоманобетонна плоча над мазето, като може да не махате гредореда и дюшемето, а само да го подпрете, докато бетонът на новата плоча набере якост. Зидовете в сутерена, които са и основи на къщата, вероятно са от каменна зидария и дебели 50-60см. Над К 0.00, обикновено се зида с тухли, и дебелината на зида намалява на 25, или 38см. В образувалата се чупка между двата зида ще легне плочата (не знам дали се разбра какво имам предвид). Ако зидът продължава със същата дебелина и нагоре, се прави щлиц в стената по периферията на плочата, и армировката и бетонът се вкарват там. Дебелите каменни основи ще понесат това натоварване (от една плоча) и без допълнителни колони и укрепвания (естествено, ако всичко е наред - няма пукнатини, или други дефекти по тях). Нагоре, не бих пипала нищо - може би само козметични промени - смяна на дограма, ако таваните са "каратаван", бих ги махнала, а на тяхно място - ОСБ, или гипсокартон. По този начин, най натоварените помещения - кухня, баня, перално, дневна, ще са на стабилен под, който не вибрира, а спалните могат да си останат на гредоред. Да се леят 3 плочи, да се обрамчва с греди и колони, да се подсилват основи, ще излезе колкото една нова къща. Консултацията с конструктор е задължителна  Simple Smile

ето, нещо такова

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 15:37 от kallitko

# 9
Калитко, идейно е и това. Ще го покажа на моя и после ще видим кого да търсим за консултация на място. Някой в София да ми препоръчате?

# 10
Обаче аз пропуснах да кажа, че къщата е с два жилищни етажа, ние сме на първия, а на втория засега няма никой, но искат да го взимат под наем.

# 11
Искаш да кажеш, че и над вас ще има пералня, която ще ви вибрира и тресе?  Simple Smile

# 12
Точно така Simple Smile Май не е много за усмивки обаче.

# 13
Живея в сграда от около 1900г. с гредоред на 3 етажа и мансарден. Ние сме на първи етаж с гредоред. Греди в/у тях шперплат и настилка ламинат. Над мен не знам как е(чуват се разни шумове,явно и тавана е гредоред),но чувам съседите до нас като вървят с обувките.

Нещо еей такова,но това е много,много добре направено.

http://www.misiamoiatdom.com/59-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D … D0%BA%D0%B5%D1%82

Общи условия

Активация на акаунт