Прясно изцеден сок или бутилиран

• 12 139
  • 160
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ами погледнах линка и още в първото изречение пише, че даването на сок на бебета би трябвало да е "sparingly", така че за какво захранване става дума? Иначе разбирам логиката преди да са се давали сокове, когато не е имало друг избор, но сега има варианти.

Somebody stop me, не помня в тази тема ли беше или в някоя от другите, но разликите между цял плод и сока от същия плод бяха обяснени многократно. Накратко - един от основните минуси на соковете беше, че дразни стомаха и червата.

ПП Всъщност, ето тук е обяснено по-ясно - http://ncphp.government.bg/files/2preporaki%20karmacheta.pdf

# 106
  • у дома
Не ставаше въпрос обаче за пиене на сок преди захранване, това беше вмъкнато като пример. Става въпрос, че  *ЕлЕм  каза, че докторката и е луда, защото препоръчва сок на детето и, което е  на 6 или 7 месеца (не помня с точност). Еми би трябвало на такава възраст да е захранено вече или поне да е започнала захранване, а щом яде пюрета защо да не пие и по-малко сок? Писах тук, защото беше писано, че до една година не било хубаво да се дава... Това са глупости, майките записват децата си от 8 месечна възраст на държавни и частни кухни, който със сигурност не дават повече качество от един сок от ябълки!

Somebody stop me, престани да ме вкарваш постовете си и не на място, за да излезеш от ситуация. Щото поне от 10 поста назад се говори само и единствено за сокове и тяхното действие, а не аз какво съм била казала или не за докторката ми!

Второ, научи се да четеш внимателно:

Сокчета никакви не съм давала!
Цитруси след годинка
и аз така мисля... а педито ме увещаваше още към 6тия месец да му давам - изкукала работа!

Определено говоря само и единствено за цитрусите! Както и не е написано - "луда докторка" или "изкукала докторка", а "изкукала работа" - което означава, че коментирам самата ситуация. Но за да го разбереш това, трябва и да четеш по-внимателничко!

Трето, вече май доста се объркваш, щото взе и да си противоречиш:

Peace
със сигурност от тях Simple Smile Ябълка не отричам, давала съм. За цитрусите ставаше въпрос, няма как да ги дам дори и сега!

Твоят коментар към моето уточнение:

Защо да не като е бебе да не е извънземно,че да не пие сокове. Аз и дадох и изцедена мандарина с малко вода разредена колкото да опита и да знае. Какво ги пазите толкова тези деца всичко, което опитат е имунитет и здраве. Трябва да опитват! Някои майки дават сок още на 2 -3 месец да не са умряли децата им случайно.

И разбира се, коментарът ти от преди малко:

Наистина не е добре да се дава сок до навършване на година. Тук не става въпрос за плюсовете от натуралните сокове, а за минусите им.

ПП Даването на сок Е захранване.

До годинка за цитрусите съм съгласна, но за ябълки, праскови и т.н. не мога да кажа същото,

Вземи та си уточни най-сетне позицията - за цитрусите говоря  Joy! Щот за докторката ми вече разбрах Laughing

# 107
  • Асеновград
Ами напрегни се малко и ще разбереш. То даже няма какво да се напрягаш. Съгласна съм с казаното за цитрусите, но не и за другите сокове като от ябълка, праскова и т.н. и казвам също, че въпреки, че не се дават цитруси до годинка аз съм и давала 2-3 пъти разреден с вода ЦИТРУСОВ сок колкото да опита, така както съм и давала половин резен пържен картоф (като и пърженото не се препоръчва до година... като цяло за никой не е полезно), защото няма лошо да опита една лъжица сок или една хапка пържен картоф, така само може корема да се приспособи по-лесно към храната и соковете. Всичко става с опитване и по-добре да прибързаш с 2-3 месеца отколкото след година да започнеш да му даваш всичко само, защото така бил казал някой. Ако на 6 месеца на едно бебе го боли коремчето от сокове ще му мине по-бързо отколкото като е на 1 година

# 108
  • София
Ами погледнах линка и още в първото изречение пише, че даването на сок на бебета би трябвало да е "sparingly", така че за какво захранване става дума? Иначе разбирам логиката преди да са се давали сокове, когато не е имало друг избор, но сега има варианти.

Дано под "друг избор" да не визираш готови храни. Защото според мен това не е "друг избор", а просто мързел. Моля никой да не се обижда.  Peace

# 109
За сока някъде писах. Защо не се пробвате на гладно или след мляко да изпиете един сок от ябълка / морков? След известно време ще сте дежурни в онова място дето и цяря ходи сам.

# 110
  • Асеновград
За сока някъде писах. Защо не се пробвате на гладно или след мляко да изпиете един сок от ябълка / морков? След известно време ще сте дежурни в онова място дето и цяря ходи сам.

Сока при бебета се дава между храненията, нито на гладно, нито веднага след млякото. А за ябълка и морков си пия всяка сутрин и винаги ме дърпа само едно място - терасата с кафето и цигарата

# 111
  • София

Соковете се дават между храненията при захранване, само по една чаена лъжичка, като постепенно се увеличава количеството. Ама вашите педиатри наистина ли нищо не ви обясняват?

# 112
  • Асеновград
 *ЕлЕм да ти кажа, че ако беше прочела 10 поста назад щеше да видиш, че отдавна не се споменава твоята напълно нормална докторка, а се говори за сокове (не от цитруси) и за пюрета. Споменах го пак сега, защото уточнявам кой коментар ме накара да се включа в темата.

# 113
  • Варна
И какво да ми обяснява педиатърът, айде кажете ми вие какви са предимствата на соковете пред целите плодове, да не говорим пред кърмата/АМ? Защо точно да ги давам, ей тъй да опита от всичко? Този аргумент, че каквото и да опита детето е за имунитет ме разби, що не им давате на вашите ракийка да си цокнат и сланинка за мезе hahaha
Ето една тема, в която е публикувана статия защо соковете НЕ са толкова полезни.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=768086.0
Да, имат си преимуществата, но не и за бебета. Аз лично не съм на принципа, че на едно няколкомесечно незахранено/току що захранено трябва да му дам да си опита от всичко. Давам само неща, от които ще има полза, а от сокчето няма полза НИКАКВА Laughing Освен ако вие не успеете да ме убедите в противното Laughing

# 114
  • София

Дано под "друг избор" да не визираш готови храни. Защото според мен това не е "друг избор", а просто мързел. Моля никой да не се обижда.  Peace

О, не, не съм се изразила добре. Имах предвид следното: когато има проблеми с кърменето, преди не е имало заместител на кърмата, сега има - АМ. За такъв "друг избор" говорех. Иначе, предполагам, че преди и аз щях да давам сокове.

Отн. педиатъра  -въобще не е споменавал даването на сок и каквито впечатления имам от него, ако аз бях споменала за захранване със сок, сигурно щеше да реагира доста остро на тази идея.

# 115
  • Асеновград
И какво да ми обяснява педиатърът, айде кажете ми вие какви са предимствата на соковете пред целите плодове, да не говорим пред кърмата/АМ? Защо точно да ги давам, ей тъй да опита от всичко? Този аргумент, че каквото и да опита детето е за имунитет ме разби, що не им давате на вашите ракийка да си цокнат и сланинка за мезе hahaha
Ето една тема, в която е публикувана статия защо соковете НЕ са толкова полезни.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=768086.0
Да, имат си преимуществата, но не и за бебета. Аз лично не съм на принципа, че на едно няколкомесечно незахранено/току що захранено трябва да му дам да си опита от всичко. Давам само неща, от които ще има полза, а от сокчето няма полза НИКАКВА Laughing Освен ако вие не успеете да ме убедите в противното Laughing

Никой не е казал сок преди пюрето, а по една лъжичка след захранването с пюре. И под давам и да опитва си имам граници естествено и е било след 10 тия месец защото тя до тогава нямаше зъби. Винаги ми е приятно да готвя на детето си особено като виждам, че яде неща, който повечето деца не обичат, като броколите например и на нея само със зехтин или масло. Защо да не дам на душицата да си хапне малко от пилето с картофи като му е любопитно и иска да опита, а за ракийката която спомена няма да коментирам, защото алкохола дори не е в менюто на моето семейство. Редовно сок започнах да давам след 8ми - 9ти месец, но от 6тия започна да опитва различни плодове и зеленчуци. Преди да дам нещо да близне винаги се консултирам с Гугъл и най-добрата приятелка. И да кажа за соковете пак ако детето ти расте здраво и това се вижда някой доктори предлагат още рано рано да даваш сок. Не съжалявам за нищо до тук, защото дъщеря ми е здрава, активна, спи достатъчно и на ръст и килограми си е добре и не е боледувала сериозно освен че варицела искара на 10месеца и половина. Зарази се от роднина който 2 дена след като дойде за Коледа разбра, че е заразен от сина си и така подробности много, но и шарката благодаря на Господ искарахме много леко и никога за една година не ми е вдигала температура. Аз лично благодаря на Витамин Ц-то от соковете, които и давам!

И само не разбрах кое е толкова страшното в темата "истината за плодовите сокове"? Започва плашешто признавам, но в последствие се вижда, че има баланс на нещата. И при положение, че нямам проблем с моето дете, това говори, че се храни здравословно и аз знам как да балансирам нещата. Няма значение на колко години е едно дете, сокът действа по един начин на всички. Мами, давайте си плодови сокчета на децата, ако си приемат витамините от другите храни няма проблем. Това е моя извод от линка, който постна Месечинка виторога

Последна редакция: сб, 01 мар 2014, 20:48 от Somebody stop me

# 116
мами НЕ давайте редовно сок на децата си, а по скоро пресни плодове! От това по-хубаво няма...

Не живея в БГ от доста време и не знам какво мислят педиатри и зъболекари за "вълшебните" сокове и захранване с тях, затова ще изкажа впечатленията си от тук.

В детски градини сок НЕ се дава.
Захранва се с всичко друго, но не и със сок.
Зъболекарите са върло ПРОТИВ соковете, и особено цитрусовите.

Дъщеря ми яде всякакви плодове, но сока и е ограничен. На синът ми нямам никакво намерение да му давам засега. Лелееее горкото, какво ли ще му стане, ще му падне....няма да казвам Laughing

И последно, не може да се слагат всички бебета и деца под един знаменател. Може при едни нищо да им няма, но други да са с гастрити, кариеси, киселини, газове, алергии и т.н.

# 117
Соковете се дават между храненията при захранване, само по една чаена лъжичка, като постепенно се увеличава количеството. Ама вашите педиатри наистина ли нищо не ви обясняват?

Явно и твоите не, след като пишеш подобни препоръки...  Rolling Eyes Сокове НЕ СЕ дават. И не се захранва с тях!

[Сока при бебета се дава между храненията, нито на гладно, нито веднага след млякото.

Не, сокове на бебето изобщо не се предлагат!  Wink

# 118
Преди, след, ОК. Искам някоя да ми каже какъв и е толкова зорът да дава сокове? С каква цел?

# 119
  • Асеновград
Със същата, която се дава плод, но дъщеря ми още не може да яде плодове и й давам сока от тях с мисъл, че не виждам кой знае каква разлика ако сока се даде веднага. Как може плода да е полезен, но сока му не? Звучи абсурдно.

Общи условия

Активация на акаунт