На море в Гърция 2013 - VII

• 69 461
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
  • тук-там
Ние се решихме за Лефкада, но с организиран транспорт.
Връщам се да ви чета. Peace

# 106
Сими изглежда много приятен малък остров, и аз отдавна съм го набелязала Simple Smile

На първо място, пътят дотам е доста.
Редовните фериботи са от Родос (40 минути за директните курсове) на Dodekanisos Seaways. Преди това трябва да си намерите начин да стигнете до Родос.

От Пирея/Атина има три лодки седмично през юли и август, през зимата няма. Те обхождат общо 12 острова от Цикладите и Додеканезите (линията е на Blue Star, този курс и аз искам да го направя!!).
Разписанията са тук или за конкретни дати и дестинации на www.gtp.gr.

Най-близката суша е полуостров Дача в Турция, но няма транспорт оттам (както примерно за Родос има редовни курсове от Мармарис и за Кос - от Бодрум).

Население 2500 жители (срещу 22.500 в края на 19-ия век), селището е архитектурен резерват, основен поминък туризъм. Стилът на къщите е неокласицизъм (най-известен гръцки пример - Ермуполи на о-в Сирос).

Нашата позната-гъркиня от Солун, която държи семеен хотел в Торони, преди 2 години беше на ваканция в Сими и казваше добри думи. Аз още преди това си го бях намеркала де, не заради нейните референции Simple Smile

Малко за четене.

# 107
  • София
Параход, много красиво, бе  Shocked Изобщо тази страна е нещо уникално, колкото повече снимки гледам и чета описания, толкова повече ми се иска да отида навсякъде, да видя всичко.

И за съжаление, нашата Бг ми се струва все по-сива и бецветна, с грозни села и градове тип комунистически казарма. Разбира се, има и изключения като Жеравна, Триград и т.н., но са малко. Другото е грозно и запуснато  Rolling Eyes

# 108
  • София
Привет, да се запиша. Параход, благодаря   bouquet
Направо събудихте любопитството ми. Може ли пак (ако е удобно) да кажете за тахана. Разбрах, че по веригите магазини го продават. но как да го позная? Какво представлява опаковката/ бурканчето? По сладкарничките им дали го продават?

# 109
Ето това са таханите, има снимки на всички видове. Основно се продава пълната гама в Масутис, но ги има и другаде.
(Аз последно си купих два буркана шоколадов от минимаркета в Милина, бяха им всичките налични Simple Smile)

# 110
Направо събудихте любопитството ми. Може ли пак (ако е удобно) да кажете за тахана. Разбрах, че по веригите магазини го продават. но как да го позная? Какво представлява опаковката/ бурканчето? По сладкарничките им дали го продават?

Ето всички видове:

http://www.haitogloubros.com/en/products/tahini.htm
Аз го намирам в Масутис.

# 111
  • София
Параход предлагам да постнеш и линковете с таханите на първа страница в следващата тема. Аз също съм решила да ги опитаме тази година. 

# 112
  • София
Ето всички видове:
http://www.haitogloubros.com/en/products/tahini.htm
Аз го намирам в Масутис.
има и на безмитния на Кулата, както и на щанда с био храните в Карфур София, а може би и не само там. Аз тормозя мъж ми да го яде (самостоятелно и като притурка към ястия), защото има висок холестерол, но и според двама ни е голяма гадост - разни хора , разни вкусове  Grinning.

# 113

От мен една гръцка салатка по лимноски. Там порционът е такъв.

Тодоричка, Mur, хванах им цаката на снимките!

Последна редакция: ср, 17 юли 2013, 15:13 от Anna bel

# 114
  • Варна
В крайна сметка отидохме във Врахос и освен че беше супер евтино, беше и страхотно Grinning

Fairy, пред къщата на Врахос не е ли като заблатено?, при него винаги са по-ниски цените

Пред къщата точно не става за къпане, но то е 20 метра, прецапваш го и после стигаш до едно пясъчно островче и нататък си е море. Хубаво беше, не ми е пречило, а и ние обикаляхме и всеки ден бяхме на различен плаж.  Grinning

На 12.07. си тръгнахме от Врахос - първо море в Гърция - останах със смесени чувства.
Скрит текст:
Като цяло съм доволна от студиото, въпреки че: бяха забравили да изхвърлят кошчето в тоалетната от предните летовници, гардероба не можеше да се ползва, защото миришеше ужасно на мухъл, посудата беше под всякаква критика (това за нашата стая - всяка стая е различно, бяхме с още 2 семейства и видях и техните стаи). Имаше стирка, кофа и метла на всяка тераса. Всяка сутрин метяха и миеха общите части, поливаха се цветята и т.н.
Плажа пред къщата- едър за мен пясък (все пак съм от Черноморието), но пък страхотен пилинг за краката; пясъчната коса е доста тясна - особено следобед-вечер (слънцето се скрива около 19:30), водата е плитка и топла, без таралежи и камъни; лек бриз почти постоянно (това като +). Почти всекидневно ползвахме барбекюто, като едната вечер собственика помогна с печенето на рибата, която си бяхме купили. През ден минава бусче с риба - теглят, чистят, мият и ти я дават готова за приготвяне.
Единия от дните слязохме на юг - нищо не харесахме, може би бяхме с неподходяща кола (микробус 9 човека) и много хора. На единия от къмпингите плажа беше платен, а до свободната зона не успяхме да стигнем с буса. Малки заливчета с чадъри и палатки по камъните, много народ... Стигнахме до Сарти, оживено селце в сравнение с Ормос Панагиас. Седнахме в северната част на плажа (преди заведенията) - горещ пясък (с това прецапване през локвата на Врахос бях забравила какво е  Joy), задушно, дълбоко, водата по-хладка, но пък разхлаждаща. Децата скачаха с местни дечица от камъните.... Следобед си отидохме на плажа пред къщата и искрено му се зарадвах.
Друг ден направихме разходка около Атон от Ормос Панагиас с Луксозния круизен кораб - Мениа-Мария III - струваше си и времето и парите. Имаше БГ група, та чухме всичко и на български.
На връщане минахме през пазара в Никити - купихме маслини и сладко от портокали. Зехтин си купих от супера, защото на пазара беше по 7Е/л.
Бих повторила, въпреки всичко, защото аз лично успях да си почина

# 115
  • София
Параход Καλλιθεα Това което го мислите от Пирея към островите е страхотно, знаете  вие.....Правили сме го със седем острова, това са си цели круизи, прекрасно е....

Хвана едно от болните ми места Сами. Това островче е излязло от приказките. Още пристанището му е като декор за филм. Постоянните жители са колкото от един средно голям кораб.
Нищо, че има много камъни, страхотно е. А колко стълби има за изкачване, не съм ги броила.

Въпроса е наистина как да стигнем до там. Ти го каза, от Пирея за около 200 евро с колата сме там.
Да отидеш до Пирея са си 800 километра, а и после доста с ферито, става и много скъпо.
Нашият начин София-Чанаккале-Бодрум, малко над 1100км. И от Бодрум има линия до Сами, лятото, единствената от Турция.
От Родос е най-лесно, но нали трябва и до там да стигнеш, още едно фери, пак скъпо....

# 116
# 117
Островът е толкова малък, че няма смисъл да се търкаля кола дотам, за да оскъпява пътуването, аз бих отишла с ферибота "пеша", както съм правила и с други по-далечни острови, де Wink

На пътник би трябвало да се върже стотина евро целият масраф Атина-Родос-Сими. Освен това до Родос има и полети.
Astra летяха от Солун сезонно, тази година не съм гледала какво предлагат.
Въобще, дестинацията е интересна, но си права, че е трудна за изпълнение оттук (ако тази е трудна, какво да кажем за Кастелоризо/Мегисти, който обсъждахме преди 1-2 теми - най-източният гръцки остров).

Между другото наканила съм се някой ден да пиша за най-южния - Гавдос, намира се в Либийско море южно от Крит и там цари истинска 60-арска хипария и пълна липса на удобства и цивилизация Wink Знам, че не е подходящо за форум на майки с деца, а и аз не съм сигурна, че бих прекарала ваканцията си точно там, но все пак е супер интересно, поне за мен беше.

Всъщност... ето за който иска да си чете, а някой ден ще го резюмирам и на български.

# 118

Между другото наканила съм се някой ден да пиша за най-южния - Гавдос, намира се в Либийско море южно от Крит и там цари истинска 60-арска хипария и пълна липса на удобства и цивилизация Wink Знам, че не е подходящо за форум на майки с деца, а и аз не съм сигурна, че бих прекарала ваканцията си точно там, но все пак е супер интересно, поне за мен беше.

Интересът ми и към това място е събуден вече....Големи подстрекателки сте!

# 119
  • София (Възраждане)
Здравейте!
Има ли част от о-в Корфу за която се знае че в края на август, началото на септември ще е ветровита и със студена морска вода?

Общи условия

Активация на акаунт