Човек да не владее езика си е тъжно, нека затова да се потрудим дружно!

• 95 967
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Питах за сказуемо. Peace
Иначе това знам аз.  Peace
Въпросителните форми на глагола се образуват с въпросителната частица ли. С частицата ли се оформят същински общи въпроси, на които може да бъде даден утвърдителен или отрицателен отговор. Частицата ли  винаги стои след глагола. В сложните времена тя заема второ място във формата глагол: чете ли; четеше ли; чèте ли; чел ли е; беше ли чел; щеше ли да чете; щеше ли да е чел; ще чете ли; щеше ли да е чел (частицата ще, както и не, има собствен синтаксис).
Въпросително-отрицателните форми на глагола съдържат и двете частици, които запазват словоредните си особености: отрицателната частица не пред глагола, а въпросителната след глагола: не чете ли; не четеше ли; не чèте ли, не е ли чел, не беше ли чел. При бъдещите времена съответно: няма ли да чете; нямаше ли да чете; нямаше ли да е чел.

# 661
  • София
Здравейте.
Завихрихме спор със седмокласника вкъщи.
Как е правилно:
Даден е равнобедрения триъгълник...
или
Даден е равнобедреният триъгълник...

# 662
  • ту тук, ту там
Второто. С пълен член.

# 663
Второто.

# 664
  • София
Благодаря.
Добре, че няма аз да се явявам на НВО.  Grinning

# 665
*Ирина*, заместваш с "той" - "Даден е (той) - равнобедреният..."; ако става заместване с "той" - значи е пълен член - ЯТ. Ако става заместване с "него" - кратък член.

# 666
  • София
Ние пък спорим как се пише: 17-о или 17-то. Аз съм за първото /признавам, че си сверих часовника с Езикови справки на БАН  Grinning / Но някои училища или поликлиники си държат на -то, та.
А най ме обърка това -то като вярно в подготвителен тест за  НВО  Rolling Eyes

# 667
  • София
Имам проблем с определянето на инфинитив на глагола.  Embarassed
например Научих
да науча или научавам
 Rolling Eyes

# 668
# 669
Ние пък спорим как се пише: 17-о или 17-то. Аз съм за първото /признавам, че си сверих часовника с Езикови справки на БАН  Grinning / Но някои училища или поликлиники си държат на -то, та.
Винаги е интересно т'ва с 40-и, 40-о, 40-то.

Телевизия HBO?

# 670
  • Испания
по-скор я или ия е въпроса. членуването е ясно.

Нито -я, нито -ия.

44-тия трябва да бъде, както е посочила lorenca:

4-ти
44-ти
И после членуване според службата в изречението.

http://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/tsifrite-ot-1-do-4/

# 671
  • Sofia
Винаги е интересно т'ва с 40-и, 40-о, 40-то.

Телевизия HBO?

Мисля, че Национално Външно Оценяване  Peace

# 672
Grinning

17-то идва действително вярно така че мама Меца може да спре да се обърква Simple Smile

# 673
17-то идва действително вярно така че мама Меца може да спре да се обърква Simple Smile
Не, 17-о е вярната форма.

# 674
  • София
Според svansmods вярно е другото, с което може да се яви на изпит в телевизия НВО  Joy

System Error  Peace

Общи условия

Активация на акаунт