Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 296
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Не знам как си ги направи тези изводи, но разбирам защо ги направи.

Едва ли има пубер, който не знае за презервативите. Въпросът не е в презервативите, а в осигуряването на терен. сега освен двата лебеда с шампанското и презервативите ли да им оставяме? Или бележка "Мите и Пепи, презервативите са във втория шкаф до спалнята - не забравяй да си вземеш. Целувки, обичам те!"?

# 856
  • sofia

Не е надзор, защото ако един родител се държи като надзирател, от него ще се крият действията.
Дяволът е в детайлите на тази "благословия". Може да се даде разрешение с определени условия, може да се поговори предварително с детето. Няма гаранция то как ще реагира, но родителят е направил всичко възможно нещата да се случат в границите на нормалното.
При мен (и сестра ми), точно очакваната отрицателна реакция на родител ме е спирала да споделям, каквото и да е, било то намерения да правя нещо, било минали случки. Като следствие, сътвореното им идваше като гръм от ясно небе.

Когато стане без благословията на родител, детето е наясно, че ще трябва да носи отговорност. С благословията се прехвърля отговорността върху родителската тиквеница.
Отговорността винаги е на главата на родителя. Научаването на отговорност на детето е процес. Всеки го прави по своему, но аз предпочитам да търся варианти и да чета конското преди случката, да му изясня моята позиция и да му обясня последствията и отговорностите. Ако го отрежа, няма да имам представа какво се случва в главата му и какво прави.

# 857
Tерен няма да осигурявам и няма да търпя да ми се водят гости с преспиване, но презервативи със сигурност ще давам. Едно е да знае, друго е да си ги купи, особено ако джобните са ограничени. Защото надали ще има толкова отговорен пубер, който да реши, че щом няма пари за презерватив, значи му е рано за секс, както ние с охота бихме им обяснили. Ще вика "пай'се" и ще се моли да не е станала белята, а девойката ще пуска теми "възможно ли е да съм бременна".

# 858
  • Linz
Написах "зряла за възрастта си". И на 3 беше. За разлика от сестра си (не съм пристрастна).

Радостина, какви презервативи?!
И стига с този терен, при положение, че никой не ми отговори на въпроса.

# 859
  • София
Хора, има и средно положение.
Защо смятате, че тези, които възпитават децата си по определен, да речем "умерено консервативен" начин Simple Smile, нямат добра доверена връзка с тях?
Стига с тези клишета!

# 860
  • София
Веси, не си споделяла, защото си знаела, че  постъпваш зле, че това, което правиш не е редно, обаче "искам" е било по-силно от "не трябва". Ако ти бяха разрешили да правиш това, което споделяш, пак щеше да го правиш, но по-спокойна, че мама и тати знаят, което означава, че е ок. С две думи, щеше даа си изчистиш конфликта между "искам" и "не трябва". На пуберите това им е проблемът, че искат всичко веднага и по много и никой да не им търси сметка за нищо, а ако може да им е "приятел" и да ги поощрява, още по-добре за тях.

Има култури, някои от тях доста близки, в които момичетата и момчетатта са много зрели за възрастта си и на 13 ги женят, а на 40 вече са пра-баби и пра-дядовци. Вярно, поочукани от живота, полуграмотни и необразовани, но за сметка на това са си близки.
ти и презервативите ли не признаваш?

# 861
  • волно калдъръмче
Веси, детето не трябва да допуска, че някой освен него може да понесе негативите за неговите избори. Между другото ако вече е възпитано в емпатия, няма как да не му светне червената лампичка, че родителят ще се почувства зле от постъпката. Рядко обаче тийновете са чак толкова емпатийни. И да, естествено е да му обясниш своята гледна точка за последствията от неприемливите избори, за да сте се изяснили. Но те са царе на изключенията. Все нещо ще си забравила да обясниш и то пък ще вземе точно там да се надъни  Laughing

# 862
Защо смятате, че тези, които възпитават децата си по определен, да речем "умерено консервативен" начин Simple Smile, нямат добра доверена връзка с тях?
Защото, когато 14-15 годишната дъшеря доведе у дома намерен в нета 18-20 годишен загорял батко, който обещава, че не търси секс, положението трябва да се рационализира. И започват песента за доверието като техен изключителен приоритет.

# 863
Моят тийн на 16 има връзка от няколко месеца. Засега и двамата са девствени, по нейно желание. Аз лицемерно не давам израз колко се радвам. Надявам се така да продължи поне още година. Момичето е спало у нас, но синът ми с баща си в хола, тя сама - в стаята на синко. Ако се разсъхнат нещата, ще съм на тръни какво ще се случи следващия път. Ще следя дали е рискова ситуацията (някаква девиантна изгора) и според нуждата ще се намеся с убеждение или забрана, което свъши работа. Дано не се стига дотам - уж много сме говорили по всякакви въпроси.
Цигари и дрога не го влекат, гледа да спортува и да учи.
За пиене по едно време промърмори нещо - чудел се какво било - но дотам. Не съм го хванала досега в отклонение, а мисля, че бих, защото станах подозрителна.
Мисля, че ме държи в течение до голяма степен, поне идва по своя инициатива често с разни случки или ме пита какво мисля по този или онзи въпрос.
Но си давам сметка, че засега минаваме между капките, и че детето ми е по принцип лесно и добро. Никак не се лаская, че ако беше с труден характер, само с великото си възпитание бих постигнала големи успехи. Родителите далеч не сме всесилни, до голяма степен е въпрос на късмет.

# 864
  • София
Защото, когато 14-15 годишната дъшеря доведе у дома намерен в нета 18-20 годишен загорял батко, който обещава, че не търси секс, положението трябва да се рационализира. И започват песента за доверието като техен изключителен приоритет.

именно! по-безопасно е за личния комфорт, отколкото да стане лошият родител, който забранява и рискува да стане сериозен конфликт.
Колкото до споделянето, дори най-споделящият пубер в един момент започва да мълчи за някои неща.

# 865
  • Linz
Пак изписани куп глупости и пак въпросът ми е без отговор... Само надприказване и самонадъхване... Чесане на егото колко сме оригинални.
Всяка тема е едно и също.

# 866
  • София
какъв ти беше въпросът, как да постъпиш ли? Ти вече си постъпила, какво значение има кой какво ще отговори! Стана малко като в една  стара реклама "този отговор чаках".

# 867
Светкавица, аз разказах историята с въпроса как е редно да се постъпи в случая, но сред всички коментари отговор така не получих.
Знам, че приятелките й си имат гаджета, някои са сменили и по няколко. Не знам родителите им дали знаят.
Харесвам момчето и една от причините за това е именно, че поне на този етап не иска секс.
Ооф, стигнах до тук в четенето и ......     Laughing   (любим ми е, да)...
Нали не очакваш, че директно ще ти каже:"Нямам търпение да изчук.м дъщеря ти!"
Защо според теб, се е вдигнал от няколко стотин км, като така или иначе напълно свободно "се обичат" и през интернет?
Да се видели на живо....че те сигурно всеки ден се виждат "наживо" по социалната мрежа, която използват.
И след като са във връзка от "години (Боже, все едно става дума за 40 годишни ....), така или иначе вече си знаят и "кътните зъби".
Та, целта на срещата на живо е само една.И на тях им е пределно ясна, само ти си затваряш очите и се самозалъгваш, че ще рупат боровинки и ще гледат "Титаник" (например) със сълзи в очите.

# 868

Аз не бих била много спокойна, ако детето ми, независимо от какъв пол, има само едно-единствено гадже през живота си и се ожени по някое време за него.
Имам такива бракове пред очите си, не свършиха добре. Май само едните не се разведоха, но то е защото живеят в нещо като свободен брак, след като си отгледаха децата. Само проформа са женени, иначе всеки си има странична връзка.
Аз пък познавам доста такива двойки. Някои от тях са ми в много близкото обкръжение. Но говорим за хора около 40-те.
Техните деца едва ли ще останат с по една връзка в живота си.

# 869
  • София - Рим и обратно
Абе има много объркани майки. Да дойде да ме пита може ли гаджето да спи в нас или тя у гаджето...еми все едно да отида в полицията да питам може ли да карам с 200 в населено място... Абсурдно просто.

Общи условия

Активация на акаунт