Студенти в чужбина - 4

• 81 060
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
Сребърна паричка, каква техника пренесе?
А за дрехите не се притеснявай, като му стане студено ще си купи каквото е необходимо....

Моят син пък летя само с ръчен багаж и днес му изпратихме някои неща в колет чрез Арамекс, да направя сефтето и аз на тази фирма. В сряда багажа ще тръгне от София и до другата сряда трябва да е при него. В Бургас нямат офис, а само представител и вземат багажа направо от адрес, което за мен си е удобство.
Колко ти излезе? За мен Спиди са варианта (ползвам отстъпка и минава за разход  Wink )

# 421
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
И аз изпратих още багаж по Спиди. Предимно зимни дрехи, ботуши и малко буркани с мед, сладко, лютеница, кори за баница и сиренце в тенекийка /дано да издържат/  Laughing
Цените на Спиди и Арамекс са еднакви/при Спиди обаче от офис/, транзитните времена също.
Надявам се всичко да пристигне здраво и навреме до края на седмицата.
Ще има угощение. Съкилийничката ни е от Ботсвана, но до колкото разбрах с индийски корени, със сигурност не е опитвала нашата кухня. Ще видим отзиви за Ботсвано-индийската кухня.
Не знам какви професионални компетентности ще получат с дипломите си, но е сигурно, че ще се научат да готвят ястия от цял свят. Peace
За науките- още нямам много информация от двата учебни дни.

# 422
На всички студенти - успешна година, на майките - по-малко нерви! И ние сме вече в Абърдийн! Великото притеснение май се оттича по малко....наследникът летя директен полет на 21.09.  от Бургас...беше единствения българин в групата...облечен като за късна есен и с багаж 27 кг...е...и това мина! След два дни престой вече му е тъжно....че всички са много по-усмихнати и вежливи от българите, че още първия ден пет пъти са го питали дали всичко му е наред. Пиша за тези от вас с едно дете, което е расло почти в саксия ....бъдете спокойни -  СВЕТЪТ- ИЗКЛЮЧАЯ НАШАТА ТАТКОВИНА /за съжаление/ е по-комфортен за децата ни!!! Сигурно има и други мнения, но, до момента, следейки форумите, не открих друго мнение по въпроса. На първокурсника му е супер и в общежитието на пъпа на града - апартамент с две бани, шест стаи / за всеки самостоятелна/ и общ хол с кухня. Вече си е заредил посуда, а по Спиди пратихме и кашон с дрехи и храна. Като цени най-го стресна билета в градския транспорт - 4,10 лири / това за един ден за всички линии - купува се от шофьора/. Прескочили са и до университета...огромна супер модерна сграда с една от най-големите библиотеки в страната. Притесняваше се за езика и шотландците...няма проблеми - хуморът им е като на нашите габровци, а при среща с чужденец - любезно за ръчичка и водят и показват и повтарят. На финала днес ме информираха, че то няма защо всеки ден да го гоня първокурсника за среща по скайпа, а и за Нова година нещо можело до Лондон да прескочат----и това "заек" който преди 48 часа помириса за пръв път летище!!! Да не би въздухът в тая чужбина да е друг? Една чиния тука измива с мрънкане а там на втория ден си купи кантар, да се учи да готви правилно!!!! Общо взето, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го виждам това отделяне от мама и баба...да вземем и ние мамите да прескочим, а? Как ли пък на нас ще се отрази тая пуста Шотландия? Hug

# 423
Много ми допадна горния разказ за първокурсника в Абърдийн. Определено и другите майки ще достигнат до извода, че много бързо свикват и се оправят сами...
А че на нас майките ще ни се отрази добре в Шотландия е факт, в който се убедих сама като бях там. За сметка на това още при кацането в Б-я една крива лелка от павилиона ме цапна с " мокър парцал"  с грубото си поведение и ми показа, че отново съм в Б-я и не трябва да търся сходства с европейските страни.

pticasprujina,  цената на Арамекс до 30 кг багаж е 62,50 лв, взимат го от адрес, до 5 работни дни е там, имат и проследяване на пратката. Ти прецени Спиди дали е по изгодно. Другата седмица мога да кажа дали всичко е минало добре с багажа.

Solnishko, колко ви струваше директния полет от Бургас и на коя компания - Томас Кук ли?

# 424
И на мен много ми харесват такива разкази. Благодаря   bouquet

# 425
Относно пътуването до Абърдийн - болкан холидейс / удариха едно рамо колегите от техния офис/ ми предоставиха информация и от тях закупих и билета - 320 паунда си е много сериозна сума, но заложих на сигурното - директен полет и от най-близкото летище. Разбрах че те ще имат и зимна чартърна програма, но вече без Абърдийн и до София. Надявам се и студента да си намери компания за обратния полет и вече да минем към по-евтин вариант. Е, след "предполетната" истерика, а и със стабилната подкрепа на всички вас, отделили време, за да пишат тук, в този форум....започва леко да издига главица една нова мисъл.....ами защо пък аз да не прескоча да го видя зимата???  newsm78......няма да повярвате, но дори майка ми / сиреч бабата на студента/ започна да разрежда темата за смъртта и тежките болежки с вариации на " на 73 години в Шотландия при любимия внук"

# 426
solnishko-Успех на студента и специални поздрави на баба му-само така Hug

# 427
solnishko, благодаря за информацията. Реших, че може да си попадала на изгоден билет. За мен това си е сериозна сума, при положение, че купих за 190 паунда двупосочен. Иначе са удобни, че са от нашия град, но дори и с разходите до София, пак не ми е изгодно. Както се казва, всеки си преценява.

Успех на студента! И поздрави за баба му - само така ще забрави болежките, като мисли за пътуване до Шотландия. Пожелавам Ви наистина да отидете на гости на момчето!

# 428
Има ли някой с опит за University of Hawai'i Manoa? Ако се запиша за тези материали нали ще ги получа на имейл? Кое е по - добре да взема TOEFL или IELTS?

# 429
Има ли някой с опит за University of Hawai'i Manoa? Ако се запиша за тези материали нали ще ги получа на имейл? Кое е по - добре да взема TOEFL или IELTS?

Съвсем набързо погледнах страницата им. Ако си се спрялавече на този университет, следващия въпрос който трябва да провериш е колко е таксата им и могат ли родителите ти да си я позволят. Погледнах, че дават стипендии за чужденци, при минимален САТ 1550 , не е трудно постижим този САТ резултат, но пак си е по-труден от TOEFL или IELTS. За последните два е почти без значение на кой ще се явиш близки са. Дъщеря ми избра IELTS, не заради сложност, а заради начина на протичане на самия изпит.
Не съм ровила подробно, но ако изисква да се регистрираш, за да получиш информация за финансовите условия, го направи. Ще ти отговорят и на всички въпроси, които имаш

# 430
Благодаря Simple Smile
Малко ми е трудно да се ориентирам със сайта специално за таксите.

# 431
Можеш да ги питаш за всичко, което не намираш. И аз не ги открих и мисля, че ги нямат публикувани. Можеш дори да ги  питаш и каква е максималната финансова помощ, на която може да разчита чуждестранен студент /условията често са различни за чужденци/.

За тях няма странни или срамни въпроси.

Успех!

# 432
През първата година повечето от нещата са уредени оттук и не струват никакви усилия на нашите дечица. През втората май е малко по-различно, поне при нас така се случи. Все още нещо я мотаят за апартамента и се мести от едни приятели при други. Но пък все в един момент на човек му се случва и сблъсък с реалността, да поизлезе от академичната среда, където наистина хората са много добронамерени. Извън нея май не оставам засега с чак толкова блестящи впечатления, но къде ли животът е лесен...

# 433
А всъщност за второкурсниците не достигат местата в общежитията или просто те не кандидатстват по някакви причини, например че е по-скъпо?
Ох, ние изпратихме багажа с Арамекс, и утре летят. Нещо много емоции, много нещо, не издържам вече.  ooooh! Май багажа ни е твърде малко и беше излишен този куриер, ама като нямахме време от изпращания на съученици да извадим багажа по-рано. Утре ще лети с един куфар и чантата на лаптопа, за ръчния куфар няма багаж.

# 434
А всъщност за второкурсниците не достигат местата в общежитията или просто те не кандидатстват по някакви причини, например че е по-скъпо?

По-скъпо е. Ние сме на общежитие, предпочетох сигурността.

Общи условия

Активация на акаунт