Румъния - близка и непозната

• 74 883
  • 390
  •   1
Отговори
# 90
абсолютно, в района има още доста красоти които заслужават внимание ,всяка  година  си ходим и все има още какво да се  види

# 91
В програмата ни е ... живот и здраве на 19 или на 20.09 сме там от Сибиу /там съм резервирала/... NaNa1977 за Хунедоара / замъкът Корвин/ и Алба Юлия  засега е планирано цял ден ....   но ако има нещо което не планирано - моля да напишеш ...за първи път ще сме в региона

# 92
идете и в Дева има цитадела там реставрирахая миналото лято надявам се да пускат за посещения 
http://pochivka.com/zamaci/n22-7715-%D0%A6%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0% … D0%B5%D0%B2%D0%B0

на  стража  -http://jurnalul.ro/webcam/straja-platoul-soarelui-219.html   -  е хубаво ама през зимата като има сняг - и правят едно страхотно греяно вино с поправки - там може да видите Балу - едно меченце дето си го отглеждат между хотелчетата  и манастира  в дефилето е хубав  -https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Na%C8%9Bional_Defileul_Jiului
http://www.tripadvisor.com/Attractions-g2699681-Activities-Huned … Transylvania.html - ето тук са показани още интересни мест в  хунедоара  Simple Smile надявам се да ви хареса обожавам всяко посещение и времето прекарано в румъния Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 сеп 2015, 12:14 от NaNa1977

# 93
В програмата ни е ... живот и здраве на 19 или на 20.09 сме там от Сибиу /там съм резервирала/... NaNa1977 за Хунедоара / замъкът Корвин/ и Алба Юлия  засега е планирано цял ден ....   но ако има нещо което не планирано - моля да напишеш ...за първи път ще сме в региона
и си вземете дебели дрешки че  в планината вечер е студено

# 94
NaNa1977    bouquet  Ох,  то толкова неща излязоха...Засега ще отпаднат природните забележителности - фен съм на водопадите но показаните на сайта са доста далеч а и сега е маловодие, за езерото ...също,.Вече включих Дева, двоумя се за Сармизегетуза... във форума пише че пътя е много лош ...ако имаме време ...Между другото не е за този форум но  горе долу от същото време и в България има град  -Никополис ад Иструм  до В. Търново - повече запазен е / съдя от снимките/ препоръчвам да се види...

# 95
пътищата им са добри подържани може да са приключили с ремонта на  дефилето май месец бяхме  надявам се и по коледа да си отидем но кой знае  дали шефа на  мъжа ми ще  го пусне  да почива  а за  страйа  препоръчвам  горещо за  зимен  курорт Simple Smile
http://www.turistinfo.ro/straja/cazare-hoteluri-vile-pensiuni-straja.html

# 96
ние не сме по ските - морски чада сме ...след първото ни ходене /взех маршрута от една агенция -но си го направихме самостоятелно/ сме очаровани от Румъния , затова сега пак ще ходим - но приоритетно искаме да видим природни и исторически забележителности ...ясно е че за 4 дни няма да видим всичко но поне най интересното в региона

# 97
Май не съм давала информация тук в темата, а мисля, че такава би била полезна.
Ходихме в Румъния с нашата кола тази пролет и останахме много доволни. Накратко ще копна от другия форум впечатленията си и тук:
...
Скрит текст:
Изкарахме от 01.05 до 06.05, вкл. и сме супер доволни. Да не се заричам, ама май на организирана екскурзия няма да се записваме вече и ще си ги правим сами. Ходим си където, както и по колкото ни е кеф, пък сме и от хората, които обичат сами да си правят нещата.
Накратко по маршрута ни:
01.05- Букурещ- Двореца на Чаушеску /така си го знам аз/ и Природонаучния музей /изключително много го препоръчваме този музей, страхотен е и като разнообразие на експонатите, и като аранжировка, у нас такова нещо няма/.
02.05- Пелеш, Пелешор. Майкоу, к'ва опашка чакахме и за билети и за влизане- не си е работа, че и ни валя дъжд!  ooooh! И се изпреварваха разни хора. Та да кажа- там отивате с първите, с отварянето, да си нямате проблеми. Влязохме с английско говорящите, екскурзоводът беше голям сладур и хубаво обяснява. Обаче голямата тъпканица заради празниците имаше и положителен ефект. Не бяхме си платили за апарат /не го правете, платете си, да сте спокойни, ние забравихме с това няколко часово висене просто да попитаме и чак вътре ни запитаха за билети за апарата, ама вече ни беше късно/, но си отснимахме в навалицата. Малкият си направи поне 200 снимки само там. Изключително красив дворец.
03.05- Бран, Ръшнов и крепостта Ръшнов. До последната води едно много сладуранско тракторче. Брашов- Черната църква /вътре не дават да се снима/, църката св. Николай и старото кметство, което сега е музей. Качихме се и с телекабината над града- много е красиво. Но най- красива си е местността Пояна Брашов- страхотна гледка и зеленина.
04.05- почивахме, посетихме една пещера до Брашов и обиколихме отново града.
05.06- Букурещ отново, малкият се влюби в Музея на авиацията, откефи си по разни оръдия, въртя дула, сваля, вдига. Между другото много топло ни посрещнаха, като разбраха, че сме комшии. Първо ни помислиха за поляци. Като проумяха грешката си ни оставихме да си отволим и да си правим там каквото си щем. Синая- пробвахме лифта, но се оказа, че във вторник той работи от обяд, пък този ден имали и техническа ревизия, та не успяхме и посетихме само манастира.
06.06- Букурещ- Музей на селото. Те този ми допадна на мен много, но който иска да го посети да си отдели за спокойно разглеждане поне 4 часа.
.............
Доволни сме от всичко. Отношението навсякъде беше отлично, хората си говорят масово английски и можеш да се разбереш и по хотелите и по обектите без никакви проблеми. Пътищата са хубави /ама шофьорите- бързички  Wink/, чисто е и много, много красиво. Ще отидем пак. В Букурещ имаме набелязани още много неща, а искаме да посетим и делтата на р. Дунав.

# 98
Здравейте. Ще ходим в Румъния през октомври, за три дни организирано. Ще тръгнем или на 2 ри октомври, или на 9ти( не сме решили още), но тъй като не сме били досега( Букурещ, Синая, Брашов), не знам какви дрехи да вземем за този период. Казват, че вечер ставало много студено, така ли е?

# 99
Здравейте. Ще ходим в Румъния през октомври, за три дни организирано. Ще тръгнем или на 2 ри октомври, или на 9ти( не сме решили още), но тъй като не сме били досега( Букурещ, Синая, Брашов), не знам какви дрехи да вземем за този период. Казват, че вечер ставало много студено, така ли е?

за Букурещ, няма кой знае какво значение, там почти винаги времето е като при нас. виж за синая и брашов задължително и нещо топло. дрехи се свалят , ако ти е топло, но ако ги нямаш, не можеш се облечеш. ако не ви се купува разбира се.

яке и топли обувки, в смисъл ако вали, задължително.

# 100
  • Варна
За Синая задължително топли дрехи.
Проверен сайт за прогнози accuweather.
com
Винаги от там следя прогнозата за чужбина.

# 101
Благодаря ви!  bouquet
Имам и друг проблем, не мога да оправя с тази румънка валута и не знам какви пари да вземем. Embarassed
Нощувките и закуските си ги плащаме предварително в агенцията, входовете за замъците също съм ги сметнала грубо. Другите ни разходи ще са общо взето за два обеда, две вечери( за двама), някакви дребни сувенирчета...ето за тези неща не знам колко пари да обменя newsm78

# 102
Благодаря ви!  bouquet
Имам и друг проблем, не мога да оправя с тази румънка валута и не знам какви пари да вземем. Embarassed
Нощувките и закуските си ги плащаме предварително в агенцията, входовете за замъците също съм ги сметнала грубо. Другите ни разходи ще са общо взето за два обеда, две вечери( за двама), някакви дребни сувенирчета...ето за тези неща не знам колко пари да обменя newsm78

1 BGN = 2.2605 RON
 курса им днес няма кой знае  какви промени  цената на  храната там е даже  и по - ниска  от нашата  тъй като намалиха ДДС на  храните  цигарите и бирата са  по- скъпи  магазините  в  по малките градове работят максимум  до 8 вечерта в  неделя повечето почват  ако мога с друга информация  да помогна

# 103
  • В центъра на моретата
Преди 4-5 дни се върнахме от едноседмична разходка из Трансилвания и мога да се включа с актуална информация. Задължително трябва да се вземат дебели дрехи . През цялото време бяхме с дълъг ръкав, през деня температурите бяха около 17 градуса, а вечерите ставаше около 12  градуса. За октомври, естествено ще са по-ниски. Относно храната, в Брашов беше горе - долу като у нас (една идея по-скъпо),  в Сибиу, цените бяха по-високи.  Това е за заведенията. Кафетата са по около 5 леи (2,20 лв), бирата започва от най-ниска цена 6 леи (2,60 лв). Предлагат страхотна лимонада - 10 леи - 15 лей (4,40 лв - 6,60 лв). Има много приятни заведения, повечето са от типа на италиански ресторанти. Средно  и сравнително евтино ястие (пица, полента, паста) е от порядъка на 25 леи - 30 леи(, т. е. 11 лв - 13,20 лв). Курса най-лесно се смята като цената в леи се умножи по 0,44 лв. На доста места може да се плаща с кредитна или дебитна карта, включително и в по-големите заведения по центъра или ресторанти към хотели. Музеите - в брой, с изключение на замъка в Бран - може и безкасово с карта. Иначе в супермаркетите им май е като при нас. Единствено ми се стори, че млечните произведения - сирене, кашкавал са доста скъпи, може би защото са истински (това са само предположения). В Синая и Бран продаваха на много сергии сирена, кашкавали, сушени меса, изглеждаха страхотно.
Много странно ми се видя, че в Сигишоара всички магазини затварят в 17,00 часа. Иначе в другите градове, през които минахме си беше като при нас.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 17:36 от zaek

# 104
Преди 4-5 дни се върнахме от едноседмична разходка из Трансилвания и мога да се включа с актуална информация. Задължително трябва да се вземат дебели дрехи . През цялото време бяхме с дълъг ръкав, през деня температурите бяха около 17 градуса, а вечерите ставаше около 12  градуса. За октомври, естествено ще са по-ниски. Относно храната, в Брашов беше горе - долу като у нас (една идея по-скъпо),  в Сибиу, цените бяха по-високи.  Това е за заведенията. Кафетата са по около 5 леи (2,20 лв), бирата започва от най-ниска цена 6 леи (2,60 лв). Предлагат страхотна лимонада - 10 леи - 15 лей (4,40 лв - 6,60 лв). Има много приятни заведения, повечето са от типа на италиански ресторанти. Средно  и сравнително евтино ястие (пица, полента, паста) е от порядъка на 25 леи - 30 леи(, т. е. 11 лв - 13,20 лв). Курса най-лесно се смята като цената в леи се умножи по 0,44 лв. На доста места може да се плаща с кредитна или дебитна карта, включително и в по-големите заведения по центъра или ресторанти към хотели. Музеите - в брой, с изключение на замъка в Бран - може и безкасово с карта. Иначе в супермаркетите им май е като при нас. Единствено ми се стори, че млечните произведения - сирене, кашкавал са доста скъпи, може би защото са истински (това са само предположения). В Синая и Бран продаваха на много сергии сирена, кашкавали, сушени меса, изглеждаха страхотно.
Много странно ми се видя, че в Сигишоара всички магазини затварят в 17,00 часа. Иначе в другите градове, през които минахме си беше като при нас.

Повярвай ми изпуснала си  като не  си си  купила  сирене и кашкавал от там жкуса е невероятен и не не са по - скъпи от  нашите но със сигурност са  натурални и надниците им правени  домашни и пушени  както и сланинката  пушената не  е за изпускане аз тъкмо се запасих с една  тенекия домашно овче сирене ама наденичката свърши Sad  а цените  вмагазините  вече са им по ниски от нашите  , И както казах  в предния пост магазините  в по- малките населени места  затварят рано а в неделя не  работят . Весело изкарване  не  путуващите  чак ми се иска и аз да отида ама  тая година  ако ни се отвори парашута за  коледа иначе налято .......

Общи условия

Активация на акаунт