Частното образование - коментари, плюсове, минуси, разсъждения, гледни точки

• 83 424
  • 1 308
  •   1
Отговори
# 360
Защо да го прекратяваме?
Първо, не мисля, че моето дете например в ДУ е получило по-лошо образование от кое да е друго дете. ЧУ далеч не са някакви вълшебни институции за образоване. Всъщност техните предимства са главно разни (според мен) снобски мераци за спорт, храна, малки класове, специално внимание+ целодневното образование. А то пък за мен е минус. Аз не искам целодневно образование.

А парите са си пари. Образованието е услуга и като всяка услуга си има цена, но има и целесъобразност. Когато говорех за тези половин милион ясно, че съм имала предвид целия образователен цикъл. А в края му децата вече знаят какви искат да станат и могат да преценят дали си струва. А пък това, че като учели в детската градина и до 7 клас в частно ще наберат такава скорост, че после ще издухат всички деца от ДУ, за мен е самозаблуда.

# 361
Черна станция, колкото повече мисля и събирам информация, толкова повече вижданията ми стават като твоите. Май че наистина е точно така, както го пишеш.

На Шантал и Блис пък да им кажа, първо, че никой не им планира, нито им казва за какво да си харчат парите, нито пък им наднича в джоба. Такива постинги от никого не съм видял. Ние разсъждаваме има ли смисъл, по принцип. Примерът на ЧС за учителството защо да не става? Много става даже. Ако ще учи детето педагогика, най-вероятно никога няма да избие парите, дадени за частно образование. Защо тогава наистина просто да не му ги дадеш, не непременно накуп като пари, за да ги издуха по кръчмите, а да му купиш нещо, напр. жилище, акции, каквото и да е.
Че то самото дете, когато вече порасне, най-вероятно ще се обърне и ще ти каже - защо ги издава тези пари за училище, да беше ги запазил, та да ми ги дадеш сега. Живеем в капитализъм, много от нещата се измерват в пари и няма нищо грозно в това. Никой американец или какъвто и да е, приет в Бръшляновата лига, не смята, че ще ръсне половин милион долара ей така заради доброто образование. Те просто знаят, че завършвайки Харвард или Йейл, тези пари се избиват, и то бързо - за няколко години. Знаят и каква заплата ще получават веднага след завършването.

Блис, не си единствена, която събира информация с цел да избереш най-доброто за детето си. Именно събирайки инфо е естествено и да се поинтересува човек струва ли си и от финансов аспект и нищо грозно няма в това. Освен това правете разлика между ПИТАНЕ и ТВЪРДЕНИЕ.
Аз например само ПОПИТАХ как се избиват тези пари и разумно ли е, а ме нападнаха по доста грозен начин включително форумки като Лени, която я имах за виртуален приятел. Между впрочем не ми се случва за първи път. Същото стана и когато ПОПИТАХ само как пазят децата на външното оценяване да не преписват.  Рекациите бяха, все едно съм ТВЪРДЯЛ, че преписват. Май тук човек да не попита нещо, което противоречи на общия хор - веднага бива награчен:)

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 21:30 от Татко Мецан

# 362
ЧУ далеч не са някакви вълшебни институции за образоване. Всъщност техните предимства са главно разни (според мен) снобски мераци за спорт, храна, малки класове, специално внимание+ целодневното образование.

Не смятам, че само това биха им били предимствата. А че това са снобски мераци е твоята позиция. За мен това са си съвсем нормални нужди на детето, които така и така смятам да задоволявам от тук нататък (спорт, изкуство, храна, специално внимание)... какво по-добро всичко да е накуп, деня на детето да е добре организиран. Ако не е така на нас с баща и(а и на някой и друг баба и дядо) ще ни се наложи да излизаме от работа(кой ни плаща за това) за да организираме придвижване, престой и т.н. И не са снобски мераци, а част от възпитанието, доброто здраве и общата култура на детето.  Peace

Татко Мецан просто разсъждаваме различно. Аз не гледам на детето като на яма, която пълня с пари. Просто искам да и дам най-доброто и ако това е да и платя образованието (стига да мога да си го позволя без проблеми) ще го направя... и то независимо каква ще стане, каква ще и е заплатата и т.н. За мен доброто образование не може да се сравнява и да се приравнява с недвижима собственост(каквато и да е тя). И в крайна сметка не сме останали без подслон  Mr. Green

# 363

Блис, не си единствена, която събира информация с цел да избереш най-доброто за детето си. Именно събирайки инфо е естествено и да се поинтересува човек струва ли си и от финансов аспект и нищо грозно няма в това. Освен това правете разлика между ПИТАНЕ и ТВЪРДЕНИЕ.
Аз например само ПОПИТАХ как се избиват тези пари и разумно ли е, а ме нападнаха по доста грозен начин включително форумки като Лени, която я имах за виртуален приятел. Между впрочем не ми се случва за първи път. Същото стана и когато ПОПИТАХ само как пазят децата на външното оценяване да не преписват.  Рекациите бяха, все едно съм ТВЪРДЯЛ, че преписват. Май тук човек да не попита нещо, което противоречи на общия хор - веднага бива награчен:)

Стремя се да давам максимално изчистени от емоции отговори, но по някои теми ми е трудо постижимо. Една от тях са родителските планове за бъдещето на децата им и всичките им вариации и особено момента струва ли си да инвестирам в детето си, ако то няма да стане стоматолог /примерно/. Опитвам се да съм полезна, а не да се харесвам някому.
Съжалявам, че си се засегнал, но аз също се засегнах, въпреки че бях решила да не го коментирам /боже накъде върви тоз свят мъжете станаха по-чуВСТвителни от жените  Crazy/ - да приемем, че сме квит.

Част от постовете бяха преместени от другата тема, може би затова тук ви се сториха ненамясто.

А иначе относно това, какво е искал да каже литературният герой  най-близо до целта е Bliss

П.С. А идеята на Лени е синтезирана в

Спора е нещо прекрасно и от него бихте могли да имате само ползи независимо от коя страна на барикадата сте - просто се опитайте освен да оборите хората на противното мнение и да вникнете в тяхното.  Peace

Аз чета с внимание всички, независимо дали ги харесвам и дали са ми приятни като събеседници, научила съм и съм възприела доста неща от хора, с които спорим в тези теми от години.
Може и да не съм им го казвала досега, но са ми помогнали именно с позициите си в споровете -Черна Станция, Код, Русалката ... тоест, когато искате да получите просто слушайте и мислите, другото ..... си е ваша работа.  Peace

# 364
Не смятам, че само това биха им били предимствата. А че това са снобски мераци е твоята позиция. За мен това са си съвсем нормални нужди на детето, които така и така смятам да задоволявам от тук нататък (спорт, изкуство, храна, специално внимание)... какво по-добро всичко да е накуп, деня на детето да е добре организиран. Ако не е така на нас с баща и(а и на някой и друг баба и дядо) ще ни се наложи да излизаме от работа(кой ни плаща за това) за да организираме придвижване, престой и т.н. И не са снобски мераци, а част от възпитанието, доброто здраве и общата култура на детето.
- Спортът в ЧУ не е истински спорт, а заблуда. Има избор между 2-3 спорта, а моето дете може да си пада по друг. Нивото също е ниско, а моето дете може да е на високо ниво.
- Същото е и с танците, музиката, изкуствата и пр.
- Не искам да оставям цялото възпитание на училището. Детето е мое и възпитанието и общата култура са моя отговорност.

Държа да обърна внимание на нещо - мненията за ЧУ/ДУ са лични и индивидуални в зависимост от детето и ситуацията. Не може да се абсолютизира. Аз пиша от висотата на моята камбанария и моето мнение не е валидно за всеки.

# 365

- Спортът в ЧУ не е истински спорт, а заблуда. Има избор между 2-3 спорта, а моето дете може да си пада по друг. Нивото също е ниско, а моето дете може да е на високо ниво.
- Същото е и с танците, музиката, изкуствата и пр.
- Не искам да оставям цялото възпитание на училището. Детето е мое и възпитанието и общата култура са моя отговорност.

Държа да обърна внимание на нещо - мненията за ЧУ/ДУ са лични и индивидуални в зависимост от детето и ситуацията. Не може да се абсолютизира. Аз пиша от висотата на моята камбанария и моето мнение не е валидно за всеки.

1 към 1! Съм съгласна!
В частните училища се предлагат спортове и това е прекрасно, но детето ви няма да стане спортист в тях! Друга тема е невероятната полза от това да има движение всеки ден и да има и физическа активност.
В някои училища и ЧДГ има много креативни преподаватели по приложни изкуства, но същото бихте могли да си осигурите и в една добра школа, а такива вече има. Някои от школите дори работят като "гости" в дадени училища и ЧДГ.
Същото е и с музиката.
Иначе плюса е, че няма да се занимавате с логистика и напасване на програми на детето, а ще му дадете шанса да опита от всяко нещо. Виж, ако то се окаже талантливо и истински надарено в дадена област, тогава ще трябва да намерите начин да го развивате и извън училището дори и да е частно.

Колкото до акцентирания пасаж! Това повтарям непрекъснато и аз  всяко мнение, което даваме е пречупено през нашето виждане и през нашето усещане и е съобразено с качествата и недостатъците на нашите деца, а дали те ще съвпаднат с вашите .... е много различно.

# 366

- Спортът в ЧУ не е истински спорт, а заблуда. Има избор между 2-3 спорта, а моето дете може да си пада по друг. Нивото също е ниско, а моето дете може да е на високо ниво. - Твърде рядък частен случай./color]
- Същото е и с танците, музиката, изкуствата и пр. Също
- Не искам да оставям цялото възпитание на училището. Детето е мое и възпитанието и общата култура са моя отговорност. -
Аз също. Но за 2-та часа вечер ще ми е трудно да направя толкова, колкото биха могли в училище. Предпочитам двете неща едновременно.

И например: Дъщеря ми е на високо ниво в танците, затова продължава в отделна танцова школа. А в училище започва да се занимава например с плуване. Още по голямо обогатяване.
Аз също разсъждавам от моята си капандура. Но търся смисъла и положителното в нещата.  Peace Peace

# 367
Между впрочем, ЧС, аз съм съгласен с теб за целодневното образование, и на мен ми се струва освен нечовешко, но и просто неефективно децата да са по цял ден на училище, защото още след 4-тия час, ако съдя по себе си като бях ученик, те са вече изморени и останалите часове са просто неефективни.
Обаче какво да правят работещите родители, които нямат баба и дядо на разположение? Ти казваш - "аз не искам целодневно образование".  И аз не искам, ама кой да го взема и прибира от училище, понеже сега времената не са каквито бяха, когато ние бяхме деца и беше безопасно да ходим по улиците, а и да играем на улицата по цял ден. Сега това не може да стане.

Иначе и аз считам за много по-ефективно детето да учи следобед в къщи, отколкото да има и следобед часове или занимални. Хем се научава да учи само. Вие как решихте този въпрос?
Разбира се, за детегледачки и тям подобни не искам и да чувам. Първо, и за тях се плаща и то немалко и второ, не бих си поверил детето и къщата на чужд човек.

Хъм, пък щом за спортовете и музиката сте съгласни с ЧС /аз също/, значи отпада още един уж плюс на ЧО. Ако са, така да се каже, формални, то даже има вреда от такъв "спорт" или "изкуства", а се залъгваме, че децата учат пиано или футбол, за да си мислим, че има за кво да си даваме парите:)

# 368
  • София

Хъм, пък щом за спортовете и музиката сте съгласни с ЧС /аз също/, значи отпада още един уж плюс на ЧО. Ако са, така да се каже, формални, то даже има вреда от такъв "спорт" или "изкуства", а се залъгваме, че децата учат пиано или футбол, за да си мислим, че има за кво да си даваме парите:)

Ама това как го реши? Защото една потребителка във форум го е казала!!
Убивате ме Simple Smile

# 369
Не една, а доста повече потребителки са го казали, но най-вече съм се занимавал със спорт и музика и знам какво е. Абсурд е да имат например пиано 20 деца по 2 часа седмично и да се научат да свирят. Трябват по 2 часа седмично поне за всяко дете поотделно. Същото е и за спорта. И в най-доброто ЧУ няма как да осигурят достатъчно часове за всички, за да ги научат да свирят на пиано например. Аз мога да свиря на пиано и знам за кво говоря. И за спорта важи. Просто имат някакви занимания на най-ниско и елементарно ниво, няма как да е друго, а ти си мислиш, че детето ти учи музика и спортува.

# 370
  • волно калдъръмче
Пазарът те залъгва, че когато купуваш, само скъпото е качествено. Лично съм се убедила, че има много скъпи, но същевременно и некачествени марки.

В частното образование последното, което се гони, е качество. Залъгват потребителите, че не напразно си плащат. Няма по-голям цинизъм от това да те посрещат с престорената си усмивка цели 5 години и после да се окаже, че детето ти през цалото това време е било дислектик, пък ти не знаеш. Имаше скоро един такъв случай с дете от частно училище. Може да е изключение, но е доста показателно за отношението към потребителите на частното образование.

# 371
  • Sf

С малката подробност, че те също струват пари.  Laughing Дори извън ЧУ ще ти струват повече - това от личен опит ти го казвам. И ако ти нямаш кой да ти прибере детето от училище, то я вземи направо спести спорта и другите работи, да не се залъгваш че детето се учи на нещо си там.  Mr. Green

# 372
..... а ти си мислиш, че детето ти учи музика и спортува.

Ами не си мисля, знам го. Ако искам високо спортно майсторство и детето ако има желание и наклонности, както каза Лени, ще го пратя допълнително някъде където ще му дадат това. Но в училище е за удоволствие и двигателна култура.  Peace

# 373

Мецане, с риск отново да ми се разсърдиш вземи помоли жена ти да списва тук, че да се разберем по мъжки! ooooh! Mr. Green

Аз не отричам плюса на ЧУ, където под един покрив детето ти може да свири на пиано в понеделник, да има театрален кръжок във вторник, да пее във вокална група в сряда, да рисува в четвъртък и да моделира в петък, като съответно един ден има баскетбол, в друг ден тенис, в трети плуване, фехтовка в четвърти  и т.н.
Както и да моделира лего в един ден, в друг да нанизва мидени гердани, в трети да прави статив с лампички, които после да захрани с батерии и те да светят.
Това ще му помогне да открие кое му харесва, кое го влече и евентуално, в кое е силен или поне достатъчно добър.
Да ти можеш да му направиш същата програма и учейки в ДУ, но ти трябва един човек за логистика само на детето и парите / които държиш да знаеш дали е изгодно да инвестираш/ ще станат доста повече, като включиш и транспорт и такси на различни места.
Но, ако се окаже че сина ти е супер талантлив тенисист или плувец или дъщеря ти е родена балерина да речем?! Тогава?! Е няма как! Ще търсиш развитие извън ЧУ - факт!

Тоест няма панацея!
Ние споделяме какви са плюсовете /според нас/, но даваме и алтернативата.
Правила съм и едното и другото и особено в началният етап бих се спряла на ЧУ - лично мнение, обвързано с екземплярите, които стопанисвам - най-големият продължи в ЧГ, средния има доста особени интереси и е възможно и да не последва неговият път, но пък има още цяла година да видим. За малкия по ред причини съм категорична, че ще търся ЧУ поне до 4-ти клас.

..... а ти си мислиш, че детето ти учи музика и спортува.

Ами не си мисля, знам го. Ако искам високо спортно майсторство и детето ако има желание и наклонности, както каза Лени, ще го пратя допълнително някъде където ще му дадат това. Но в училище е за удоволствие и двигателна култура.  Peace

Именно Bliss, практиката е точно такава  Wink и при някои работи Simple Smile

# 374
Лени, като знам третия колко прилича на първата  Mr. Green  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт