Осми клас съм вече аз :D Тема 31.

• 36 330
  • 725
  •   1
Отговори
# 570
  • София
До колкото съм запозната, в сайта на 73 СОУ винаги се дава статистика за мин бал по наредба 11,не за надпланов прием. До колкото си спомням, за тази учебна година, за момичета на 1 и 2 класиране мин бал е 34,500.
Според мен е грешка в сайта. Обещавам да проверя.

# 571
  • София
2224073  73 СОУ Владислав Граматик   0731  ЧЕ-НЕ;РЕ;М   34.794     35.524     девойки
Това е извадката от РИО за 2-ро класиране.
Класът е от 31 деца (14 момчета+17 момичета), демек 3 девойки отгоре - няма близнаци, няма чужденци, здрави и прави деца.
Не знам откъде са попаднали децата, но в тази конкурентна среда бал мин-макс (34.794 - 35.524) доста пот ще трябва да избършат.Стига връзкарството да не продължава и нагоре!

П.П. По принцип за допълнителния прием няма думата самото ръководство на училището.Директорите са следени под лупа.Това става със заповеди отгоре.Демек пак опираме до МОН (и РИО), които пишат закони, орязват бройки и после пак те си ги нарушават законите и увеличават бройките.
Просто училището е страхотно и е нормално да има апетити към него!

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 07:34 от mimchoni

# 572
Тези критерии на 73-то хич не ми е ясно от къде се появяват. А и не разбрах само първият достатъчен ли е ?
Има наредба 11 от 2005г. и това е.

Правилата накратко - в наредбата ясно пише:
Чл. 4. (1) Над утвърдения държавен план-прием може да се приеме:
1. близнак - в паралелката, в която другият близнак е записан; близнаците следва да са
положили приемните изпити, ако такива са предвидени;
2. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) дете с двама починали родители - без да
е положил приемни изпити, ако такива са предвидени.
(2) Учениците по ал. 1, т. 2 се записват с насочване от началника на РИО в съответствие с
желанието им.

И още един надпланов случай - деца с равни по всички критерии балове.

Разбрах и за чужденците. Има ги в наредбата. Записват се без изпит като си заплащат обучението. Дали е справедливо или дискриминационно е друга тема, но е според наредбата и нещата в този смисъл са ОК. Училището се посочва от РИО.

За болните дечица не съм се вглъбявал много, но май те не са надпланови, а се записват още до 18 юни по оценки от първи срок без изпит. Т.е. заетите от тях места се знаят предварително.

Освен всичко, приемът се утвърждава от началника на РИО от 1-ви до 3-ти август.

Четвъртото, директорско класиране се извършва само след обявени незаети места след трети етап - за тази година нямаше нито едно в елитните у-ща. А и то се извършва на същия принцип на класиране според бала.

От тук нататък е интересно на каква база се раздуват паралелките, но ни трябват конкретни факти.

За сега толкова, успешен ден на всички.

# 573
  Да, децата определено си знаят какво им е коствало влизането в тези паралелки и се познават по няколко, така че веднага се питат и игнорират 'парашутистите'. При нас, за сега не е ясно колко и кои са, но съвсем скоро - на първата РС ще се изясни.

Ученето е здраво, още от вчера имаше да пише доста думи. разни ме съобщаването на учебниците и помагалата 'на час по лъжичка - да ходиш всяка вечер след 18 часа да търсиш я учебник, я тетрадка!
Още повече, че спрямо м.г няма промяна в учебниците. Аз ги 'отсвирих' - учебниците както писах по-рано купихме ан-блок от един деветокласник, само немския ще е нов, но уч. тетрадки и др. помагала ще чакам да е изредяt и ще  ги поръчвам nakup ot store-to 

# 574
  • Варна
При нас нещата се развиват бързо. Днес 1 час входно ниво по АЕ  Grinning

# 575
  • София
Ха-ха, вярно не си играят при вас!
Ние в петък имаме тест по немски(нов език), върху наученото от вторник,сряда и четвъртък. Simple Smile
Другата седмица входящо по БЕЛ, а математиката още не са я обявили!
Абе, почна се!

