6 годишните на предучилищна

• 34 571
  • 726
  •   1
Отговори
# 300
Морена, наистина е много хубава госпожицата, да й върви по вода в училище. Това с шамара е неприятно, но както е казала Симантро, за съжаление някои родителите така се "справят" с децата и те копират.
При нас на госпожицата й е малко скучно. Явно още не са започнали истински занимания, връща се с оцветени и рисувани картинки, навън били, а аз си мислех, че ще учат по-сериозно от детската градина. Но и на учителката не й е лесно, тъй като има в групата няколко петгодишни, че дори и ненавършили пет, които никъде не са ходили преди на ДГ или друго и реват за мама. Започвам да се чудя дали не сбъркахме с избора, моята освен дето изглежда доста по-голяма на фона на останалите, вече чете надписи на магазини и прочие неща по пътя на тролея и въобще не изглежда заинтригувана нито от заниманията, нито от другите деца.
При нас казаха още на първата родителска среща, че нямало да дават домашни, но и аз мисля да взема някакви помагала и като мога да се занимавам с нея. Морена беше дала линк към "Приятели с..", те са учили по тази система в ДГ и й е позната, освен да взема книжките за предучилищна, но дали се продават по книжарниците, ако знае някой? Дъщерята е и голям фен на "Бърборино", харесват и повечето неща от там и ще търся нещо подобно - забавно -развлекателно и развиващо едновременно. Приемам идеи всякакви, защото иначе сутрин тя се лепва за телевизора да изгледа порция детски, докато мама бачка на компютъра...
При нас засега го няма проблема със зимните якета, нали сме от обяд, та отиваме по-топло и горе-долу по-топло се прибираме, даже вчера беше по къс ръкав и без суитчър.
Леле, какви вкусотийки си предложила Морена, страхотно, аз първия ден я пратих с ябълка, но била единствената с плод и веднага си поиска сандвич, че другите нагъвали хамбургери, гевреци и кроасани.

# 301
Mira_p, и при нас е същото положението към момента със занятията и натоварването. Доста са малко и леки на фона на това, което очаквах. Но те са повечето 5годишни. А и смятам да им дам тази седмица шанс, че и другата. И се захващаме по-сериозно в къщи.
Калина чете вече доста добре сама, пише също без проблем като изключим обръщането на буквите понякога (огледално).
Още се чудя дали не правя грешка с предучилищната....и всъщност причината, поради която не я пуснах в 1ви клас е, че е доста дребна...

Смятате ли да ангажирате децата с извънкласни занимания?
Калина много обича да рисува, справя се доста добре и съм я записала на рисуване, ще започне от 1ви октомври.
Колебая се още и за занимания по пиано, но тя се дърпа и се чудя дали да я натискам.

# 302
Мен ми се иска да ходим на три неща, на които ходехме и миналата година, но не знам съботите и неделите дали ще е възможно. На градина ходехме до обяд и я водех по много допълнителни занимания,но сега не става.
Много вкусни предложения. Ще си открадна някоя рецепта: )
При нас са чели приказка и децата е трябвало да разкажат части от нея. Зачертавали са фигурки от лист с най-различни такива. Казвали са кой какъв иска да стане.
Според мен гледат да се опознаят децата, да свикнат с новата обстановка и тогава ще започнат сериозното учене.
А и на тази възраст повечето неща трябва да са под форма на игра .

# 303
Вчера имахме РС. Много бях изненадана-искат чревни изследвания, кръв и урина, картон личен плюс ваксините. Картон и ваксини ще искат след 6 месеца Пак. Това дори миналата година го нямаше, пяредвид, че бяха по-малки и пак бяха в училище. Аз картон и контактна бележка съм набавила отдавна, но изследвания сега тепърва...не разбрах защо са, но ги искат-ново било. Толкова.

Относно учебния процес-хич не се притеснявам, нито се вълнувам толкова.Категорично, като минала по пътя, не записвам на език, танци, футбол, карате, и прочее неща извън занятията в училище. Език, та език. Глупости. Има време за това, те едва български говорят, половината на бебешки още комуникират, ама английски да учели. Миналата година учиха, сега-нито има кога, според програмата им, нито има учител, а и след ваканцията-всичко били забравили. Еми ще забравят- малки деца.

Иначе-сутрин ще имат няколко ситуации/учене. И следобяд. Нормално.

Мирама, твоето дете щом чете, си е за първи клас. Моето не чете, едва ли ще прочете скоро, предполагам, че това ще се случи към средата на първи клас.По принцип масата е така-прочитат към средата на първи клас, някои към края. Сричат повечето, не четат гладко. Казвам ти го, като минала по пътя, с едно дете, започнало да чете гладко на 5 години. Голямата четеше гладко в ПГУ и 1 клас. Беше единствена в класа такава. Половината зачетоха гладко към края на 1 клас, останалите сричаха. Зачетоха гладко едва във втори клас, единици сричат по-нагоре,  винаги има по няколко трудно четящи и нагоре.

Извънкласните занимания, за 6-годишното ми хлапе, на този етап продължава да е основно спорт-по два часа и половина три пъти седмично. Предвид това, че са в клас по 7-8 часа, въпреки, че излизат на двора-излизат да поиграят, а не да спортуват. Имаме дечица, с впити в коремчето панталонки, едва клякат. Tired

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 09:50 от Jizzlobber

# 304
И аз основно на спорт искам да я водя, но ще видим дали ще стане.

И моята дъщеря чете, но чак гладко не.

# 305
Моето гардже срича. Но аз не я натискам,когато изяви желание, тогава.
Другата седмица тръгват на англ. с батко си. Тя ще ходи още на пеене и плуване. За сега толкова. Мисля че и е предостатъчно, а и на мен. Laughing То ще падне едно тичане.
Знае доста думи на англ. език ,всички букви разпознава и сега мисля да я уча да чете на англ.

# 306
Днес вече беше с усмивка в стаята дори и когато си тръгвах. Simple Smile
Дори ми се скара по пътя, че вчера рано съм я взела, не успяла да изслуша приказката до край. Simple Smile Днес да съм се забавела малко.

Jizzlobber, За четенето, не е чак гладко, но започва да схваща идеята на това, че не е необходимо да "изчита" цялата дума до край. Simple Smile Достатъчно е да стигне до средата, за да знае нататък какво пише....т.е. четене като "големите".
Единствените ми съображения да не я пускам в 1ви клас е, че никога не е ходила в градина и че е много дребничка. Минава за 5годишна по-скоро, отколкото за 6г.
И стреса от ново място и по-голямо натоварване при 1ви клас щеше да е голям.
Но ще се занимаваме активно в къщи, за да не затъпява 1година. ) Ако в училище не и е достатъчно.

На английски никакво намерение нямам да я записвам. Твърде рано.
На спорт ми се иска, но ще изчакам още малко, да свикне че може да стои някъде и без мен и пак ще започна агитацията за плуването. )

# 307
Mirama, "голям стрес" в 1 клас няма, особено за четящо дете. Няма такова натоварване, с каквото ви плашат. 1 клас е песен, за деца, които има такива основи, каквито тук се демонстрират. Някои деца в края на 1 клас придобиват това-за тях може и да е "трудно и натоварено".
 Реално, твоето, ако го занимаваш така активно, ще знае и в 1 клас нещата. Когато голямата тръгна в 1 клас, имаше най-спокойното време и лежерно-всичко в клас написано, усвоено-реално тя като чете-бе прочела всичко, докато другите разпознават буквата/звука. Звуковите модели ги пишеше за секунди и т.н. Предварително "знаещите" деца материала нямат никакво натоварване.
Голямата е дребничка, но това не и пречи да е вече 4 клас. Wink Peace, а да я спрягат за 1.

# 308
Jizzlobber, доста се колебая в момента, защото виждам нивото на децата в нейната подготвителна група (което всъщност си е нормално ако с тях не са се занимавали).
Но да тръгна да я местя сега, не знам дали ще искат да я приемат в друго училище след като е започнала учебната година.

# 309
Моите съображения да не я запиша в първи клас бяха същите като на Мирама. Не е ходила достатъчно на градина и е много плаха и срамежлива.  Децата в първи клас са по-отракани, а и ако в дадено училище има предучилищна, е много вероятно в първи клас да подължат част от същите деца.  Тоест те ще се познават вече и ще са се сприятелили.

# 310
Jizzlobber, доста се колебая в момента, защото виждам нивото на децата в нейната подготвителна група (което всъщност си е нормално ако с тях не са се занимавали).
Но да тръгна да я местя сега, не знам дали ще искат да я приемат в друго училище след като е започнала учебната година.

А, няма да я местиш.
Не иде реч за чисто и просто занимания. Моето дете, и не само моето, по принцип-това е Масата, дори със занимания не могат да четат. С моето съм се занимавала, отделно, че ходи на градина, пгу в училище, където миналата година пак си учеха-звук/буква, числа, по-голямо, по-малко, равно, сбор, звукови модели. И ти казвам, че не може да чете. И това е Масата. Изключения е ясно, че има. От миналогодишната група, две деца сричат , едно чете, с еднакви занимания. Моето има и по-голяма сестра, която много я подтиква-показва, обяснява, чете и книжки, учи я на буквите, освен мен и освен в училище. Не е тъпа, просто на масата не им е време сега да четат, а в 1 клас. Peace
Само ти казвам, че излишно се плашите с този 1 клас. От по-по-най лесните е. Много деца в 1 клас плачат, хич не са по-отракани. Всяка година го гледам това. Тази година, в 1 клас тръгнаха по-малки деца от моето, като ги строиха ПГУ и 1 клас в понеделник, половината от 1 клас бяха по-дребни на вид по-малки от моето, а моето не е гигант, а в златната среда. Wink. Хич не му мислете за 1 клас, при положение, че детето реално от сега знае част от материала.

# 311
Jizzlobber, мен бабите ме бяха научили да чета на 5г. и половина....то зимата едно време нямаше много телевизия (имаше, но нямаше детски програми освен в събота, неделя веднъж в месеца) и от вестник Работническо дело ми бяха изрязали букви да се занимавам. Simple Smile
Съответно и аз реших, че трябва да се научи да чете.

# 312
Добре де, ти си го учи, аз не ти казвам да не го учиш. Казвам ти, че в 1 клас ще знае половината материал. Докато другите учат азбуката и да сричат, твоето ще е прочело и свършило задачата просто. (това е по повод репликите колко натоварващо било в 1 клас ти казвам-ами не, не е, а за дете, което знае повечето неща предварително пък-хептен) Просто не всички успяват да се научат, ето, моето и аз му показвам, и в училище учат и сестра му му показва и то не се е научило. Wink

# 313
Jizzlobber, да, разбрах те...
Моята я плашат ченгелчетата и луличките и др. от сорта. Simple Smile хич не иска да ги пише, пробвала съм я. )

# 314
Ами те са си за 1 клас, за ръкописното писане. Сега ще учат печатно азбуката. Моята не се плаши, а просто не може. Давала съм-пише, криви са, наклон няма, едва изкарва цял ред, за самите ченгелчета, които са характерни за изписването на ръкописните букви. Извън това с фината моторика си е ок, съвсем нормално за възрастта.

Общи условия

Активация на акаунт