Да спрем вивисекцията (ненужните експерименти с животни)

• 11 306
  • 244
  •   1
Отговори
# 165
В пловдивския медицински университет, на упражнения слагат датчици на зайче и после му троши професора крачето с чук да видели студентите как се променяли данните в състояние на шок . Студенти бяха против това и нададоха гласност . На интервю професора каза "какво струва живота на едно животно в сравнение с човешкия " . Моя въпрос е , смъртта и агонията на това зайче колко човешки живота спасява и това наука ли е .
Друга моя позната ми беше споделила , как ги карали да режат жива жаба без упойка , да видели мозъка и и някакви реакции, които не помня точно . Упойка не се ползва, защото щяла да намали реакциите на жабата . Мисля се казваше спинална жаба. Студенти ако откажели не им се подписвали в книжките и не могат да се явят на изпит.

Леонардо да Винчи е казал , че ще дойде време , когато на убийство на на животно ще се гледа , както сега се гледа на убийството на човек.

Да споря с  "някой" е все едно споря с гардероб . В този спор няма да се роди истината. Толкова от мен .

# 166
  • София
Е тея студенти, бъдещи медици, не са знаели какво ще правят по време на следването си, нали...

# 167
Лекарства трябва да се тестват само върху болни хора и животни, а не зорлем да разболяват животното и след това да го "лекуват" с новоизобретената химическа субстанция.

За лекарствата и козметиката разбрахме, добре. Новите оперативни методи върху кого да тестват? Новите анестезии? Новите ин витро процедури? Новите гръбначно-мозъчни интервенции? Новите трансплантационни техники? Новите лабораторно синтезирани рекомбинантни медикаменти за кръвосъсирване? М? Върху бебето ти? Върху бебето на някоя малцинствена майка, готова на всичко за пет лева? Или върху бебе мишка?

Не знам зайчетата, овчичките и мишките колко са ви мили, нито ме интересува до каква степен се отъждествявате с животни, но не е зле да ползувате малко повече человеческите си умения, за сметка на овчите. Или, като алтернатива, следващия път, в който изтичате в болницата, подпишете декларация, че отказвате процедури и медикаменти, тествани върху животни. След което си изпийте чая от лайка, наложете лапа от черен оман и се молете на Господ.

# 168
  • На земята, която е всъщност звезда.
Е тея студенти, бъдещи медици, не са знаели какво ще правят по време на следването си, нали...

Имаше тема по случая и даже мисля, че беше точно в бг-мамата. В тази тема жена, следваща медицина в Германия пишеше, че там не се правят опити с животни. Студентите отиват в болница и на място им показват конкретни случаи, пациенти, т.е. виждат реално какво се случва с хората, а не опити с жаба и после да лекува пациент. Също така работят като санитари /но не си спомням дали е задължително/. Не мисля, че заради липсата на опит с животни, немските лекари са по- необразовани и неопитни от българските.

# 169
  • София
Новите оперативни методи върху кого да тестват? Новите анестезии? Новите ин витро процедури? Новите гръбначно-мозъчни интервенции? Новите трансплантационни техники? Новите лабораторно синтезирани рекомбинантни медикаменти за кръвосъсирване? М?

Върху болните, след информираното им съгласие.

# 170

Имаше тема по случая и даже мисля, че беше точно в бг-мамата. В тази тема жена, следваща медицина в Германия пишеше, че там не се правят опити с животни. Студентите отиват в болница и на място им показват конкретни случаи, пациенти, т.е. виждат реално какво се случва с хората, а не опити с жаба и после да лекува пациент. Също така работят като санитари /но не си спомням дали е задължително/. Не мисля, че заради липсата на опит с животни, немските лекари са по- необразовани и неопитни от българските.

Мисля, че стана ясно - всички сме против безсмислените опити с животни, като посочените по-горе. Има други средства и методи. За протокола, жабите са застрашен вид и не би трябвало изобщо да се използват с тази цел. Едно време - да. Но едно време са ги ползвали за установяване на бременност. Тези времена трябва да останат в историята.

Аз лично защитавам нуждата от експерименти с опитни животни само когато няма алтернатива, като например при разработването на лекарства, на изброените по-горе от crazy chick процедури. На този етап. Да се надяваме, че във 22 век и за това ще има алтернатива. Колкото и да ми е мъчно за плъхчетата и мишките, хората са ми по-важни.

# 171
Новите оперативни методи върху кого да тестват? Новите анестезии? Новите ин витро процедури? Новите гръбначно-мозъчни интервенции? Новите трансплантационни техники? Новите лабораторно синтезирани рекомбинантни медикаменти за кръвосъсирване? М?

Глупости. Дай да убиваме хора вместо животни. И ти ми говореше по-рано за Менгеле. Не падаш по-долу по морални ценности.

# 172
  • София

Глупости. Дай да убиваме хора вместо животни. И ти ми говореше по-рано за Менгеле. Не падаш по-долу по морални ценности.

Всичките тези нови технологии, така или иначе, се тестват върху хора. Защото анестезирането на мишка не е същото като анестезирането на човек. Колкото и мишки да са умряли или оцеляли при първоначалните опити с тях.

# 173
Мисля, че стана ясно - всички сме против безсмислените опити с животни, като посочените по-горе. Има други средства и методи. За протокола, жабите са застрашен вид и не би трябвало изобщо да се използват с тази цел. Едно време - да.

