В момента чета ... 20

• 54 077
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
eovin27, Франсис Бърнет и аз много я обичам от малка. Тайната градина ми беше най-най-любимата детска книжка, още помня стихотворението за господарката Мери, която все се чумери.  Laughing

Ето, намерих тази невероятна поезия  Laughing

"Господарката Мери все се чумери,

как ли расте нейната лехичка?

Сребърни камбанки, мидени останки и невени —

всичките в редичка."

Много сладко,Мона Лиза!Ех, като четях тези редове сега и ето така бях: Grinning Благодаря ти!  bouquet Обаче сега съм за окайване  Laughing Wink,защото още повече ми се причете книжката.Но съм силна  Wink Laughing и ще устискам да дочета каквото захванах.Надявам се поне! Wink
Аз пък наскоро благодарение на една приятелка,която ми го припомни,признавам бях го забравила,но с нейна помощ добре се посмях на едно стихче на Леда Милева:

Работната Мецана

Станала рано зарана

нашата Меца-мецана.

Съчки в гората събрала,

огън висок си наклала,

та да направи чорбица

Меца на свойте дечица.

Сипала бобец и ето

скоро запяло котлето.

Литнала па̀ра нагоре,

Меца сама си говори:

— Сложих солта и пипера,

само къде да намеря

стръкченце-две меродия,

гозба да видите вие?

Сетих се! Кума Лисана

е домакиня прибрана,

всички в гората я знаем,

чакай да взема назаем!

Меца, с пантофи обута,

тръгнала тъй, за минута,

бързо, додето е време,

стрък меродийка да вземе.

Нека играят децата,

чудо ще стане чорбата!

Бързала Меца, но спряла —

сивото зайче видяла.

— Жив ли си, здрав ли си, братко? —

тя заприказвала сладко. —

Хапваш ли честичко зеле?… —

Час или два отлетели. —

— Ех, че ме, Зайо,

залиса, бързам, отивам при Лиса!

Тръгнала Меца, но тука

чула кълвачът да чука.

— Слушай, другарю, от вчера

мисля си да те намеря:

чукаш от тъмно в гората,

рано ми будиш децата!…

Ето и ти ме залиса,

бързам, отивам при Лиса!

После решила да мине

Меца край свои роднини.

Първо се спряла при Ежко.

— Чух, че настинал си тежко,

имал си кашлица, хрема,

чуй, аспирини да вземаш!

Чай си свари от тинтява,

топъл го пий — да те сгрява…

Ух, че ме, Ежко, залиса,

сбогом, отивам при Лиса!

Спряла се Меца за малко

и при кумеца си: — Жалко,

пак ти съдрали кожуха!

Приказки разни се чуха —

уж си се вмъкнал в кошара,

а те натупал овчаря…

Ех, че ме, Вълчо, залиса,

сбогом, отивам при Лиса!

— Чук-чук! А в тази хралупа

лешници кой ли си трупа?

Ти ли си тук, Рунтавелке,

ти ли си тук, хубавелке?

Трупай, събирай — да има!

Скоро ще дойде и зима…

Ах, че ме, сестро, залиса,

сбогом, отивам при Лиса!

Тук-там Мецана поспряла —

ей месечинка изгряла,

светнали ясни звездици,

млъкнали горските птици.

— Бре, що ли става чорбата?

Как ли са гладни децата?

Може без стрък меродия,

чакай назад да завия!

Хукнала Меца веднага,

хукнала Меца да бяга,

в тъмното потна се връща,

спира пред своята къща.

Гледа — извряла чорбата,

гладни заспали децата…

Пустата Меца-мецана,

стана за смях из Балкана!

Край

# 61
  • Плевен
И аз доста съм се притеснила ще успея ли да я прочета до крайния срок. Добре, че библиотеката ще работи чак септември месец. Laughing
Другата дебела книга Слугинята  вече съм прочела. Беше подарък от дъщеря ми и тя все ме питаше кога ще започвам да я чета. Мога да кажа само хубави неща за нея. Препоръчвам я. И историята е хубава, и леко се чете, и проблемите, които се засягат в нея. Даже на моменти настръхваш от някои човешки отношения. Да се чудиш има ли такива майки все пак? Само съвсем леко далечни ми бяха тези отношения между негри и бели. Лек нюанс. Приятно четене.

# 62
Скрит текст:
Чета това и е толкова интересна и увлекателна, че днес си я взех на работата с мен. Simple Smile

Завиждам ти!
Безуспешно  си търся нещо на този автор в ел.вариант на български ... няма  Cry .
Kally May, защо не потърсиш в някоя библиотека  Peace Предполагам, че би трябвало да я има.

# 63
  • София
Спарки, аз лесно ще я намеря на хартиен носител, но искам в ел. формат - там е проблемът.
Намирам все на други езици, само не и на български. На английски не се наемам да чета, няма да ми стигнат познанията и само ще си разваля удоволствието.

# 64
За едно плажно време прочетох:

Скрит текст:
Ян след Ян… И в предишната книга беше Ян, и сега…
Започва да ми се очертава една представа за скандинавската литература в главата, която може и да е погрешна при немного прочетени книги. Но дори да се абстрахирам от климата им, определящата думичка е „суровост“. Не студенина, по-скоро суровост в това, което се случва; дори към самите себе си хората проявяват суровост с това, че са способни да понесат всякакви ненормалности. Най-суровото в прочетените от мен досега скандинавски книги са отношенията между най-близки хора …

За разлика от  Ян от „Обслужвал съм английския крал“, Яни в „Пътят на змията“ нищо не казва за себе си. Или трябва сами да се досещаме, или както си помислих за скандинавците – всичко може да се изтърпи, да се трупа вътре, суровото да се понесе сурово… Няма какво да каже/направи Яни? Само да задава въпроси на Господ?

Капчица от всичко това съм усещала и при други северни островни хора – ирландците. Като се изключи топлият Джак Харт, макар и описващ немалко подобни гнетящи отношения… Самите имена на места, примерно Кулмюрлиден (включително и ирландските – пулих се на Sligeach = Sligo), сякаш пасват на тази отнесеност и странност в отношенията. Макар че за тях сигурно са си нормални (и имената, и отношенията)?

В тази книга малко изтъркано ми беше главният герои да се обръща в разказа си непрекъснато към Господ; вярно че е нещо като вик-ретроспекция (в 80 стр.)... Ако нещо в стила е сухо, непълно, неуравновесено, не мога да кажа, че го отдавам на неспособност на автора (и ми допада, когато се изпозлват местни архаизми), а на застиналостта на самите герои… (въпреки музиката на майката).

Хем насълзяващо, хем стряскащо ми беше, че в хода на грозните отношения хората неизбежно започват някак да се сближават, колкото и да са си омразни… Иначе е хубаво, че и във всяко закоравяло сърце има зрънце любов, но когато е така закърняла до първобитно ниво, тя е толкова малко, че може би почти няма значение. Не може да пробие спеклата се кора…

Когато се изреждаха годините на възрастните, на децата в семейството, цифрите ми изглеждаха невероятни – на фона на преживяното ми се струваше, че са минали двойно повече години… Когато кръговратът се повтаряше, си казвах „Няма ли да се сложи край на всичко това?!“ И възможно ли е това да бъде през 60-те и 70-те години (и то в Швеция, макар и Северна), повече ми приличаше на каменната ера… Или може би нещо  бъркам с ерите… и развитието на човека… Направо се пообърках от кого да се иска - от Господ или от Човека... Така се обърквам в книги с крайна безпомощност и затъване на героите, но тук освен "Господ си знае работата", исках малко повече и човекът да си знае работата...

За едно плажно време вчера разбрах, че някога съм чела: 

Скрит текст:
но не помня… Май за първи път ми се случва такова нещо. Отворих я и на първите редове се зачудих „ Аз ли не съм добре, това ми е толкова познато…“ Постепенно си спомних всичко – доколкото можеш да си спомниш всичко при Кундера (явно просто заглавието съм забравила). Все пак нещо не спира да ме влече към него. Но пък и друг чех повече и бзусловно ме спечели напоследък – Бохумил Храбал. Трябва да е наистина Богу мил с такъв талант! Така си останах без книга на плажа, добре че винаги е в мен добрата стара MP3-ка.

Някой, който мисли, че ми познава вкуса – има ли смисъл да чета: 

Скрит текст:
Някакъв естаз ще ми донесе ли? Вече не искам случайни книги при толкова потенциално екстатични.  Laughing Прочетох първите 30 страници и нямат нищо общо с мен – и езика (гледам, че е превеждана от английски), и поредното търсене на котки. „Кафка на плажа“ ми хареса горе-долу, но ми стига. Имаше моменти на абсолютни откровения, имаше и страници наред безинтересност за мен. Виждам това, което би ми харесало в Мураками, но не може да се настани в сърцето ми. Все пак още не се отказвам от него, сега само за „Птицата с пружина“ се чудя, при условие че имам десетки „по-мои“ книги и скоро ще станат още „по-десетки“… Wink

А сега започвам:

# 65
  • София, България
eovin27, детските спомени за любимите книжки са нещо много специално.  Heart Eyes

Имам питане, отзиви за тази книга ( имам я вкъщи и се чудя дали е хубава)

И за още една книга да питам

# 66
Aз приключих с "Осъдени души". Имаше нещо, което ми липсваше в тази книга, но още не мога да проумея какво точно. Докато се наканя на да пиша в темата прочетох още две книги - "Ангелът на смъртта" на Пол Дохърти и "Антихрист" на Емилиян Станев.
"Ангелът на смъртта" ми хареса. Увлече ме и набързо я прочетох. Обичам криминални книги и това как отвреме на време автора пуска някоя следа и те кара да се замислиш.
"Антихрист" беше истинско изтезание!

Започвам "Гняв" на Стивън Кинг!

Simple Smile

# 67
  • София
Присъединявам се към питането на Мона Лиза за Споделен живот. от много време насам си мисля за нея и й се чудя.
иначе сега чета "Черно мляко". Това е първата ми среща с Шафак и съм още едва на първите 20-30 страници, но съм някак си очарована. Срещах доста отрицателни коментари специално за тази книга, но дали защото не съм чела другите й и няма с какво да я сравня, или защото по-принцип съм свикнала на доста по-различна литература, но тази много ми харесва. Увлекателна ми е и във всяка една дума виждам таланта на авторката. Нещо, което ми е липсвало преди. Може би се пренаситих на чиклитите и за това.  Rolling Eyes

# 68
И аз от доста време се чудя на Споделен живот. Много тежка ми се видя като прочетох анотацията.
А иначе сега чета Един век мъдрост. Разказва се за историята на Алис Херц Зомер. Сигурно за повечето това име е непознато ( както и за мен преди за започна книгата Simple Smile ). Тя е най-възрастният човек преживял Холокоста и една от най-добрите пианистки за своета време. В момента е на 109 години. Описани са срещите й с Кафка, Рилке, Фройд. Прекарва много години в концентрационния лагер Терезин, където изнася над 100 концерта. Семейството й е избито от нацистите и въпреки това тя е с непоклатим дух и оптимизъм. Препоръчвам!

# 69
Прочетох 'Отива една жена...' . Мога да кажа, че малко след средата ме хвана за гърлото, четох почти непрекъснато със свит корем, накрая си и поплаках. На моменти осъзнаваш как хората, забързани и погълнати в ежедневието си, не си дават сметка колко безценно нещо е здравето.

След това започнах 'Слугинята'. С много нетърпение чаках да дойде реда й и вече мога да кажа, че се наслаждавам на книгата.

# 70

А иначе сега чета Един век мъдрост. ......................
 Препоръчвам!

Определно ще я прочета!

# 71

По неизвестни причини ми върви много бавно.
На мен не ми вървеше тази книга, защото или не я разбрах, или е невероятно скучна.
Започвам "Пилгрим" на Тимъти Финдли

# 72
Започнах тази:

Имате ли мнение за нея?

# 73
  • На високо
Започнах . Взех я от библиотеката. Надхвърли очакванията ми. Бях леко предубедена, но ми харесва. Един такъв уют ми създава. Единствено не ми допадат анотациите (ако изобщо така трябва да се нарекат  newsm78) в началото на всяка глава. Като излишни кръпки ми стоят, не ми се връзват с толкова леко леещото се повествование.

# 74

Общи условия

Активация на акаунт