Студенти в чужбина - 4

• 81 065
  • 757
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Благодаря за новата тема!
  bouquet
Някой знае ли нещо за предварителна година в университетите? Един вид не се кара 12-ти клас в бг, а се отива там да се учи. Моя приятелка ми спомена, но детето й е кандидатствало преди години, изпуснали са сроковете и не си спомняше подробности.
Знаете ли къде мога да намеря повече информация?

# 16
  • UK
Благодаря за новата тема!
  bouquet
Някой знае ли нещо за предварителна година в университетите? Един вид не се кара 12-ти клас в бг, а се отива там да се учи. Моя приятелка ми спомена, но детето й е кандидатствало преди години, изпуснали са сроковете и не си спомняше подробности.
Знаете ли къде мога да намеря повече информация?

Ако имаш предвид Foundation Year, това, което аз лично знам е, че пак си изкарваш 12ти клас, а след това записваш подготвителната, защото ролята ѝ е да те запознае повече с обстановката и с основните неща, които ще учиш, някои университети го предлагат като опция, ако им се стори, че постиженията ти не са достатъчни. Примерно.

# 17
Това, което аз знам е, че каране на подготвителна година се налага, когато няма взети изпити за А Level (12 клас според англ. образователна програма), т.е. при повечето чуждестранни студенти, необучавани в средното училище по GCSE. Сигурно има и други начини за осигуряване на някакви допълнителни точки - като например участия в олимпиади и състезания - които да направят възможно прескачането на подготвителната година. А и предполагам, че критериите на отделните университети са различни. Но като цяло не мисля, че изкаран 12 клас в бълг. общо-образователно у-ще означава прескачане на подготвителната година в университета.  Peace

П.П. Матурите в БГ не са ли в края на 12 клас ??? Т.е. няма как да се запишеш в университет без него ...

# 18
  • София
Подготвителната година се явява не предимство , а един вид повтаряне и надграждане на знанията от 12-ти клас, така ли? Не е прескачане на етап? newsm78
Благодаря ви!

# 19
Това, което аз знам е, че каране на подготвителна година се налага, когато няма взети изпити за А Level (12 клас според англ. образователна програма), т.е. при повечето чуждестранни студенти, необучавани в средното училище по GCSE. Сигурно има и други начини за осигуряване на някакви допълнителни точки - като например участия в олимпиади и състезания - които да направят възможно прескачането на подготвителната година. А и предполагам, че критериите на отделните университети са различни. Но като цяло не мисля, че изкаран 12 клас в бълг. общо-образователно у-ще означава прескачане на подготвителната година в университета.  Peace

П.П. Матурите в БГ не са ли в края на 12 клас ??? Т.е. няма как да се запишеш в университет без него ...

T.e. всички българчета карат Foundation Year, така ли?

# 20
T.e. всички българчета карат Foundation Year, така ли?

Не, ако са завършили 12 клас и са си взели матурите.

# 21
Аааа, ако не са завършили 12 клас и не са си взели матурите, тогава карат Foundation year... Ясно.

Ей това ме обърка:

... Но като цяло не мисля, че изкаран 12 клас в бълг. общо-образователно у-ще означава прескачане на подготвителната година в университета.  :peace:b...

# 22
Подготвителната година не е ли само за тези, които нямат достатъчно подготовка от средното образование, за да продължат дадена специалност или по- точно казано разминаване между средното образование и специалността, която кандидатстваш?!
Например ако си учил елетротехникум, то няма да имаш необходимия брой часове по химия и биология, за да започнеш медицина. В дипломите се изписва и хорариума часове по всеки предмет и хората гледат не само оценките, а колко часа си изучавал дадена дисциплина.

# 23
  • Варна
Мисля, че adorable™ го е обяснила най-правилно

Ако имаш предвид Foundation Year, това, което аз лично знам е, че пак си изкарваш 12ти клас, а след това записваш подготвителната, защото ролята ѝ е да те запознае повече с обстановката и с основните неща, които ще учиш, някои университети го предлагат като опция, ако им се стори, че постиженията ти не са достатъчни. Примерно.

Университетът може да хареса някой кандидат, но оценките му да не са достатъчни или хорариума / Mimito_75   Peace/ да го приемат в желаната специалност  и затова му предлагат да запише Foundation Year. Посочват също към кой колеж трябва да се кара тази година и се плаща и такса . Но доколкото знам е важно с какви резултати ще я завършиш за да те приемат в университета. При всички положения трябва да имаш диплома оттук.
Тези ,които заминават 10-11 клас за Англия трябва да запишат в колеж или в  secondary school, и да се явят на изпити за изходно ниво / техните матури /, за да получат тяхна диплома .

Последна редакция: нд, 04 авг 2013, 10:58 от Сребърна паричка

# 24
Само да се запиша.

# 25
  • Варна
lorna ,  wavey

Някой , ако може да даде линкове за студентските заеми в Уелс , моля да ги напише в темата и ще ги включа в първия пост  Peace

# 26
Продължаваме да следим темата с удоволствие, че и моето време наближава  Grinning
Искам да попитам как стой въпросът с дискриминацията в Англия и Шотландия, чух, че била доста голяма? Как се чувстват децата ви там относно това

# 27
Продължаваме да следим темата с удоволствие, че и моето време наближава  Grinning
Искам да попитам как стой въпросът с дискриминацията в Англия и Шотландия, чух, че била доста голяма? Как се чувстват децата ви там относно това

Аз не съм чула такива работи. Не и за Шотландия. Та нали те изгониха Фараж и трябваше полицаи да го извеждат със специален микробус. Беше изхвърлен от техен пъб, после свален от такси, заради изказванията му за емигрантите.

# 28
Аааа, ако не са завършили 12 клас и не са си взели матурите, тогава карат Foundation year... Ясно.

Ей това ме обърка:

... Но като цяло не мисля, че изкаран 12 клас в бълг. общо-образователно у-ще означава прескачане на подготвителната година в университета.  :peace:b...

Аз по-горе говорех за А-Level, не за бълг. матури и бълг. 12 клас. Мисля, че двете неща се различават и в очите на британците не са със знак на равенство.  Peace
Дано не се получи голямо объркване .... Но ... за да обясня какво имам впредвид, давам 2 линка към избрани на случаен принцип университети :

http://www.uclan.ac.uk/international/bulgaria.php
http://www.bris.ac.uk/international/countries/bulgaria.html

За първия, от написаното оставам с впечатлението, че Foundation Year-а е задължителен за бълг. студенти.  Thinking А при втория е дадена опцията - взет SAT или Foundation Year.

Така че, не, взети матури в бг у-ще, сами по себе си не са достатъчно условие за прескачане на подготвителната година. Поне аз така разбирам дадената информация. Със сигурност най-добре ще е да се отправя конкретно запитване към избрания университет, защото (както писах и по-горе) надали всички университети имат някакви единни критерии.

# 29
...
Аз по-горе говорех за А-Level, не за бълг. матури и бълг. 12 клас. Мисля, че двете неща се различават и в очите на британците не са със знак на равенство.  Peace
Дано не се получи голямо объркване .... Но ... за да обясня какво имам впредвид, давам 2 линка към избрани на случаен принцип университети :

http://www.uclan.ac.uk/international/bulgaria.php
http://www.bris.ac.uk/international/countries/bulgaria.html

За първия, от написаното оставам с впечатлението, че Foundation Year-а е задължителен за бълг. студенти.  Thinking А при втория е дадена опцията - взет SAT или Foundation Year.

Така че, не, взети матури в бг у-ще, сами по себе си не са достатъчно условие за прескачане на подготвителната година. Поне аз така разбирам дадената информация. Със сигурност най-добре ще е да се отправя конкретно запитване към избрания университет, защото (както писах и по-горе) надали всички университети имат някакви единни критерии.

В много голяма грешка си и дано някой не те чете с респект.

В UCLan  - първия линк, който си дала, си е написано ясно.

Entry Requirements

Undergraduate courses

For entry to undergraduate courses, you would need to attain the Diploma za Sredno Obrazonvanie, Grade 5.
The standard English Language entry requirements for undergraduate courses is IELTS 6.0 (TOEFL 550/213/80). We also accept Grade 6 English in the High School Diploma for undergraduate entry.

Колкото до Университета в Бристол - той е изключение. Всеки, който се е интересувал знае, че Бристол иска SAT, както и Уорик иска три матури.

Foundatioin Year изключително малко български студенти карат. Обикновено тези, които не могат да покрият Entry Requirements и университета им предложи подготвителна година.

Общи условия

Активация на акаунт