# 576
  • 1st floor

Четвъртото, директорско класиране се извършва само след обявени незаети места след трети етап - за тази година нямаше нито едно в елитните у-ща. А и то се извършва на същия принцип на класиране според бала.

В началото на септември имаше едно свободно място в 1 АЕГ за момиче, с испански език. Беше обявено на входната врата на у-щето. И това също не ми се връзва с препълнените паралелки!  Mr. Green

# 577
Ха-ха, вярно не си играят при вас!
Ние в петък имаме тест по немски(нов език), върху наученото от вторник,сряда и четвъртък. Simple Smile
Другата седмица входящо по БЕЛ, а математиката още не са я обявили!
Абе, почна се!

Хей, я не се косете, вие имате 3 входни, а ние имаме 9.Добре, че поне музика, изобразително изкуство и технологии нямаме тази година.
Наистина се започна, само че моят син още не знае Joy, играе си на компа, телефона и си гледа онези омразни #Cussing out филмчета по Дисни и е толкова спокоен, а на мен ми се свива корема.

# 578
Като гледам бройки от по 32-33 деца в паралелка, явно "надплановият" прием спокойно може да събере един нов клас.
73-то най-много вади очите, защото има по-малко осмокласни паралелки и класовете са станали най-многобройни. Както и Втора английска.
Това ощетява децата не само на входа, но и в последствие, няма начин да не се усеща разлика между клас от 26-28 деца и такъв с 32-33.

# 579
Така е. А очаквайте и още деца в същите паралелки догодина. Няма ли максимален брой за една паралелка, както има минимален?

Как стоят нещата в 91 НЕГ? Засега чух само за една паралелка, пораснала от 26 на 28 деца.

# 580
  • София
Не бяха ли точно тези училища с официално намаления прием?

# 581
Регламентирания брой деца е максимум 10 % над допустимия т. е26+10%=28.6 деца. Максимума е 29!

# 582
Има и други възможности.
Според №7 от 2000 г. /писали сме цялото заглавие и бр. ДВ вече/

Ето откъси от чл.3:
(2) Броят на паралелките в училищата се определя в началото на учебната година или в първия от класовете на етапа, като броят на учениците се раздели на норматива за максимален брой съгласно приложението /вече е бивало цитирано/.
(3) При определяне броя на паралелките по реда на ал. 2 нормативът за максимален брой съгласно приложението може да бъде завишен, но с не повече от 10 на сто.
(4) Броят на учениците в паралелка може да бъде определен и над норматива за максимален брой съгласно приложението, но с не повече от 10 на сто.
(5) В особени случаи при определяне на броя на паралелките и на броя на учениците в тях нормативът за максимален брой съгласно приложението може да бъде завишен и с повече от 10 на сто след разрешение на министъра на образованието и науката по мотивирано предложение на директора на училището.

# 583
  • София
(5) В особени случаи при определяне на броя на паралелките и на броя на учениците в тях нормативът за максимален брой съгласно приложението може да бъде завишен и с повече от 10 на сто след разрешение на министъра на образованието и науката по мотивирано предложение на директора на училището.
"след разрешение на министъра на образованието и науката" - ето тук е ключът от палатката.

П.П. 28+10%.28 =28 +2.8 =30. 8 (31)
Максимумът е ПРЕизпълнен!
А за паралелките с по 32 и нагоре - не знам, вече! Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 10:02 от mimchoni

# 584
  • София
Така е. А очаквайте и още деца в същите паралелки догодина. Няма ли максимален брой за една паралелка, както има минимален?

Как стоят нещата в 91 НЕГ? Засега чух само за една паралелка, пораснала от 26 на 28 деца.
В 91 НЕГ е като навсякъде. Twisted Evil В нашата паралелка са 28 деца и не е само тя с толкова smile3515. Във всеки случай паралелка с по-малко от 27 няма. Когато се записвахме, списъците бяха по план-приема. "Близнаците" после ще да са се появили. Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт