Математически турнири - 23

• 74 638
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Представете си какво им е било на децата за  60 минути, на английски все пак. Хич не е просто.

О, моят третокласник на доста състезания е ходил, уж гърмян заек, ама се е разревал. Както каза горкият в своя защита: "ама чак като излязах"! Имало разплакали се деца още в залата.
Него го е изплашила обстановката във ФМИ - залата му се сторила оргомна, "чиновете" - големи и неудобни, постреснал се е от Шаркова ...

Със сигурност наличието на Шаркова и нейното отношение е разклатило и по-стабилни деца. Ние от самото състезание не сме се притеснили, но виж от г-жата Twisted Evil...хайде да не пиша пак

Определено случката с дъщеря ти го  беше впечатлила Sad Каза, че му е станало тъжно и затова се е разплакал най-вече. Това с 'тук да не ти е концерт по желание', 'стига си се лигавила' и др. го беше достресирало.
В интерес на истината, това преживяване, макар и на ваш гръб, ми беше много полезно - доста се замислих за пътя ни за догодина, когато ни предстои да кандидатсваме в СМГ, а тя ще поеме две 4-токласни паралелки - дали наистина това искаме за детето си.

# 106
Представете си какво им е било на децата за  60 минути, на английски все пак. Хич не е просто.

О, моят третокласник на доста състезания е ходил, уж гърмян заек, ама се е разревал. Както каза горкият в своя защита: "ама чак като излязах"! Имало разплакали се деца още в залата.
Него го е изплашила обстановката във ФМИ - залата му се сторила оргомна, "чиновете" - големи и неудобни, постреснал се е от Шаркова ...
Със сигурност наличието на Шаркова и нейното отношение е разклатило и по-стабилни деца. Ние от самото състезание не сме се притеснили, но виж от г-жата Twisted Evil...хайде да не пиша пак

Определено случката с дъщеря ти го  беше впечатлила Sad Каза, че му е станало тъжно и затова се е разплакал най-вече. Това с 'тук да не ти е концерт по желание', 'стига си се лигавила' и др. го беше достресирало.
В интерес на истината, това преживяване, макар и на ваш гръб, ми беше много полезно - доста се замислих за пътя ни за догодина, когато ни предстои да кандидатсваме в СМГ, а тя ще поеме две 4-токласни паралелки - дали наистина това искаме за детето си.

Положението е било огън.
 Simple Smile Ние не кандидатствахме в СМГ, само като си представя, че е можело да налетим на това чудо тръпки ме побиват:)

Тя излезна разплакана, като я питах кога е 'стартирала' каза: 'е, разбира се че вътре, какъв смисъл има после'Simple Smile Добре, че го е направила, че Кортезов е помогнал да пренесе още няколко отговора. Наистина е било въпрос на 30-40 секунди- ако са ти решени задачите, пренасянето на един отговор е няколко секунди.

# 107
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Честно да ви кажа аз не бих се хвалила много с това, че някой е помагал на детето ми с превод, защото това си е чиста доза подсказване. Част от трудността на това състезание идва и от превода ( чуждия език), например във Варна нямаше такива "екстри" ,даже са питали сина ми какво ползва, като е потърсил дума в терминологичния речник. Никое дете не си е позволило да пита за дума или пък да не си предаде работата точно навреме. Така, че наистина съжалявам за детето ,но ако ще става състезател трябва да се научи на точност и може би това ще бъде един добър урок, за други много по-важни състезания..... Ирина Шаркова е огромен капацитет в математиката, моят син има изключителен респект от нея , по математически лагери направо си я боготвори, така чее......

# 108
Първо, да Ви се падне Шаркова може и да се разглежда като доста голям късмет. Въпрос на приоритети. Доста хора благославят шанса, че са се случили при "това чудо". А вие се изхвърляте на база на една случка с не съвсем изяснени обстоятелства.

Второ, бъдете спокойни - по всяка вероятност няма опасност да ви се падне Шаркова догодина - слугховете са, че тя се пенсионира и няма да поема нов випуск петокласници.

Трето, състезанията, особено пък това, са за подготвени деца, знаещи достатъчно добре английски,  но родителски амбиции го превърнаха в масово. Моята гледна точка пък е обратната - докато "добрият" Кортезов е превеждал за неподготвените в същото време е пречил на децата, които са били достатъчно подготвени и не са имали нужда от превод, но той ги е разконцентрирал.

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 20:09 от Черна станция

# 109
Регламентът си е регламент. Щом времето е изтекло, детето трябва да предаде работата си. Правилното разпределение на времето, включително и за пренасяне на отговорите  е част от играта. Особено пък при състезание със 30 задачи за 60 минути. Това не означава, че одобрявам грубо отношение към децата от страна на квесторите, но какво би се случило ако още няколко деца се бяха разплакали?
Честно да ви кажа аз не бих се хвалила много с това, че някой е помагал на детето ми с превод, защото това си е чиста доза подсказване.
И с това съм съгласна. Едно е да обясниш значението на дума, а съвсем друго - да помогнеш с превода. Това поставя в неравностойно положение децата, които трябва да намерят значението на думите в речника. Освен това ходенето насам-натам и превеждането пречи на останалите, които са се концентрирали и работят над задачите.

# 110
  • гр.София
Относно Шаркова...
Някак си лично приемам нападките по неин адрес. Детето ми е в нейния клас от пети клас и за всичките години не съм имала нито едно оплакване, нито забележка, нито е имало за какво да й се разсърдя. В общия случай децата я боготворят-много им вика, много им се кара, но винаги се държи с тях като с възрастни и е справедлива.
Нямам думи да опиша нейния професионализъм и организаторски качества. Това е учителят, с когото децата ни обиколиха целия свят и всеки път бях спокойна, че са в добри ръце. Всичко беше изпипано в детайли.
Изобщо няма да повдигам темата за подхода й към математиката и начинът, по който събужда в децата любов към тази велика игра / всеки може да провери какво са постигнали под нейно ръководство Павлена и Петър,  Чи и Велина, Камен, Георги , Катрин и да не пропусна някого ще спра дотук/. С подобни успехи могат да се похвалят и  учениците й от предишните випуски, които отново е извела от пети до дванадесети клас.
И в този дух бих била щастлива да знам, че детето ми има шанс да попадне в клас, ръководен от нея, Prizma.И кой знае, може след време Вие да я защитавате като мен- тя наистина  е забелжителна.

# 111
Ние нямаме проблем с английския, по скоро поради създалия се шум първия анонс че остават 5 мин не е бил чут от всички. А Шаркова въобще не ме интересува какъв капацитет е, по добре че се пенсионира да не тормози и други деца.

# 112
Регламентът си е регламент. Щом времето е изтекло, детето трябва да предаде работата си. Правилното разпределение на времето, включително и за пренасяне на отговорите  е част от играта. Особено пък при състезание със 30 задачи за 60 минути. Това не означава, че одобрявам грубо отношение към децата от страна на квесторите, но какво би се случило ако още няколко деца се бяха разплакали?

Съгласна съм, но това трябва да важи за всички правила. Моето дете каза, че и се е наложило 'да изключи' поради шума и това е имало други последствия.

Все едно, хайде-лято е, децата да се радват на ваканцията, и ние с тях Simple Smile

# 113
Естествено, че за всички правила и то навсякъде. За съжаление се убеждавам, че организацията на доста състезания в София често издиша.
Сега се сетих и за друго. Нали в София имаше някаква идея част от децата да се явят един вид извън класирането поради недостиг на оригинални материали за състезанието и да работят на бланки-копия. Имате ли представа как са се развили нещата в тази посока?

# 114
Ние нямаме проблем с английския, по скоро поради създалия се шум първия анонс че остават 5 мин не е бил чут от всички. А Шаркова въобще не ме интересува какъв капацитет е, по добре че се пенсионира да не тормози и други деца.

А защо не си представиш, че много деца искат да бъдат "тормозени" точно то Шаркова? Нали сама каза, че не я познаваш и не знаеш нищо за нея. Защо не престанеш да я черниш?

# 115

А защо не си представиш, че много деца искат да бъдат "тормозени" точно то Шаркова? Нали сама каза, че не я познаваш и не знаеш нищо за нея. Защо не престанеш да я черниш?

Трудно ми е да си представя деца които да искат някой да им преподава  карайки се:)  Не казвам, че не дава резултати..Ние се възпитаваме, че крясъците и обидите са лошо нещо, всеки с разбиранията си. И аз не искам повече да я коментирам, нито я познавам, нито ме интересува.

# 116
  • София
Беше ми трудно да споделя притеснението си, от една страна, защото знам за множеството успехи на нейните ученици. Те са немислими без спойката 'учител-ученик', както и без доверие от страна на родителя.
От друга страна, на случката от състезанието не съм присъствала, и също само по нея не бих взела решение.
Но преди време, в една друга тема, уважавана от мен съфорумка ме беше попитала директно:
"А ти сигурна ли си, че тя ще е подходяща за твоето дете ?"
И се замислих, че във всичко е нужен и доза късмет. И се запитах дали една такава възможност за мен и моето дете би била късмет, какъвто със сигурност би бил /и вече е бил/ за повечето деца...
Но в никакъв случай не мога да си позволя да изразя неуважение към авторитет като нея!

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 20:56 от Prizma

# 117
Госпожа Шаркова е прекрасен учител и човек. Що се отнася да пенсионирането и, мисля, че е доста далеч от това-има още доста години.

# 118
Госпожа Шаркова е прекрасен учител и човек. Що се отнася да пенсионирането и, мисля, че е доста далеч от това-има още доста години.

Както се поправих - това с пенсионирането все пак са слухове. Но е възможно и да не се пенсионира баш догодина, но все пак да планира това да стане достатъчно скоро, че да няма време да изкара един випуск от 5 до 12 клас.

# 119
  • най-шареното място
Дискусията за г-жа Шаркова е интересна. Аргументацията за недоволството започна с "грубост", която не споря не е дипломатичност, но е не повече от директност без такт, каквото по-скоро намирам за нормално в условия на състезание. Не че е добра идея да кажеш на дете че се лигави, но ако времето е свършило така или иначе не е за похвала. Впечатли началото на драмата - предупреждението за 5-те минути не се е чуло в шума. Ако моето дете беше там, първо щях да направя забележка да ходи с часовник, второ да се оплаква от липсата на тишина щом се налага. Отделно щях да се коментирам тук от липсата на дисциплина, ако ще го дискутирам. Но не че някой е принудил детето да спази регламента.

Общи условия

Активация на акаунт