91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 10

 • 74 926
 • 779
 •   1
Отговори
 • На планетата Земя
 • Мнения: 6 319
Скрит текст:
Лудна светът покрай тази корона,
длъжна е просто всяка персона
във рамките разни, уви, да се вмества –
или да се боцка, или да се тества.
Децата най-вече попарата сърбат,
трета поредна година се гърбят
знания някакви уж да получат
докато онлайн проформено учат.
А някои утре  и изпит ги чака,
ей го часовника, смело тиктака.
ПСР теста във Рамус си правят,
чантата с тухли зелени оправят,
черни писалки във същата  слагат,
надежди големи децата възлагат
на това да се падне готина тема,
да нямат за някои въпроси дилема.
Технически гафове пусто да няма,
графиката да не е със трудност голяма.
Умело с езика децата боравят
и въпреки ковида, знам, ще се справят.
Знаят си всичко, спокойно да  дишат,
страхотни СК-та нека напишат,
при прагове долни не толкоз височки
ще имат децата достатъчно точки.

Успех 😉
Скрит текст:
Тема 1 - септ. 2013 - юли 2017
Тема 2 - юли 2017 - юли 2018
Тема 3 - юли 2018 - юни 2019
Тема 4 - юни 2019 - юни 2020
Тема 5 - юни 2020 - септ. 2020
Тема 6 - септ. 2020 - юни 2021
Тема 7 - юни 2021 - ноември 2021
Тема 8 - ноември 2021 - юли 2022
Тема 9 - юли 2022 - юни 2023

# 1
 • София
 • Мнения: 18 024
Милето, как е да пускаш темата като ветеран вече Heart

Нека  в тази тема се похвалят родителите на 10 клас, че са се преборили с  г-жата срещу тази приумица..

# 2
 • Мнения: 5 895
Добър ден! Да ви се представя. Въпреки, че повечето ме знаете, като огромен кривундел от темата за ЧУ. Детето вчера разби системата с почти максимални балове и ни предстои много, много труден избор. НЕГ или Испанската с италиански. Английският и е на ниво C1 и не ни интересува. Ще бори C2 на някакъв по-късен етап.
НЕГ води с една обиколка, заради непосредствена близост до дома ни.

Силно ме интересува обективното ви или субективно мнение за нивото на математика, особено в горните класове. И това на физиката, може би и биология/химия.
За сега не мисля, че ще иска лайстунг, макар от сега да казва, че ще се явява на изпитите. Ако избере НЕГ.

П.С. На мен ми се иска НПМГ с немски, но кой ли ме пита мен. Simple Smile

# 3
 • София
 • Мнения: 3 034
...
Силно ме интересува обективното ви или субективно мнение за нивото на математика, особено в горните класове. И това на физиката, може би и биология/химия.
...
Средна работа с доста отсъствия на учителката - субективните ми наблюдения, разбира се.
НЕГ лежи на стари лаври за мен.
Защо изключвате СМГ?

# 4
 • Мнения: 552
Здравейте, и аз да се разпиша като майка на дете, което все още има колебания какво иска да учи.
Основните й колебанията са между НЕГ и СМГ. Отдават й се много езиците, по математика също е добре, но не е “талантите” в тази сфера.
Доскоро НЕГ беше цел номер 1, но многото разнопосочни отзиви за организацията в училището и късите клечки доста ни разколеба.
Следя с интерес темата и ще съм благодарна да споделите своя опит за плюсовете и минусите в гиманзията.

# 5
 • Мнения: 5 895
...
Силно ме интересува обективното ви или субективно мнение за нивото на математика, особено в горните класове. И това на физиката, може би и биология/химия.
...
Средна работа с доста отсъствия на учителката - субективните ми наблюдения, разбира се.
НЕГ лежи на стари лаври за мен.
Защо изключвате СМГ?

Не иска. А и аз мисля, че не е нейното. Тя има изявен талант за езици. Наистина лесно ги учи.

# 6
 • София
 • Мнения: 18 024
Фенси,
Скрит текст:
според мен, писала съм го и преди, НЕГ оставя по-слабите учители по мат на малките и осигурява добрите на профилите - както по старата система, така и сега. Е, някои имат късмет още от девети, ама не всички..Да оставим обаче старата и да погледнем новата -миналата година сред езиковите само НЕГ е с резултат над 5 на профилираната матура по мат при сравним брой явили се  с този и в други ЕГ. И няма как да се  включи и тук мантрата "уроци". Дано най-накрая качат тазгодишните резултати по училища и да се види дали тенденцията се е запазила или не.  Многократно съм писала, че имам и познати, и роднинско дете в НЕГ и към момента, затова имам поглед какво става.  2 от тях са 10 клас и са се отправили към профил мат, едното с география, другото с физика.  В 10 клас започнаха с Н.Василева, тя  отсъстваше дълго, появи се една Вандусиел да я замества, която пък преди това е преподавала  в основното на децата ми, но и тя зачезна май някъде, та са били с някаква младичка, Мирослава Владкова май се казваше, и споделиха, че са много доволни от нея и от подочутото, че може би тя ще води профил. Дали е така, не знам. А някакъв свободен час им уплътнила Валя Бонева,  беше във възторг детето какъв  стегнат преговор са направили с нея за 40 мин на функции.  И ако за  тази младичката не мога нищо да кажа, за Бонева се подписвам с две ръце. А и ако се съди по отзивите на сегашните първокурсници в университетите, двете дами,  водили профилите, са си свършили идеално работата. Понеже имам поглед покрай темата за немските унита какво избират възпитаници на НЕГ, миналата година ми направи впечатление, че 99% избраха реномирани технически унита като TUM, RWTH,  KIT, в които ще им съдерат трибуквието от мат. И всичките бяха от ДСД паралелките точно.

Да можеше същото да се каже обаче за 8 и 9 клас..

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 11:56 от пенсионирана русалка

# 7
 • Мнения: 5 895
Т.е. в 8 и 9 клас ще трябва да подпомагам аз или учител. Не искам изобщо да допускам дупки по Мат. Това е извън всякакви допускания. За мен това е много, много важно.
Тя не е талант. И друг път съм го казвала. Но училищната математика е напълно достижима за нея даже за повече от 6.

# 8
 • София
 • Мнения: 18 024
Т.е. в 8 и 9 клас ще трябва да подпомагам аз или учител. Не искам изобщо да допускам дупки по Мат. Това е извън всякакви допускания. За мен това е много, много важно.
Тя не е талант. И друг път съм го казвала. Но училищната математика е напълно достижима за нея даже за повече от 6.

Лично според мен просто с работа вкъщи си става, не с уроци, но да е регулярна, а зайците покрай многото учене на немски я неглижират, колкото и да го има фактора Христова като не по-по-най. Казвайки последното, се сещам за една майка, на която казах същото преди само месец. И като подюри въпросната детето да порешава, хоп, разбрах после,  че имало  сред най-високите резултати на класното при Христова. Ми малко са часовете по мат, материалът е много, трябва си и някаква работа у дома. Та това е за Христова, ако случайно са при друг, и от това няма нужда.  Моите в 8 клас бяха при П.Динева, домашни на кг и овладян материал. Но пък тогава родители мрънкаха, че НЕГ е езикова и нямало нужда от такова вторачване в  мат. Аз пък си умирах от кеф..

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 14:15 от пенсионирана русалка

# 9
 • тук-там
 • Мнения: 5 688
Моята беше при Христова и с повече усилия вкъщи, не е имала дупки и проблеми с мат. За мен дете с изявен талант за езици си е от всякъде за НЕГ, особено и предвид добрите перспективи за образование в немско-говорящите страни. Аз не заложих и не бих заложила на испански и италиански.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 12:23 от mtz

# 10
 • София
 • Мнения: 18 024
Точно това имах предвид по-горе, mtz. Simple Smile

Всъщност ако се говори с пълна конкретика в имена, оплаквания от мат има в годините само от Христова и на места от Н. Василева (макар че от нея има и много доволни) при 8 и 9 клас и от Янше в лайстунг. Иначе  преди всичко  позитиви са писани за А. Цанева, Е. Крумова (пенсионираха се двете май), В. Бонева, Д. Петрова, П. Динева, сега и за младата М. Владкова.

Фенси,
Скрит текст:
аз, за добро или лошо,  съм болен мозък на тема мат и нямаше да приема и за миг да имат пропуски децата ми. При голямата трудно би се случило, понеже тя беше  с изявен афинитет към мат, винаги е решавала по своя воля допълнително задачи с по-голяма сложност, а  и беше с добър учител от 9 до 12 клас в добавка. Но за малките следях зорко да не стане нещо такова. И какво се случи, от тях точно се излюпи човек, избрал да следва математика в  Германия, където им стопяват лагерите ..

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 12:52 от пенсионирана русалка

# 11
 • София
 • Мнения: 2 162
В Испанската също съществува риск за дупки по математика в зависимост от това при кой учител се паднеш или поне това са моите наблюдения от дъщеря ми и племенника. Не зная обаче дали има вариант да ти сменят преподавателя в 9 клас. Дъщеря ми ще остане със същите учители по БЕЛ и МАТ и след 10 клас. Специално при нас по математика не е трагично положението, но от време на време се налага да я пращам при баба й за доизясняване и дорешаване на задачи извънучебно. А избра профил математика и ми е малко притеснено, че вече няма да можем да разберем, ако има пропуски предвид материала, който ще изучава. С българския пък направо съм решила да търся учител за следващите две години. В НЕГ нямах никакви притеснения нито по БЕЛ, нито по МАТ. Дъщеря ми беше по старата програма и въпреки, че избра хуманитарен профил продължи образованието си в ТУ Виена и не е имала съществени проблеми. На матурата по математика също се представи много добре без никакви допълнителни уроци. Макар че трябва да отбележа, че й се наложи да минава сама учебника за профилираната подготовка, докато беше дванайсти клас.
Сега с третата - ако учеше с лекота езици, както твоето дете, нямаше да се колебая да се опитам да я убедя да иде в НЕГ. Но за съжаление не е такъв случая, а испанският е по-лесен от немския и съдейки по по-голямата - нямаше го този стрес първата година, както беше при най-голямата в немската.

П.П. Само да допълня, че заради специалността, която си избра в ТУ-то трябваше да държи и изпит (не беше само прием по документи), голяма част от която беше математика и то не леки задачи според нея, но въпреки това се справи без проблеми. За мен това говори много за подготовката й по математика от НЕГ.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 12:48 от lilfi

# 12
 • София
 • Мнения: 18 024
Lilfi, само една отметка, понеже е важно. Някога можеше човек да мине  учебника за профил и сам, особено ако е  стабилен по мат и вкъщи има кой да го подпре чат-пат при нужда, сега вече не може, понеже е пълно със свален  университетски материал. И точно затова мисля, че нивото на подготовка в 11 и 12 клас е било повече от добро предвид резултатите от профилираната матура миналата година.  По старата система разликата с ООП не беше толкова осезаема, учеха се граници, производни, функции и комплексни числа извън общообразователната, да, но сега е мнооооого повече.  Но и по старата, не ми се рови сега да видя дали не греша, пак НЕГ беше дежурно с най-високи оценки на ДЗИ по мат сред езиковите.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 162
Да, да, аз затова отбелязах, че Ния беше по старата програма. Но съм убедена, че ако преподавателите от НЕГ не бяха такива каквито са, дори и това нямаше да се случи. Заради това са ми притесненията и за по-малката сега. Ако не е топ на общообразователния материал как да очаквам, че на профилирания ще е по-различно?

# 14
 • София
 • Мнения: 4 867
Влизам и аз в тази тема, защото на седмокласника НЕГ му е второ желание след СМГ, за където може и да не се класира. Много е категоричен в избора си и оглежда само паралелки с математика, физика, немски и английски като втори език.
В дългосрочен план целта му е технически университет в Германия, авиоинженерна специалност. Та затова се е фокусирал върху немски и математика с профил физика.
Всякакви мнения за тази комбинация в контекста на НЕГ ще ми бъдат полезни.

Общи условия

Активация на акаунт