Нашите кухни - тема 50

• 82 943
  • 792
  •   2
Отговори
# 135
  • София
Здравейте!

За пръв път се появявам в тази тема, до сега занимавах с грижите си потребителите в интериорната и с някои от вас се "познаваме" от там.

В процес съм на правене на кухня, т.е вече всичко сме уточнили, но вчера се замислих дали горните шкафове да са до тавана или да са по-ниски?
Това е проекта, това е най-доброто разположение на уредите в даденото помещение - казвам го,за да не го  коментираме, защото обичайно много бие на очи,че хладилникът е до печката,но предвид изводите за вода и изходът за аспиратора това е единствено решение.
На проекта няма размери, но дължината на участъка печка+ хладилник е 130 см, а на другата част от кухнята е 210см. Малко е, чертежът лъже оптически.
Помещението е комбинирано хол + кухня и е 20 кв.м. Като се сложат диван, ТВ шкаф, трапезна маса и столове, не остава място за други шкафове,етажерки и т.н. мебели за съхранение. Затова си мисля,че може би ще е по-удачно да си поръчам горния ред шкафове до тавана, за да имам още малко местенце за прибиране на вещи и предмети.

Моля за вашето мнение!

П.С. Изпълнител на кухнята е тази фирма - от Троян.

Никакъв проблем фурната да е до хладилника.
По скоро се набиват в очи малкия плод пред колоната и шкафа над хладилника.
Бих скрила колоната с някакъв шкаф или да продължа рафтовете от долния ред, така че да се изравни с хладилника, а шкафа над него да е дълбок като хладилника - по-лесно ще се обслужва и става по-голям.

Шкафовете максимално високи дори да остане отгоре малко място по-добре да са 90 см, а не 70 см. 

# 136
tetka_the_best, благодаря за предложението. Опитах се да го онагледя набързо.
Наложи се да смаля масата, но тя наистина може да е клапваща.

Остават тези 3 варианта:
1
2
3

Какво мислите?

П.П. Шкафовете не са до тавана, защото ми се иска да са с горно отваряне.
Вариант 2.
При него не се набива в очи колоната. Но е добре да има шкаф над хладилника.
Фурната може да се премести долу под котлоните, а на нейно място да се направи шкаф до тавана, като най-долният рафт не е затворен с вратичка, а да е открит /за да не се пречка вратичката при отваряне/ и в него може да си подредиш веро, сапуни и други, обслужващи мивката.
На мястото на чекмеджетата си сложи миялна.

# 137
  • София
Не съм чела всички мнения, но за мен вариант 2 е възможно най-лошото решение. Тази фурна просто ще е невъзможно да се ползва. Да не говорим за мивката, която се пада точно под вратичката. Стоиш и миеш чинии, а горещият въздух духа в теб. За последното предложение да се измести фурната под котлоните съм съгласна, но да се сложи шкаф на мястото на фурната не, той също няма да може да се обслужва. Третият вариант ми изглежда най-удобен, не е идеален, но нито ще заобикаляш колоната, носейки горещ съд от печката до плота (1), нито ще имаш неизползваема фурна (2). И последно, относно желанието шкафовете да не са до тавана - разбирам желанието за този вид шкафове, но предвид малкото място аз бих направила именно високи. Това разбира се е мое мнение и не ангажирам никого с него.

# 138
Не съм чела всички мнения, но за мен вариант 2 е възможно най-лошото решение. Тази фурна просто ще е невъзможно да се ползва. Да не говорим за мивката, която се пада точно под вратичката. Стоиш и миеш чинии, а горещият въздух духа в теб. За последното предложение да се измести фурната под котлоните съм съгласна, но да се сложи шкаф на мястото на фурната не, той също няма да може да се обслужва. Третият вариант ми изглежда най-удобен, не е идеален, но нито ще заобикаляш колоната, носейки горещ съд от печката до плота (1), нито ще имаш неизползваема фурна (2). И последно, относно желанието шкафовете да не са до тавана - разбирам желанието за този вид шкафове, но предвид малкото място аз бих направила именно високи. Това разбира се е мое мнение и не ангажирам никого с него.

+1  Peace

# 139
№ 3 също, само бих променила местоположението на микровълновата. Т.е. да е на същото място, но на рафтче под горните шкафове. Така отдолу ще можеш да си слагаш разни дребни неща, водата при миене на големи тави например няма да ти влиза под крачетата на микровълновата и по-удобно ще се вадят чиниите от нея, защото ще са на нивото около раменете.
№2 според мен е абсурдно. Не мога да си представя как се вади от фурната голяма тава, в която има някакъв сос, която пари и трябва да се постави бързо наблизо или рък как се разбърква ядене по време на готвене, особено с дясната ръка.

# 140
  • София
Ако проект № 2 е правен от професионалист добре би било да се каже името му, за да се предпазят тези, на които предстои да правят кухните си  Wink
Аз лично не виждам необходимост от микровълнова фурна ако се избере основна такава с много функции - съответно всеки знае от какви има нужда. Ще кажете - много по-бързо и по-лесно е, но за мен тя само един обемен уред, заемащ доста място на плота или смешно висящ на поставка под горните шкафове. Микровълнова - да, ако е за вграждане, но това е въпрос на пространство и финанси.   

# 141
Ако проект № 2 е правен от професионалист добре би било да се каже името му, за да се предпазят тези, на които предстои да правят кухните си  Wink
Аз лично не виждам необходимост от микровълнова фурна ако се избере основна такава с много функции - съответно всеки знае от какви има нужда. Ще кажете - много по-бързо и по-лесно е, но за мен тя само един обемен уред, заемащ доста място на плота или смешно висящ на поставка под горните шкафове. Микровълнова - да, ако е за вграждане, но това е въпрос на пространство и финанси.   
Аз също не съм голям фен на МВ. Моята /понеже не ми се даваха 1000 лева за такава за вграждане/ стои в един шкаф с врата над другата фурна, в колона, но рядко я ползвам. С оглед пространството /по-скоро липсата на такова/ и факта, че съществуваше в проекта, предложих да е на рафт. В предишната ми кухня МВ стоеше непосредствено до мивката, постоянно се мокреше отстрани и влизаше вода под нея.

# 142
Благодаря много на всички за предложенията!   bouquet

Вариант 1 май го отхвърлих, заради 1. отдалечеността на печката от плота и 2. хладилника точно до входа на кухнята и над масата за хранене. Струва ми се притеснено, въпреки наличието на повече плот и шкафове.
Превърнах го в компромисен вариант 1, при който пък не ми харесва че хладилникът няма да е в една линия със шкафовете и съкращава работния плот. Но пък не се променя мястото на ВиК и аспиратора има най-кратък път.

Недолюбваният вариант 2 "усъвършенствах" като размених мястото на мивката и плота. Въпреки това ми е странно с тази фурна (1. изтеглена напред и 2. несиметрично вляво). Получава се известно допълнително място в долния ред с чекмеджетата под плота, но ъгловия шкаф отива на кино (вратичките му стават 30 см, т.е. много труден достъп).

Вариант 3 си остава и моят фаворит. Неговият недостатък е липсата на място в долните шкафове - едно шкафче от 30 см с чекмеджета и много дълбок ъглов шкаф.

Микровълновата е опционална, но ако ще я бъде и на мен много ми харесва идеята да е в нишата под горните шкафове. В тази ниша и без това мисля да сложа дребните уреди. На проектите сам я скрила с ролетна врата, но може и без това.

И последно да кажа, недолюбваният проект 2 в най-стария му вид ми беше предложен от проектант в Германия. При него и миялната е под мивката, а аспираторът под микровълновата.  Crazy
Имам известно разочарование от проектантските способности на фирмите за кухни дотук. В повечето случаи просто изкопирват моя вариант 3 без да предлагат алтернативи. Знам, че мястото е наистина трудно, но досега само благодарение на форума съм получила добри насоки. Peace

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 19:00 от D_ana

# 143
D_ana, за германския проект - по този повод тук скоро пуснаха за

"що е това нещо "вградена микровълнова с абсорбатор"?"
Ето това ме развесели

http://kitcheneeringstudio.com/design-tips/hate-microwave-hoods/

Laughing

# 144
  • София
D_ana, а не може ли да се затворим дупката до колоната със шкаф?
Ако е наравно с колоната, а пред нея се сложи дъска, която да я скрие ще заприлича на шкаф-колона.
Може да се дръпне печката малко напред да е наравно с колоната.

# 145
Аз харесах трети вариант. Вярно че ни се иска  кухнята да е красива и нестандартна, но трябва да е преди всичко удобна. В 3 шкафовете, фурна и котлон са подредени по- практично. Това е мето мнение.

# 146
Здравейте. Да попитам за съвет, най-вече shadowman,- кухнята ми е съвсем новичка, но за жалост имахме инцидент, при който се изтърва нещо и се олющи плота. Олющването е точно на овалната част отпред. Въпросът ми е има ли начин за някакъв ремонт-някакво фолио или.....Размерът на олющеното е 2 см. на 1 см. Чудех се дали може да се залепи такова, с което подлепят кантовете, но ми се струва, че е твърдо и няма как, след като това е точно на заоблената част. Нашият майстор каза, че няма как да се оправи. Ние си мислим за някакво китосване и после лакиране, но не знам още...
Благодаря предварително.

# 147
Повредата е с малък размер и все ще има начин да се оправи.  Поразпитай за други майстори, които правят мебели.

# 148
  • София
Здравейте. Да попитам за съвет, най-вече shadowman,- кухнята ми е съвсем новичка, но за жалост имахме инцидент, при който се изтърва нещо и се олющи плота. Олющването е точно на овалната част отпред. Въпросът ми е има ли начин за някакъв ремонт-някакво фолио или.....Размерът на олющеното е 2 см. на 1 см. Чудех се дали може да се залепи такова, с което подлепят кантовете, но ми се струва, че е твърдо и няма как, след като това е точно на заоблената част. Нашият майстор каза, че няма как да се оправи. Ние си мислим за някакво китосване и после лакиране, но не знам още...
Благодаря предварително.
Може да се залепи алуминиева лайсна по цялата дължина
http://www.rosi.bg/zavarshvashta-lajsna-za-plot-1482.html

# 149
D_ana, а не може ли да се затворим дупката до колоната със шкаф?
Ако е наравно с колоната, а пред нея се сложи дъска, която да я скрие ще заприлича на шкаф-колона.
Може да се дръпне печката малко напред да е наравно с колоната.

Desem, ако съм те разбрала правилно, имаш предвид нишата, която се получава зад мивката да се затвори със шкаф? Може да се затвори тази ниша, само не знам дали няма да изглежда захлупено и по-тясно. А може да изглежда и по-изчистено. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт