Студенти в чужбина - 4

• 81 079
  • 757
  •   1
Отговори
# 405
Да, за теб е тежко със сигурност, но явно се справят отлично и можеш само да се гордееш  с това!

# 406
Моето момче благополучно пристигна в Абърдийн. Дори успя да си прибере багажа от приятеля, при когото го беше оставил. Отново ще се вълнуваме от обичайните неща, но вече уверени, че се справя самостоятелно и ще броим дните до Коледа.

# 407
Момичета имам следното питане към тези, чиито деца са на общежитие:
Когато им ходите на гости, ако го правите де, къде преспивате? Има ли място за още 1 човек в стаите или си наемате стая в хотел? Ама то не е същото като да си при детето си. Thinking

Аз наемам хотел и си взимам детето при мен. Студентското общежитие е..студентско. Аз съм пораснало момиче и не бих допуснала детето ми да ме приютява.
Може би ако живее под наем, друго би било. И разбира се, ако мястото позволява.

# 408
[Аз наемам хотел и си взимам детето при мен. Студентското общежитие е..студентско. Аз съм пораснало момиче и не бих допуснала детето ми да ме приютява.

Не става въпрос за приютяване. Някъде бях чела, че самите общежития предлагат настаняване на родители по време на първата опознавателна седмица на първокурсниците. Предполагам, че и после при наличие на места може да се спи там, разбира се сигурно срещу заплащане.

# 409
изпратих и моят син вече. На летището се събра доста голяма групичка български студенти, които си се пзнаваха, за разлика от миналата година, когато имаше много англичани(шотландци) и тук таме българчета.

# 410
А моето вече една седмица лекции навъртя Laughing Българите са малко, но не усещам да й липсват.

# 411
  • Варна
[Аз наемам хотел и си взимам детето при мен. Студентското общежитие е..студентско. Аз съм пораснало момиче и не бих допуснала детето ми да ме приютява.

Не става въпрос за приютяване. Някъде бях чела, че самите общежития предлагат настаняване на родители по време на първата опознавателна седмица на първокурсниците. Предполагам, че и после при наличие на места може да се спи там, разбира се сигурно срещу заплащане.

От познати ,чието дете учеше в Единбург, знам че са преспивали безплатно в общежитието му. Доколкото помня имали са право да останат в него до 10 дни годишно, по време на ваканциите.
Моят миналата година беше на частно общежитие и също можеше да се преспива там, но срещу заплащане. Така ,че престой в общежитието не е невъзможен ,но трябва да се пита за условията  Peace

RSGeorgieva, pticasprujina , вашите синове май са последните от темата тръгнали за Шотландско . Успешна година   bouquet

Толи, аз пак да попитам, синът ти успя ли да намери квартира ? Какво стана след огледа , получиха ли апартамента ? А за децата ти ,които всички са избрали да не живеят в България, какво да коментирам, държавата ни ни докара до това положение - да искаме те да са някъде другаде ,само не и тук  Tired

# 412
изпратих и моят син вече. На летището се събра доста голяма групичка български студенти, които си се пзнаваха, за разлика от миналата година, когато имаше много англичани(шотландци) и тук таме българчета.
Дъщеря ми каза, че като цяло на морето тази година туристите са били основно румънци и по-малко руснаци. Англичани и германци доста по-малко от миналата година. Лошо...

# 413
  • UK

RSGeorgieva, pticasprujina , вашите синове май са последните от темата тръгнали за Шотландско . Успешна година   bouquet

Аз още съм си на родна територия, летя на 25ти за Абърдийн, че лекциите ми започват чак на 26ти. При нас годината тази година започва доста късно - 24.9. фрешърс, а от 26-27ми и началните лекции, които не са нищо повече от опознавателни. Simple Smile

# 414
  • някъде из облаците
Аз мисля, че това за самоосигуряващите се е за да не ги назначават на договори. Т.е има работа - работят, няма - не ги наемат. Осигуровките си ги поемат сами. Това не е ли като да си регистрират като нашето ЕТ?
не е като нашето ЕТ, доколкото съм чела има списък каква дейност можеш да извършваш като самоосиг.,не можеш да работиш каквото и да е, по-скоро е нещо в сферата на услугите.
Толи, а как ще се справя със счетоводството? Вижте и този сайт за квартири rightmove.co.uk , дано бързо да намерите, не е лесно намирането на подходяща квартира, най-добре е да търсят директно от хазяите, може би ако имат приятели, нека да разпитат хазяите им,  newsm78 дали не дават още  някоя квартира под наем. И поздравления за момичетата ти.

Аз не мога да кажа, че моите усещат по-някакъв начин дискриминация, факт е че не е лесно да си намериш работа без опит в УК, даже и нископлатена. При моите и двете лятото след първи курс беше едно търсене, сменяха различни работи, но пък есента вече имаха подходяща и постоянна работа, на договор, е не е в офис, но пък голямата искаше да е сервитьорка в ресторант, защото с бакшишите си докарваше доста добра заплата.  В момента месечният й доход, като стажантка, 5 дена в седмицата по 8часа е по-малък, отколкото 20 часа седмично като сервитьорка  Laughing. Между другото и на стаж я взеха веднага, още на първото интервю, а пък тя там си искаше, а на малката се наложи да кандидатства в доста фирми за стаж. И приятелите им, българчета, започнаха при тях работа,  само защото те са гарантирали за тях, е разбира се ги викнаха на поедна пробна смяна, преди да ги удобрят. Голямата даже беше питала мениджърът в ресторанта дали е проблем това, че е довела още 2 българки, той е казал, че не го интересува националността, важното е да си вършат добре работата.  ooooh! Но пък цялата тази кампания, която се проведе срещу нас, със сигурност си оказа своето въздействие...
Ами не е лесно, вече никъде не е толкова лесно. Имам близки, които от години живеят в САЩ и те си казват, че не е това, което е било преди 10 години, така че кризата се усети навсякъде.

# 415
Сребърна паричка, благодаря за пожеланията. Дано да е успешна за всички младежи, за които споделяме тук. Нека да са все така упорити и да постигат целите си!

# 416
И тук я има тази категория самоосигуряващи се лица. Внасят си сами осигуровките и им се признават определен процент разходи, с който се намалява данъчната основа. Различно е от ЕТ и при нас.

# 417
  • Варна
Запис

# 418
  • Варна

Аз още съм си на родна територия, летя на 25ти за Абърдийн, че лекциите ми започват чак на 26ти. При нас годината тази година започва доста късно - 24.9. фрешърс, а от 26-27ми и началните лекции, които не са нищо повече от опознавателни. Simple Smile

Лек път ти пожелавам, че е доста дългичък  Wink  и успешна учебна година  bouquet

Ние се чухме с моя син в събота, каза че от 2 дни ходи на лекции. Още не си е пазарувал дрехи , а тръгна само с летните . Тъй че продължава да си  ходи по 3/4 панталони и с тениски с къс ръкав. Той пренесе доста техника в чекирания багаж - е, оцеляла е. Браво на Бритиш че не са успели нищо да счупят и имаше смисъл разходката ни до Букурещ. Сега чакам да разбера датите на изпитите ,че да планираме евентуално пътуване по Коледа и това е .

# 419
Сребърна паричка, каква техника пренесе?
А за дрехите не се притеснявай, като му стане студено ще си купи каквото е необходимо....

Моят син пък летя само с ръчен багаж и днес му изпратихме някои неща в колет чрез Арамекс, да направя сефтето и аз на тази фирма. В сряда багажа ще тръгне от София и до другата сряда трябва да е при него. В Бургас нямат офис, а само представител и вземат багажа направо от адрес, което за мен си е удобство.

Общи условия

Активация на акаунт