В момента чета ... 20

• 54 090
  • 753
  •   2
Отговори
# 45

Специално за gundie (не че става за четене толкова дълго...):  

Скрит текст:
„Та както си лежах гол и зяпах в тавана, а блондинката лежеше до мен и също гледаше тавана, внезапно скочих, грабнах божурите от вазата, окъсах венчелистчетата им и ги посипах върху корема на госпожицата, беше тъй прекрасно, та чак сам се изумих, а госпожицата се надигна и също се загледа в корема си, ала листенцата почнаха да падат и аз я побутнах нежно назад, нека си лежи, откачих от куката огледалото и го нагласих така, че госпожицата да може да се любува на корема си, колко е прекрасен, обсипан с прецъфтели листенца от  божур, и викам, ще бъде прекрасно, всеки път като дойда, във вазата да има цветя, ей така ще ти украсявам коремчето, тя рече, че такова нещо още не й се било случвало, такава почит към нейната красота, и ми вика още, че се била влюбила в мен заради тези цветя, а аз казах, колко красиво ще е по Коледа, като накъсам елхови клонки и украся коремчето й с тях, а тя вика, че още по-прекрасно ще е, ако я украся с бял имел, а най-добре ще бъде, и то трябва да се уреди час по-скоро, на тавана над леглото да има огледало, за да се гледаме, както си лежим, и най-вече колко е красива тя, когато е гола с венец около рунтавелката й, венец, който ще се сменя според сезона и цветята, характерни за съответния месец, колко красиво ще е, като я украся с маргаритки и момини сълзи, или с хризантеми, димитровчета и с пъстри есенни листа… и станах аз и запрегръщах сам себе си, чувствах се толкова висок, като си тръгвах и дадох двеста крони, но тя ми ги върна, аз обаче ги сложих на масата и излязох, и имах чувството, че съм висок метър и осемдесет, подадох и на госпожа Райска сто крони през прозорчето, откъдето се бе надвесила и ме гледаше през очилата си… излязох навън в нощта, небето над тъмните улички бе осеяно със звезди, но аз виждах единствено всички ония омайничета, и кокичета, и иглики по целия корем на русокосата госпожица, вървях и с всяка крачка все повече се радвах на себе си, как може да ми хрумне тази идея, да я гарнирам като поднос с шунка със зеленчуци, да гарнирам така прекрасния женски корем с космато хълмче по средата, и тъй като знаех доста за цветята, продължавах да си мечтая и обличах голата златокоска с очиболец, венчелистчета от лалета и перуники, и си казвах, че има още много какво да се измисли, щото туй развлечение ще ми е през цялата година, с пари може да се купи не само красива девойка, но с пари може да се купи и поезия.“

„Като се разхождах из Прага, вече нямах дори вратовръзка, нямах и никакво желание да бъда дори съвсем мъничко по-висок, не оглеждах вече и хотелите, които подминавах по улица „На Пршикопе“ и по Вацлавския площад, да избера кой от тях бих могъл да си купя. Дори злорадствах над самия себе си, сам се радвам на себе си и на всичко, което ме бе сполетяло, че пътят ми отсега нататък си е само мой път, повече няма да съм принуден да се кланям и да внимавам как ще кажа добър ден и добър следобед, и добър вече, и целувам ви ръка, вече не бях длъжен да следя персонала, а когато а самият бях персонал, да съм нащрек да не ме види шефът, че съм седнал, че съм запалил цигара, че съм лапнал парченце варено месо, вече очаквах с голяма радост утрешния ден, когато щях да замина някъде надалеч, далече от хора, радвах се, че всъщност хора там няма да има, но и че там ще мога да бъда, нещо, в което винаги бях вярвал, като всички хора, работещи в светлината на електрическите лампи, сред природата, че един ден, като изляза в пенсия, ще видя как изглежда гората, как изглежда слънцето, което по цял ден и цял живот ще грее в лицето ми така, че ще трябва да го крия под шапка или в сянка… обичах, докато бях келнер, всички портиери и всички домоуправители, и огняри на парни котли за отопление, които поне веднъж  на ден излизаха пред сградата, извръщаха глава от усоите на пражките улици и се любуваха на късчето небе, на облака, на това, да разберат колко е часът, но не по часовник, а по ориентири на природата. И невероятното, което ставаше реалност, не ме напусна, аз вярвах в невероятното, в изненадващата изненада, в изумлението, това бе моята звезда, която ме съпровождаше в живота,  навярно само заради това, да докаже сама на себе си, че все някъде я чака нещо изненадващо, а аз, виждайки постоянно нейния отблясък пред очите си, все повече и повече вярвах в нея, все повече и повече заради това, че така, както ме бе възкачила чак до милионер, така и сега, след като бях смъкнат от небесата долу, на земята, на четири крака, откривах, че моята звезда грее по-ярко от всеки друг път, че едва сега ще мога да надникна в самото й сърце, в епицентъра й, че моите очи бяха така отслабнали от всичко, което бях преживял до този момент, че ще  могат повече да изживеят и повече да понесат. Навярно за да мога повече да виждам и позная, бе трябвало да се обезсиля. Да, така си беше!“

bouquet Hug Heart Eyes Благодарско, много мило !

# 46
  • София
Срамота, да се запиша чак на 4-та страница  Embarassed
Четенето ми е на час по лъжичка ... Sad

# 47
Още се мъча с "Хитлер", но бях на почивка и на това отдавам разточителството си в четенето Embarassed До сега не съм чела книга толкова дълго, но ще я преборя Peace Харесах си много тази и смятам да е следващата ми покупка Heart Eyes

# 48

В началото съм още, не може да ме грабне, но пък е обещаващ, ако се развие сюжета.

# 49
  • Плевен
Да се запиша и аз. Взех си от библиотеката книгата на Стивън Кинг 22,11,1963. Отдавна я търсех и ми бяха казали, че я дават само за читалня. Видях я случайно и веднага я взех. Надявам се да е толкоз интересна, колкото казвате, защото е тооолкоз дебела. Не съм обърнала внимание на броя на страниците. С тези коментари ме стимулирахте още повече. На хубавата книга не трябва да се обръща внимание на броя на страниците, но аз напредвам тооолкоз бавно.

# 50
  • На планетата Земя
Благодаря на Mileto за новата тема!  bouquet (страхотно кътче за четене в първия постинг Wink)

Пожелавам на всеки някога, някъде такова уютно кътче!  Peace

kalinua, "тооооолкоз" си сладка  Mr. Green Приятно четене на многото страници.

Аз започвам "Слугинята". Завърших "Паула" и си поплаках накрая.

# 51
  • Ямбол
"Невероятната Марта" на Величка Настрадинова.

# 52
Аз започвам "Слугинята". Завърших "Паула" и си поплаках накрая.

Ше ми бъде интересно дали ще ти хареса Слугинята. Моля те да споделиш.

# 53
  • Den Haag
Благодаря за новата темичка   bouquet
Чета "На изток от рая " Джон Стайнбек , преполовила съм я вече и много ми харесва, много мъдра книга. Преди години я бях почвала, но тогава нещо не потръгна, четях все вечер късно по малко и заспивах. Оставих я за по нататък и до скоро все ме беше страх да я отворя и да не се разочаровам отново, но ето че и дойде времето и мисля, че оцелях точния момент за да и се насладя и оценя както трябва.
Чета също " Пир за врани" Джордж Р. Р. Мартин, взимам си я на малки порции, предимно вечер Simple Smile

Прочетох и книгите  "50 нюанса сиво". Посегнах от любопитство, но стила е наистина е ужасен, много повторения, като чуя "бебчо" и се изприщвам. Много горещи сцени, но за три книги ми идват в повече. Втора и трета книга ги минах по диагонал, все с надежда за нещо по - интересно, но напразно.

# 54
  • Benelux / Varna
Аз много не чета напоследък, но пък да се запиша все пак.
Преполовила съм " Аз преди теб", засега ми харесва.
А на плажа да не си нося четеца започнах на " На изток от запада " на Пенков, прочетох първите два разказа и ми харесаха, ще споделя и крайните си впечатления след това.

# 55
  • Ямбол
Срамота, да се запиша чак на 4-та страница  Embarassed
Четенето ми е на час по лъжичка ... Sad

+1

В момента чета "Приказки за пораснали деца" на Мадлен Алгафари.
Нещо не ме грабна тази нейна книга ... Може би ще й дам втори шанс  Embarassed

# 56
Чета това и е толкова интересна и увлекателна, че днес си я взех на работата с мен. Simple Smile

# 57
Препрочетох "Крадецът на праскови" Heart Eyes и ми беше едно толкова мило,познато,все едно аз се завръщах в родното си място след години и се потапях в спомени разхождайки се чрез тях в миналото.Колко е хубаво да препрочиташ книги,които са ти любими за пореден път се убедих в това Grinning.Карат ме да се чувствам уютно,усмихват ме,чувствам се сякаш съм се срещнала със стари приятели,несрещани отдавна. Heart Eyes Все си мислех,че може би някога ще ми доскучае ,ето "Крадецът на праскови" я препрочитам за трети или четвърти път,но все ми е интересно,все ме стяга под лъжичката на определени моменти-тук на срещата на Лиза и Иво под липата за пръв път примерно.Все се вълнувам,вече не с едно ново,непознато въление,вълнението на това да не знаеш какво следва,а на нещо по-зряло,на едно вълнение от очакване на познатото,въпреки това вълнението пак е на лице и интересът ме кара да поглъщам страниците с удоволствие отново оставяйки се на  думите да ме завладеят.Нещо като да разглеждаш любими снимки,да съживяваш любими моменти в мислите си,така и с препрочитането на книги за мен.Има мигове в живота когато имаш нужда от това,поне на мен действа много положително.
Препрочетох и "Малкият лорд Фаунтлерой ".Много сладка книжка. PeaceГлавният герой е много трогателно и сладичко дете.Колко доброта има в него и чистота. PeaceПреди известно време препрочетох и друга от книгите на Франсис Бърнет-"Малката принцеса".Обичам я!Мисля да прочета отново най-любимата си книга от тази авторка-"Тайната градина".
Прочетох и "Мандолината на Капитан Корели.Хареса ми.
От едно инцидентно отбиване до библиотеката взех  две книжки и сега чета "Да оцелееш сред вълци" на Миша Дефонска.Съвсем в началото съм.Не мога да кажа,че е лоша,но не съм и кой знае колко увлечена,но има време.

# 58
  • София
Скрит текст:
Чета това и е толкова интересна и увлекателна, че днес си я взех на работата с мен. Simple Smile

Завиждам ти!
Безуспешно  си търся нещо на този автор в ел.вариант на български ... няма  Cry .

# 59
  • София, България
eovin27, Франсис Бърнет и аз много я обичам от малка. Тайната градина ми беше най-най-любимата детска книжка, още помня стихотворението за господарката Мери, която все се чумери.  Laughing

Ето, намерих тази невероятна поезия  Laughing

"Господарката Мери все се чумери,

как ли расте нейната лехичка?

Сребърни камбанки, мидени останки и невени —

всичките в редичка."

Все се каня да се запиша в Столичната библиотека, само точа лиги по книгите, които си взимате от библиотеките, но нямам снимка на хартия, нали искат, и отлагам ли отлагам.  ooooh!  Всъщност имам толкова много книги за четене, че чак малко ме е страх, ако и от библиотеката започна да взимам, чисто и просто ще се наложи да прекратя разни незадължителни дейности като спането, например. Laughing

kalinua , направо не мога да те мисля с тооолкоз дебелата книга и тооолкоз бавното четене,направо си го закъсала.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт