Стереотипите за комунистическите страни преди падането на Берлинската стена.

• 16 800
  • 182
  •   1
Отговори
# 60
за наематели и аз не знаех, но имаше лимит за нови апартаменти 110 кв.м., а за вили 65 кв.м  Mr. Green

а за стереотипите: нашият чужденец-учител по английски (новопристигнал от UK), първия ден беше с едни сиви измачкани дрехи -- така си мислел, че няма да изпъква сред учениците  Joy а ние бяхме с тези "хубавите" дрехи от 80-те (мрежи, "прилеп" ръкави, ел.жълто и други такива красоти по модата.. )...

# 61
за наематели и аз не знаех, но имаше лимит за нови апартаменти 110 кв.м., а за вили 65 кв.м  Mr. Green

а за стереотипите: нашият чужденец-учител по английски (новопристигнал от UK), първия ден беше с едни сиви измачкани дрехи -- така си мислел, че няма да изпъква сред учениците  Joy а ние бяхме с тези "хубавите" дрехи от 80-те (мрежи, "прилеп" ръкави, ел.жълто и други такива красоти по модата.. )...

Аз точно днес си мислех за нашата учителка по В lessons (conversational English), в подготвителен клас. Беше шотландка.  Joy Joy Joy

На кого му е хрумнала великата идея да ползва шотландка за тази цел, не зная.  Joy

# 62
Като казахте учител, нашият по италиански си беше донесъм една кола консерви, да не мре отглади  Mr. Green По=късно, същият подвиг бе повторен от един английски консултант (ама това вече след 2000 г.), който както си ги донесе, така си и ги върна, че и всеки път като си ходеше носеше бг храна, разни бутове пушени и други такива за семейството  Mr. Green

А интересното беше, че италианецът беше искал да го пратят в мюсюлманска държава, та го тропнаха при нас. Голямо куку беше, и сигурно още е.

# 63
  • София
Това за квартирантите го знам. Имах колежка, чието семейство е притежавало къща насред Витошка. Като избухнал комунизЪма са ги натикали в стаята на прислугата, а в останалия многостаен апартамен са им тикнали наематели с кални цървулки! Но от правилната партия! Чак през 90-те години им върнаха къщата - наистина беше някакъв разкош! Толкова за наемателите. Самите ние живеехме в такава къща на бивш буржоа, който беше на втория етаж, а ние ползвахме първия в кооператив с една баба  ooooh! За топла вода и парно не говоим, беше мизерия! А оттам се сещам и за обществените бани с курни и тасчета  Joy Joy Joy Joy Къпане - само в петък и после - Честита баня! Joy Joy Joy (сигурно затова сега понякога се къпя по 2 пъти на ден, а щерка ми е потресена как така веднъж седмично се е провеждала хигиенната процедура Wink) И имаше теляци - това май ни е завещано от турското присъствие? newsm78

А бригадите бяха гадоззззз велика - точно заради безумното държане на всякаквата комсомолска сволач, представляваща се от ЗКПЧ- завеждащ културно-политическата част Joy Joy Joy Това бяха обикновено най-отворените девойки, преспали с цялото комсомолско ръководство и други подобни Joy Joy Joy Да не обидя някой от моите набори, пишещи тук  Wink И други подобни простотии - подпис накрая с молив и взимане на 30-тина кинта, останалото се делка от комсомолците...които на 15 ноември 89-та вече пуснаха бради и станаха тъмносини Shocked

# 64
  • в едно миланско село
аз и в предишната тема, в която дойде реч за насилствени наематели казах, че не познавам хора, имащи такива. от моето поколение (а то, споменах, е остаряло и за форума, и принципно) всички си живееха в панелките самостоятелно. 4-ри стаен в Банишора, едно дете съм, ник'ви такива изцепки не са ни се случвали, както и на останалите ми познати.
дядо ми, в провинцията, живееха в голяма къща и за известно време имаха наематели, но си беше техен избор (не ми се връща в стари спомени, но виж, вече бях голяма, когато им я отчуждиха, щото беше на стратегическо място, което стана сграда на градското МВР-е, заменяйки двуетажна къща с двор, работилница и сайвантче - така ли му се казваше в Северна България на модерното депанданс, лятна кухня, или каквото?- с 3-стаен апартамент отстрани на МВР-то  Mr. Green и бостан на 5 км от града  ooooh!)

виж, имахме феномена на гъчкащи се в 2 стаи баба и дядо и "младите" с децата, даващи под наем на Балкантурист  ooooh! не вярвам силом да са ги карали и се надявам, че е била добра печалбата, щото инак си само гърч (е, комшиите си купуваха долари за Кореком и се намазваваше по някое Бурда, или Браво (кой го помни това немско списание? голяма гордост беше плакат от Браво в деЦката   Laughing).

Лени, сори, опропастихме ти темата с усмивки от старите ленти  Embarassed
(а още не съм писала за бригади и военно, щот и двете съм ги карала  Laughing)

Последна редакция: вт, 30 юли 2013, 21:34 от feiam

# 65
  • в едно миланско село
За топла вода и парно не говоим, беше мизерия! А оттам се сещам и за обществените бани с курни и тасчета  Joy Joy Joy Joy Къпане - само в петък и после - Честита баня! Joy Joy Joy

това, както казвах и в предишния подобен разговор, сигурно се дължи на старото строитество на централните хм... буржоазни къщи. у панелката имаше постоянна топла вода и си се къпехме колкото пъти на ден си искахме, с изкл. на юли месец, когато правеха профилактика (както някой вече спомена). тогава ходех в баня Банишора-на 3 минути от къщи, и о, боже, имаше и кабинки, освен обща баня, които бяха по-приятно обзаведени от домашната ми  Laughing

А бригадите бяха гадоззззз велика - точно заради безумното държане на всякаквата комсомолска сволач, представляваща се от ЗКПЧ- завеждащ културно-политическата част Joy Joy Joy Това бяха обикновено най-отворените девойки, преспали с цялото комсомолско ръководство и други подобни Joy Joy Joy Да не обидя някой от моите набори, пишещи тук  Wink И други подобни простотии - подпис накрая с молив и взимане на 30-тина кинта, останалото се делка от комсомолците...които на 15 ноември 89-та вече пуснаха бради и станаха тъмносини Shocked

ммм, споделям и аз тази част, макар че съм се И забавлявала на бригада, но това е друг разговор  Wink
и се надявам да не обидя никой, защото знам, че има изключения и го знам, тъй да се каже, от личен опит, макар и в следучилищни времена  Peace

# 66
  • София
Банята в Банишора е по-нова, аз говоря за класическата баня Три кладенци, в която имаше лукс - вани в отделни кабинки - ооо за този разкош се чакаше. И понеже цялото женска част нямаше време за лиготии - махалата право на курните с тасчетата и точка  Joy Joy Joy Joy Joy И после установихме с разни приятели, че до 5-тата им годинка са били в женската част. hahaha hahaha hahaha
А сдобиването със заветна панелка не ставаше толкова лесно и доволно много обитатели имаше на къщи без бани  Crazy Особено в централната част на София - там топлата вода дойде някъде с филма Топло и със същите перипетии  Joy Joy Joy А и преди да се направи Зона Б5 си беше мизерийка със смотани къщи с външно ВЦ....Макар, че тогава съм била много малко и нямам ясни спомени от вънкашното ВЦ  Embarassed

# 67
  • ENGLAND
Аз това с квартирантите и ограниченията в квадратурите за първи път го чувам. Баща ми и майка ми  си построиха голяма къща, на два етажа, два тристайни апартамента и никой за нищо не ни е правил каквито и да е спънки, нито ни е пращал квариранти. Живеехме си само родителите ми и сестра ми и баба, която ни гледаше в огромна къща за нашето семейство.

Много често си говорим с мъжа ми за това как сме живяли ние по социалистическо време и как е било в Англия по същото време. Голяма разлика няма. Дори в някои неща  мисля, че те са били по-ограничени, а и сега също та задават  глупави въпроси за нас.

# 68

Лени, сори, опропастихме ти темата с усмивки от старите ленти  Embarassed
(а още не съм писала за бригади и военно, щот и двете съм ги карала  Laughing)

И аз, и аз.  Laughing

# 69
  • в едно миланско село
Много често си говорим с мъжа ми за това как сме живяли ние по социалистическо време и как е било в Англия по същото време. Голяма разлика няма. Дори в някои неща  мисля, че те са били по-ограничени, а и сега също та задават  глупави въпроси за нас.

и в Италия така  Laughing
на море като сардини с фиатчето, на къмпинг или в къща на роднини. когато може, щото морската ваканция си е била чист лукс.
ай, мерси, ние ходехме на станция и се хранехме на стол, или ресторант. при това, всяка година.
т.нар. Коста Романьола, където продължава да почива средния италианец си е същата и днес, стаи като кибритени кутийки, пълен пансион с ядене на корем и под час  Mr. Green
и блъскане г.з до г.з на мръсно море  ooooh!
отдавна не съм била на море в България, но спомените ми са по-добри от масовката тук.

като дойдох в началото, и апартаментите ми се струваха в пъти по-малки, от това, на което бях свикнала в гадния комунизъм.
по-добре обзаведени, няма дума, но тесни.

моля да не ми се обяснява сега колко изкуствено е било поддържано всичко, че темата не е ни икономическа, ни политическа, пък и настоящата ситуация в Италия навява идеята за не по-малко изкуствено поддържани стандарти и то за доста по-дълго време  Wink

пс. Софи, давай! аз си изписах писането за 3 дена  Joy

# 70
feiam, зависи кой какво е преживял по време на соца. Ние се смеем на липсата на вода и ток, а други хора са загубили близките си. На бабата на мьжа ми, двамата и братя са били убити, защото са били офицери преди 44г. Социализма си беше голямо зло и само може да се радваме че имаме мили детски/ младежки спомени.

и аз сьжелявам че изместихме темата, ама май така е по интересна, отколкото да си говорим за стереотипите. Понеже някой спомена военно, я да видим колко човека са ходили на Говедарци. Преди няколко дена с мьжа ми си говорихме точно за военното и си спомних каква невероятна глупост беше. Газовите маски си бяха направо страшни, аз си я сложих само последния ден точно за 1 минута, докато ни караха да тичаме по един баир. Иначе военното за момичетата си беше рахат, много не ни караха да правим упражнения и си беше като лагер. Сьшо едно лято ходих на Говедари на нещо като партийно обучение. Имахме избор между лятна бряга и въпросното обучение и няколко човека го предпочетохме. мисля че ни мьчеха да слушаме лекции през деня.

# 71
Аз имам много готини спомени от военното, беше голям купон! Laughing
И всички бяхме влюбени в лейтенанта Crazy
И униформата ми стоеше много добре Flutter

# 72
  • usa
И всички бяхме влюбени в лейтенанта Crazy

нашият лейтенант за нищо не ставаше - беше нисък и леко пълен ooooh!.

а иначе си спомням и липсата на тоалетна хартия, и дамски превръзки и още купища продукти. и режимите на ток и вода, по няколко пъти. и бригади, военни и политически обучения, също и лагери. записването и вноските за закупуване на черно-бели телевизори, москвичи и панелки, необходимите връзки за купуване на преведени книги и плочи и дънки от кореком, по едно време трябваха връзки и за олио и сирене, не че нямаше, но друго си е да ограничим населението. но си спомням и как никой не си заключваше външната врата и как си бях забравила портомонето в магазина и като се върнах след час, продавачката ми го върна. и как като студенти сме обикаляли страната на стоп без никакви проблеми. и мога да покажа почти всички държави на картата без да се замисля, за разлика от връстниците си тук. та нито социализъма, нито капитализъма са еднозначни. както и от двете страни е имало много стереотипи за врага, и още ги има...

# 73
  • Там,където се събуждам щастлива.
Баба ми почти до 1989 имаше наложени квартиранти. И понеже кухнята беше една и банята беше превърната в кухня на квартирантите и баба ми и дядо ми без баня. 

При другата ми баба и дядо също е имало наложени квартиранти, които дори за малко не са им отнели апартамента. Знам за безброй подобни случаи (много от тях почти до 80-те години). Една панелка не е била апетитна за подобен род дейност, както хубав апартамент на центъра на София.

Интересно ми е как сте забравили доста от нещата, които си бяха факт.

# 74
  • София
Дори и за панелките имаше чепкания. Laughing Апартаментът на майка ми е получен след отчуждаване на къщата и земята, на чието място е построен блока. Срещу това сме получили тристаен апартамент, а аз единствено дете. Съседите бяха писали жалби в общината за това безобразие. Семейство с едно дете, апартаментът празен и никой не живее, а през това време бяхме в провинцията, където родителите ми бяха разпределени след следването.

Общи условия

Активация на акаунт