Болничен по време на бременност-4

• 63 772
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Искам да попитам тъй като ми издадоха болничния за 45дни преди термин и той е до 26юни,всъщност когато е термина ми,кога ще изляза в майчинство?Счетоводителката каза,че след като родя ще имам още един болничен издаден от АГОто и  чак тогава ще попълвам декларации и ще изляза официално в майчинство.Този болничен пак ли се изчислява като болничен или вече ще си получавам майчинство 340лв което си е минималното ,защото съм осигурявана на 380лв
Предварително благодаря за помощта и отговора   bouquet

Твоите 340 лв започват от 45 дневния болничен.Майчинство е втората година.Обща са 3 болнични.Т.е + 1 от тези,които е казала счети.А могат да станат и четири.Зависи дали ще родиш след термин.Следи си документите по този линк https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 706
Благодаря ти ,♥Elfita♥     bouquet
Значи сега този месец трябва да получа вече 340лв и ще ги получа накуп нали така?Защото до сега болничния ми го изплащаха на 2 пъти в месеца, и го изчисляваха % от брутната заплата,която е 380лв и всъщност вземах около 300лв болничен,но понякога дори и по малко -както сега за м.май ,защото имаше 6 почивни дни.Та за това се замислих и изпритесних кога ще започна да си вземам чисто 340лв минимално майчинство накуп и без да има значение колко дни е месеца  ooooh!

# 707
  • Пловдив

Значи сега този месец трябва да получа вече 340лв и ще ги получа накуп нали така?:

Не,болничните ги изплащат месец за месец.Тези за бр и раждане също както досега са ти ги изплащали.Само сумата ще ти е по-голяма като събереш преводите за един месец-340 лв.
Накуп,до 5 от число на месеца ще получаваш 340 лв след като ти изплатят последния болничен от педиатъра.Минаваш по декларация и сумата е за един цял месец

# 708
Ясно,благодаря  Hug  bouquet  bouquet  bouquet

# 709
  • Sofia
Има база 18 м назад.Ако осигуровките за този период са едни и същи,болничният по време на бременността не влияе на бъдещето обезщетение

Да, но нали като си в болничен и ти пада осигурителния доход, респективно и осигуровките, значи ако си осигуряван на 1 000 лв., а да речем седмица си в болнични, осигурителния за месец май да речем вече е 900 лв. и базата за посл. 18 м пада от 18 000 на 17 900. И върху тия 17 900 се начислява 90 % обезщетение за майчинство. Това е питането ми - след като изляза в болничен, ми пада осигурителния доход и пада обезщетението...45-те дни предполагам и те свалят осигурителния доход?

# 710
  • Пловдив
Да, но нали като си в болничен и ти пада осигурителния доход, респективно и осигуровките, значи ако си осигуряван на 1 000 лв., а да речем седмица си в болнични, осигурителния за месец май да речем вече е 900 лв.

Не,за обезщетението за бр и раждане ще ти взимат  1000 лв,АКО 18 м преди болничния си осигурена на 1000 лв

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 11:17 от ♥Elfita♥

# 711
  • София
Елфита, не съм сигурна, че е така. Откакто съм в болничен, в справките на НОИ виждам осигурителния си доход намален с около 100лв, а 24 мес. съм осигурена в/у една и съща сума. И си мисля, че малко или много ще се отрази... newsm78

# 712
  • Sofia
Това е проблема, че виждам в НАП пълни месеци да речем на хипотетичните 1 000 лв., а с болнични осигурителния доход е 900 лв.. Де юре не ми е пипана брутната заплата, но де факто ми е паднал осигурителния доход в НАП със 100 лв. Това ме интересува, както и 45-те дни...те всъщност са част от 410-те, които ги плащат на 90 %, значи те поне не влизат.

# 713
  • Пловдив
За обезщетението за бр и раждане ще взимат не това,което виждате,а доходът,от който е изчислен болничния

Или 1000 лв,а не 900,ако 18 м назад сте на 1000 лв осигурени

# 714
  • Sofia
Има логика, предвид, че осигурителния УЖ не пада, но незнам защо в НАП го пишат другояче, вероятно там заради данъка и падат дните.
Както и да е, благодаря отново!

# 715
Здравейте момичета! Бих искала да попитам, ако съм взела първиния болничен от АГ и после от там са ми издали и следващ болничен с лекарска комисия, бих ли могла да сменя комисията? Или трябва на новото място отново с първичен да се започне?

# 716
  • Пловдив
Здравейте момичета! Бих искала да попитам, ако съм взела първиния болничен от АГ и после от там са ми издали и следващ болничен с лекарска комисия, бих ли могла да сменя комисията? Или трябва на новото място отново с първичен да се започне?

Може друга ЛКК да ти издаде следващия 30 дневен болничен,без да имаш прекъсване между болничните.

# 717

Може друга ЛКК да ти издаде следващия 30 дневен болничен,без да имаш прекъсване между болничните.
Благодаря, Елфита Simple Smile Бърза и точна, както винаги  Hug

# 718
Здравейте на всички, аз искам да попитам някой знае ли как от НОИ изчисляват колко пари трябва да вземаш ако болничния е издаден от гинеколожката, осигуряват ме на минималната работна заплата която е 340 лв. от 2 месеца съм в болничен който ме беше изплатен 182 лв което значи че е около 50  и няколко процента не са нито 70 нито 80 процента, на 30 май ми беше издаден болничен 45 дни преди термина който вече се води майчинство, и да спомена че 2 г преди това бях в майчинство окзава ли това нещо значение.

# 719
  • Пловдив
Здравейте на всички, аз искам да попитам някой знае ли как от НОИ изчисляват колко пари трябва да вземаш ако болничния е издаден от гинеколожката, осигуряват ме на минималната работна заплата която е 340 лв. от 2 месеца съм в болничен който ме беше изплатен 182 лв което значи че е около 50  и няколко процента не са нито 70 нито 80 процента, на 30 май ми беше издаден болничен 45 дни преди термина който вече се води майчинство, и да спомена че 2 г преди това бях в майчинство окзава ли това нещо значение.

Eдва ли сумата е за цял месец.За болничния гледат осигуровките 18 м назад.От 45 дневния нататък ще взимаш 340 лв месечно
Извади си Пик код и пиши мейл до НОИ въпросите ти

Общи условия

Активация на акаунт