Студенти в чужбина - 4

• 81 080
  • 757
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Ние си имаме вече жълта карта и ще си търсим работа при първа възможност. Разчита на това, че по Коледа ще има почасова работа, да си посъбере парички. В това отношение съм спокойна, вече две години работи през лятото и има трудови навици, колегите, шефовете и клиентите много я харесваха. Така че според мен си беше правилно решение да я вземе.

То че е правилно ,правилно е  Peace Но моят е с някакво силно развито чувство на патриотизъм и гордост и беше много засегнат ,че не е равноправен на останалите чужденци , нали ограниченията са само за българи и румънци . И така не можах да го убедя ,че трябва да подаде документи. Остана малко до края на годината и ще видим какво ще стане.

bvelikova72, дано успеете да си намерите работа  Peace То и нашия ще трябва да търси през ваканциите  Tired

# 391
Чувствата му са нормални за млад и емоционален човек, но те имат само и единствено морална стойност. Финансово не сме подсигурили цялата година, така че търсенето на работа е просто наложително. За съжаление по-скоро ми се струва, че децата ни тепърва ще разбират, че националността им ще ги дърпа винаги назад. Дано не съм права!

# 392
Няколко дни пропускам да благодаря на включилите се към моя въпрос. Благодаря ви от името на дъщеря си. Simple Smile

# 393
Аз си мисля, че за първокурсниците е излишно да подават документи за жълта карта. Като се знае колко се чака ще им излезе след Нова година когато ще е излишно. Пък и кое по-напред да правят първо като отидат, нали трябва да наблегнат повечко на уроците в началото.

# 394
Нещо все не ми се вярва това за отпадането на разрешителните. Все нещо ще измислят, убедена съм. Но за първокурсниците наистина няма смисъл да подават, така или иначе първите три-четири месеца е по-добре да се отдадат на учене и потапяне в средата. Пък дано след Нова година да настанат по-добри времена за всички!

# 395
Нашият син си извади жълта карта още в първи курс, но така и не можа да си намери работа. Той учи биотехнологии и молекулярни науки. Въобще не става въпрос за работа близка до това, което изучава, а за кафенета, библиотека в училище и т. н. По Коледа в пощата имаха обява, че набират допълнително хора за обработка на писмата. Всичко е добре, до момента в който зададат въпроса: "А вие от къде сте?....О, да, ще ви се обадим..." И до там.
Сега е решил да се откаже от жълтата карта и да се регистрира като самоосигуряващ се. Имало доста работа за такива. Само дето накрая на годината трябва да подаде декларация за данъци.

# 396
  • Там, където ме обичат
Момичета имам следното питане към тези, чиито деца са на общежитие:
Когато им ходите на гости, ако го правите де, къде преспивате? Има ли място за още 1 човек в стаите или си наемате стая в хотел? Ама то не е същото като да си при детето си. Thinking

# 397
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Още не са ме поканили, но въпроса и мен ме интересува  Laughing
За работа- и ние решихме да изчакаме 01.01.2014 надявам се, че европейските директиви не им разрешават да измислят повече ограничения. Решила е да започне да си търси работа след като свършат лекциите за 1 година. Докато текат изпитите. Ако успее- добре! Ако не успее...не ми се мисли за такъв вариант!
В момента, обаче, се е отдала на социални ангажименти и се е записала в разни общества...избрала си е личен лекар, задвижила си е банковата сметка...оправно ще излезе детето.
Да видим как ще е с науките от другата седмица  Wink

# 398
Толи, за кой град говориш за намиране на работа? Явно дискриминацията за българи е факт, който ще се отрази зле на децата ни.
Не помня дали ви споделих, миналата година още в началото съквартирант на сина ми - литовец, си намери работа към полицията като преводач. Викаха го от време на време когато се наложи. Но явно литовците са им създавали доста проблеми на полицията, защото момчето си изкарваше добри пари от тази работа и друга не си търси повече. А вижте как се отнасят към нашите деца, като чуят от къде си и не те наемат.

Споделете като самоосигуряващи се каква работа могат да работят студентите?

# 399
И съквартирантката на дъщеря ми, която беше от прибалтийските републики си намери бързо работа и то в офис. Ние тепърва ще търсим, тя гледа оптимистично засега, дано да е права.

# 400
Не помня дали ви споделих, миналата година още в началото съквартирант на сина ми - литовец, си намери работа към полицията като преводач. Викаха го от време на време когато се наложи. Но явно литовците са им създавали доста проблеми на полицията, защото момчето си изкарваше добри пари от тази работа и друга не си търси повече.
Хи-хи. Сестра ми в Америка мина някаква процедура и има разрешително за съдебен преводач от български и руски, но никакви пари не можа да изкара от тая професия. Извода е да се насочим към езици с по-престъпно поведение.
И на мен ми е интересно за самоосигуряващите се. Каква професия трябва да имаш? Преди имаше някакви програми в подрепа на самоосигуряващите, доколкото съм чувала, поемаха осигуровките. Това от строители съм го чувала и електротехници, ама за студенти  newsm78

# 401
Аз мисля, че това за самоосигуряващите се е за да не ги назначават на договори. Т.е има работа - работят, няма - не ги наемат. Осигуровките си ги поемат сами. Това не е ли като да си регистрират като нашето ЕТ?

# 402
Говоря за Глазгоу. Не зная как точно ги назначават. Цитирам това, което спомена синът ми: "Ще се откажа от жълтата карта и ще се регистрирам като самоосигуряващ се- нямаш представа колко много работа има за такива."
Колкото до езиците- нашия син е с руски, испански, английски и български Embarassed И какво от това- за сега само английският му върши работа Wink
Миналата година в общежитието беше с грък, естонец, поляк и още едно момче от БГ. От тях само поляка успя да си намери работа, но той учеше компютри и започна нещо в такава фирма.
Аз имам още 2 деца- момичета, които преди брат си една по една заминаха за Америка. Бяха на по 18 години, нямаха никакви разрешителни за работа, освен пълните стипендии, които бяха спечелили. До към нова година си намериха каква да е работа (естествено ниско платена), смениха доста такива, но се изхранваха, плащаха си наема, купуваха си учебници и дори си спестяваха за билети до БГ. дрешки и т.н.
Не зная защо е така- дали защото Америка е страна, в която живеят мнооооого емигранти, или те са по- оправни от брат си newsm78

# 403
Момичетата със сигурност са по-оправни, гледат деца, чистят къщи и май за тях е по-лесно. Но освен това със сигурност в Америка хората нямат предразсъдъци за произхода. В Европа май не е съвсем така, но аз все пак не съм живяла в чужбина, просто такива представи съм добила от разказите на познати. А дъщерите ти в Америка ли останаха?

# 404
Да, и двете останаха там. Голямата завърши магистратура и докторат и сега работи, а малката работи, вече по специалността си и в момента кара втора година магистратура. И двете, за мое съжаление, нямат намерение да се връщат в Бг.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 19:04 от Толи

Общи условия

Активация на акаунт