за толкова пари, толкова работа

• 39 085
  • 995
  •   1
Отговори
# 765
  • Вече в моята си приказка...
Смятам, че snegura4ka не е права, като пише, че хората от провинцията подбиват заплатите, като идват да работят в София. Защо мислиш, че тези, които идват от близките градове и села не ядат, не плащат сметки и не обичат да се забавляват, а? И на всичкото отгоре я път, я квартира плащат. Друго си е работното място да ти е на "15-тина минутки път от дома", а съвсем друго е да смениш един извънградски автобус, после да се прехвърлиш на метрото, за да хванеш накрая трамвай! Аз самата пътувам до столицата, не е лесно, но поне пари за квартира не давам. И не ми се работи за 500 лв., повярвай ми! А и нямам село, от което "да си напазарувам" свинско, яйца, домати и чушки и да спестя. А пък и двете ми деца също обичат играчки!

# 766
  • София
snegura4ka , до някаква степен те разбирам, но не съм съгласна с изложеното от теб. Всеки може да работи където иска - в София или в чужбина. Ако си кадърен, специалист си и имаш опит, защо да се притесняваш, че някой провинциалист ще ти вземе работата. Това с подбиването на пазара го има във всеки голям град. И в Бургас го има това хора от околните селца и градчета да идват да работят тук и да са доволни на 400лв заплата. Само, че ако имаш образование и сериозна професия не мисля, че въобще може да те трогне някой, който е дошъл от дълбоката провинция. А и в крайна сметка трябва ли да виним тези хора, че са се родили в малки населени места. Нямам нищо против да се конкурирам за работно място с човек от малко градче/селце стига да сме на едно професионално ниво и интелект. Не съм нещо повече от тези хора само защото съм родена в областен град  Peace
Искам да уточня,че не визирам хората от районите,където наистина е страшно положението с безработицата.Да съгласна съм,че всеки има право на избор,но факта че авторката е от Пловдив,където е имала някаква работа не разбирам с какви очаквания е дошла в София !
Просто според мен/лично мнение/хората са съгласни да мизерстват само и само да живеят тук/все пак колкото и да е ефтин наема ти е поне 200-300лв/.А за съжаление и на мен ми се иска в София да получавам 2000лв,но не дават/имам трудов стаж,висше образование и две деца/. newsm78

# 767
  • Бургас
snegura4ka , до някаква степен те разбирам, но не съм съгласна с изложеното от теб. Всеки може да работи където иска - в София или в чужбина. Ако си кадърен, специалист си и имаш опит, защо да се притесняваш, че някой провинциалист ще ти вземе работата. Това с подбиването на пазара го има във всеки голям град. И в Бургас го има това хора от околните селца и градчета да идват да работят тук и да са доволни на 400лв заплата. Само, че ако имаш образование и сериозна професия не мисля, че въобще може да те трогне някой, който е дошъл от дълбоката провинция. А и в крайна сметка трябва ли да виним тези хора, че са се родили в малки населени места. Нямам нищо против да се конкурирам за работно място с човек от малко градче/селце стига да сме на едно професионално ниво и интелект. Не съм нещо повече от тези хора само защото съм родена в областен град  Peace
Искам да уточня,че не визирам хората от районите,където наистина е страшно положението с безработицата.Да съгласна съм,че всеки има право на избор,но факта че авторката е от Пловдив,където е имала някаква работа не разбирам с какви очаквания е дошла в София !
Просто според мен/лично мнение/хората са съгласни да мизерстват само и само да живеят тук/все пак колкото и да е ефтин наема ти е поне 200-300лв/.А за съжаление и на мен ми се иска в София да получавам 2000лв,но не дават/имам трудов стаж,висше образование и две деца/. newsm78

Дават и още как. Както вече писах по-назад моя позната като секретарка взимаше близо 1000лв заплата. Зет ми взима определено над 2000лв като компютърен програмист. Юристите/адвокатите също взимат минимум 1000лв в София. По принцип хората живеят в София, защото имат избор да взимат повече пари, за разлика от другите градове, където тавана на заплатите е 1000лв. Това, че въпросната съфорумка я е страх да си смени работата е отделен въпрос. Важното е, че може да я смени и то за повече пари.
А и хората отиват в София не само заради работата, а и заради по-добрите условия на живот - образование, здравеопазване, инфраструктура, културен живот и пр.

# 768

Дават и още как. Както вече писах по-назад моя позната като секретарка взимаше близо 1000лв заплата. Зет ми взима определено над 2000лв като компютърен програмист.

