Болничен по време на бременност-4

• 63 218
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, писах и в друга тема, но ще задам въпросите си и тук, защото ми се струва, че всъщност това е точното място.
Оказва се, че са ми издадени болнични листове за общо 190 дни, а се допускат до 180, издадени от ЛКК без експертно решение на ТЕЛК. Поради тази причина ми е спряно изплащането на последния болничен преди 45-дневния. Позовават се на чл.112, ал.1, т.2  от Закона за здравето. Болничният лист е издаден в нарушение на чл.6, ал.5 от НМЕ. Разпореждането за спиране на изплащане на обезщетение е на основание л.40, ал.4 от КСО.
Въпросът ми е - 180 дни, които са дадени само от ЛКК или 180 дни без прекъсване, без значение от кой са издадени? 180 дни без прекъсване, независимо от ЛКК или едноличноПри мен с ЛКК са 90 дни, останалите са след престой в болница.  
Болничният лист, който се обжалва, е издаден след престой в болница, а не от ЛКК.
В писмата, които получих, е цитиран некоректно - сбъркана е годината на издаване - вместо 2013год. е изписана 2012 год., и в двете писма.  Освен това в писмото пише, че прилагат копие на болничния лист и справка за временна неработоспособност, но те липсват. те са в писмото до работодателя
Може ли да ми се издаде болничен от личния лекар за 10 дни за някакво общо заболяване, който да допълни другия от гинеколога, трябва да е за период до 01.08 включително, т.е. трябва да се издаде със задна дата? не, можеш да си пуснеш отпуска
Какви варианти за справяне със ситуацията имам според вас?
Извинявам се ако звуча объркано, но не съм и предполагала, че може да съм превишила позволения период и ми идва като гръм от ясно небе. Според това, което пише в личната ми амбулаторна карта, съм ползвала 166 дни, но като преброя календарните са 190. Не знам кой какво е сбъркал, но е факт, че чакам обезщетение, а получавам жалба и разпореждане за спиране на производството по изплащането му.
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят!
Мога ли да се явя сега пред ТЕЛК, за да разрешат удължаване на периода? ще те викнат служебноАко "да" това в града, където е издаден болничния ли става да , или по местоживеене? Да броя ли дните от личния лекар, който ми е дал болничен по други причини непосредствено преди да започнат тези от гинеколога? да С тях са общо 196 дни.
А мога ли да си пусна отпуска за вече минал месец? ако се разберете със счетоводителяТрябва ли в този случай да подавам някакви допълнителни документи, за да ми изплатят болничния?
Изчакай резултата от ТЕЛК. Говори и със работодателя за отпуска със задна дата, ако ТЕЛК не потвърдят болничния от ЛКК да пуснеш отпуска за този период.
Благодаря за бързите отговори!   bouquet
Тъй като жалбата е изпратена до ТЕЛК трябва да чакам да ме потърсят те ли? Трябва ли аз да предприема нещо?
Разговарях с колегите от ТРЗ във фирмата, в която работя, и според тях ще ми спрат всички плащания, докато не се изясни ситуацията с този болничен, което отнемало понякога 2,3 дори 4 месеца  Shocked
За мен това е доста неприятно, защото разчитам на тези пари. Мога ли по някакъв начин да ускоря нещата?
Още веднъж благодаря за отзивчивостта!!!

# 76
Обадих се в НОИ, за да ми разяснят ситуацията. Болничният ми вече е изпратен към ТЕЛК, те ще вземат служебно решение, без да се налага аз да се явявам пред тях. Ще ме уведомят за становището си, след което аз мога да обжалвам в 14 дневен срок. Ако не го направя те уведомяват НОИ за становището си, което в случай на бременност обикновено е положително. На база на тяхното становище ще ми бъде изплатен болничния. Всичко това обаче ще отнеме неизвестно колко време.
Добрата новина за мен е, че няма да ми спрат изплащането на следващите обезщетения, защото те са с друг код и причината за издаването им е друга. 45 дневния болничен ще ми бъде изплатен, като се изчисли на база, различна от тази до момента. След излизане на решението на ТЕЛК ще бъде преизчислен размера на обезщетението и ще бъде доизплатена цялата полагаща ми се сума.
Радвам се, че положението не е толкова тежко, както си мислех в началото.
Благодаря още веднъж на Viva_123  Hug

# 77
 Здравейте имам следния казус, ако някой има подобен случай моля да ми обясни: Работа в стабилна фирма, където имам относно заплащане плюс бонус според резултатите за месеца. Интересуваме по време на бременност, ако изляза в болничен какво всъщност ще ми се заплаща до датата на раждане? Основна заплата, 90% от основната трърда заплата, дали ще получавам нещо от бонусите или нещо друго? Моля който е имал подобен случай да сподели!

# 78
Здравейте, опитвам се да си изясня въпроса с дните болничен за бременност и моля за помощ.
Могат ли да се ползват 180 дни болничен от ЛКК + 45 дни преди раждането без да има прекъсване между двата болнични?
Благодаря много!

# 79
  • Пловдив
Здравейте, опитвам се да си изясня въпроса с дните болничен за бременност и моля за помощ.
Могат ли да се ползват 180 дни болничен от ЛКК + 45 дни преди раждането без да има прекъсване между двата болнични?
Благодаря много!

Да

Здравейте имам следния казус, ако някой има подобен случай моля да ми обясни: Работа в стабилна фирма, където имам относно заплащане плюс бонус според резултатите за месеца. Интересуваме по време на бременност, ако изляза в болничен какво всъщност ще ми се заплаща до датата на раждане? Основна заплата, 90% от основната трърда заплата, дали ще получавам нещо от бонусите или нещо друго? Моля който е имал подобен случай да сподели!

След 45 дневния ще получаваш обезщетение за бр и раждане,изчислено въз основа на осиг ти доходо за 24 те месеца назад.То не може да бъде по-голяма от нетния ти доход

# 80
Здравейте! Имам следния казус. В момента закриват фирмата в която съм назначена и шефката ми ми обеща да ме назначи в друга нейна фирма веднага след като ме освободи от настоящата. И моментално да изляза болничен.
1.Възможно ли е това, или трябва да имам поне един работен ден в другата фирма?
2.И как ще ми повлияе това на бъдещото майчинство, след като за задните 18 месеца, които се вземат предвид ще съм работила в 3 различни фирми?

# 81
  • Пловдив
Здравейте! Имам следния казус. В момента закриват фирмата в която съм назначена и шефката ми ми обеща да ме назначи в друга нейна фирма веднага след като ме освободи от настоящата. И моментално да изляза болничен.
1.Възможно ли е това, или трябва да имам поне един работен ден в другата фирма?да,поне един ден трябва да отработиш в новата фирма
2.И как ще ми повлияе това на бъдещото майчинство, след като за задните 18 месеца, които се вземат предвид ще съм работила в 3 различни фирми? работата в 3 те различни фирма няма да ти повлияе

# 82
# 83
Здравейте мили дами  Hug предстои ми да изляза в болничен преди 45 дневния ,така доколкото се информирах от този прекрасен форум и от сайта на НОИ имам право на 180 дни извън тези 45 .Та имам едно въпросче  Confused по време на болничен работодателят плаща осигуровки само за първите 3 дни от болничния като всеки месец след това плаща само здравните ами другите осигуровки върху възнаграждението кой ги плаща НОИ ли? Благодаря предварително за вашите отговори , че вече много се обърках  Rolling Eyes

# 84
  • Пловдив
Здравейте мили дами  Hug предстои ми да изляза в болничен преди 45 дневния ,така доколкото се информирах от този прекрасен форум и от сайта на НОИ имам право на 180 дни извън тези 45 .Та имам едно въпросче  Confused по време на болничен работодателят плаща осигуровки само за първите 3 дни от болничния като всеки месец след това плаща само здравните ами другите осигуровки върху възнаграждението кой ги плаща НОИ ли? никой не ги плаща,защото за теб не се дължи друго като пари Благодаря предварително за вашите отговори , че вече много се обърках  Rolling Eyes

# 85
 Grinning много ти благодаря за бързия отговор   bouquet

# 86
Здравейте дами, извинявам се ако се повтарям ,но ме тормози един казус стана ми ясно че ЛКК издават болничен до 180 дни , но ако преди това в същата година съм ползвала от личния лекар 15 дена те ще се преспаднат ли от тези 180 дни благодаря ви предварително .

# 87
Здравейте! Имам питане относно болничен по време на майчинство, но не открих такава тема. Аз родих на 21 февруари и в момента съм майчинство. Онзи ден по спешност ме оперираха от апандисит и днес ме изписаха от Пирогов. Едната медицинска сестра каза, че нямам право на болничен по време на майчинство, а другата каза, че ще ми издаде болничен - през този период се прекъсва майчинството, но утре трябва да си занеса здравния картон.
Имате ли идея коя е права и как стоят нещата. В момента ми е голяма каша в главата от създалата се ситуация, опитах се да чета някакви наредби по въпроса, но не мога да се концентрирам.  Sad

# 88
  • Пловдив
Здравейте дами, извинявам се ако се повтарям ,но ме тормози един казус стана ми ясно че ЛКК издават болничен до 180 дни , но ако преди това в същата година съм ползвала от личния лекар 15 дена те ще се преспаднат ли от тези 180 дни благодаря ви предварително .

не

Здравейте! Имам питане относно болничен по време на майчинство, но не открих такава тема. Аз родих на 21 февруари и в момента съм майчинство. Онзи ден по спешност ме оперираха от апандисит и днес ме изписаха от Пирогов. Едната медицинска сестра каза, че нямам право на болничен по време на майчинство, а другата каза, че ще ми издаде болничен - през този период се прекъсва майчинството, но утре трябва да си занеса здравния картон.
Имате ли идея коя е права и как стоят нещата. В момента ми е голяма каша в главата от създалата се ситуация, опитах се да чета някакви наредби по въпроса, но не мога да се концентрирам.  Sad

Няма смисъл да взимаш болнични.Иначе имаш право,да

# 89
  • UK
Здравейте,
въпросът ми е малко особен Crazy
в болничен съм от 02 юли някъде, но до момента, нямам никакъв паричен превод от НОИ newsm78 Консултирах се със счетоводството на ф-та, в която работя, казаха ми, че отдавна е занесен там/ в НОИ/ !

Какво следва да направя, според мен, нещо не е наред, за да не се изплаща този болничен или такова забавяне е нормално?

Общи условия

Активация на акаунт