Частни детски градини - София (7)

• 64 780
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
Който е с по-големи деца, ще ми каже ли горе-долу кога проговарят разбираемо, защото нашия ще го даваме от 2 годишен на ясла и също ще ме притеснява, ако не говори, че няма да разбера какво му се е случвало през деня. На две годинки дали ще говори?
И друго, вярно ли е наистина, че в частната по-добре ги гледат, защото ние сме приети и на държавна и все пак сме се ориентирали към частната, но ако ги гледат горе-долу еднакво, то наистина тогава поне за яслата и градината струва ли си частната?

# 31
  • София
Кога проговарят разбираемо си зависи от детето. Синът ми говореше много добре на година и половина, дъщеря ми на 2 години казваше само да, не, мама, тати и баба.
Дали си струва частната градина никой не може да ти каже, това ти трябва сам да решиш в зависимост от своите виждания, разбирания и не на последно място ситуацията в конкретната частна  и конкретната държавна градина.
Понеже ми прави впечатление и в тази тема, а и в другата - за частните училища, че въртиш-сучеш и сякаш все ти се иска някой да ти каже, че частните учебни заведения са просто една изгъзица за хора с малко излишни пари..... точно в тези теми това едва ли ще се случи. Нищо не пречи да се запишеш детето в държавната ясла, щом сте приети, може пък да си доволен и ще си спестиш една не малка сума. Ако не ти хареса - премести го в частна градина.

# 32
Татко Мецан,

За проговорянето - това е много индивидуален процес. Принципно има времеви граници, в които детето трябва да проговори. На около 2 години би трябвало вече да има експресивна реч и определен набор от думи. Но малко деца могат да разкажат за ежедневието си в градината на тази възраст, а и много не може да им се вярва ; ) Например детето може да каже, че нищо не е яло или че не имало например следобедна закуска и това да не отговоря на истината. Идеята ми е, че на 2 години не може да ти бъде много надежден източник това, което дете казва.
За частните градини - първо от градина до градина има разлика, както при частните, така и при държавните. Иска ми се да вярвам, че и при държавните градини има все още места, където ще се грижат добре за детето, въпреки, че моя личен опит не показва това.
Ние също бяхме прието в държавна градина, но се отказахме от нея. В момента детето ми посещава частна градина, от която съм много доволна като грижа и внимание към децата. Детото свикна и изглежда спокойно там, съответно и аз съм спокойна : ) И за да ти отговоря - да, за мен си струва частната детска градина.

# 33
  • София
Който е с по-големи деца, ще ми каже ли горе-долу кога проговарят разбираемо, защото нашия ще го даваме от 2 годишен на ясла и също ще ме притеснява, ако не говори, че няма да разбера какво му се е случвало през деня. На две годинки дали ще говори?
И друго, вярно ли е наистина, че в частната по-добре ги гледат, защото ние сме приети и на държавна и все пак сме се ориентирали към частната, но ако ги гледат горе-долу еднакво, то наистина тогава поне за яслата и градината струва ли си частната?

Вече са ти отговорили, но да си кажа и аз.

Проговарянето (както и прохождането) е строго индивидуално. Синът ми на около 2г. започна да говори всичко и не спира. Има деца, които проговарят на 1г и нещо, други на 3г. Зависи от детето. Вие не може да не разбирате какво се случва на детето. Не е само до говорене. Действията му, игрите му у дома, всичко ще ви говори, какво правят в градината  Peace

За държавното и частното- аз ти писах и в предната тема. Ходихме в частните, отидохме и в държавната, седнахме и преценихме "+" и "-". Зависи от частната градина, зависи и от държавната. Ние лично преценихме, че за момента обстановката в държавната градина не е за нашето дете и там няма как да получи това, на което ние държим. Има хора, които са доволни от държавната и детето им получава това, което те искат. Затова родителите и децата сме различни  Peace Вие си познавате най-добре детето и вие знаете, какво искате детето ви да получи като образование  Peace Това не важи само за ДГ, а изобщо занапред.

Успех!

# 34
Ааа, грешиш, Onna-bugeisha, че съм искал някой да ми каже, че е изгъзица. Точно тук много грешиш. Напротив, за училището твърдо съм решил, че ще бъде частно. Форумът е много полезен, защото се запознавам с различни възгледи и идеи на различни родители, затова питам, а ясно е, че накрая решението си вземам аз.
По отношение на училището нямам никакво съмнение, че трябва да бъде частно. Известна е и липсата на достатъчно дисциплина и заинтересованост в държавните, както и други техни минуси, а и много силен аргумент са класациите след четвърти и седми клас на НВО - в първите места са почти изцяло само частни училища.

Въпросът беше за градината, и да ти кажа, за градината в момента съм на 90% мнение да е частна и около 10% се колебая за държавната. Защото точно в градината, в тази възраст, не научават кой знае какво, не научават и кой знае колко език, а аз отначало мислех твърдо за частна точно заради езика. Посетих няколко частни и видях нивото по език на децата в предучилищната група, която синтезира всичко научено в градината - еми меко казано, не бях впечатлен. Затова се чудя струва ли си!

А именно относно говоренето, в частна градина ще ми е много по-спокойно, ако не говори, защото съм сигурен, че там няма да ги бият или да се държат грубо, докато за държавните съм чел, че ги бият! Най-вече затова ми е зора за говоренето, за да може да си каже дали го бият.

Ясно е, че е индивидуално, но все пак, кога горе-долу проговарят, защото сега на 1 год. и 3 месеца изобщо не говори, дори мама не казва - казва обаче "тате"! Grinning
Изобщо не говори все още - нормално ли е? Та като го гледам, струва ми се, че и на 2 годинки няма да говори, а в държавната кой знае кво им правят, дали не дърпат уши, пляскат и т.н. Докато в частната ще съм много по-сигурен, че няма такива работи.

# 35
  • София
......

Въпросът беше за градината, и да ти кажа, за градината в момента съм на 90% мнение да е частна и около 10% се колебая за държавната. Защото точно в градината, в тази възраст, не научават кой знае какво, не научават и кой знае колко език, а аз отначало мислех твърдо за частна точно заради езика. Посетих няколко частни и видях нивото по език на децата в предучилищната група, която синтезира всичко научено в градината - еми меко казано, не бях впечатлен. Затова се чудя струва ли си!

...

Като човек, който говори езици (и работи с тях), мога да ти кажа, че на тази възраст се натрупва т.нар. "пасивен речник", който не е за подценяване. Едно време нямахме такава възможност и после в езиковата гимназия ни идваше множко  Crazy На този етап е важно да свикне слухово с въпросния език, да започне да разбира смислово изреченията, дори и да не може да си преведе всяка казана дума  Peace Ученето на чужд език преминава през доста етапи и колкото по-рано се "тренира" мозъка, толкова по-лесно е след това  Peace т.нар. "бариера на говорене" ( т.е. да започнеш да мислиш на съответния език, без да си превеждаш на ум) се преминава на доста по-късен етап  Peace Това е т. нар. процес "Sprachbarrieren überwinden" или "Overcoming Language Barriers"  Peace

Ако се интересуваш, потърси в нет-а инфо (има и стратегии за този процес)  Peace Не е толкова лесно, колкото повечето си мислят. Отиваш в езикова гимназия и ти наливат думичките и граматиката с кофата в главата  Laughing

С всичко това искам да ти кажа, че хич не е безмислено едно учене на език от ранна възраст  Peace

# 36
А, за езиковата гимназия, винаги съм се чудил как успявате да научите език за 1 година. Аз съм завършил математическа. На вашето усилие, дето сте учили по 100 думи на ден, сигурно нямаше да издържа. Че и граматика и пр. Изцяло съм съгласен с теб, затова и исках от малък да учи език. И научни статии изчетох по въпроса, че колкото по-рано, толкова по-добре. Явно много високи са ми били очакванията обаче, защото очаквах да говорят чуждия език поне на 50% от българския, а то дори и това не можеха. Казах си, леле, пет години да плащаш и накрая да получиш такова ниво по език, не си струва:) Ами нали затова питам тук, защото може и това да е нормално, знам ли. На нашето време беше друго, аз например бях в една от най-престижните детски градини /тогава всички бяха държавни/ и имахме руски, е със сигурност не можех да говоря на руски на 6 години, а пък и не разбирах.
 Е, пасивният им речник нямаше как да преценя.

# 37
  • София
А, за езиковата гимназия, винаги съм се чудил как успявате да научите език за 1 година. ....
 Е, пасивният им речник нямаше как да преценя.

Ами....какво да ти кажа. Напън як  Crazy Аз лично подготвителната година си я спомням с непрестанно учене - денем, нощем, уикенди, ваканции  ooooh! Луда работа беше, а и учиш 6 часа език на ден + по 1 час редуваш литература, математика, рисуване и музика. Това е. Следобед до 16ч. занималня пак по езика  ooooh! Нямаш друг избор. После се започват (2-та година) и другите предмети на съответния език и се пречупваш (мразя тази дума)  Tired

Точно този стрес ми се иска да спестя на детето си чрез натрупване на "пасивен речник", свикване постепенно с езика и т.н.  Peace

# 38
Точно така. Изцяло споделям. Ама достатъчно ли пасивен речник се натрупва? Става въпрос за езикови детски градини, които си имат училища после, където си се учи език. Такива ме интересуват и такива съм посещавал. В училище сигурно доста учат, но не бях доволен от това, които видях като знания в предучилищните им на 6 годишна възраст.

# 39
  • София
Точно така. Изцяло споделям. Ама достатъчно ли пасивен речник се натрупва? Става въпрос за езикови детски градини, които си имат училища после, където си се учи език. Такива ме интересуват и такива съм посещавал. В училище сигурно доста учат, но не бях доволен от това, които видях като знания в предучилищните им на 6 годишна възраст.
Пасивният речник не е нещо, което можеш "да видиш" при 6-годишните. Как точно очакваш да се прояви пред теб пасивният им речник? Това са неща, които ще изплуват в един по-късен етап и ще подпомогнат формирането на активен речник, който ти вече ще можеш да гледаш Wink
За мен говоренето на чужд език в частната градина е едно наистина важно нещо, но далеч не е само то. По-важно е това, че на децата се обръща индивидуално внимамие, че се уважават като личности и се учат да живеят и да комуникират без агресия, която за жалост е неразделна част от пренаселените държавни градини.

# 40
  • София
... Ама достатъчно ли пасивен речник се натрупва? ....

Е, това също е много индивидуално. Зависи от изискванията и представите на родителя, от детето, от учителите, от начина на поднасяне на езика, ако искаж даже от начина на събуждане на интереса на детето към езика и т.н. Освен това пасивният речник не е нещо, което можеш да оцениш за 5мин по време на посещение  Peace
След като в градините, в които сте ходили, нещо ви притеснява и не ви харесва, значи това не са вашите заведения  newsm78 Продължавайте да обикаляте  Peace

Когато обикаляте, говорите ли с учителките или само с директорките? Аз говорех и с учителките, казвах открито какво искам, как си представям нещата, на какво държа и т.н. При един такъв разговор веднага разбираш, дали това може да ти се предложи или те гледат неразбиращо  Tired

п.с. Сега виждам, че Onna-bugeisha е отговорила същото Peace И за останалите важни неща съм съгласна (освен за езика)  Peace

# 41
Татко Мецан, познавам деца, които говорят английски на 4-5 год. възраст след 1-2 години в английска ДГ. Дори това, което научава дъщеря ми за 2-3 занимания седмично не е хич малко. Примерно вече прави - не съвсем правилни и много елементарни - но изречения от 2-3 думи. Говоря не за повтаряне на заучени фрази, а за образуване на изречение. Пасивният й речник със сигурност надвишава 100-200 думи. На този етап съм доволна и смятам, че не е малко за 4годишно дете, което е от година на ДГ и то с няколко часа по английски.

За гледането - ще ти дам едно сравнение, което съвсем случайно направихме с една позната, която живее в квартала и детето й е било до скоро в едната близка до дома ни общинска ДГ. Та съвсем случайно двете бяхме заедно, когато тел. ми звънна и директорката на нашата ЧДГ ми обясни, че малката се е напишкала, пом.възпитателката изпрала дрешките, но понеже не съм оставила резервни, а може тези да не изсъхнат - ако ми е удобно да мина и да взема нещо от вкъщи, защото сега си е с пижамката. Та позната ми каза "Леле, ама това верно ли? На мен н.с..н са ми го връщали и никой нищо не е видял.".
Уточнявам, че не слагам нито всички частни, нито всички държавни под един знаменател, но с 30 деца факири да са - няма как да обърнат това внимание.

Иначе колежката ми е много доволна от държавната ясла на детето си.

# 42
Tатко Мецан...много е хубаво да има толкова заинтерсован баща. Но какво казва майката, какво е нейното мнение...все пак до 7 годишната възраст тя е основн фактор в развитието на детето.
За езика в ЧДГ, зависи от очакванията. Ако човек никога не е учил език , няма как да разбере как той се учи при децата и какво те натрупват като речник.
Зависи и от самото дете разбира се. Имам позната с дете било в нашата ДГ мисля, че 3 години. За тези три години е научило една песен на немски.
Сина ми за 1 знае - 7-8 песни и 10 стихотворения. Така, че да не подценявам и фактора самото дете.
За мен възраста в ДГ е времето в което децата са най-податливи и са като попивателна. Научават страшно много неща. И не е време в което само, играят, хранят се и ходят по-голяма нужда.
Сина ми играе с дете с 2 месеца по-голямо от него което е в ДГ. И с дете по-голямо 4 месеца което е гледано у дома. Знанията на моя са в пъти в повече. Може да разкаже около 20 приказки, брой до 100, познава всички букви, в момента се опитва да ги свързва в срички. Изключително самостоятелен е. Храни се, облича се и се обува сам. Ходи до тоалетната сам. Говори като голям човек. Отскоро казва Р и се поправя сам. Та детето в ДГ - е все още с памперс. Казва изречение от 3 думи, непознава букви и цифри. Знае 4 цвята. За детето гледано у дома - просто не ми се говори. В момнта се опитват да махнат памперса....

# 43
  • София
...
Уточнявам, че не слагам нито всички частни, нито всички държавни под един знаменател, но с 30 деца факири да са - няма как да обърнат това внимание.

...

Абсолютно  Peace Започнах да чета подфорума, за да се ориенттирам в обстановката. Доста говорех и с познати майки.
Има много доволни от държавните градини, но са наясно, че с над 30 деца, няма как да има индивидуален подход, да няма агресия, няма как учителките да виждат всичко и т.н. Това е! Не можеш да ги обвиняваш. Е, сигурно има и изключения, но в общия случай, е така. Моята приятелка напр. това изобщо не я дразни и е супер доволна. Вика: "за 60лв си е супер"  Peace Пак ще кажа (за 100-тен път), всичко зависи от вашите изисквания и виждания   Peace

Мине не мине и се появи тема за отхапано ухо, насинено око, дете извън оградата на детската градина и т.н. Кого да виниш? На площадката се съберат 10 деца и пак намерят за какво да се сдърпат и хем са с родителите си (т.е. по родител на дете), а си представи 30 деца и само 2 очи  (или 4 очи) Crazy Физически не е възможно  Peace

Понеже имам близка, която работи като лелка в общинска ДГ и съм говорила с нея. Тя казва, ако не им викне учителката,за  да въдвори ред, ще настане анархия  Simple Smile Като се замислиш, не е далече от истината  Peace

# 44
Благодаря на всички за мненията, много са полезни.
В никакъв случай не мога да подходя "за 60 лв -толкова", защото става дума за дете, а не за предмет. Ако наистина в държавните се случва отхапано ухо /?!?!?!?/, насинено око и пр., то естествено, че си струва парите да е в частна и такова нещо да не му се случва.
Относно обикалянето на още градини - ами аз не искам какви да е, а например такива с немски. Те не са безкраен брой, а май са само 4. И тази Киндероазе, асоциираната с посолството, където не съм ходил.

Значи казвате, че от самото дете зависи, т.е. тези деца, дето не са знаели достатъчно немски според мен, си е до тях, а не че не е преподавано достатъчно. Защото наистина имаше 2-3 деца, които много знаеха, а просто масата не знаеха много. Но може би с тези, които много знаеха, е работено и в къщи? Откъде да знам.(

Общи условия

Активация на акаунт