За да разбереш какви заплати дават, се опитай да се поставиш на мястото на работодателите.

Минимална заплата е 240 лева на месец. 41,0 % от населението в България през 2012 год. работи за минимална заплата, от които 14,59% на пълен работен ден.

Ако аз съм работодател и знам, че на улицата чака армия безработни, дали ще се въодушевявам да давам заплати над 1000 лева, след като същата работа ще я свършат и за 240 лева. И ако съм мъж, естествено ще им предложа за всичко, което е над 240, да си доработват, ако са млади привлекателни дами.

# 769
# 770
  • Ямбол
А аз ако съм работодател, няма да очаквам някой много да се натяга да работи, ако му давам минимум.
По-добре малко над средното, че да ти докарва добри пари за фирмата, отколкото минимумът и да дърпа назад.

# 771
В провинцията през 2013 много хора работят за 250 лева на месец - охранители, продавачки и по 10-12 часа на ден. В София също се предлага държавна работа за 350 лева. Ако става въпрос за висококвалифицирана работа (например софтуер-програмист, който разработва програми, а не само работи с компютър) тогава заплатата е толкова, за колкото могат да намерят такъв специалист. Но тогава проблемът е, този специалист защо не отиде в чужбина?

# 772
Но истината, е че очаквах като работя толкова , да получавам и доста повече, нали съм  в Столицата. Аз в Пловдив взимах 600 лв, не работих толкова и тогава не бях и на квартира  Rolling Eyes .

Не мога да се въздържа от коментар на гореизложеното.....Към авторката:не знам КАКЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМА?
1.Не си специалист в дадена област.
2.Не си завършила образованието си/вероятно поради липса на средства /.
3.Нямаш ангажименти.
но.....имаш претенции!
Имала си работа в РОДНИЯ ГРАД.Е,за съжаление не била в центъра,за да обикаляш магазините в свободното работно време/аз също работя в Суходол,но не разполагам с такова и това не ме притеснява толкова,колкото факта че пътувам 2 часа до СОБСТВЕНОТО си жилище/. #Cussing out
Може да прозвучи злобно,но не мога да разбера такива като теб!Идваш от сигурното,само и само да си в София!Много станахте и взе да ми писва! #2gunfire
А знаеш ли,че с твоята „политика” да си траеш и да работиш за „малко”пари,за да можеш да си плащаш квартирата и сметките,правиш сечено на нас/имали шанса да се родят в София/.Ако някой,който има желание и е способен да работи на твоето място,няма никакъв шанс да получи и стотинка повече,защо ли?!
Моят съвет е събирай си багажа и се връщай в Пловдив/хубав и голям град/.Хем няма да плащаш квартира,хем ще си намериш спокойна работа и най-важното ще освободиш работното място за някой друг!Е,така сме в Столицата,на който не му харесва .........

Благодаря ти за коментара, разбирам го добре.
За съжаление няма да се върна в Пловдив(там съм израснала,за което се радвам), а в София съм заради мъжа ми, където той реши да сме,там ще сме  Simple Smile .
Моят проблем, е че се злоупотребява с работното време и възможности на човека, а заплатата си е средна за страната,ок ( наистина не мога да искам повече , защото не съм специалист ). Претенциите ми са единствено,защо тялото ми роптае и не издържа на всекидневното напрежение, примерно главата и ръцете, защо иска да спи 8 часа, защо изобщо иска да яде, ей такива неща.Изглежда пресилено, но за съжаление , не е. 5 дни по 12 часа написано изглежда много лесно всъщност, но иначе не са, тежко е.
Пуснах поста, защото наистина нямам представа какво е положението реално, е разбрах-тежко.Примерно чета постове как работят от 09.00 до 17.30 и защо ги задържали до 17.40...(аз съм от 06.30 до 18.30),слушам оперативни служители взимат по 1200 стартово(имам икономическо образование и стаж 3 години),също така продавачки в мола взимат 700 лв и тъй като ги гледам са се утрепали.Като сравня себе си и нея, и се замислям - как се определя заплатата?
Разбира се , че осъзнавам колко хора са по зле, но това дали е критерий на мен да ми стане добре?
За случая с центъра и на мен не ми е критерий, работя от 10 години, но такава обедна почивка дори не ме е и съблазнявала, но знам че има хора,които много държат на нея и се хвалят, затова я споменах като +.
В Пловдив също имах познати на квартира, но това не ме е озлобявало към тях.Но наистина не ги разбирах. Сега като съм в обратното положение, и просто мога да кажа, че това са адски грешни пари и на никой не го пожелавам.
Не знам дали аз съм виновна за положението в София, и по конкретно за подбива за заплати,все пак сме в световна икономическа криза. Но съм съгласна , че не трябва да работя по начина, по който го правя, защото най-малкото ще е кофти за следващия на тази длъжност.Лошо го научих моя шеф, много лошо.

# 773
  • София
И тук можем да поспорим,защото никой не отчита това,че само пътя ми на ден е равностоен на 6 бр.билета х 1лв/аз вземам карта от 50лв за по-рентабилно/ Naughty
Освен това въпросните професии се котират в момента на пазара и са добре платени/докато не се пренасити с нови вишистиЗа сведение аз съм инженер от Техническия университет.Колкото до разнообразието,мога да твърдя със сигурност/имам такива примери/,че хората от провинцията много по-добре се забавляват.Това,че живея в София не означава,че посещавам театър и кино всеки месец/малко са тези,които си го позволяват вече/ Cry
А относно болниците,искам да похваля лекарите в Инфекциозната във Варна.Тази година се разболя детето на морето и въпреки мизерната обстановка,останах изненадана от доброто им отношение. smile3525

# 774
А аз ако съм работодател, няма да очаквам някой много да се натяга да работи, ако му давам минимум.
По-добре малко над средното, че да ти докарва добри пари за фирмата, отколкото минимумът и да дърпа назад.

Като знае колко безработни чакат за неговото място, ще се натяга и ушите му ще пращят. Според теорията на неокласиците (неолибералите) безработица има, защото има минимална заплата. При 100% неолиберализъм, всички ще имат работа, защото ще има заплати по 50 по 20 лева. Ако искаш!

# 775
За съжаление няма да се върна в Пловдив(там съм израснала,за което се радвам), а в София съм заради мъжа ми, където той реши да сме,там ще сме  Simple Smile .

Значи щом той решава, трябва да има възможността да ви издържа като семейство Simple Smile
Т.е. би трябвало да имаш свободата да си смениш работата след като ти действа толкова зле..

# 776
В провинцията през 2013 много хора работят за 250 лева на месец - охранители, продавачки и по 10-12 часа на ден. В София също се предлага държавна работа за 350 лева. Ако става въпрос за висококвалифицирана работа (например софтуер-програмист, който разработва програми, а не само работи с компютър) тогава заплатата е толкова, за колкото могат да намерят такъв специалист. Но тогава проблемът е, този специалист защо не отиде в чужбина?

Висококвалифицирана работа по принцип е работата на лекар, юрист, инженер, научен работник. Те какви заплати получават?

# 777

Значи щом той решава, трябва да има възможността да ви издържа като семейство Simple Smile
Т.е. би трябвало да имаш свободата да си смениш работата след като ти действа толкова зле..

да имам свободата, ама като пишат заплата 400-500 лв, не мога...

# 778
  • Бургас

Дават и още как. Както вече писах по-назад моя позната като секретарка взимаше близо 1000лв заплата. Зет ми взима определено над 2000лв като компютърен програмист.

За да разбереш какви заплати дават, се опитай да се поставиш на мястото на работодателите.

Минимална заплата е 240 лева на месец. 41,0 % от населението в България през 2012 год. работи за минимална заплата, от които 14,59% на пълен работен ден.

Ако аз съм работодател и знам, че на улицата чака армия безработни, дали ще се въодушевявам да давам заплати над 1000 лева, след като същата работа ще я свършат и за 240 лева. И ако съм мъж, естествено ще им предложа за всичко, което е над 240, да си доработват, ако са млади привлекателни дами.

Ако говориш за труд, който всеки втори може да полага - да, права си. Обаче ако говорим за високо квалифицирани професии, нещата не стоят точно така. Зет ми например го кътат на работа, защото е много добър в професията си и ще е трудно на шефовете му да намерят втори такъв. Самият той провежда с шефовете си интервюта за работа и е коментирал колко са зле повечето, които се явяват. При тази обстановка надали шефовете му разсъждават "Ще му хвърля едни 1000 лв, защото чака една орда програмисти". Да, има много програмисти има, но са малко тези, които са наистина добри.
Ако не искаш да си част от стадото, които чакат, молят се и са благодарни на заплата 500лв, направи така, че да си сред онези, за които шефовете им треперят да не ги загубят като служители.

# 779
  • София

да имам свободата, ама като пишат заплата 400-500 лв, не мога...

Направо съм изумена!Значи твоя мъж хем не е в състояние да издържа семейството,а иска да живее в София и ти да бъхтеш по 12ч,за да вземаш някой лев повече!

Общи условия

Активация на акаунт