Румъния - близка и непозната

• 74 914
  • 390
  •   1
Отговори
# 150
Само за два дни ли ще ходите?
Ако е за повече бих ви препоръчала да се качите с лифта на Карпатите и/или с телекабината на Брашов.

# 151
  • Варна
2 нощувки - събота и неделя. Идеята възникна спонтанно, даже за 1 нощувка. Видях, че няма как да стане и резервирах за 2. Питах останалите кои дни, казаха все едно и аз преди да ви прочета избрах 2.ри и 3.ти април. Обмислям, но май не ми се иска да променям. Ако нещо ще останем още 1 нощувка.

Според вас, ако първият ден пристигнем и се настаним до към 14:00 ч. накъде да тръгнем - Брашов или Бран? Ще спим в Азуга, което е на 20тина км. северно от Синая и юг -югоизток на ок. 40 км. от Брашов и Бран. По колко време ни трябват за замъците Пелеш и Пелешор?

Относно лифт - на 100 м. от хотела има такъв кабинков. Трябва да проверя докъде ходи.

Великден при тях кога е? Мислех, че е с католическия този уикенд, но в инфото за Бран гледам 30.04- 03.05  Thinking.

# 152
Пелеш и Пелешор миналата година обиколихме за половин ден. Голямо висене беше за билети. Вървете рано да си купите, че са големи опашки. Освен това по- рано ще има и места на паркинга.
Ако пристигнете в 14.00 ч. вървете в Бран. За мен замъкът си струва. Много беше интересно. Хубаво е и пазарчето пред него. Миналата година по Гергьовден случихме един панаир на местни произведения до пазарчето, но не знам дали през април ще го има.

# 153
  • В центъра на моретата
Включвам се и аз, тъй като през септември бяхме за около 10-тина дни с кола в Трансилвания. Тъй като в Бран отидохме мисля, петък или събота, опашката от коли, която видяхме като се връщахме от замъка беше дълга около 20-30 км. Оказа се, че през почивните дни много от румънците от Букурещ и околностите, се качват нагоре в планината и стават огромни задръствания. Иначе полицаи има буквално през 100 м на тези огромни колони от коли. Въпросът е, че ако се пътува през почивни дни - трябва да се има предвид, че може да настъпи нещо такова.

# 154
"12 март, луксозната частна резиденция на екзекутирания комунистически лидер на Румъния Николае Чаушеску ще бъде отворена за посетители – за първи път в историята на страната"..:

http://ureport.bg/111784/2016/03/11/politika/evropa/rumaniya-otv … sku-za-posetiteli

# 155
Включвам се и аз, тъй като през септември бяхме за около 10-тина дни с кола в Трансилвания. Тъй като в Бран отидохме мисля, петък или събота, опашката от коли, която видяхме като се връщахме от замъка беше дълга около 20-30 км. Оказа се, че през почивните дни много от румънците от Букурещ и околностите, се качват нагоре в планината и стават огромни задръствания. Иначе полицаи има буквално през 100 м на тези огромни колони от коли. Въпросът е, че ако се пътува през почивни дни - трябва да се има предвид, че може да настъпи нещо такова.

На нас ни се случи същата тапа по Гергьовден миналата година. Голямо измъкване беше по посока Синая. След това /ние спахме в Бран 4 нощи/ пътят беше спокоен. Имаше много катастрофи, които причиниха задръстванията.
В Румъния карат като отвързани. Даже миналата година в Турция си говорихме за тези ни впечатления с един турски шофьор и той беше ужасен от културата им на каране. В Турция за 2 седмици не ни се случи нито веднъж някой невротик да ни присвятква, да се свири с клаксон, да се изпреварва отдясно, да се кара като за последно. Там се пътува наистина спокойно, но в Румъния... постоянно бяхме нащрек.

# 156
  • Варна
"12 март, луксозната частна резиденция на екзекутирания комунистически лидер на Румъния Николае Чаушеску ще бъде отворена за посетители – за първи път в историята на страната"..:
http://ureport.bg/111784/2016/03/11/politika/evropa/rumaniya-otv … sku-za-posetiteli
Това е много интересно.
Благодаря, че го сподели!
Интересно ми е да го видя този летен дворец
на този луд грандоман и егоцентрик.

# 157
  • Варна
Може ли съвет къде да паркираме в Брашов! Също за Бран и Синая!

# 158
  • в града на атомното слънце :)
Може ли съвет къде да паркираме в Брашов! Също за Бран и Синая!
В Бран до замъка имаше (преди 2 години) един платен паркинг. Синая - то в градчето няма кой знае какво за гледане, а при замъците има паркинги. Брашов - не съм гледала за обществен паркинг, защото ние там сме спали 3 пъти и винаги съм избирала хотели с паркинг. Спомням си, че до училището, което е след Черната църква има платена зона, и в неделя е безплатна. Но за другите дни - не знам. На другите места сме обикаляли пеша. Но във всички градове принципът е - където е тълпата, там са и местата Simple Smile.

# 159
  • Варна
Завърнахме се от Румъния, много доволни.
Ще набележа някои неща, по-подробно смятам да опиша в пътепис.
Разделям разказа в 2 части, че май стана дълъг  Embarassed

1 част
Ще смесвам насоки с описание, защото целта ми е да съм полезна.....

•   Събота преди обяд не е най-подходящото време за минаване на Дунав мост. Ние чакахме почти 2 часа, като ТИРовете се пропускат в друго платно. От друга страна, ако резервирате и пътувате извън уикенда, внимателно вижте работно време на забележителностите, да не се окаже, например че дворците в Синая почиват. Ето тук може да се види работното време на Пелеш и Пелишор през предстоящите празници, още от средата на април : http://peles.ro/Program.html. Линкът за англ. не работи

•   Като изключим Букурещ, за който всеки решава колко да отдели, за Трансилвания планирайте минимум 2 нощувки.

•   Нашият хотел, на много атрактивна цена. Можете да погледнете за вашия престой какво излиза: https://www.booking.com/hotel/ro/nu-ma-uita.bg.html?label=gen173 … 49cf33cc58;dcid=4
Непретенциозен, но чисто и  огромни стаи. Първата вечер 2те български семейства сме май сами в хотела, но си има парно и топла вода. Резервирахме суит и двойна стая. Апартаментът е голям и удобен с кухненски ъгъл и трапезария и холова част. Диванът не е особено удобен за спане, но децата не са капризни. В хотела има само един суит и трябва да се резервира по-отрано. Хотелът е в края на Азуга, до реката. Страхотен изглед, чист въздух. Ресторантът не сме ползвали, освен за кафе – много хубаво (5 леи)
снимки:
Скрит текст:

п.п Кърпите са малко поопърпани, пресоналът е много учтив, не всички говорят английски, но се разбираме. Има и вана в баните.

•   Азуга е на по 5км, от Бущени и Предеала, където има повече възможности за пазаруване и хранен, на 15 от Синая и ок. 36-40 от Брашов. Препоръчвам. Удобно е и доста по-изгодно

•   Настанихме се малко след обяд и поехме към Бран. И на останалите препоръчвам да започнете със замъка там. Има своя чар, интересен е с тесните коридори и стълби, но след разкоша на Пелеш, може да се разочаровате. Вход 35 леи/възр. 7/деца. Пазарчето пред замъка е интересно, има симпатични къщи, ресторантчета идр. наоколо с типичната за района саксонска архитектура.
снимки:
Скрит текст:

•   След Бран по пътя за Азуга спряхме на крепостта Ръшнов. Много искахме да я посетим. Не успяхме. Построена през 13 в. от тевтонски рицари за отбрана. Беше почти 18 ч. и тъкмо затваряше.

следва продължение...

# 160
  • Варна
2 част - Синая и Брашов
•   На следващия ден посетихме Пелеш и Пелишор в Синая. Намират се на няколко км. центъра, пеша е трудно. Има достатъчно паркинги. Видяхме поне 6-7 български автобуси, пълно с български туристи. Бяхме постреснати от огромната опашка, но се оказа, че пускат по цели групи. Ние се присъединихме към една българска, за да не влизаме с азиатци. По стар български обичай, като го помолих да застанем зад тях нашите хора ми намекнаха, че те си имат платен екскурзовод, но останах с впечатление, че към всяка група се присъединява такъв, в случая на английски, а един младеж превеждаше.
•   Дворецът е разкошен. След дворците във Виена, Мадрид, Сеговия, Дрезден и др. си мислех, че трудно ще ме впечатли румънски, но .. успя. Бях прекрасно изненадана, въпреки многото информация, която бях прочела. Малкият тур е 20 леи,  големият 50 и искрено го препоръчвам. След като минахме с тълпата по основните зали на партерния етаж, попитах служителка, почакахме 5 мин., дойде още едно българско семейство, после екскурзовод (същата от групата, с английски) и ни разведе из първия етаж. Там са спалните, детските, будоари, бани и тн, на краля и кралицата. Много красиво! Екскурзоводката се правеше, че не вижда, че снимам. Аз пропуснах да платя 35 леи за снимки, но без светкавица и дискретно, си понаправих . Все пак следващ път бих си платила. В първия момент ти се струва скъпо, но после като направиш ревизия +/- и входове и всичко си заслужава.
малко снимки:
Скрит текст:

Оставям повечето красоти да видите сами Simple Smile
•   Посетихме и Пелишор, който е малко по-нагоре. Той не е толкова разкошен, строен е за младите крал и кралица и те са пожелали по „съвремено“ и изчистено обзавеждане (стил модерн), има стилове ар нуво, ар деко, има ориенталска стая, заслужава си и той. Вход 20 леи/възр.
снимки:
Скрит текст:
!!! И докато съм на темата, да предупредя за дисковете, които продава един чичо, пред Пелеш само за 10 леи. НЕ СИ КУПУВАЙТЕ!Ние с удоволствие си взехме на български. Има всичко 5-6 изречения на „български“, вероятно преведени с гугъл преводач пред същия да се развие и да прави по-смислени изречения. А снимките са с най-ужасно качество.

•   Същият следобед посетихме и Брашов. По-голям, отколкото очаквах и със страхотен исторически център.
•   Паркирахме някъде зад театъра, а близо до него е Brasov City Hall (Primaria Brasov), със статуята на вълчицата отпред . Отстрани на кметството има кафе с табела за инфоцентър. Имаше няколко броя карти на града и книжки със забележителностите (на румънски и английски). Препоръчвам да си вземете. Оттам с картата е по-лесно да не се пропуснат основните забележителности: Черната катедрала, вратите Шей и Екатерина, тясната уличка, бялата и черната кула, историческия музей в старото кметство и тн. Стигнахме и до църквата Св. Николай, но беше вече затворено и не видяхме пресата на Рибния буквар.
снимки:
Скрит текст:

•   По-подробно и със снимки, че пиша в пътепис в един блог и ще сложа линк. Тук само ще добавя, че бях изумена, че всякакви чипсове и др. боклуци по бензиностанциите в нашата съседка, са по-евтини, отколкото у нас с супермаркетите
•   Хапнахме мичита с мамалига. Мичитата ни харесаха, мамалигата нищо особено.
•   Имат страхотни тестени закуски, освен претцели, сладки, солени (1 лея) и коминчета ( 10 леи). От Карфур на изхода на Брашов, посока Синая си купихме разкошни хлябове и козунаци.
Спирам дотук с гореща препоръка да посетите нашата съседка. Тя е по-гостоприемна, по-красива отколкото си мислех.
Ако има с какво да съм полезна, питайте!

# 161
Благодаря,stenly bouquet
Много полезно написано и показано Peace

# 162
stenly радвам се че ти е харесало...относно Азуга- досега само съм минавала пътьом...и си бях "нацелила" отсядане в Бущени и оттам с лифта нагоре ...но хотела където сте били изглежда добре...ще го имам в предвид.
за Пелеш - някъде в по -предните страница съм писала за нашите преживявания - направо се учудвам относно снимането  newsm78

# 163
  • Варна
tky само да не ви заблудя, че Азуга по-хубаво от Бущени. Не е.
Избрах го, защото мой колега е бил в един семеен хотел там. Но аз като видях цените и прочетох отзивите за нашия хотел  избрах него. Реших, че след като само ще спим там, по-добре да търся по-евтин хотел, а да не се скъпя за входове и др. Огледах хотели и пенсиони в Бущени, Бран, Синая - нямаше толкова добра цена с добри отзиви. А както знаете в букинга можеш да направиш коментар, само ако си резервирал и си спал там, така че им вярвам.
Трябва да се внимава още къде се намира, че в края на рзличните селища видях семейни хотели, които със сигурност изглеждат добре на снимка, но се намират много извън центъра, в нищото Simple Smile.
За снимките - прегледах няколко страници назад, но не разбрах какво имаш предвид  Hug . В Пелеш много служители дебнат да не снимаш, ако нямаш билет, но в тълпата и дискретно, без светкавица, че да не видят, става. На първия етаж бяхме само с екскурзоводката, тя нищо не каза.
В Пелишор на 1вия етаж снимах без проблем, на втория ми направиха забележка, извиних се и спрях  Embarassed .

# 164
ами това са моите впечатления  при първото ми пътуване в Румъния  -http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=732077;topicrefid=20 -затова се учудих за снимките

Общи условия

Активация на акаунт