Румъния - близка и непозната

• 74 925
  • 390
  •   1
Отговори
# 120
Judy решението да си носиш зелената карта е твое лично. Не желая да споря. Само казвам на останалите потребители да не се заблудят.

Обърни внимание на отговора ми: говоря за стани от ЕС и даже има още няколко към споразумението /Швейцария, Андора и др./, а Турция все още не е там.
Ние също носим в Турция Зелена карта.

# 121
Та аз не споря кога и дали трябва.  Simple Smile
Пиша какво се случи с нас, след като свикнахме да ходим почти с ръце в джоб. И понеже видях, че не съм посочила къде ни е била лятната дестинация в тази тема- поясних. Точно за да няма объркване.
Споменах я и точно в тази връзка, по отношение повдигнат въпрос- да не се забравят и документите на децата за Румъния, както ние забравихме нея лятото. 

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 10:48 от Judy

# 122
Като една от скоро пътувалите: аз , съпругът ми и дъщеря ми /на 16,5г/ минахме границата с Румъния  САМО с лични карти и БЕЗ зелена карта. Завиждам благородно на русенци- освен да посетят различни исторически и природни забележителности , могат дори само за пазар да отидат - дори в Кауфланд  в Гюргево има щанд за домашно произведени месни деликатеси
За Турция - когато отидоха бащата и дъщерята - трябваше да направя НОТАРИАЛНО заверено разрешение , че разрешавам детето да излезе извън България  само с единия родител , когато са двамата родители  няма нужда от такова . Допълнително трябва зелена карта за колата , а излизането е със задгранични паспорти.
ПП щях да разказвам за последното си посещение -ама все не мога да намеря време  Embarassed

# 123
Благодаря за отговорите Simple Smile
Добре, че се сетих да проверя за румънски леи няколко дни преди заминаването...не очаквах, че ще ми се наложи да обиколя повечето чейнч бюра в Бургас, докато най-после в едно ми намериха лири и то по-малко отколкото исках Shocked
В банките пък ме гледаха като извънземно, те румънски пари никога не били обменяли. И това при положение, че от Бургас всяка седмица има екскурзии до Румъния, а лятото е пълно с румънски туристи...

# 124
 Valerina - аз също съм от Бургас - по горе писах, че бях в Румъния по време на септемврийските празници. Леи заменихме в чейча на Мол галерия-ползвали сме ги и друг път- нямали сме проблеми   , но един съвет тестван лично- там където можеш да се разплатиш с карта / моята е дебитна, не кредитна но няма проблеми / ПОЛЗВАЙ Я  , защото
1. Първо курса лев/лея е официалния на БНБ а във всяко чейнч бюро курс продава е ВИНАГИ по висок.
2. Всички плащания през ПОС терминал са БЕЗ комисионна
При нашето пътуване онлайн платих хотела, в заведенията  в Сибиу , Сегишоара , на всички бензиностанции, във всички по големи вериги супермаркети /и там си имат и Била и Кауфланд и Лидъл.../
За съжаление на всяко от посетените от нас места - замъка Корвин ,крепостта  Дева , крепостта Рупеа и т.н се плаща само в брой.

# 125
Благодаря, Tky.  Смятам да последвам съвета ти и да си ползвам картата в Румъния, но обмених малко пари за из път, и за таксите по замъци и музеи.
Ако някой от Бургас се интересува, след дълго търсене в центъра, открих леи в чейнча до входа на банка Алианц, до хотел България. Там ми казаха, че винаги имали, а по другите бюра, че трябвало да ги съберат и не било сигурно. Иначе основно разчитам на чейнча на Лотос в центъра, но и там нямаше. За Мол Галерия не се бях сетила въобще, ще го имам предвид Simple Smile
Имам още един въпрос. Стотина души ми поръчаха сувенирчета #Crazy. Ще пътувам по маршрута Букурещ, Брашов, Синая. В брошурата за екскурзията ми пише, че много подходящо място за закупуване на сувенири и Музея на селото в Букурещ. Вие откъде си купихте сувенири, ще ми препоръчате ли някое място? Горе-долу на какви цени вървят?

# 126
В един предните си постове писах, че Букурещ засега не е моя цел ...и нищо не мога да кажа за Музея на селото там.Между другото първообраза на този музей е в Сибиу - основан е поне 100 години по рано , но вашата екскурзия не включва този град за жалост. Както и да е, пред всеки един от обектите които са в програмата ви /дано обаче програмата се спази защото след един мой  опит в Турция и един в България, общо взето екскурзията се превръща в едно безкрайно пътуване  с много компромиси-някои от местата се виждат само  автобуса, или се спира за броени минути, които са абсолютно недостатъчни за нищо/ има базари в които има и магазинчета за сувенири- така че ще можеш да спазиш обещанието си - цените са малко понадути, както в България на подобни места. По горе дамите обсъждаха - на тези базари се продават и много местни специалитети - кашкавал , сирене , наденици , сладка - ето това си струва да се купи  Grinning  -

# 127
  • Варна
Според мен Музея на селото трябва да се разгледа в топло време.
Дано все пак улучите подходящи температури.
Той е в един прекрасен парк.
Има много, много къщи за разглеждане.
Ние не успяхме, защото по едно време ни писна, честно казано и много се уморихме.
Естествено всичко е на открито.
Ние сме го разглеждали самоорганизирано и не знам  туроператорът какво е преценил да ви покаже.

Сувенири не купувам, но със сигурност ще има там.

# 128
За музея на селото разказах накратко в тази тема.
Ако някой иска допълнителна информация- да пита.
Посетихме го през май и много ни хареса, вкл. на децата.

Леи си обменихме малко от едно чейнджбюро. Хотелите платих чрез Букинг с кредитна карта предварително.

# 129
  • В центъра на моретата
Благодаря, Tky.  Смятам да последвам съвета ти и да си ползвам картата в Румъния, но обмених малко пари за из път, и за таксите по замъци и музеи.
Ако някой от Бургас се интересува, след дълго търсене в центъра, открих леи в чейнча до входа на банка Алианц, до хотел България. Там ми казаха, че винаги имали, а по другите бюра, че трябвало да ги съберат и не било сигурно. Иначе основно разчитам на чейнча на Лотос в центъра, но и там нямаше. За Мол Галерия не се бях сетила въобще, ще го имам предвид Simple Smile
Имам още един въпрос. Стотина души ми поръчаха сувенирчета #Crazy. Ще пътувам по маршрута Букурещ, Брашов, Синая. В брошурата за екскурзията ми пише, че много подходящо място за закупуване на сувенири и Музея на селото в Букурещ. Вие откъде си купихте сувенири, ще ми препоръчате ли някое място? Горе-долу на какви цени вървят?
В Букурещ не ходихме съвсем целенасочено и не мога да дам мнение за сувенири. Брашов е невероятен град със страхотна атмосфера. От това, което видях през 10-тината дни, в които обикаляхме Трансилвания, за мен Брашов и Алба Юлия са местата, в които бих ходила с огромно удоволствие. Относно сувенири в Брашов има, но не толкова много - все пак градът е голям, доста по- голям от Бургас, а и да има не са струпани на едно място. Ние сварихме два фестивала - единия на центъра, поради, което имаше сергийки, а другия Октобърфеста - и там имаше сергийки, ама за хапване  Grinning и пийване с всевъзможни нещица. В Синая вече е пълно с всевъзможни сувенири, дреболийки и всякакви такива неща. Не съм купувала нищо такова по причина, че не обичам сувенири. По-скоро бих купила на близки нещо за почерпване.

# 130
Здравейте отново Simple Smile Миналият уикенд мина и нашата екскурзия до Румъния. Много съм доволна от пътуването, надмина очакванията ми Simple Smile
Да започна с най-смешното- поради прогнозата за изключително ниски температури в Синая, където спахме два дни, пристигнахме в Букурещ опаковани като за Северния полюс. Каква беше изненадата ни, когато се оказахме на 23 градуса температура в центъра на града Grinning...
За съжаление, Букурещ не ме впечатли особено, очаквах повече. Много мръсно, голям трафик, а и хората...някак си не приличаха на столичани, особено в периферията на града. Иначе историческият център е красив и впечатляващ и действително прилича малко на Париж. Ходихме и в Музея на селото, където стигнах до извода, че румънските селяни са живели в пъти по-примитивни условия от българските, пък дори и по време на турското робство у нас.
Вечерта пристигнахме в Синая, вълшебно място в полите на Карпатите. Много ми заприлича на Боровец, и едновременно с това си е нормален град, в който можеш да живееш целогодишно, с Била, други супермаркети, голям търговски център, много работещи заведения. Единственият минус-и там мръсничко по улиците. Спахме в хотел Палас, внушителна тежка, стара сграда. Условията в стаята бяха много добри, имаше си всичко необходимо, даже в повече. Закуската-много обилна и вкусна.
Замъкът на граф Дракула- нищо особено. Мебели купени на аукцион, доста фалшива слава. Иначе навън чудесно базарче, от което си накупихме сувенири на съвсем достъпни цени.
Замъкът Пелеш, е той вече си струваше. Много впечатляващ и отвън и отвътре.
В сърцето ми обаче остана Брашов, невероятна атмосфера. Прекрасен град. Екскурзоводът беше напълно прав, когато ни каза след като излязохме от Букурещ " Сега излизаме от Румъния и отиваме в Австро- Унгария". Брашов наистина си е в австро-унгарски стил, европейски град с модерно облечени хора и аристократичен дух.
Някои дребни неща, които забелязах в Румъния. Отрицателните неща- както вече споменах-мръсотията, и в градовете и по селата-доста западнали и с дворове като бунища. Второ, искам да предупредя хората, които ще пътуват организирано. Тъй като престоят по различните места е разграфен по часовник, внимавайте да не ви мине времето в седене на масата в ресторанта, в очакване да ви обслужат. Адски са бавни и спокойни. Имам предвид по ресторантите, иначе кафето бързо го носят и са учтиви. Особено ми хареса в Мадо в Брашов, усмихнати и вежливи сервитьорки, които обслужваха много бързо. Едно от малкото места, на които те заговарят на английски и отговарят на английски.
Другаде ми беше много трудно, и по магазини и по заведения, понеже питам на английски, те ме разбират, но започват някакви безкрайни обяснения на румънски и не можем да се разберем.
Още нещо, което явно е прието при тях. В магазините и по бензиностанциите, никой не връща монети. Поне при мен се случваше така непрекъснато. И в Синая в Била, и в друг маркет в Букурещ, и в Макдоналдс по пътя, закръглят да 1 лира. Не, че толкова ще обеднея, но сравнявам с Бг, където в супермаркетите винаги връщат и 1 и 2 стотитнки, а какво остава за 0, 50, да кажем.
От друга страна ми стана странно при плащането в заведенията, примерно сметката е 45 леи, ние оставяме 50 и казваме, че всичко е ок., те пак ми връщат 5 леи. Или пък в Мадо, сметката беше 12 леи за две кафета, ние дадохме 20, и казахме да ни върнат 5, сервитьорката кимна и пак ни донесе цялото ресто. Не знам, не приемат ли бакшиши или просто не разбират добре какво им се казва...
Положително впечатление ми направи и това, че няма никакъв проблем човек да отиде до тоалетна, в заведение, в което не е клиент. В България веднага биха таксували външните хора. Там нито ни спираха, нито ни питаха къде отиваме и дали сме клиенти. Цените, на кафето най-вече( аз съм си голяма кафеджийка), между 4,50 и 6 леи, закуските( навсякъде много вкусни), между 1,50 и 3 леи.  Всички тези неща, които споделям, относно парите и тоалетните може и да изглеждат дребнави и смешни отстрани, но са важни за незапознатите туристи, затова ги споделям. Извинявам се, ако съм изпаднала в твърде битови подробности Simple Smile

# 131
  • Вестерос
Записвам се при вас, че ми предстои да ходя до Букурещ

# 132
Здравейте,
да споделя и аз последното ни пътуване до Румъния, което беше по-встрани популярните Бран, Синая и Брашов

http://www.tonyco.net/patepis/Romania2015_30_07_2015.html

# 133
Здравейте,
да споделя и аз последното ни пътуване до Румъния, което беше по-встрани популярните Бран, Синая и Брашов

http://www.tonyco.net/patepis/Romania2015_30_07_2015.html
Прекръсен пътепис!Благодаря за споделеното!

# 134
  • До сърцето...
Радвам се на всички мнения, които не са за Брашов и Синая.  Все едно само тези градове съществуват в Румъния Rolling Eyes  

Аз да споделя за един уикенд в съседска Румъния.
През Дунав мост-2 се минахме бързо (малко в потрес останах от лошото състояние на асфалта на сравнително ново съоръжение) и доста лесно се ориентирахме към Железни врата. Там има музей, за който почакахме, имаше доста организирани групи, но въобще не беше това, което очаквах.

Продължихме към Оршова, където обядвахме в една местна кръчма с мнооого вкусна чорба де бурта, поднесена в тази съдинка (количеството на чорбата нахрани трима души!) и всичко това само за 4 леи

Дунава е като езеро там, имаше даже и лебеди

След Оршова отидохме да видим Дунавския каньон - най-тясната и дълбока част на река Дунав. На излизане от каньона се намира манастира Мракония  и изваяната в скала огромна статуя на владетеля на даките Децебал. Много красиво място, направо не ми тръгваше от там Simple Smile

От там продължихме към Крайова. Много красив център има града.
Префектурата монументално заема централния площад заедно с паметника на един от най-почитаните румънски владетели - Михай Витязул

Много хубава сграда е и Университета, града си е студентски и си личи

Много още красиви сгради има, хареса ми града и ме плени.  Вечерния град също е чудесен  Heart Eyes

Малките, дребни детайли ми харесаха най-много (повечето не съм ги снимала)  Blush

Съжалявам, че не успяхме да видим парка Николае Ромънеску поради ранното стъмване, но го оставихме за следващия път.

На връщане решихме да ползваме ферибота през Оряхово. Пътя до Бекет не е най-добрия, но се опитват да го оправят, на места няма маркировка. Много селца, пълни с циганор. Но пък хващаш пътя и се стига сравнително бързо.

Общи условия

Активация на акаунт