Преминаване от комбинирано хранене към кърмене без добавки

• 1 818
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, дъщеря ми е на 2 месеца и 23 дни, родена секцио. Тежеше 3,390 кг, изписаха ни 3,290. До момента наддава по килограм на месец. Още от родилното започнахме с АМ като добавка, защото ревеше до посиняване, а аз нямах достатъчно кърма. През първия месец хапваше първо 60 а после по 90 гр АМ след кърмене от двете гърди по половин час всяка. Наддаде килограм, жизнена е и много весела. Аз се опитвам от самото начало да увелича кърмата си и пробвам всичко, което прочета, ям всяка сутрин мюсли, ядки, пия чай от сминдух и лактогонен на Ламбрев, пих и хомеопатични, но ги спрях, защото в Казанлък нямаме хомеопат, с когото да се консултирам. Вечер пия бира, сутрин боза, кърмя детето на поискване, денем, нощем, когато се събуди и колкото пъти се събуди. Цедя се вечер, но не успявам да изцедя повече от 15-20 гр. Събирам всяка капка и я давам.
В един момент реших да поразредя кърменията, защото с тия хранения по час, час и половина, се изтощавам , а имам по-голямо дете, което също има нужда от мен. Така изведнъж вечер започнах да изцеждам по 60-75 гр кърма, което не е било никога по-рано. Това продължи две седмици, аз се обнадеждих, увеличихме кърменето, минахме само на кърма от 1,30 нощем до 12,00 на обяд, като след това имаме едно кърмене в 1,30 половин час, 3,30 10- тина минути, в 5,30 обаче започва едно лигавене до 7,00 часа, спим до към 10,30, когато се кърмим вече кратко, защото сме будни, гукаме и се смеем и не ни се суче, до 13,30 сучем още поне двапъти, но за по 5 мин. И минааме на АМ. Имаме две хранения по 120 гр,   Между 17 и 18 часа хапва по- малко. 80 гр и към 20 часа започва рев, нито иска да суче, нито шишето, пие само чай на хипп до към 10, изпива 120 гр. АМ, пак рев, сукне за успокоение 2-3 мин и заспива. Това ни е ежедневието. Имайте предвид, че часовете са ориентировъчни, чакач детето да даде индикации, че е гладно и тогава го храня, не я тъпча и давам колкото иска.
Искам да спра АМ, но ме е страх, че нямам достатъчно кърма, опитвам се всеки ден, започнах цедене след всяко кърмене, но вече нищо не излиза. Хаотичен ми е тоя режим, не знам на прав път ли съм. Имам нужда от съвет

Последна редакция: вт, 23 юли 2013, 16:24 от daniela_ml

# 1
Здравей daniela_ml,
 Чудесно е, че искаш да върнеш бебето само на кърма и че в някакъв момент дори сте имали успех. Hug
Основната стимулация на гърдите да произвеждат мляко е сукането на бебето. Колкото по-често и активно бебето изпразва гърдите, толкова по-голяма стимулация им се оказва да произвеждат мляко.
Ето една статия в която е описан принципа по който правим мляко Да чуем за човешките гърди! Част
  Понякога плачът на бебето, често се свързва от майките с това, че е гладно, но бебетата мога да плачат по различни причини. Когато няма ясни показатели, че кърмата наистина не стига, дохранването би било добре да се избягва, тъй като от своя страна то би могло да доведе до намаляване на лактацията.
 Би ли споделила кое те кара да си мислиш, че на бебето не му достига кърма?
Обичайно за много бебета е вечер да сучат по-често, а майките да споделят, че усещат гърдите си вечер по-празни. Въпреки това, когато бебето е оставяно да суче колкото често пожелае, то обикновено продължава да наддава добре и да пълни редовно памперсите.
  Когато се цели увеличаване на лактацията и постепенното премахване на адаптираното мляко от голямо значение най-вече е  честотата на която се изпразват гърдите посредством сукането на бебето(за предпочитане) , или с помощта на помпата. Кърменията( изцежданията )за денонощие  би било добре да са около 10-12, от тях поне 2-3 нощни ( особено в периода между 3 и 8ч сутринта)
  Доброто изпразване на гърдите също е от значение. За това би могла да помогне техниката на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче ,която можеш да прилагаш по време или в края на кърменето или изцеждането. Леки и внимателни масажи на гърдите, погалване с много лек натиск в посока от основата на гърдата към ареолата, погалвания с дланта на ръката или с кръгообразни движения на пръстите (  на около първата и малко преди втората минута в [url-http://video.about.com/breastfeeding/Breast-Feeding-Problems.htm ]този видеоклип [/url]) пак в същата посока  преди или по време на кърмене също биха могли да стимулират притока на мляко .

Добре би било да се предлага гърда на бебето при ранни признаци на глад: въртене на главичката в посока на гърдата, лапане на ръчички, изплезване на езичето, сукане "на празен ход" , неспокойство. Гладът се счита за късен признак на глад, когато бебето би могло да е твърде изнервено, за да засуче спокойно гърдата и би било добре това да се избягва. Ако бебето е много сънливо и не се буди приблизително на всеки два часа  би било удачно майката да поеме инициативата и да го разбужда, за да суче. За разлика от изкуствено хранените бебета, бебетата , които са на кърма имат нужда обичайно от по-чести кърмения. Кърмата е много нежна и деликатна храна, която се усвоява пълноценно и бързо от стомахчето на бебето.
 След като бебето е изпразнило добре първата гърда, може да предложиш втората и ако изпразни добре нея пак да върнеш на първата, за да изсуче събралото се междувременно в нея мляко.  За разлика от шишето празна гърда няма. Дори докато суче от гърдата нова порция мляко започва да се произвежда в нея и ако бъде поставяно по-често на гърда то би имало възможността да изсуче насъбралото се мляко и по този начин да подаде сигнал на гърдите да правят още мляко. Производството на мляко в гърдата се засилва, когато тя е най-празна, затова когато се цели увеличаване на лактацията честото сукане на бебето и цедене са едни от най-силните стимуланти. Не е нужно да се чака гърдите да се напълнят, за да може да суче бебето от тях, в тях винаги има някакво количество мляко.
 Добавката би било удачно да се дава, след като на бебето е имало възможността да изсуче добре и двете гърди и ако след това все още проявява признаци на глад. В началото бебетата мо
  Когато се цели премахването на добавката би било добре да се ограничат предлагането на допълнителни течности като вода и чай, които могат да заемат място в стомахчето му и да повлияят на апетита на бебето. Предлагането на биберон залъгалка също е желателно да се избягва.
  Наред с поставянето на бебето по-често на гърда ,стимулациите на гърдите посредством изцеждания( между кърменията, ако детето изсуква добре гърдите и/или след кърмене)  може да започнеш постепенно намаляване на добавката. Сутришните часове, когато усещаш гърдите си по-пълни (което обичайно се наблюдава при много кърмещи жени) и бебето изглежда доволно и сито след сукане дори би могла да не предлагаш допълнително адаптирано мляко, а през другото време да намаляш количеството добавка с 15-30мл на ден  за всяко едно дохранване. С намаляването на добавката , бебето може да бъде поставяно по-често на гърда. От голямо значение  за новородените са и нощните кърмения, може да се допусне само една по-голяма нощна пауза от около 3-4 часа.
  Докато трае периода в който бебето преминава изцяло на гърда би било добре да се следи броя напишкани и наакани памперси ( за бебетата, които са изцяло на кърма са поне 5-6 мокри пелени, от които поне 2-3 наакани за денонощие) и общото състояние на бебето, вида на кожата, дали е жизнено и енергично с влажни лигавици (оченца, вътрешността на устичката)
 Адекватния прием на течности  и здравословна храна би могъл да е от значение за лактацията. Почивката и сънят също. Би било добре да се приемат храни богати на протеини , плодове и зеленчуци .Чаша вода, сок или чай половин час преди кърмене би могло да помогне на лактацията.

Ако трябва да обобщим всичко, основните неща са:
често и активно сукане на бебето, да е обхванало добре гърдата , да чуваш как преглъща, или как се движат мускулчетата на личицето му, по възможност около 10-12 кърмения, приблизотелно на около 2ч , важни са и нощните кърмения
- добро изпразване на гърдите, ако бебето име нужда да суче още , се предлага и втората гърда, а после може пак да се върне на първата
- изцеждания с помпата или на ръка, след като бебето е сукало или между кърменията, като допълнителна стимулация
- постепенно намаляване на добавката адаптирано мляко докато напълно отпадне, като се следи състоянието на бебето и признаците, че получава достатъчно кърма
здравословно хранене , почивка, сън , прием на течности от теб, постоянство и търпение

Ето и две статии, в които може да срещнеш още идеи :
 Премахване на добавката от адаптирано мляко 
Завръщане към кърменето

Завръщането на бебето изцяло на гърда и увеличаването на лактацията биха могли да са свързани с повече усилия и посвещаване на кърменето. Чудесно би било ако в този период имаш подкрепа и разбиране от близките си, които ако могат да поемат къщните задължения, а ти да имаш възможност да прекарваш колкото може повече време в непосредствена близост  и кърмене със своето бебе. Периодът, може да бъде различен, да отнеме седмица, две или повече, но често упоритостта, търпението и позитивната нагласа дават позитивни резултати и носят удовлетвореност от положените усилия. Имаш най-големият и силен стимул – твоето съкровище! Желая ти скоро да се похвалиш с добри резултати. Ще се радвам да пишеш как се случват нещата при вас, какви въпроси изникват, кои от идеите са се оказали работещи за вас и дали имаш нужда от още информация!   Hug

# 2
Благодаря Ви много за изключително подробните напътствия.
Искам да отговоря на въпроса защо смятам, че имам малко кърма.
- първо защото след сукане около 5-10 мин в будно състояние детето се отдръпва с писъци и не желае да суче повече, това не става винаги, а само, когато усещам гърдите си празни.
- понякога сутрин памперса е съвсем сух, макар да съм кърмила 3 пъти между 12 и 6 сутринта.
- когато се изцеждам след сукане има само капчици, няма никакво количество, между кърменията успявам да изцедя 20- 30 гр, а след 2, 3 прескочени кърмения, заменени с АМ, цедя по 60- 75 гр.
Това най- силно ме притеснява. Виждала съм приятелки, които цедят без проблем между хранения по 100-200 гр
Но въпреки всичко искам да махна добавката, ако има начин да увелича кърмата си

Общи условия

Активация на акаунт