Частното образование - коментари, плюсове, минуси, разсъждения, гледни точки

• 84 672
  • 1 308
  •   1
Отговори
# 690
  • Sf
И тази тема се превърна във възхвала на ЧУ, като всичко друго се определя  като  откровени глупости, нарочни внушения,  манипулации и отделни нерелевантни примери. А не такъв беше замисълът й. Peace

Не си точно права. Благодарение на дискусиите тук се замислих, дали едно ДУ няма повече  да отговаря на моите желания. Защото в ЧУ пак трябва да правя компромиси, при това с неща, на които държа. Така че има полза и от темата, и от мненията на всички пишещи. Откакто каката напусна ДУ изобщо не съм допускала мисълта, че ще припаря там отново. Но ето че нещата се обръщат и не се знае.

# 691
  • София
В ДУ средно добрите деца с лупа да ги търсиш (говоря за нормални ДУ, а не тези които се водят "елитни"), какво остава за истински добрите.

Това е много далеч от истината, имам много подробни наблюдения върху два класа в обикновено държавно училище

Беше образно казано. И това е пак изключение, а ние говорим за среда. Да, добри деца има и в ДУ, има и цели добри класове благодарение на учител или нещо друго подобно. Но да попаднеш на това е по-скоро изключение отколкото правило. И средните резултати го показват.

На нас например алтернатива за ДУ (според местоживеенето) са ни 32 -ро и 18-то. И  до двете не сме толкова близо, че да ползваме точки за местоживеене. Знаете и за двете как се влиза в първи клас. Питам се дали има смисъл да се тормозя с кандидатстване там, изобщо?

Точно средата е нещото, което няма как да знаеш какво е, нито в частното, нито в държавното училище. Това може да се каже, че е най-големия късмет в случая. Може да провериш учителите, базата, храната, всичко, но какви ще са децата - не. (Дори да има събеседване и задачки )
Предимствата, които може да даде ЧУ са написани добре от Код.бг преди няколко страници.

# 692

Точно средата е нещото, което няма как да знаеш какво е, нито в частното, нито в държавното училище. Това може да се каже, че е най-големия късмет в случая. Може да провериш учителите, базата, храната, всичко, но какви ще са децата - не. (Дори да има събеседване и задачки )
Предимствата, които може да даде ЧУ са написани добре от Код.бг преди няколко страници.

Ами не помня кой писа, но например в Света София деца, които са под определен успех не продължават в него, независимо от парите и родителите. Да в началото ще се довериш само на преценката на психолога и тестчетата, но на следващата година си мисля че все пак не е така.

# 693
  • София
Средата за мен е комплексен фактор, не само дали децата са умни, възприемчиви и колко знания имат,  а и дали са възпитани, как се държат със съучениците си, с децата с очила примерно, какви интересни имат, четат ли книжки, какво ги интересува и т.н., и т.н.

# 694
Средата за мен е комплексен фактор, не само дали децата са умни, възприемчиви и колко знания имат,  а и дали са възпитани, как се държат със съучениците си, с децата с очила примерно, какви интересни имат, четат ли книжки, какво ги интересува и т.н., и т.н.

Така е, но това са все фактори, които първо са се формирали(или не) в семейството на много по-ранен етап и второ не можем да държим отговорно училището за тях при едно дете в 1-ви клас. Все пак говорим за смисъла на ЧУ или ДУ, а когато говорим за този смисъл  основно говорим за качеството на образованието. Възпитанието е фактор, който си зависи преди всичко от семейството и едва на втори място от учлището и средата там. И в двата типа училища могат да изключат буйстващ ученик, ако пожелаят.

# 695
И си обещавам този път да не пиша повече  в  темата. Обещавам го и на вас, един "враг" по-малко както се казва. Преди време си го казах пак, но се подадох на изкушението. Този път няма да го повторя, защото в най-обобщен вид позицията ми е , че И тази тема се превърна във възхвала на ЧУ, като всичко друго се определя  като  откровени глупости, нарочни внушения,  манипулации и отделни нерелевантни примери. А не такъв беше замисълът й. Peace

Всеки тук пишещ търси оптималния вариант за детето си. Дали частен, дали държавен, не е важно, защото това в немалка степен е въпрос на възможности - важното е, че проявяваме грижа и търсим информация.

Ако не бяхме заинтересовани родители, щяхме да си метнем децата по бусовете и шапка на тояга по спа-центровете, вместо да си пилеем времето в теми за образованието. От какъв зор да го правим, нали сме си платили и сме разкарали децата целодневно нанякъде.
И ако се погледне реално, кой лагер има повече основания да се разсърди? Тези безотговорните, от ЧО, дето се чудят как да да се отърват от децата, за да не се занимават с тях, или тези родители с деца от ДУ, които не са отнесли подобни обиди в нито една тема?

Така че, повод да се фръцнеш и разсърдиш винаги има, ако решиш да търсиш и да приемаш нещата лично. А поне моята цел не е била да те обидя персонално и ти се извинявам, ако съм го направила несъзнателно!

# 696
Този пост е повече в твой стил. Това е твое мнение и го уважавам.
И все пак основният критерий са НВО и матурите, защото са за всички и са задължителни. Лесни, трудни - това е. Само не подхващай темата за конспирациите, четох те. И се смях. Wink Не може да си го мислила сериозно!

Конспирациите са си конспирации. Но матурите не са меродавни поради факта, че в ЧУ не държат двойкаджии, а в ДУ са длъжни д аги търпят. Ето един пример за това какъв е ефектът от двойкаджиите с един ХИПОТЕТИЧЕН ИЛЮСТРАТИВЕН пример:
1. Клас в ЧУ с 10 деца. 5 деца изкарват 6, пет деца изкарват 5. Средна оценка 5,50/
2. Клас в ДУ с 10 деца. 8 деца изкарват 6, 2 деца изкарват двойки. Средна оценка 5,00
Т.е. макар да има много повече отличници двама двойкаджии скапват общия резултат. А сега и един не толкова илюстративен пример - вярваш ли, че в България има 50 училища с по-високо ниво по математика от СМГ?  Защото резултатите от матурите доказват точно това - СМГ са след 50 място.

# 697
Aуууу..русалката си тръгна.  Shocked
Много коментари много нещо. И аз чета тук, но все пак се опитвам да набавям лични впечатления. Станала съм като зомбира...непрекъснато разпитвам билизки и познати за образованието на децата им.
Та от там знам, че в НЕГ тази година имаше свободни места за трето класиране. Познатото дете влязло там е с резултат 4,20 и 4 и нещо на матурите. Изводите си ги правите сами Simple Smile

# 698
Конспирациите са си конспирации. Но матурите не са меродавни поради факта, че в ЧУ не държат двойкаджии, а в ДУ са длъжни д аги търпят. Ето един пример за това какъв е ефектът от двойкаджиите с един ХИПОТЕТИЧЕН ИЛЮСТРАТИВЕН пример:
1. Клас в ЧУ с 10 деца. 5 деца изкарват 6, пет деца изкарват 5. Средна оценка 5,50/
2. Клас в ДУ с 10 деца. 8 деца изкарват 6, 2 деца изкарват двойки. Средна оценка 5,00
Т.е. макар да има много повече отличници двама двойкаджии скапват общия резултат. А сега и един не толкова илюстративен пример - вярваш ли, че в България има 50 училища с по-високо ниво по математика от СМГ?  Защото резултатите от матурите доказват точно това - СМГ са след 50 място.

Ама нали в СМГ няма двойкаджии, че и тройкаджии няма? тогава някак си въпросната сметка не излиза:)

# 699
Andariel, моето дете никога не е ходило на олимпиада, нито ще ходи. От какъв зор му е, като иска да учи в АК?

Интересувала ли си се как се представят на изпита за АК децата от СМГ, които редовно ходят по олимпиади? Разбиват го този изпит като на майтап и то без никакви уроци. Пък ти си мисли, че от олимпиадите няма полза Mr. Green

# 700
Aуууу..русалката си тръгна.  Shocked
Много коментари много нещо. И аз чета тук, но все пак се опитвам да набавям лични впечатления. Станала съм като зомбира...непрекъснато разпитвам билизки и познати за образованието на децата им.
Та от там знам, че в НЕГ тази година имаше свободни места за трето класиране. Познатото дете влязло там е с резултат 4,20 и 4 и нещо на матурите. Изводите си ги правите сами Simple Smile

Стига ве, ти ме уби. Направо ме застреля с пушка за зелени крокодили. Тва пък ако е вярно....обръща с главата надолу много стереотипи и твърди истини, като тази, че в НЕГ се влиза с най-висок и почти невъзможен бал, особено пък за момичета.
Сигур пак се изказвам неподготвен и има някаква врътка с тия трети и енти класирания, която не знам и въпрсното дете е влязло с чист късмет. Знам ли...нека някой да обясни.

# 701
Черна станция ти сериозно ли за изпита в АК...и СМГ...шегуваш се...
Няма начин...изобщо не си в час.

# 702
... Та от там знам, че в НЕГ тази година имаше свободни места за трето класиране. Познатото дете влязло там е с резултат 4,20 и 4 и нещо на матурите. Изводите си ги правите сами Simple Smile

Може и така да е. Но не забравяй, че когато тези деца са се раждали, далеч не е имало бейби бум, както това стана в периода 2005-2007-2009г. Приятелка ми е разказвала как са я молели да си даде детето една година по-рано в детската градина, за да не им закрият щата. Такава е била липсата на деца. Когато дойде време настоящите второкласници да кандидатстват не ми се мисли за какъв бал ще става дума.

# 703
  • София
Хоуп, това на кое класиране, на четвърто ли? това или не е вярно, или... Деца с космически бал останаха извън НЕГ, познавам лично едно такова, детето, горкото, се скъса от плач. Надявам се да не знаят за това, което си написала.

Пейпър кейк, ако ще наполовина по-малко да бяха децата от набора, пак балът щеше да е космически за НЕГ! Това са по-малко от двеста места за няколко хиляди деца. На сайта на РИО ги има минималните балове на влизане, можеш да ги видиш, пък после разправяй колко бил голям наборът!

# 704
*paper cake* е чак бейби бум не съм смятала Laughing
Просто леко корегирам мнението колко е трудно да влезеш в HEГ. Нищо друго.
Извинявам се...4,20 и 5,40 сега се обадих да питам. Втората оценка не съм я запомнила.
И както ви е известно децата трябва да са по 28 в клас...а се оказва че са по 31.
Е другите как точно се появяват.

Общи условия

Активация на акаунт