ВМ-НВХ, част 62

  • 42 418
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 6 425
Замислих се за бременностите и децата... Не знам за по-красиви, умни и т.н., но при майка ми определено се е отразило зле това, че е забременяла 2 месеца след моето раждане (непланирано, разбира се). Тя казва, че след като родила, понеже съм родена на първия ден от деветия месец и съм карала много тежка жълтеница, сме останали по-дълго в родилния дом и на изписването тя си била с дрехите от преди бременността. Но с втората бременност напълняла много (повече отколкото за първата) и после така и не могла да свали килограмите (не е и опитвала целенасочено обаче). Предполагам, че тогава е развила ИР и си е останала така... Тялото й не е било успяло да се възстанови за нова бременност, когато е забременяла пак.

А по този повод, вчера прочетох, че и в Испания се е родило момиченце с тегло 6,2 кг - най-едрото бебе, родено по естествен път в страната. Било четвъртото дете на майката, която е британка, като и предишните й три деца били с тегло над 4,5 кг. Но уж всичко било наред. Само лекарите казали, че на такива деца често им пада много кръвната захар след раждането, та трябва да се наблюдават. Но няма данни майката да е била с диабет. Ето я статията, има снимки на бебето и на семейството: http://www.rtve.es/noticias/20130807/nace-denia-bebe-mas-grande- … ilos/733180.shtml

# 76
  • Мнения: 20 887
Та след 2-3 седмици може да се каже, че млечните престанаха да ми липсват. Единствено не сьм измислила как да приемам желатин, по-точно- какво да желирам с него.  Laughing Ако някой има предложения, да казва!

Желирай мръвки, яйца, кисело мляко. Виж колко много рецепти:  Simple Smile

http://jeliraniyastia.start.bg/#b_76773

Шоки, мерси, ще го пробвам.

Последна редакция: чт, 08 авг 2013, 18:22 от Lemy

# 77
  • София
  • Мнения: 2 246
Благодаря за новата тема и все така интересната информация, която сподяляте!

# 78
  • Мнения: 687
Нещо, което не е конкретно по темата, но може да е интересно на някой. Забелязах, че тук доста хора се интересуват и от процесите в тялото като цяло. Попаднах на този курс за "Увод в Човешката Физиология" в Корсера (напълно безплатен е, както и останалите курсове в системата):
https://www.coursera.org/course/humanphysio
Засега съм изгледала само половината от лекциите за първата седмица, но определено ми е много интересно.

# 79
  • SA
  • Мнения: 3 349
tania6, Lemy, благодаря за идеите, момичета!   bouquet Чак и винено желе видях сред рецептите  Laughing, ама него - по-нататьк.
А за това бебе-рекордьор и аз четох вчера:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2386295/British-expat-gi … biggest-baby.html

От тази статия разбрах, че най-голямото засега бебе, се е родило в Канада през 19 век - 10,8 кг  Shocked. Но майката е била с гигантизьм - висока 2,27 м , така че пак някакви хормонални нарушения вероятно са имали значение.
А това, че на такива бебета след раждането им пада крьвната захар - най-често се дьлжи на повишено производство на инсулин, предизвикано от факта, че вьтреутробно са били изложени за по-продьлжително време на високи нива на крьвната захар.

# 80
  • Мнения: 6 425
Цитат
А това, че на такива бебета след раждането им пада крьвната захар - най-често се дьлжи на повишено производство на инсулин, предизвикано от факта, че вьтреутробно са били изложени за по-продьлжително време на високи нива на крьвната захар.

Именно, това би трябвало да е обяснението. Майката май не е ходила много на прегледи, защото казва, че знаела, че бебето е голямо, но не чак толкова. Но пък всичките й деца се родили големи, така че не се притеснявала. Rolling Eyes

# 81
  • Мнения: 13 437
Оле, тъкмо се чудех одеве, как днес никой не пише тук, а съвсем забравих, че има нова тема, трябваше да се разпиша аз вчера, ама пусто викам, като няма какво да напиша Simple Smile
то не, че сега написах нещо, де  Rolling Eyes, но пък е на 6-та страница за сметка на това  Joy

# 82
  • Мнения: 78
Една мисъл ме мъчи от сутринта .
От къде ще дойдат пурините , от които при разграждане се получава пикочната киселина ? Във фруктозата няма пурини , колкото и да я ненавиждам  Joyтя си е само една хексоза ( за справка вижте сами).
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0
Колкото до пикочната киселина тя е резултат от клетъчно ( по - скоро ядрено) разграждане . Ядро на клетки , каквито във фруктозата няма .
http://www.arsmedica.bg/lab/non-protein-nitrogen/pikochna-kiselina

Не ми е ясно как фруктозата би "появила' пурини , ако не са внесени с белтъци ( те са изградени от клетки вече Simple Smile , а в техните ядра има пуринови и пиримидинови бази - демек РНК и ДНК .

# 83
  • Мнения: 100
Кам, книгата си я намерих онлайн в разните торенти. Това за децата не е абсолютно правило, а зависи пряко от здравето на майката. Понеже в повечето случаи майката е най-здрава и свежа при първа бременност, първите  деца са най-здрави. Ноп има случаи, когато първата бременност е проблемна, дори изкуствено зачеване заради невъзможност, а следващата е естествена и нормална. Има всякакви случаи. Но това просто говори за заивисмостта между развитието на детето и здравето на родилката. Освен това дори между близнаците може да има разлика в развитието, защото винаги единият близнак получава повече хр. вещества от другия. Никога не може напълно еднакво да се разпределят нещата между ембрионите.

Иначе учене, възпитание и т.н. се определят от средата, но има случаи, когато първото дете се чувства пренебрегнато за сметка на второто и т.н. И се получава обратен ефект във възпитанието.

Важното е за майката да има адекватно възстановяване между бременностите. Например, моите майка и леля: леля ми е 13 год. по-голяма от майка ми, съответно е била мног оглезена и гледана, освен това е родена, когато баба ми е била на 21 и в перфектно здраве. Когато леля ми е на 10 год. й откриват затъмнение на белия дроб (предтуберкулоза) и се почва едно ходене по мъките, за да я спасят от болестта. Повече от година се лекува вкъщи с много ядене и става много инертна и ленива от всичко това. Така си е цял живот. А преди болестта е била страшно жилаво и непослушно дете. Но освен тази болест няма никакви здравословни проблеми. Когато се ражда майка ми, бременността е била случайна, баба ми е била вече на 34 г. и много изтощена от живота и проблемите с голямата дъщеря. Случайно или не майка ми е била много лудо бебе и ги е побърквала от рев и капризи. След това става нормално малко дете, но в течение на времето откриват, че има обърната аорта, деформирани бъбреци и т.н. и т.н. аномалии в тялото. Освен това цялото и тийнейджърство и първите 2 курса в университета и ма ужасяващо акне на струпеи и със страшни болки. Изчезва от само себе си след 2 курс. Като студентка я оперират от апандисит, на 39 я оперираха от камъни в бъбреците, има махната жлъчка, и тази тежка болест сега, а е 13г по-млада от леля ми. А, кажете ми сега, дали няма нищо вярно в тази теория? Според мен има много вярно!

Има и много известни личности и техните семейства, които са абсолютен пример за това: Ралф Файнс например - първородно дете в семейство от 8-9 деца, той е най-красив, талантлив и известен. Също принц Уилям е много по-по-най от брат си Хари, дори във външния вид. А са възпитавани еднакво. Ащън Кътчър и брат му близнак са по същия начин - той е звезда, а брат му страдаше от някаква болест, ако не се лъжа. Те са близнаци и Ащън е по-големият. Същата е ситуацията и с олимпийската легенда Майкъл Фелпс - той има 2 по-големи сестри, красиви и талантливи, а той е бил изтърсака в семейството, със синдром на разтроеното внимание и имал много проблеми като дете. Само благодарение на помощта на околните успява да стане човек. Ако погледнем еволюционистично на нещата, преди примерно 1000-2000 години такива индивиди с някакъв вид недъг или проблем не биха могли да оцелеят изобщо дори детството си, а камо да живеят дълъг и ползотворен живот. Сега светът много се е променил и вместо хората да бъдат приучавани да съхраняват здравето си, им се раздават бастуни и инвалидни колички, за да оцеляват, на майките - метформин и адаптирани млека, на децата - вафли и солети колкото да не умрат от глад.  Sick

А това в нар. приказки за най-малкия брат според мен е за да се успокояват по-малките деца, че и те ще успеят в живота.   Grinning

# 84
  • Мнения: 2 275
 Thinkingмного интересни неща сте писали,както винаги
все пак има и някакви странични фактори
Скрит текст:
и двамата с брат ми сме се родили малки (малко над 2 кг) и винаги сме били слаби
аз започнах да дебелея след 40 и Франция е виновна Mr. Green или стреса
и брат ми беше слаб дори като му откриха диабет (тук,мисля,фактори са наследствена предразположимост и голяма стресова ситуация)
сега е слаб диабетик,но с огромен корем Shockedнаправо пред раждане на тризнаци
хранили сме се като малки основно с месо,яйца и зеленчуци (благодарение на татко и неговата слаба  и жилава рода)
майка не ядеше с нас,беше постоянно на диета и дебела,като нейните диабетични и болнави роднини
как тогава,с добре програмирани,хранени и спортували тела,единият от нас е диабетик (и болнав),а аз трябва да внимавам постоянно Tired
гените на майка ми?
баща ми беше слаб,здрав,но си отиде на 57 години от светкавичен рак на стомаха (стрес,казаха)
колкото за първо и второ дете ooooh!аз съм по-борбената,но мислех:правили са ме за момче,а брат ми за момиче

тони Hugмного се притесних,че не се броиш за член на алкохолната група Laughing

# 85
  • Мнения: 6 425
Тони, само превод, без коментар от моя страна, защото няма смисъл, ти сама по-добре да си го разгледаш:

“Conventional dietary recommendations for gout have focused on restriction of purine and alcohol intake but with no restriction of sugar sweetened soft drinks.14 15 Although such soft drinks contain low levels of purine they contain large amounts of fructose, which is the only carbohydrate known to increase uric acid levels.In humans, acute oral or intravenous administration of fructose results in a rapid increase in serum levels of uric acid through accentuated degradation of purine nucleotides16 and increased purine synthesis. This urate raising effect was found to be exaggerated in people with hyperuricaemia18 or a history of gout.”

"Стандартните препоръки за хранене при подагра са били съсредоточени върху ограничаване на пурините и приема на алкохол, но без ограничение върху подсладените със захар безалкохолни напитки. Въпреки че такива безалкохолни напитки съдържат ниски нива на пурини, те съдържат големи количества фруктоза, която е единственият въглехидрат, за който е известно, че повишава пикочната киселина. При хората акутно приложение на фруктоза през устата или интравенозно (тук се извинявам, ако звучи тъпо) довежда до бързо повишение на серумните нива на пикочна киселина чрез усилено разграждане на пуринови нуклеотиди и повишен синтез на пурини. (отново с извинение, ако в превода има глупости) Установи се, че този ефект на повишение на уратите е прекомерен при хора с хиперурицемия или анамнеза за подагра." - това е заключението на проучване за връзката между консумация на безалкохолни и подаграта при мъжете. Ето самата публикация: http://www.bmj.com/content/336/7639/309 А ето тук четох най-напред: http://plantationsustainableliving.wordpress.com/2011/06/23/asid … tose-causes-gout/

А тук (http://www.fourhourworkweek.com/blog/2009/10/05/gout/) има писано за подаграта от Гари Тобс (авторът на Good Calories, Bad Calories и Why We Get Fat - и двете съм си ги поръчала и са ми ги донесли, тоест вече са на българска територия, само не се знае кога ще си ги получа Wink) - нещо като глава, която не е била включена в книгата. Но предстои да я прочета.

# 86
  • Мнения: 78
Чоки , точно за това става дума .
Няма как от фруктоза да се синтезират пурини , нито пък да се получат повече отколкото има в съответното количество белтък . Това за подсладителите и за глюкозата ( и за портокаловия сок , съвсем сериозно ) съм го чела...И все пак има нещо което или аз не знам или по някаква причина тези субстанции наистина действат като отрови и водят до клетъчен разпад .

# 87
  • Мнения: 6 425
Тук има също за подаграта и фруктозата, а има и за пурините: http://chriskresser.com/will-eating-a-paleo-diet-cause-gout Пише, че фруктозата повишава нивото на пикочната киселина от една страна чрез свръхпроизводство, от друга чрез блокиране на изхвърлянето й от бъбреците. Но трябва да прочета по-внимателно.

# 88
  • Мнения: 78
tania6 ,
Къде е сформирана и кога е първата среща ? Алкохолната група  Wine Glass .
Наистина не пия в момента , ама не защото не ми се пие....( ей сега татко си сръбва едно бяло винце на балкона )... Просто който няма мяра и щом пие и яде без да е гладен - просто не пие .
До не знам кога .
Някой май W'A'S'P'   беше писала че след чаша вино минава на вода , бравос , ама аз тц .  Embarassed

И сега ако не ме беше срам щях да пусна линк за едно парче на Горан Брегович Simple Smile))

# 89
  • Мнения: 6 425
Да постна и един линк за магнезия: http://www.krispin.com/magnes.html Дефицитът се асоциира с куп проблеми, вкл. метаболитния синдром, а високият инсулин водел до изхвърляне на магнезий от организма, както вчера четох, че води до изхвърляне на калций. Също високовъглехидратно хранене водело до повишено изхвърляне на магнезий.

Общи условия

Активация на акаунт