След като поема вината...

• 17 831
  • 210
  •   1
Отговори
# 135
Аз мога да разбера, някой да поеме вината, защото братът например работи като професионален шофьор и оставането му без книжка означава уволнение, безработица и т.н.... но само, за да може да си джитка, е нелепо. Това по принцип.

А в частност - проверете акта от видеоконтрола наистина. Може да се налага просто да се плати без никакви други последствия. Няма смисъл да се намразвате, да влизате в конфликти, да се карате и да си мълчите заради това.

Във видеоконтрола наиситна съхраняват клипчетата от камерите - понякога се вижда шофьора и може да се разпознае, понякога не се вижда - гледала съм десетки. Пазят ги основно за случаите когато има обжалване и оспорване. Инак дори и не ги поглеждат - постъпи ли глобата, никой не се занимава с тях.

# 136
  • София
А аз това с професионалния и вината още по-малко мога да го разбера и категорично не искам да го разбирам. Професионалният шофьор, ако кара с идиотски превишена скорост може още по-големи проблеми да навлече. ей го на, върви още испанската трагедия - и там имаме любител на високите скорости и претрепа няколкостотин човека! Абсолютно откачена работа. То не е като по филмите, да има романтика да поемеш чужда вина и зрителите да ти ръкопляскат, а виновният да се чувства виновен.

Предполагам, че ако бях на мястото на авторката щях да съм бясна на родата - веднъж, защото ме карат да поема чужда вина, и втори път защото ми чупят стойки и ми вменяват чувство за вина. Е, щеше да ми е криво и да се чувствам виновна, но след това щеше да ме обземе гняв към тях и сигурно нямаше да искам ни да ги виждам, ни да ги чувам, поне докато не осъзнаят какво правят.

# 137
  • София
Получаваме глоби от 50 лева за минимални нарушения до 700 лева. Заедно със снимката от видеоконтрола пристига и акт за налагане на административно наказание - глоба, където изрично е предвидено, че ако се плати в 14 дневен срок се полза 30% отстъпка от глобата и НЯМА други последствия. Не се отнемат точки или книжки. В случай че няма плащане - тогава се инициира пълната процедура.

Това, което си написала е вярно, но за извънградски пътища. За шофиране с превишена скорост в градска част отнемат книжката, в случая за 3 месеца.
Браво на авторката, постъпила е правилно, дано роднините й някога оценят това.
Колкото до желанието на майка й да поеме вината - не е добро. За шофиране без книжка има доста сериозни глоби, пък съчетано с превишената скорост може доста нанагорно да й дойде.

# 138
  • София
Браво!Постъпила си правилно и според мен,дано брат ти се връзуми!

# 139
Една истинска история, звучаща като виц, но за съжаление не е:
Спират за превишена скорост автомобил, управляван от мъж. Санкцията ще е отнемане на книжка, а мъжът е професионален шофьор и както често се случва шефът му казал да стигне от точка А до точка Б за двойно по малко време от реалното. Примолва се на полицая да направят нещо, защото ще остане без работа и решават да напишат акта на името на съпругата на водача, която не е там и , която има книжка , но никога не е карала. Прибира се мъжът вкъщи и казва на семейството си. Дъщерята възкликва - Мамо най - после за 10 години и твоята книжка да послужи за нещо.

# 140
Така, днес разговарях с мъжа ми, който преди това е говорил с брат ми. Брат ми е бил много много обиден и не искал дори на картинка да ме вижда, защото сега остава без книжка. Днес щял да си дава свидетелството за управление. Звъннах на баща ми и му казах как стоят нещата и той ме разбра. Обаче забравих да му кажа (то това трябва по скоро на 4 очи не става за по телефон), че имам запис на който брат ми казва, че е шофирал с над 200км/ч. Ще му кажа и още, че това ще му е добър урок, защото утре (недай Боже) може да убие някого или себе си.

# 141
 ooooh! niksana324, брат ти не озсъзнава колко голямо добро му правиш... Peace

# 142
ooooh! niksana324, брат ти не озсъзнава колко голямо добро му правиш... Peace
За 19 годишен младеж това си е най - голямото зло. Но съм почти сигурна, че младежът ще продължи да кара без книжка.

# 143
Защо ми се струва, че братът обвинява сестра си, че остава без книжка, а не собствената си глупост...  ooooh!

# 144
  • Бургас
Ох, класическа бг-картинка - кака е длъжна да замазва ла.ната на братчето - то никога не е виновно, ако не кака - мама ще замаже, длъжни са, а тате седи в ъгъла и гледа. И ако на кака и дойде акълът - тя става по-черна от дявола, сърдим и се, не и говорим, обвиняваме я.
niksana324, недораслото ти братче е потенциален убиец и самоубиец, който си вярва, че все някой друг е длъжен да му оправя грешките. Само че загубен живот не се възстановява. Ако майка ти и сие не могат да го разберат, не осъзнават логичността и реалността на доводите ти, изобщо не си струва да се занимаваш с обяснения, ти трябва да си сърдитата, че те смятат за изтривалка в случая. Сега се опитват да ти вменяват чувство за вина вместо истинският виновник да си поеме санкциите и отговорността. Не се предавай!
Да ходи брат ти с градски транспорт до село - нищо няма да му стане. Но как три месеца няма да може да се прави на "мъж" по пътищата.  ooooh! Confused  Confused

# 145
  • София
Никсана, още ще ти чупят стойки и ще се мусят. В момента мъжът и е човекът, който е на твоя страна и е здравомислещ. Не си слагай чужди грешки на душата, не си заслужава, и поведението на роднините ти го показва.

# 146
Защо ми се струва, че братът обвинява сестра си, че остава без книжка, а не собствената си глупост...  ooooh!
Ами, логично!
19-годишен пикльо, с акъл на 9-годишен.Днешните 19-годишни все още са инфантилни дечурлига....
Аз затова недоумявам защо не въведат поне 21 години като граница за получаване на книжка.
Не че и на 21 повечето са логично мислещи и осъзнаващи ефекта на постъпките си, но все пак си е една разлика от 3 години.

Нищо чудно "любящите" му родители да си го карат да шофира и без книжка, така както и сестра му е била "длъжна" да шофира без застраховка.Направо си е масово явление....

# 147
Аз пак да попитам къде е главата на семейството тук? Къде е бащата, чиято всъщност е колата?
Той какво казва по въпроса?

# 148
Ей такива ми станаха очите от тази тема  Shocked

Никсана, браво, че си отказала  Peace

Майка ти и брат ти имат ли акъл в главите ? Как може да им хрумне да накиснат теб  ooooh! Брат ти да си понесе цялата вина и дано (ама надали) разбере, че така не може!

# 149
  • София
niksana324, брат ти заслужава и някой да му дръпне един як пердах. А книжката да му я върнат, когато му дойде акъл в главата. За съжаление, това невинаги се случва. Аз имах един колега, който караше като луд - накрая катастрофира тежко и като по чудо се отърва жив, за щастие никой друг не пострада. Оттогава - нито с 1 км/ч над ограничението, примерен е във всяко едно отношение - но по този начин трябваше да стане, преди катастрофата нито глоби помагаха, нито говорене, нито нищо.

А за поведението на майка ти думи нямам просто... Но си взела правилно решение, нека той си понесе последствията, колкото и да се цупят с майка ви.

Общи условия

Активация на акаунт