Едно време, да... В 5-6-7 клас имахме час по биология, в който трябваше да режем живи жаби. Никога няма да забравя ужаса си от това наистина безумно варварство. Но едно е ученици, студенти и производители на кремове за задник да кълцат животни за спорта, друго е да се проведе специфичен медицински експеримент. Разликата е съществена, поне според мен.

PS. Alexandria, дружески съвет: не издавай липсата си на информация по даден въпрос, компрометираш се. Почти всяка медицинска иновация се тества върху животни, преди да се тества върху подписали съгласие хора. Ти би ли се съгласила нещо неизпробвано досега да се изпробва за сефте върху новороденото ти бебе? Нещо, което може да го спаси, но и да го увреди или убие? Може и да не ми отговаряш, но не бързай да ми отговаряш утвърдително, първо помисли. Животните и хората не са чак толкова различни физически, това за протокола - ДНК сходство между 85-98%.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 12:41 от crazy chick

# 174
  • На земята, която е всъщност звезда.

Мисля, че стана ясно - всички сме против безсмислените опити с животни, като посочените по-горе. Има други средства и методи. За протокола, жабите са застрашен вид и не би трябвало изобщо да се използват с тази цел. Едно време - да. Но едно време са ги ползвали за установяване на бременност. Тези времена трябва да останат в историята.

Аз лично защитавам нуждата от експерименти с опитни животни само когато няма алтернатива, като например при разработването на лекарства, на изброените по-горе от crazy chick процедури. На този етап. Да се надяваме, че във 22 век и за това ще има алтернатива. Колкото и да ми е мъчно за плъхчетата и мишките, хората са ми по-важни.

Не знам дали всички са против, но както сама виждаш, все се намира някой да "влее разум" и да обясни колко по- важни са хората и колко са кухи тези, които се вълнуват дали животните страдат, които ще си нарушат рахатлъка на разходката да приберат някой косматко от улицата. Докато има такива подхвърляния темата ще бъде с продължение.

А твоята позиция е ясна, изказа я 3 или 4 пъти и с нея съм съгласна. Но с някои от последните- не.     

# 175
  • София
Работата в насока прекратяване на опитите с животни има и други цели: учените да станат по прецизни, сега се усвояват огромни средства за опити, които не дават никакъв резултат, или пък още по-лошо: за да се оправдаят вложените усилия се премълчават някои недостатъчно изследвани факти. /Да не говорим за стотиците хиляди унищожени животни./ Понеже темата за ваксините винаги ме е интересувала, мога да споделя например факта, че в някои живи ваксини са открити части от чужди вируси: http://www.virology.ws/2010/03/29/deep-sequencing-reveals-viral- … ine-contaminants/
Засега учените упорито отричат въпросните да имат негативно отражение върху хората, но например ето една теория за един друг вирус: http://www.uow.edu.au/~bmartin/pubs/94tld.html
Горното споделям не като опит за говорене за конспирация, а за пример, че опитите с животни не могат да помогнат да се изяснят ситуации като горните.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 15:59 от Туцка

# 176
Работата в насока прекратяване на опитите с животни има и други цели: учените да станат по прецизни, сега се усвояват огромни средства за опити, които не дават никакъв резултат, или пък още по-лошо: за да се оправдаят вложените усилия се премълчават някои недостатъчно изследвани факти. /Да не говорим за стотиците хиляди унищожени животни./ Понеже темата за ваксините винаги ме е интересувала, мога да споделя например фактът, че в някои живи ваксини са открити части от чужди вируси: http://www.virology.ws/2010/03/29/deep-sequencing-reveals-viral- … ine-contaminants/
Засега учените упорито отричат въпросните да имат негативно отражение върху хората, но например ето една теория за един друг вирус: http://www.uow.edu.au/~bmartin/pubs/94tld.html
Горното споделям не като опит за говорене за конспирация, а за пример, че опитите с животни не могат да помогнат да се изяснят ситуации като горните.

Туцка, за съжаление, медицината не е точна наука. Не всичко може да се обясни и не всички ситуации могат да се изяснят. Но мога да ти сам примери, където точно опитите с животни са причина за спасени живОти или за фундаментални открития в медицината. Все още използваме като нарицателно "кучето на Павлов".

За първото изречение, с една дума, права си. Истината е, че не навсякъде се прави необходимото, за да се избягват безсмислени експерименти и ненавсякъде се създават оптимални условия за животните. България, за съжаление, не е от лидерите в това отношение, но какво говорим, като отношението към някои пациенти също не е блестящо.

# 177
  • out of space
А дали ще дам живота си, за да спася заек или човек, не виждам голяма разлика.

Не, просто не мога да повярвам. Не мога да съм прочела горното, сигурно сънувам.  Shocked

Сигурно не виждаш разлика в това детето ти да си даде живота или някой плъх например. Няма нали, няма голяма разлика? Направо никаква разлика не виждам.

Какво доживях да прочета в този форум....Господиииииии  ooooh!

# 178
Ери  Нима ще позволиш на сина си/дъщеря си да се метне пред влака, за да оцелее самоубиецът или ... ?
Аз бих жертвала живота си само за близки хора сестра ми/майка ми/ баща ми/ братовчеди и т.н +
домашните ми любимци  Hug

# 179
  • out of space
Ери  Нима ще позволиш на сина си/дъщеря си да се метне пред влака, за да оцелее самоубиецът или ... ?
Аз бих жертвала живота си само за близки хора сестра ми/майка ми/ баща ми/ братовчеди и т.н +
домашните ми любимци  Hug

Изобщо не разбрах въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт