В момента чета ... 20

• 54 862
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Ами аз 5 давам само на книги, които са ми харесали и като история, и като стил и изобщо са оставили трайна следа в съзнанието ми.

А с тройка бих оценила и някоя доста посредствена книга като сюжет, но написана сносно.

Най-често давам четворки като ми хареса нещо, но примерно нещо не ми достига за да кажа: "Ей това е книгата! Ей така се пише! Искам да съм я написала аз!"

Двойките са ми за случаите, когато съм тръгнала с някакви очаквания, но съм се разочаровала доста.

А единиците са за книги, които наистина намирам за много слаби и най-вероятно съм чела по някакво странно стечение на обстоятелствата: например ако не съм намерила нищо свястно в библиотеката или пък автори, които са много харесвани от голяма част от хората, но аз лично не съм могла да понеса органически като внушения и стил на писане.

# 286
Freya_na . какво имаш предвид под щяла да ти хареса преди родителството? Любопитно ми е, напоследък продължавам със списъците "Да купя/взема за четене" на нови книги, но с времето рядко стигам до някоя от тях, а докато това стане, вече съм изчела няколко негатива за нея и ми се отщява да я чета...

Боги, пиши ми за книгата след десетина дни, да не забравя!

# 287
А как всъщност оценявате книгите?

Почти като buttinskyPeace

5 когато не е имало нито миг на отегчение. Обикновено такива книги прочитам за 2-3 дни.
4 когато е имало моменти, в които прелиствам с досада.
3 и 2 давам много рядко понеже моите преценки по принцип са все в крайностите.
С 1 "награждавам" всички книги, на които едва съм изчакала края или съм зарязала.

А защо не си направим група, за да се вижда по-лесно кой какво чете и как го оценя?

# 288
  • Варна
Значи горе-долу като мен. Веднага ще й лепна 2 звезди на Площада.
Окти, ние си имаме група в Гудрийдса.

Ален Мак, мерси  Hug

# 289
  • Ямбол
Аз понякога 5 слагам и заради автора, понеже познавам стила му. Последно ми се случи да сложа така петица на "Хари Потър и Даровете на смъртта" - стилът на разказване на Роулинг ми е изключително приятен и макар да ми дойде твърде всичкисебиятсВолдемор, а аз си чаках училището Хогуортс(професионално изкривяване Wink), то пак я оцених максимално.
Значи високи оценки слагам, когато ми е приятно да чета книгата, когато не се отегчавам, историята може да е всякаква.
Ниски оценки 2 и 3 давам на книги, които са ме издразнили с нещо. До 1 май не стигам, понеже зарязвам безинтересната книга, май само на нюансите имам 1.

# 290

Тайна ли е?  Blush Поканете ме, че адекватното следене на темата много трудно ми се отдава.

# 291
Третата част на Милениум- Стил Ларшон и в работата в паузата А планините ехтяха - Хосейни. Много слаба книга на Хосейни Rolling Eyes Даже ме яд ,че я купих.....Първите две ги свалих от читанка и много ми харесаха.... За Ларшон- жалко ,че се е споминал млад... Страхотна е трилогията му! Препоръчвам!

# 292
За Ларшон- жалко ,че се е споминал млад... Страхотна е трилогията му! Препоръчвам!

Остана ми третата та част, но не знам дали ще я издържа. Много пояснителен, на моменти чаках да даде и каталожния номер на някоя стока, която така детайлно описва.

# 293
Момичета , не знам какво ми става на мен. Хващам една книга, оставям я. Хващам друга, оставям я.... Tired  ooooh! Подхванах "Подборът" и нещо не ме грабва... Сега в нас имам
Скрит текст:
.... Дайте съвет коя да започна...

# 294
  • Ямбол
Октоподче, ако става дума за тази група: http://www.goodreads.com/group/show/78783-bg-mamma , влизай, но май няма много движение в нея.

# 295
  • Варна

Тайна ли е?  Blush Поканете ме, че адекватното следене на темата много трудно ми се отдава.
Никак не е.

# 296
  • София

Sparks, глас за "Изгубената дъщеря" Peace

# 297
  • Ямбол

Sparks, глас за "Изгубената дъщеря" Peace
+1
Другите не съм чела.

# 298
За Ларшон- жалко ,че се е споминал млад... Страхотна е трилогията му! Препоръчвам!

Остана ми третата та част, но не знам дали ще я издържа. Много пояснителен, на моменти чаках да даде и каталожния номер на някоя стока, която така детайлно описва.

Не съм забелязала Rolling Eyes Гледах и филмите,което беше грешка! На мен всичко ми е близко сякаш newsm78 живея в Скандинавия..... Тук са много подробни Grinning

# 299
А как всъщност оценявате книгите? Защото аз понякога се затруднявам. Ето, например "Площад Диамант" - нито ме трогна героинята, нито безсмисленото й битие, но не мога да не отбележа, че самата книга е написана добре.

Аз в такива случаи обикновено слагам 3 звезди (но конкретно за  "Площад Диамант"  4*, защото освен специфичния стил, ми каза нещо (доста) животът на Наталия). Изобщо "най-лесното" е 3 звезди.

Но доста съм стисната за 5 звезди - много рядко, наистина нещо зашеметяващо да е като въздействие. А една звезда мисля, че не съм слагала  - не мога да си представя какво трябва да е това чудо за 1 *, как може да попадна на него... Но се сещам за 1-2 случая...

Има нещо друго - много ми е тясно в петте звезди и съвсем скоро имаше допитване дали да има друго оценяване в goodreads - с половинки (2,5; 3,5 и т.н.) или от 1 до 10 (или друго). Имаше разбира се и вариант "даването на оценки на книги е фашизъм"  Laughing - аз наистина така се чувствам понякога като оценявам труда на хората с цифри.

А понякога след време виждам звездите, които съм дала и се чудя - защо съм дала толкова много/защо съм дала толкова малко. В някои случаи променям звездите, в други ги оставям така. Но тройката най-често е измамна при мен - понякога е за 2 *, понякога за 4 * (заради липса на половинки закръглям).

Точно на средата на “Сватба в небето“ съм.

Първите 50 страници заспивах на всяка максимум пета страница. Вярно е, че ги четях около полунощ, но мисля, че не беше само от късния час. Не беше и точно от скука въпреки монотонността, монологичността, меланхоличността. Има и нещо успиващо, опиващо в текста. И все пак до 50 стр. никак не бях понесена на вълните на любовта. Хубаво е да се чете за любов, за страстна любов, но аз освен красивите думи и чувства не виждах самите хора. Сякаш са двама, чиято любов е отделена от самите тях, не мога да видя нищо особено от цялостния им облик. Не ги познавам.

Може и да съм отвикнала да вярвам в такава любов от пръв поглед или съм забравила времената, когато на втората среща мога да повтарям „Любими мой, любими мой“ (зная, че всичко е възможно в любовта Wink ). И самите повторения на Илиана ми изглеждат по-скоро като  песен „Любими мой…, любими мой…“  или „Не ме оставяй сама - … - не ме оставяй сама… Да, точно с тези многоточия като протяжна песен…

Май бях и в по-активен период в началото на четенето (като настроение, не като заетост), а не в такъв за „бавни“ книжки… По принцип е тип литература, която харесвам, но в момента не ми е сватбено-небесно…  Уж живи „плътски“ същества, но някак етерични, витаещи, наистина небесни… Голяма любов, несъмнено (нищо, че не я „разбрах“ в началото), но мъчително страдална, болезнена (което разбира се никак не е необичайно за „големите“ любови). Страх и обреченост струи страница след страница…

Но малко започна да ми проблясва едва като описваше повече процеса на писане героят. Вярно, че творенето си е обсебване… В този момент книгата започна да ми харесва и ми изчезна свободното време. Сега искам да чета, но нямам време да продължа бързо. Интересно ми е какво ще мисля накрая.

Скрит текст:
Такова настроение видях аз - затискащо саамата любов...

„Понякога достигахме до пусти места и оставахме само двамата голи сред скалите или пясъка и под лъчите на слънцето. Тогава съзерцавах безупречното й тяло, разцъфнало от прелестна зрялост и напоявано от пълната ми със страх обич. Гледах я и й казвах, наполовина на шега и наполовина разяждан от голяма тъга…“

„Изведнъж при мисълта за щастието, което можех да изгубя всеки момент, ме обзе огромно съжаление към мен самия и останах безмълвен и загубил всяка сетивност.“

"А аз дори не разполагам с толквоа време занапред - добави тя бързо. - Кой знае както може да се случи всеки момент, всеки един ден..."

"Илиана започна да плаче и наведе чело, както правеше обикновено. Беше много бледа, устните й трепереха, стискаше ръце напрегнато. Опитах се да разкъсам потискащия кръг, който ни смачкваше."
Sparks, аз съм за "Небесните пасбища" (пак небесно?!  Laughing)

Последна редакция: чт, 08 авг 2013, 08:54 от svet65

Общи условия

Активация на акаунт