Румъния - близка и непозната

• 74 873
  • 390
  •   1
Отговори
# 75
YoannaM след като се оказа че има толкова много за разглеждане , а много малко време за това и след като стигнах до извода , че поне още 2-3 пъти ще се върна до Румъния , дали ще можеш с малко повече подробности за разкажеш за калните вулкани и за манастира пещера  ? имам предвид откъде се минава , разстояния ? Дали ще можем да ги съчетаем със Сегишоара / какво да се прави както казва ММ затъжила си се за роднините/

# 76
YoannaM след като се оказа че има толкова много за разглеждане , а много малко време за това и след като стигнах до извода , че поне още 2-3 пъти ще се върна до Румъния , дали ще можеш с малко повече подробности за разкажеш за калните вулкани и за манастира пещера  ? имам предвид откъде се минава , разстояния ? Дали ще можем да ги съчетаем със Сегишоара / какво да се прави както казва ММ затъжила си се за роднините/

до калните вулкани аз лично не съм ходила, въпреки, че би ми се искало. може би другото лято. какво обаче имаш предвид под "манастира пещера"?

# 77
става въпрос за пещерата Яломица - в нета намерих това   http://yasenhristov.blogspot.com/2008/11/062007_4770.html  и понеже ти обясняваше за други забележителности - скални "баби" и т.н в близост ..... та ми трябва допълнителна информация откъде да се отиде /с кола -отправна точка напр. Синая/, за  лифта ,  време за разглеждане приблизително  и т.н

# 78
става въпрос за пещерата Яломица - в нета намерих това   http://yasenhristov.blogspot.com/2008/11/062007_4770.html  и понеже ти обясняваше за други забележителности - скални "баби" и т.н в близост ..... та ми трябва допълнителна информация откъде да се отиде /с кола -отправна точка напр. Синая/, за  лифта ,  време за разглеждане приблизително  и т.н

така си и помислих, но нямах време да проверя дали съм права. аз лично не отидох до там, както писах в по-горен пост, беше малко студено, долу в селцето е топло, както и в брашов, но горе.... а ние бяхме с малко дете на 2 и нещо. след като искате да посетите и Сигишоара, пътят ви най-вероятно ще е както следва Букурещ(не знам орез околовръстното ли ще минавате или през града(следвайте изхода за А3.това е магистралата водеща към Брашов. не е направена докрай, но поне няма да минаваш 60км и през населени места и да намаляш всеки път на 40/50км/ч. ограниченията там се спазват, както и преминаването на пешеходците, винаги!! има много патрулки, специално по това трасе и си ви пишат глобата без да им дреме. направете си и зелената карта щом ще ходите навътре в страната. знаеш тя ви е гражданската застраховка.)), Следващият главен град е Плойещ(Ploiesti), минава се покрай него, но няма как да го подминете Simple Smile.ако минавате по магистралата, то тя свършва точно там. имате кръгово, на което се завива на ляво за Брашов. Следвашото населено място, което има значение по маршрута е Синая- Пелеш и Пелишор, след това е Бущен(Busteni). доста е дълго населеното място. за ориентир гледайте в ляво от вас тряба да има супермаркет, голям, не мога да се сетя лидъл ли беше или пени, след него трябва да има табелка(неголяма и пак в ляво) за телекабината. завивате и търсите място за паркиране. телекабината е нагоре и вдясно зад лавките Simple Smile. нямам спомен дали можеше да се плати с карта, за всеки случай си пригответе по 70леи на човек, децата до 5 са безплатно, а от 5-12, 50%. имайте предвид, че вторник не работи, поне така е указано на сайта. мисля че беше ден за профилактика. ако наистина искате да ходите и до пещерата, ще трябва да идете рано. преди малко се обадих да попитам за повече детайли и ще пиша после. като слезете от телекабината следващия град е Брашов. там ще трябва да спите. Мога да препоръчам мотел Ролизо. точно на входа е. Малко е шумно, че е покрай главният път, но е чисто, говорят английски, в цената има закуска и се плаща и с карта. на следващия ден можете да посетите Сигишоара. ето малко инфо за телекабината в Бущен. преведете с Гугъл Хром, че е само на румънски Simple Smile

https://ro.wikipedia.org/wiki/Telecabina_Bu%C8%99teni-Babele

иначе ето сайта за лифтовете, има и на английски
http://muntii-bucegi.ro/transport-cablu-busteni/

# 79
ако има някой, който не понася палнински път и завои си вземете хапчета за пътуването Simple Smile))

# 80
YoannaM
ох и  на Гугъл Хром нещо му куца румънския  Joy - общо взето много малко разбрах.Моля за помощ - с този лифт може да се качи до Бабите/  така ли?/ а от там до манастира  какво е разстоянието? пеш

# 81
Simple Smile)) за лифта е втория сайт който съм дала, не на уикипедия. там има и английски и френски. за да се стигне до пещерата са 2 лифта. първия е Busteni-Babele върви се малко пеш и след това е другия Babele- Ialomita. според мен ще е най добре да се пита на място (преди да се вземат билетите за лифта), колко далеч е вторият от първият, съответно дали ще имате време за качване и слизане, на двата лифта, както и за посещение на пещерата, манастира и да разгледате горе на  Babele, въпреки, че там повече от 30-40мин не виждам какво може да се прави Simple Smile

# 82
  • В центъра на моретата
А солните мини Сланик стува ли си да се видят? Мислехме на връщане да минем да ги разгледаме но ще бъдм с малко дете и не знам дали ще е удачно да я водим?

# 83
разбира се че си струва. а за детето още по добре. просто трябва да е облечено. от мините има само полза, да се подишат малко изпарения  Laughing Laughing Laughing

# 84
Здравейте мами !Да имате инфо кога ще приключи ремонта на Дунав мост при Русе? Дали ще е преди септемврийските празници? Преди два дни пътувах към Русе и ми направи впечатление че при Шумен масово румънските коли се отклоняват към Силистра - към сухопътната граница - но мен това не ме устройва.

# 85
Здравейте мами !Да имате инфо кога ще приключи ремонта на Дунав мост при Русе? Дали ще е преди септемврийските празници? Преди два дни пътувах към Русе и ми направи впечатление че при Шумен масово румънските коли се отклоняват към Силистра - към сухопътната граница - но мен това не ме устройва.
Ммм, за съжаление не. Поне от репортажите, които гледах аз няма да е скоро. Вижте има ли тема за Русе и питайте там, може и да са по запознати Wink

# 86
  • Русе
Мисля, че срока, който дават е 15 декември. Няма да е скоро хич, бавно става, опашки има. Ако има вариант да го избягвате, не му мислете много.

# 87
олеле... Не мога да си позволя голяма чакане.Значи на 19 септември трябва да пропътувам 600 км - това според  Google map са без почивка 10 часа при трафик и т.н  - да приемем около 8,5ч в идеалния вариант.Не мога да си позволя да губя време в чакане . Да имате някакво инфо за фериботите -през Свищов или през Никопол в смисъл само ли товарни коли ли са ? или и за леки? И какво означава допълнителен курс /12,00 и 16,00/ през Никопол след като е обявен в разписанието?

# 88
http://castelulcorvinilor.ro/ - това е интересно за посещение  също Simple Smile

# 89
  • в града на атомното слънце :)
http://castelulcorvinilor.ro/ - това е интересно за посещение  също Simple Smile
Бях тук миналата година, когато правихме втори тур в Румъния. Той е един от най-красивите средновековни замъци в цял свят  Peace.

Общи условия

Активация на акаунт