Румъния - близка и непозната

• 74 864
  • 390
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Това е моят поглед, дано ти хареса и приятно пътуване  Simple Smilehttp://www.prinina.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

# 61
  • Варна
Преди две години, когато бяхме в района на Синая-Брашов, собственикът на хотела в Бран ни предупреди и разказа, че винаги има задръствания от и за Синая, особено като се започне от петък до неделя, защото по думите му, Букурещ се изсипва там за почивните дни.
Това си спомням.
Пътищата навсякъде са хубави.
Този район е прекрасен и аз много искам да видя другите изброени градове, но мъжът ми казва, че това, което е видял вече, му стига  Mr. Green

# 62
  • In transit
Ninah, благодаря!

missNoir , аз моя от колко години го врънкам да идем по-далече от Констанца...обаче ако разбере за тия задръствания може пак да се разминем.  Grinning

# 63
  • Варна
Или не споделяй тази информация, или ако можете през седмицата. Ние така улучихме началната фаза на задръстването от Бран за Синая, а после от Синая за Букурещ не си спомням да сме били в задръстване. Беше понеделник, май.

# 64
Mikkey, много ти благодаря за инфото!   bouquet

# 65
Чудно е там.
Била съм в Букурещ, от там за Синая, Бран и през Брашов минахме. Много ми хареса  Heart Eyes
Бяхме на тридневна екскурзия, в неделя се връщахме и не помня да имаше задръстване, но беше отдавна, 2007-8 година някъде.

# 66
  • Варна
zaek , щях да пиша за парите и забравих.
Няма да съм много актуална, защото съм сравнявала цени миналото лято, а от 1.6.15 в Румъния ДДС-то на хранителните стоки вече е само 9%

Та, там цените в по-хубавите кафета, пекарни, сладкарници, ресторанти бяха каквито са във Варна в същите изброени по-хубави места.

Цените в обикновенните и не излъскани места бяха каквито са тук в неизлъсканите места.
Сравнявах цени в супермаркет на центъра в Букурещ, от веригата, която държеше Пикадили и цените на стоките, които помнех бяха същите и там.
Имам спомени, че кафето и бирата бяха като цяло по-скъпи там.
Веднъж се хранихме в заведение тип "Българска кухня", само че там беше "турска/ориенталска кухня" и цените бяха същите, като тук.

Сладолед купувах насипен, на топки и беше по-скъп.
Входни такси за забележителности са високи.
Дворците Пелеш и на Дракула имат сайтове и там има цени.

Ние и двата пъти обменихме леи от Варна.
Първия път от Варчев, втория път от чейндж бюрото в Гранд Мол, защото курса беше по-добър.
Първия път ни останаха доста леи и на последната бензиностанция с тях напълнихме резервоара, за да пробваме има ли разлика в горивото.

Втория път обменихме по-малко и мъжът ми тегли в Букурещ от тамошната Експесбанк. Май спомена, че курса е много добър евро-леи.

Обаче, това беше миналото лято.

Ако още нещо те интересува пиши.

Дано Зюлкяр се включи. Той има най-прясна информация за цени.

# 67
Здравейте, малко да се намеся и аз във вашата темичка Simple Smile Виждам, че повечето от вас са се ориентирали към пътуване най- вече из Трансилвания. Красив район е с много места за посещение. Да, най- известните са споменати тук, но има и толкова много, които дори и на някои румънци не са известни.

Ако се пътува през Русе първото нещо, което си заслужава да се види е сградата на парламента в Букурещ. И да не сте заинтересовани кой знае колко от архитектура, то самата грандомания на сградата и заобикалящите постройки са достатъчни да впечатли човек. Като цяло и аз не харесвам Букурещ, прекалено много движение, румънците като цяло са нервни шофьори и мен това ме дразни Simple Smile. Друго в момента не мога да се сетя, което да си заслужава да се види. По принцип знам, че там най вече нощният живот е на почит. Simple Smile
Следваща спирка по посока Брашов- Синая. Както са казали всички, красотата на Пелеш, Пелишор и прилежащите земи е неоспорима. Хората знаят как да си пазят историята и да правят пари от нея. Била съм и на 3те етажа на Пелеш, за съжаление нямахме време за Пелишор, но ви съветвам да го посетите, защото бил по-красив от големия. Друго за градчето не мога да коментирам. За мен е нищо особено. Типичен ски курорт. Може би през зимата е друго, но ние винаги минаваме по "околовръстното" така да се каже Simple Smile
Бущен е следващото селце. Там също има телекабина, екскурзии с 4х4 (на които не съм ходила, за сметка на това има еко пътека в гората, завършваща с водопадче. него го посетихме), както и замък. Неголям, но на мен ми се стори красив. Закупен е от частно лице, реставриран, вътре няма мебелировка и по скоро се използват градините му за приеми и празненства. Казва се Кантакузино. За съжаление не мога да си спомня входната такса. Нещо от порядъка на 10 леи. Телекабината води до румънския "Сфинкс" и така наречените "Баби". Красиво е горе, ако ви впечатлява природата. От върха има и друга телекабина, която води до пещерата Яломица. До там не отидохме, защото бяхме с големия ми син, тогава на 2 и малко и беше студено. Предполагам, че снимки могат да се видят в интернет.
Брашов е следващата спирка. Толкова много мога да изпиша, че цяла нощ няма да ми стигне. Но и другите са писали достатъчно за него и за местата, които се посещават от всеки. Точно преди да се влезе в него има селце- Дъмбомори. От там се отива в каньона " Седемте стълби". Много ми се ходеше, но бременна нямаше как. За сметка на това от снимките на кумовете ми съдя, че е доста красиво местенце, което си заслужава да се посети.

Виждам, че има и зададени въпроси за Сигишоара, Сибиу, Трансфагарашан, Хунедоара ..
Сигишара е красиво градче, родното място на Влад Цепеш. Може да се посети родната му къща, ако е отворена за посещение в дадения ден. Има музей - часовникова кула, като на всеки кръгъл час след като бие камбаната излизат фигурки от часовника и "изнасят" малко представление Simple Smile. Като цяло градчето е малко един следобед стига, за да се обиколи.
Сибиу е прекрасен град. Обожавам го. Напомня много на Брашов, по малък е като площ, но с двойно повече жители. Центърът също наподобява този на Брашов, но просто няма място за сравнение.
Трансфагарашан си заслужава да се види. За незапознатите, това е 2рият по височина проход в Румъния, като на най-високата точка има ледниково езеро- Бъля. Красива местност, има 2 ресторанта, но и малко скъпички Simple Smile Може и да се остане за нощувка. Ние например спахме в семеен хотел малко преди да се стигне върха. Има ги няколко.

Мога наистина да пиша много, а и за други градове, в които съм била. Със сигурност е по добре да се ходи сам, имам предвид не на екскурзия, защото всеки разполага с времето си, както намери за добре, стои, колкото си иска на дадено място и не се съобразява с група и екскурзовод. Просто трябва да се намери къде да се отседне предварително, за да няма изненади след това.

Последна редакция: сб, 22 авг 2015, 14:29 от YoannaM

# 68
Здравейте мами
Лятото почти отмина ...... почивката на морето също. Но през септември , че дори и през октомври времето дори и да не става за плаж, е прекрасно за екскурзии. При моето единствено посещение досега в Румъния - писала съм за него в старата тема / линка по-горе/   - бях очарована  и все търсех малко време  и възможност отново да "отскоча" до там . Живот и здраве да е , смятам по време на идващите септемврийски празници да стане.  И понеже не съм фен на организираните екскурзии , започнах да планирам своя... но не само до  Синая и Бран - това  всяка тур. агенция предлага , а до други непознати за мен места.Именно затова и пускам тази тема - моля да споделите вашите впечатления от Сибиу, Сегишоара -родното място на граф Дракула , Алба Юлия  , калните вулкани ... и други непознати  и интересни места
Преди два дена се върнахме от второ посещение в Румъния. Може да погледнеш пътеписите ми:
https://www.facebook.com/profile.php?id=1275797262&sk=photos … 797262&type=3
и
https://www.facebook.com/profile.php?id=1275797262&sk=photos … 3&pnref=story

Прекрасни снимки! Ние се каним да ходим след седмица със съпруга ми и детето по същия маршрут, но с тръгване от Варна. Бих искала да попитам за препоръки за места за спане, набелязала съм някой, но търся и отзиви да действително позвани места. Другото, което ме интересува, даже писах в другата тема за Букурещ, не мога да преценя  колко леи да купя за около 9-10 дни и дали са възможни безкасовите разплащания с карти по хотели, апартаменти, бензиностанции, музеи, заведения? В какво състояние са пътищата в тези райони?
безкасовите операции са възможни почти на всякъде. със сигурност по по- големите бензиностанции. Не говорим обаче за малки селски такива  Grinning. В големите градове може да се плаща в ресторанти, кафета, хотели, мотели. апартаментите обикновено изискват да се плаща кеш. пътищата вече в по- голямата чат на югоизточна румъния са добре. говорим за глваните, нали? Simple Smile
 за тези, които ще пътуват могат да погледнат за нощувки следната категория - pensiune- това е еквивалентно на нашите семейни хотели, или апартаменти под наем с режим на хотел- cazare или apartamente regim hotelier....... там обаче може и да ви трябва румънски, за да запазите или попитате свободно ли е.

# 69
  • Варна
Пиши и за другите градове, всичко което се сетиш.

На мен ми е изключително интересно и ми прави впечатление, че няма никой който да е ходил на други места, освен познатите и да се включи с повече информация.

Сигурна съм, че тази част на Румъния има още много, много красиви места за виждане, но ние в България нямаме информация.

# 70
Зюлкяр благодаря
 Прекрасно е .....така ми се иска и аз да имам по дълго време за пътешествие, но за съжаление 2 максимум 3 нощувки / третата в региона на Русе - дотам  са още 300км от нас/  няма как да отделя . Явно ще трябва да "прекроя " плановете и да оставя за....... следващия път

# 71
Ами аз съм обикаляла доста понеже съпръгът ми е румънец. Той е ходил и на калните вулкани, каза, че е хубаво. От съученик знам, че делтата на Дунав също си заслужава да се види. Това е на град Тулча(Tulcea).На делтата или около нея имат местност или градче и го водят румънската Венеция- Сулина мисля се казваше. Манастирите из Молдова, строени при всяка една победоносна битка от Стефан Чел Маре. Яш е също един прекрасен град, който искам един ден да видя. Клюж, Търгу Муреш, Търгу Жиу, Тимишоара, пътя покрай Дунава посока изток-запад е много живописен. Проблема в Румъния са дистанциите... Трябва да имаш поне 10ина дни за да обикаляш.

# 72
  • В центъра на моретата
YoannaM, MissNoir, благодаря за ценната информация. Надявам се, че ще остане време да посетим тези селца. Относно плащанията, от това, което чета ми изглежда като при нас, не навсякъде може базкасови разплащания (за съжаление) и ще помисля  колко леи да купя. Е, като се наложи ще теглим от банкомати.

# 73
YoannaM, MissNoir, благодаря за ценната информация. Надявам се, че ще остане време да посетим тези селца. Относно плащанията, от това, което чета ми изглежда като при нас, не навсякъде може базкасови разплащания (за съжаление) и ще помисля  колко леи да купя. Е, като се наложи ще теглим от банкомати.
навсякъде има чейндж бюра, както при нас. зависи обаче дали обменят нашата валута. ако имате евро или долари може да си ги смените навсякъде. Най-актуалната информация за курса на деня може да се направи ето тук
Скрит текст:
само си сменяте вида на валутата. почти навсякъде говорят английски, така, че може и да попитате в някоя банка дали евентуално не сменят и лева. верно, ще е на по- кофти курс, но по- добре отколкото да се плаща таксата на нашата банка за теглене от АТМ в чужбина, та и процент върху изтеглената сума.

# 74
друго, което се сетих, че си струва да се види е Видрару. това е огромен язовир и пътя на колите минава по язовирната стена. страхотно е там. ако се ходи до Сибиу, пътят е през Трансфагарашан, като се слиза от другия край на Карпатите. Относно прохода- ако пътувате по късно през годината погледнете дали е отворен , защото е доста високо и след като падне първият сняг го затварят Simple Smile. след Видрару, първия град е Куртя де Аржеш (Curtea de Arges). има много хубаво манастирче там. посещавали сме го и много ми хареса. мрамор, самата църква не е толкова голяма но е красива. има си имагазинче за сувенири, както и 2-3 сергийки. заслужава си. от там се слиза към Питещ, откъдето или можете да хванете пътя за Брашов или по магистралата А1 за Букурещ. може и да се отклоните малко на запад до Ръмнику Вълча, областният град. имам някакви спомени, че имаше какво да се види и там, но трябва да попитаам. не са едно и две нещата, които могат да се посетят в Румъния  Grinning

Последна редакция: сб, 22 авг 2015, 14:48 от YoannaM

Общи условия

Активация на акаунт