Осми клас съм вече аз :D Тема 31.

• 36 303
  • 725
  •   1
Отговори
# 630
Като за начало: по БЕЛ и мат нямаме домашни. Снощи писа думи и учи изрази до 22  ooooh!

А още не се е почнало. Учебниците много тежат - на изд къща Анубис - Lagune  i Hueber пише на тях. Има ли някой по същите?

# 631
  • София
Много добре съм разбрала, Ина! На теб не ти харесва, че започват от аб и се надяваш нивото да е високо, че да започнат от високото ниво, за да не си губят времето (защото ти мислиш, че твоето щще си губи времето). Но сигурно има поне едно-дведеца, които не са учили английски, а и по програма трябва да започнат от аб.

# 632
  • София
Gold, с езика шега няма.  Simple Smile Ама като сме се хванали на хорото, ще го играем. Simple Smile
И ние пишем 50 думи по 20 пъти и готови изрази и ни е зор, а като си помислиш, че  сега се почва.
Ние сме по Direkt: Учебна система по немси език на PONS.
Доколкото знам (не съм сигурна), 91НЕГ до миналата година бяха по Lagune  i Hueber , но от тази и те са минали на Direkt на PONS.Те да кажат , за по-сигурно!

# 633
  • Варна
Явно в различните езикови, начина на преподаване и изисквания са различни.
На моя 1 вия ден им е раздала 2 листа с граматически упражнения и 1 лист с 52 думи на него.За домашно имаше да направи 2 от упражненията и да вкара думите в речника .И да ги научи.А по колко ще ги пише той си решава.Направи си тетрадка за думи,която ще стои у дома.
Та...от 52 те думи ,които не бяха цифри,плодове,цветове и частите на тялото  Mr. Green(което учат в градината още) той не знаеше ок.10-15. Днес се очаква да им даде още думи.И началото на другата седмица контролно върху тях.
Да отбележа,че моя на алианси и школи по АЕ не е ходил.От 2ри клас до 6 вкл.веднъж седмично е взимал частни уроци,но те бяха основно за училищна помощ.Нивото му не съм проверявала,т.е. на тест не е ходил.
Но нашето близко детенце,което замина в Англия и учеше АЕ по същия начин като моя,със същата частна учителка това лято кара курс и на входящия тест беше на А2. Rolling Eyes
Та да не си мислим,че много го знаят езика,времето ще покаже какво и колко знаят. Wink

# 634
И аз се нервя на тази тема, и сигурно още много други майки са така, но ...програмата е такава.И много ми е интересно, не може ли нещо да се промени, нещо в движение newsm78. Цял клас 29 деца са учили АЕ, всички имат оценки между 5 и 6 в 7 клас и сега започват от азбуката и пишат като луди снощи за домашно 99 думи по 20 пъти, а след това и в речника. И то като при детето на  hedra числа и думи от детската градина. Синът ми каза, че ако е така всеки ден, защото имат всеки ден по 3 часа, сигурно ще намрази АЕ. Да ,ние сме си виновни, че е в тази паралелка, но какво да се прави,тази специалност върви с този език.
Родителска среща все още нямаме.

# 635
  • Варна
Много добре съм разбрала, Ина! На теб не ти харесва, че започват от аб и се надяваш нивото да е високо, че да започнат от високото ниво, за да не си губят времето (защото ти мислиш, че твоето щще си губи времето). Но сигурно има поне едно-дведеца, които не са учили английски, а и по програма трябва да започнат от аб.

ooooh!
И аз това казвам. Трябва да започнат от аб. Върху какъв материал е входното ниво тогава? Това беше въпроса!

# 636
  • София, Младост 2
Това са 30-ина деца и както се изрази класната на сина ми - няма глезории, за всички е еднакво.

Аз с ей това нещо имам проблем принципно и изобщо не го смятам за правилно. Откъде накъде трябва да е еднакво за всички? Еднакви нужди ли имат различните деца и с еднаква скорост ли работят?

Значи аз мога да съобразявам упражнения и какво да изисквам от различни деца като различна трудност според възможностите и темпото им (независимо че родителите пищят защо едните правели повече, а другите по-малко), и то в начален курс, където децата са доста по-неосъзнати защо са в училище и се тръшкат заради разлики - пък в гимназия с големи осъзнати човеци да не може Rolling Eyes Глупости са това, чиста инерция и нежелание нещо да се промени в практиката - нищо ценно няма в този подход и не е от полза нито за знаещите, нито за незнаещите.

Без да се замислям мога да ви нахвърлям поне 10 неща, които човек може да прави в клас така, че да уплътни времето на тези, които знаят и да помогне на тези, които не знаят, да вървят напред -  тогава няма да имаме фронтално обучение, в което Госпожата седи отпред на компютъра, казва задачата на английски, без да вдигне поглед от монитора и без да обяснява какво значи спелуване и ги кара дебилно да повтарят азбуката по двойки и диалозите в учебника, без дори да им каже да заместват със собствените си имена (описанието е на сина ми). Защото ако направи нещо различно, като например да даде на знаещите сами да развият и после да представят собствени диалози или да правят плакати и колажи с набора от думи по дадената тема, които се сещат, илюстрирани с картинка и правилно изписване и закачени после в класната стая, ще може да се съсредоточи върху незнаещите, да им обяснява и да работи по-интензивно с тях, без на другите да им е толкова скучно в това време. Да, ама така няма всички да правят еднакво и ще има шум в класната стая, което е табу и непростим грях в българското училище Rolling Eyes Да не дава господ да разделим децата да работят по групи и чиновете да не са наредени в три спретнати редички Rolling Eyes

# 637
  • София
Мимчони, да, права си. В 8  клас до момента учеха в НЕГ по Лагуне на издателство Хюбер. От тази година са по Директ. Но всъщност това не е толкова  неочаквано, целта е  явно да се уеднакви системата с тази на деветите класове на НЕГ, които отдавна  си учат по Директ за съответното ниво. Поне на дъщеря ми учебниците за 9 клас бяха именно Директ на ПОНС. За 10 и 11 са пак на ПОНС - Mittelpunkt, съответно нива В2 и С1.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 09:16 от пенсионирана русалка

# 638

ooooh!
И аз това казвам. Трябва да започнат от аб. Върху какъв материал е входното ниво тогава? Това беше въпроса!

Не всички деца досега имат познания по английски език. Имам приятелка, на която детето беше в детска градина, а след това и в училище с изучаване на немски език. От тази година детето е в английска гимназия. Незнам, ако на едно такова дете му дадат входящ тест по АЕ какво ще напише newsm78
Нашите входящи по БЕЛ и Мат. са другата седмица, а в момента преговарят.    

# 639
Някъде наистина правят входящи учителите, без оценки, просто да се ориентират каква част от децата са учили, и каква тепърва започват  Peace

# 640
Да се запиша в новмата тема ......на 43 стр. WinkНямате изчитане, трябва да излезна отпуск Mr. GreenМина седмокласната треска, сега осмокласна ли ви тресе? hahaha
Смятам тази уч.година да я пропусна Sunglasses

# 641
Да се запиша в новмата тема ......на 43 стр. WinkНямате изчитане, трябва да излезна отпуск Mr. GreenМина седмокласната треска, сега осмокласна ли ви тресе? hahaha
Смятам тази уч.година да я пропусна Sunglasses

Мен ме тресе и първокласна  Mr. Green
Да ви кажа, миналата година бях по- спокойна  Confused

# 642
  • София
Мимчони, да, права си. В 8  клас до момента учеха в НЕГ по Лагуне на издателство Хюбер. От тази година са по Директ. Но всъщност това не е толкова  неочаквано, целта е  явно да се уеднакви системата с тази на деветите класове на НЕГ, които отдавна  си учат по Директ за съответното ниво. Поне на дъщеря ми учебниците за 9 клас бяха именно Директ на ПОНС. За 10 и 11 са пак на ПОНС - Mittelpunkt, съответно нива В2 и С1.
Сега си ми паднала, да те питам! Simple Smile
За 8 клас - купихме 2 учебника(комплекта), които покриват 1-ият  - А1 и А2 ниво, 2-ият - В1, т.е. в края на 8 клас - покриват В1.
9,10,11 клас как точно се върви в покриването на нивата на училищно ниво.
9 клас - В2, а 10 и 11 - С1 ли?

# 643
  • София, Младост 2
Не всички деца досега имат познания по английски език. Имам приятелка, на която детето беше в детска градина, а след това и в училище с изучаване на немски език. От тази година детето е в английска гимназия. Незнам, ако на едно такова дете му дадат входящ тест по АЕ какво ще напише newsm78

Входящият тест, когато се прави в такива условия, не е за писане на оценка, а за ориентиране на учителя в обстановката - в тези ситуации е абсолютно нормално и очаквано който нищо не знае, нищо да не напише. А самият тест би трябвало да е така направен, че да може да се тестват латентните знания (не че се надявам някой да го направи наистина, но така би трябвало да е Stop) - децата все пак знаят латинската азбука и трябва да са живели  колиба горе в планината без тв, интернет и дори радио, за да не са хванали по нещо от английския. В нашия клас имаме една девойка от Шилер, която от предучилищната е с немски. В пети клас и те са започнали да учат английски, така че все нещо назнайва. Като направиш едно упражнение да се попълват липсващи букви от азбуката и някъде, където да има да разпознае, че трябва да си попълни името или да свърже познати думи с картинка примерно (почти няма дете, което да не може да свърже ябълката с apple) - и имаш упражнения и за най-начинаещите. Всичко е въпрос на желание и съобразяване, нищо повече.И без това стандартни входящи тестове няма и учителят ги разработва.

# 644
  • София
Мимчони, да, права си. В 8  клас до момента учеха в НЕГ по Лагуне на издателство Хюбер. От тази година са по Директ. Но всъщност това не е толкова  неочаквано, целта е  явно да се уеднакви системата с тази на деветите класове на НЕГ, които отдавна  си учат по Директ за съответното ниво. Поне на дъщеря ми учебниците за 9 клас бяха именно Директ на ПОНС. За 10 и 11 са пак на ПОНС - Mittelpunkt, съответно нива В2 и С1.
Сега си ми паднала, да те питам! Simple Smile
За 8 клас - купихме 2 учебника(комплекта), които покриват 1-ият  - А1 и А2 ниво, 2-ият - В1, т.е. в края на 8 клас - покриват В1.
9,10,11 клас как точно се върви в покриването на нивата на училищно ниво.
9 клас - В2, а 10 и 11 - С1 ли?

Ами май не. Наистина в 8 клас завършват на теория с В1, независимо по кой учебник са учили. Но на практика  е друго. Мисля, че това В1 е по-скоро  ориентир откъде да стартират в 9 клас, а не какво са покрили в осми.  В 9 клас учебникът си е определено със  задържане на ниво В1  и  извеждане до В2.  В 10 клас се покрива В2, а в 11 и 12 клас вече  се работи на ниво С1.

И тук следва да доуточня, че май  има Директ и Директ. Едните учебници са на издателство ПОНС, а другите на  издателство Клет.  В НЕГ деветокласният Директ е на ПОНС. За осмокласния да кажат   мамите от темата с осмокласници там. В 73 СОУ в 8 клас двата учебника на  Директ са на Кlett. Не знам има ли и ако да - каква е разликата. Доколкото помня Хедра преподаваше немски и предполагам знае.  Ще ми е интересно , ако разясни нещата.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 10:10 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт