12-КЛАСНИЦИ 2013/2014 г. - тема на мамите

• 51 503
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Подозирам, че министърката вероятно сама е писала теста. Нивото й по БЕЛ е доста посредствено, едва ли по английски е по-добра.  Mr. Green
Joy Joy Joy
Макар че не знам да се смея ли, да плача ли. newsm78
Лошото е,че доста посредствени хора се намират вече, особено по министерства и общини. Има изключения, но са толкова редки,че човек като се сблъска с такива и се чуди илюзия ли е този човек или истина.

# 676
Ами знам ли, знам че не е нормално, опитвам се да не се ядосвам. Толкова усилия и пари, какъв е смисъла. Единствено ми остава спокойствието, че дъщеря ми заминава.

И на мен ми остава само успокоението, че дъщеря ми заминава и повече няма да се сблъсква с такива абсурди.
Но това е подигравка с децата, с техния труд и усилия. Моята дъщеря има сертификат СРЕ и излезе от изпита възмутена от правописните грешки, а когато видя контролния лист на МОН с отговорите на въпросите 5 и 6 вече изрева от ужас. Опитвам се да се шегувам с тях - след бала отиваме на кино да гледаме тази версия на Индиана Джоунс, с Том Селек.  Wink

Сега гледах по телевизията репортаж, питат я министърката за грешните отговори, тя - за търговията с SMS-ите говори. Абе, на матура по английски език се явяват деца, които са учили езика от както се помнят, взели са международни сертификати или са в езикови гимназии ... давани са години на ред хиляди лева за курсове и школи, сега ще даде някой 100-200 лв. за някакви несигурни схеми .... Не си погледнат в МОН техните издънки и кирливи ризи, а търсят на кьоравия очите да извадят  Twisted Evil

# 677
  • София
Най-лесно е да се каже техническа грешка. Тогава няма никой да понесе отговорност и така до следващата матура и до следващите малоумия .
А наистина повече от явилите се на матурата по английски са с взети вече сертификати.

# 678
  • София и там където не се пуши
Аз пък си имам версия за теста - дали са го на някой уреден на работа да го напише и той съответно неграмотен, а не са го проверили.

А пък с това с успокояването, че заминават, абе навсякъде си е чудеса. Само използувайте времето и вие да учите езици, че ако не се върнат е тежко после да учиш на внуците езика. Това ви го казвам, ако не сте се сетили де.

Така го закъсахме с немския преди време още по време на социализма, макар, че сега всичките се върнаха де, та научиха и български. Ама голям стрес беше за детето - помислете за тях и вие учете.

# 679
  • София
Истината е, че матурата по английски всяка година е такава...  Wink   Децата трябва да се досетят какво са си мислели от Министерството, че е правилният отговор... Изпитът е повече за досетливост какви грешки биха допуснали българи по английски, отколкото за английски...  Затова на всички истински изпити по английски, които са измислени от англоговорящи, като IELTS и TOEFEL децата се представят отлично, а за матурата не е сигурно...  Wink  Но тъй като това се случва ежегодно, е предварително известен  факт...  Wink  (Само 6 объркани въпроса тая година...  Stop)

# 680
Между другото, от толкова много вдигане на шум през почивните дни, петиции, обаждане по министерства и телевизии - поправиха 2 отговора. Останаха все пак 4 явни грешки. И разбиха нервите на децата  #Cussing out

Изпитът е повече за досетливост какви грешки биха допуснали българи по английски, отколкото за английски... 

- моята дъщеря на 2 въпроса подходи точно така ... обясни ми, че верния отговор е ..... но това български учител не може да го каже така и сигурно са решили, че вярно е другото.  На единия е уцелила мислите на съставителите  Wink

# 681
  • България
На единия е уцелила мислите на съставителите  Wink

Точно! Явно това е била целта на матурата. Може би трябваше да си вземат кристалните топки Wink....

# 682
26 явно тества уменията на учениците и в областта на врачуването и други способности тип "Медиум", защото не виждам друг начин да се реши.

В текста не пише ли съвсем ясно откога е безработен този нещастен човек?

# 683
http://www.teacher.bg/Article/Details/41474
Нещо не се получи като линк, но ще се оправите да го намерите...
Това е официалната позиция на МОН за английската матура-от днес.
Ноооо, спокойно-до 9 юни има още време за трета -последна като при студентите министерска поправка. JoyПри нея може пък да решат, че английският език, за да бъде овладян, изисква по-високо интелектуално ниво, отколкото се намират в момента зрелостниците и би следвало да се изучава след гимназиален етап, затова на смелчаците, явили се сега да присъдят служебни шестици-това е моята интерпретация на интерпретацията Joy, дадена в позицията на министерството за въпрос 23...
Ако някой изготвял матурата чете тук, подсещам, че горното е сатира, за всеки случай, защото не съм сигурна за овладяното му умение да я отличава, тъй като това изисква по-високо ниво на владеене на езика, а това се придобива от своя страна на по-високо интелектуално ниво....

# 684
А, те в МОН имали очаквания учениците да овладеят умения да отличават интерпретация от извличане на  заключения. Що си мислих, че това беше изпит за  владеене на английски език, а не за оценяване на дедуктивните способности на децата.
И пак се измъкват по терлици, коригират 3 въпроса. А останалите?

# 685
  • Sofia

За 3 дни са успели да отговорят на 3 от въпросите. Толкова си могат.

# 686
  • София и там където не се пуши
Даам, разбира се, че ключът към отговорите е примерен, леле какво ли ще е при останалите матури.

# 687
А, те в МОН имали очаквания учениците да овладеят умения да отличават интерпретация от извличане на  заключения. Що си мислих, че това беше изпит за  владеене на английски език, а не за оценяване на дедуктивните способности на децата.
Маня, направо да сменим "дедуктивни" с детективски, викам аз... Joy Joy Joy

# 688
  • България
 Спокойно, до 09.06. имат време да се наумуват и по другите въпроси Wink

# 689
  • София
Те въобще не са си признавали, че има и други въпроси, които са спорни...  Wink   Наистина толкова си могат...  Peace, но поне са решили да не ощетяват децата... То ще си покаже на 9 юни...

Общи условия

Активация на акаунт