Ябълков сладкиш с карамел - моя любим, евтин и бърз!

  • 255 310
  • 537
  •   2
Отговори
# 465
  • Мнения: 22 867
Та въпроса ми е на колко градуса го печете?

Аз на умерена загрята, което за моята фурна е 170-180 град. Peace

# 466
  • Мнения: 1 232
Този сладкиш го ядохме в Гърция. Два пъти си взех. А сега и рецептата. Hug

Последна редакция: сб, 03 дек 2011, 19:44 от ябълка

# 467
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 807
Сладкишът е невероятен. Днес го направих, утре пак ще го правя. Отдавна не бях правила такава сладост за небцето. Децата също много го харесаха! Мислите ли дали ще стане с мандарини??
За сместта сложих 3/4 чаши захар и 1 ч.ч брашно, но ми стана доста гъста. Чашите са от 240мл, дали не са много големи?

# 468
  • Мнения: 22 867
...... Чашите са от 240мл, дали не са много големи?

ani_d, аз използвам точно такава чаша, добре се получава. Захарта също намалявам понякога, особено, ако са сладки ябълките. Peace

# 469
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 807
Благодаря Лабрекс, явно такава си става сместта.

# 470
  • София
  • Мнения: 731
Та въпроса ми е на колко градуса го печете?

Аз на умерена загрята, което за моята фурна е 170-180 град. Peace

Благодаря  Hug
Правих го с масло и ядки. Екстра стана!
http://geruniums.snimka.bg/cooking/kulinar.638465.25758541
Многооо калоричен.  Mr. Green

# 471
  • Мнения: 2 935
Понеже се оглеждам за сладкиш с ябълки, че имам доста попаднах на тази рецепта Simple Smile. Аз я имам тази рецепта само,че вариант с 4 яйца и банани. Правих я веднъж и не се получи не ми се разтвори захарта в маслото и остана на буци. В рецептата, която имам пише разтопява се маслото и се слага 1 чаена чаша захар и се бърка до порозовяряне.
Днес правих в този вариант и отново същия проблем захарата ми не се разтопи в маслото и си остана на буци. В момента го пека ще видя какво ще излезе.
Моля някой да обясни как така напълно се разтопява захрата? Praynig

# 472
  • Мнения: 22 867
......Днес правих в този вариант и отново същия проблем захарата ми не се разтопи в маслото и си остана на буци. .....

Може би трябва да подържиш повече на огъня, да не е много силен, и да разбъркваш с дървена лъжица. (не е задължително да е дървена, аз го правя заради тавата) Не ми се е случвало досега, а купувам каквато има захар в магазина.Peace

# 473
  • Мнения: 2 935
Точно и аз така правих с дървена лъжица и на бавен огън , но и този път стана захарта ми остана на буци. Поне този път наредих ябълките да се застъпват, и когато обърнах сладкиша с лъжица обрах буците и върнах в тавата, за да ги използвам за сиропа.
Предният път наредих бананите един до друг и естетсвено между тях се " настаниха" буците и нямаше махане.
да не би да е от  много захрата моята чаша е 240 грама? Thinking

# 474
  • Мнения: 22 867
да не би да е от  много захрата моята чаша е 240 грама? Thinking

И моята е точно такава, тя ми е мярката сладкиши и тестени. Peace

# 475
  • Мнения: X
Точно и аз така правих с дървена лъжица и на бавен огън , но и този път стана захарта ми остана на буци. Поне този път наредих ябълките да се застъпват, и когато обърнах сладкиша с лъжица обрах буците и върнах в тавата, за да ги използвам за сиропа.
Предният път наредих бананите един до друг и естетсвено между тях се " настаниха" буците и нямаше махане.
да не би да е от  много захрата моята чаша е 240 грама? Thinking
Когато правих сладкиша за първи път ми се случи точно тава.Бълвах змии и гущери,и даже споделих тук в темата някъде назад.Въпреки началните перипетии този и бисквитения на Фукла са ми неизменните фаворити на любимите десерти! Crazy
Та проблема ми дойде именно от бъркането,така захарта кристализира на буци,които нямат разтапяне.Изхода е-правиш нов карамел.
От тогава нататък не бъркам,с нищо.Разтопявам маслото.Поръсвам равномерно в тавичката захарта и пак връщам на котлона,като почне да се карамелизира я завъртам леко да се разпредели равномерно карамела.
Има още един много лесен начин,но още не съм го изпрабвала,без да се прави предварително карамел,виж тук рецептата на Танита. Peace

# 476
  • Банкя
  • Мнения: 1 292


Нов вариант-Ситно нарязани ябълки и мюсли между тях

# 477
  • Мнения: 1
Пълен провал със сладкиша, всичко се залепи и при обръщането се разпадна. Ужас съсипах и новата тавичка.

# 478
  • Вече на село
  • Мнения: 569
 Joy Веднъж ми се наложи да маскирам положението, като посъбрах, посъбрах сладкиша и парчетата сервирах, гарнирани с топка сладолед, че му и вървеше Joy

# 479
  • Мнения: 22 867
Пълен провал със сладкиша, всичко се залепи и при обръщането се разпадна. Ужас съсипах и новата тавичка.


poli555, аз за себе си съм решила, че трябва да се обръща още съвсем горещ, веднага след изваждането от фурната (то си го пише и в рецептата), а като усетя, че е залепил някъде, нагрявам леко дъното на тавата на газта, бързо става, явно се разтопява залепналото и общо-взето отдавна нямам проблеми с обръщането. А на тавичката не виждам какво може  да и стане, налией я с вода, всичко ще се смъкне. Peace

arina, със сладолед е чудесен, у нас най-често така се хапва! Heart Eyes  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт