Румъния - близка и непозната

• 74 893
  • 390
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Ясно  Peace При нас глоби и заплахи не е имало. Аз съм доволна от гида на английски, въпреки че предпочитам немски или руски. Видях, че има аудиогайдове за по 10 леи, ако има и на руски би устроило, тези които не говорят немски и английски. Забелязах, че информацията е предимно на 2 езика, румънски и английски, но го приемам напълно нормално.

# 166
  • София, България
Записвам се тук, за да следя новостите, след малко ще се върна да прочета темата.
Планираме това лято вело екскурзия до Букурещ. Ще спим в Русе при приятели, сутрин отиваме в Букурещ, с колите и колелетата. Паркираме, обикаляме, вечерта пак се прибираме в Русе. Това ми е ясно отсега. Но ще съм благодарна, ако някой е правил подобно нещо да сподели някакви впечатления. Също и нещо, което си струва да се види при всички случаи наоколо. Благодаря предварително  Peace

# 167
мисля си че Букурещ не е за разглеждане с колело за 1 ден  ... не че няма паркове - напротив но първо придвижването  се усложнява и второ  не съм сигурна дали навсякъде има място за престой на  колела. А относно това какво има да се види ....много

# 168
  • София, България
Ами аз мислех поне 2 дни да отидем. Например в четвъртък да пътуваме за Русе - разходка там. В петък и в събота - Букурещ и в неделя обратно към София. Ходих миналото лято, обиколихме града с автобус, само за 2 часа се разходихме в стария град, и ми се стори, че има велоалеи и удобства за колоездачи. Иначе и от автобуса стана ясно, че за гледане има много.

# 169
именно , за два часа с автобус си направила извода че има много за гледане -а съм сигурна че доста места са пропуснати, а с колело - не знам- в смисъл много съм обикаляла и  аз също карам колело, дори чакам още малко да се постопли и да тръгна редовно но карам само сутрин много рано към 5,30ч или вечер към 18 ч след работа но в Бургас където имаме страхотна морска градина и велоалеи.

# 170
  • София
Има ли някой минавал през Трансалпина и Трансфагараш и п кое време на годината?Мерси предварително.

# 171
аз съм минавала през Трансфагъраш/ан - в посока от Куртя де Арджеш към Кирцишоара - миналата година по време на септемврийските празници /в края на месеца/- т.е първо се минава по язовирната стена на Видрару /най-високата на балканите / , след това пътя следва брега на язовира  , после един прекрасен къмпинг Капра , където започва  прохода .
Отначало тръгнах с нагласата  да направя подарък на ММ - той обича екстремните пътища и че сигурно ще спирам на всеки 100м защото горе долу на толкова разстояние има завои а аз съм лош пътник и  Sick...  ...да наистина спирах горе долу на 100м  но не защото ми стана лошо а защото пътя е УНИКАЛЕН -  в топ 10 на пътищата по света и спирах да се дивя на красотите и да снимам  ... пътя тогава бе хубав без дупки и т.н  но имай в предвид че снега там се задължа мнооооого време - затова прохода е затворен към 6 мес. и може да има да има проблеми с настилката...

# 172
Здравейте и от мен! Преа юни месец в периода от 10 до 12 юни ни предстои тридневна организирана екскурзия до Букурещ, Брашов и Синая. Та колко пари на човек ще ни оправят там според вас, предвид че двете ни нощувки са в Синая и нямаме записани вечери? Забележителностите ще ги посетим всички, а и някое и друго сувенирче. Как са цените в Румъния спрямо България? Има ли някакви хипермаркети в Синая? Бях чула за
Билла?! И какъв е шанса да минем през Трансфагарашан? Благодаря предварително!:)

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 22:45 от Veselina Hristova_516470

# 173
за Трансфагърашан -никакъв /поне аз не съм чула да има организирани екскурзии/ а и за посочените от теб места прохода ти идва пристрани .Относно пари за храна - семейството ни не е от капризните - стига на не отидете на някой супер луксозен ресторант  и зависи от това какво ще си поръчате но напр. в Бран /не съм яла в Синая/ за обяд/обедно меню или пици / и вечеря сме плащали по около 20-50 леи/човек.
ПП в Сибиу, Брашов  и Сигишоара е на горе долу същите цени .
Има вериги на Лидл , на Кауфланд, на Карфур но още веднъж не съм нощувала  в Синая ,затова не знам дали там има магазини от тези вериги но е добре да имате повече пари /или прекрасното удобство на дебитната карта - не ти вземат никакви такси, а курса е официалният -т.е много по добър от чейндж бюро /защото Синая е от най известните туристически центрове.Входовете на музеите им са видимо по скъпи от България , дори входовете на църквите и манастирите се заплащат /мин.  5 леи/ , сувенирите им ако ги купуваш пред забележителността са почти 2 пъти по скъпи от стандартна сергия или магазин ..
ПП това е мнение от 09.2015 /за ресторантите / и от 03.2016 за магазините

# 174
Забравих да добавя, че ще се разходим и до Бран през втория ден.
И ние не сме от претенциозните, но няма как да не опитаме нещо традиционно румънско. Simple Smile От техните ястия съм чувала само за мамалигата... Има ли нещо друго което не е за изпускане?

# 175
  • София
Благодаря за мнението ти,да знам ,че има сняг доста време там.Ние мислим август месец да пътуваме с мотор до там ,моят мъж е направил маршрут.Трансалпина май е по-зле откъм настилка.

# 176
Румънска бира пробвайте - Урсус например е много хубава, Тимишоарена също. Кашкавал - обикновен и пушен, с мляко са и много вкусни. Иначе румънска мешана скара с кебепчета - различни са, боб в хлебна купа/не знам как се казва обаче/. Гевречета и козуначено коминче под замъка Бран има на пазарчето и домашни кашкавали.

# 177
допълвам Девил: в Бран на пазара освен кашкавал има и сирене обикновено и пушено ,има и  много хубави колбаси направени по домашни рецепти сухи и  опушени но за печене , а детето ми пощурява за свинска кожа  - друг е въпросът че там са по- скъпи напр от фермерския пазар в Букурещ....
За хранене на място - първоначално бяхме на пици , но после пробвахме и ни хареса  боб с наденица на късове в купа от хляб , а имат и едни големи /мин за двама / плата със скара-наденички , кюфтета , кебапчета и гарнитура  вкл и качамак, или  плато със скара /дебели наденички /и печено месо  с различна гарнитура /вкл задушено зеле което не обичам/

# 178
  • София
Виж тук е го закъсаме ние сме вегетарианци. Laughing

# 179
Виж тук е го закъсаме ние сме вегетарианци. Laughing
Значи,мамалига chef

Общи условия

Активация на акаунт