Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 152
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 30
Ти на твоите даваш ли им? И така с чисто сърце ме съветваш да давам на непълнолетни алкохол?
Не, нямам деца, но ако имах бих им дала да опитат, да.
Не се превземай моля те, всички знаем какво правят днешните 16-17 годишни, алкохолът им е най-малкия проблем на някои. Ако твоите деца се напиват от две глътки алкохол, лошо.  Embarassed
Не знам на колко са децата ти, но съм почти убедена, че са под 14.  Peace

# 31
  • София
Нали затова пуснах тази тема, за да разберем поне отчасти "какво правят днешните"! Дори се старая да не се намесвам много, за да не повлиявам на хората какво да пишат.

# 32
Нали затова пуснах тази тема, за да разберем поне отчасти "какво правят днешните"! Дори се старая да не се намесвам много, за да не повлиявам на хората какво да пишат.
Тук ще се разпишат почти само родители, аз като дете мога да ти кажа, че те не подозират какво правят децата им.

# 33
  • София
Темата е основно за родители с деца на тази възраст, защото техният опит какво разрешават и какво не, също и каква обосновка имат, е показателен в някаква степен, защото няма как да анкетираме всички родители в България или българи в чужбина какво разрешават на децата си в споменатите възрастови групи. Но всеки може да сподели впечатления и личен опит.

# 34
До 18г. не съм спала извън вкъщи, имах вечерен час (20:00, малко по-късно стана 21:00) и веднъж сме ходили с гаджето ми (от гимназията) и нашите на планина Simple Smile .. били сме на гости и в техните (в друг град) - все пак 4 години бяхме заедно Simple Smile
На дискотеки определено не ме пускаха, или идваха да ме взимат към 12-1. Сама не съм се прибирала. И на екскурзии не ме пускаха ...
Алкохол не съм пила, не ме кефи.. и сега не пия.
От 18 до 20 г. пак не ме пускаха да спя извън къщи (бяхме вече гаджета с мъжа ми), но пък като ходихме в Бургас в тях лятото не е имало проблем Simple Smile Даже с колата сме обикаляли на доста места сами, но в Пловдив ли съм - си спя в нас и толкова  Crazy

Общо взето си беше строг тъмничен режим  Mr. Green

Със сигурност не би се отнасяла така нито с дъщеря ми, нито със сина ми.

# 35
 Да напиша като родител на бъдещ деветокласник:
 За последната Нова година пожела да отиде у приятел с приспиване и родители в жилището.Отказах,защото не познавах тогава нито детето ,нито родителите.Не настоя.Сега вече се запознахме и ако пожелае -да ходи.
 Не обича купони с пиене LaughingИ думата не я харесва,за сега.По различни поводи ходи на пикник,заведение,но винаги е имало по-възрастен-класна,родител.Спортува и счита ,че алкохлът му е строго противопоказен,цигарите също.
Относно по-късното излизане вечер-против е ,пак поради причината спорен режим.
Бих  поощрила почивки и екскурзии ,например с познати деца.

# 36
Моля ви се, децата не се напиват по купони, защото им харесва вкусът на алкохола, а защото си мислят, че така е много яко и това е купон. И ако пият течност за спирачки, то е защото просто са много тъпи, не заради нещо друго. Не познавали вкуса, то понеже е един отличителен вкус.
Аз лично не смятам да запознавам сина си с вкуса на различните алкохоли вкъщи, но и не си правя илюзии, че няма да пробва тайно след няколко години. "Чудо големо", както казва баба ми. После няма да пие, така както ние с баща му не пием, пък едно време пиехме най-евтиния коняк и осъмвахме на някоя пейка в парка в доста окаяно състояние, защото и други  работи сме употребявали, заедно с алкохола. От добри семейства сме, само за инфрмация, а сега самите ние сме добро семейство.

# 37
Децата ми са на 13 и 14, момчета. Вярвам им безрезервно. У дома пиене - на корем - с мъжа ми сме любители на добрите питиета. И мен са ме учили да пия майка и татко, и аз , надявам се ще науча дцата си на това. Ще ме прощавате, ама човек дето не знае как и колко да пие е в постоянен риск да се изложи здраво. До сега децата не са проявявали желание да опитат, но съм сигурна, че пожелаят ли , или разбера ли че го правят - първа ще им сипя. Така направи майка ми, когато на 19 години научи, че съм пропушила( на една ученическа бригада). Направи кафе, сервира го, подаде ми цигара и ми каза - щом пушиш зад мен, ще се научиш да пушиш и пред мен. Ужасна беше тази първа моя цигара пред майка ми. Така и не продължих с пушенето - някак си не ми се вижда нормално пушене и майчинство ръка за ръка, но това си е мой поглед над нещата.
Така, при приятели не са спали, защото са двама и никога не им е липсвала компания. Свобода имат, бих казала - колкото си искат. По купони не ходят, може би защото и приятелите им, и съучениците им все още не го правят.  На завършването на седми кас големия ми сподели, че три от момчетата пили енергийна напитка. Според него - ненужно изхвърлянр пред момичетата. Никой от обкръжението им не пуши, но шестокласника ми е разказвал за дете от неговия випуск паднало в тоалетните пияно и неадекватно, а момчетата от класа му го свеставали. Детето ми демонстрира изключително трезви и адекватни заключения по този повод.  Съученичка на шестокласника пуши, и детето не един път е казвало, че никой не иска да седи до нея, защото дъхът й смърди ужасно. С други думи - децата са умни, и с добър пример, добро възпитание и гласуване на доверие( нещо което е демонстрирано и спрямо мен) никога няма да ни изложат.
И само последен пример - сега децат ми почиват в планината с  майка ми. Вечер играят до тъмно ( ама наистина тъмно). Събират се големи групи момчета и момичета, горе долу от 13 до 17 години. Ходят в тъмното с по един челник на главата - като миньори. Майка познава децата, познава техните баби, дядовци или при който там са отседнали. Вечер тя си ляга, а те си идват като се наиграят ( наприказват). Има им доверие, и това е много  важно за децата  - те са спокойни и разсъждават със собствените си глави.

# 38
Стига бе, аз не съм абсолютен трезвеник, въпреки че почти не пия, понякога  по Бейлис или уиски, лятото по едно джинче, но не на ден,  по поводи разни пия по едно питие и толкова, понякога влизаме в "запой" и може и една седмица всеки ден да пием по 1-2 малки, после с месеци не се сещам. Мъжът ми е бираджия, та в нас твърдият алкохол не е на почит, нито родителите ми са ме учили да пия, нито смятам да уча детето си, не мисля, че е нещо от задължителните неща в живота.
Пуша, но не си представям да го уча  и него да пуши, надявам се да не се научи сам.
Познавам хора, които живеят без цигари и алкохол, нищо им няма, екстра са си.

ПП. Специално за твърдия алкохол съм категорична, че не бива, по някоя бира по-натам може, да опита е едно, винаги ще му дам, вече е опитвал от питиетата ни, но да го уча да пие, при положение, че може да мине и без пиене през живота, някак зорлем ми се струва.

Последна редакция: чт, 08 авг 2013, 18:24 от нова

# 39
Странно ми е да чета за тази желязна вяра в законите (забраняващи алкохол за непълнолетни) и за сакралната възраст 18 години (след която всичко може). Ма вие забравили ли сте какво е било по време на нашата младост? И дали някой от нас изобщо е питал мама и тати дали може да пие? И днешните тийнове няма да питат. Та по-добре да придобият опит кое какво е в домашна обстановка. На 15 години няма проблем с чаша бяло вино, или чаша бира, или 20 грама водка в портокаловия сок. Добре е мама и татко да им кажат да не пият сладки работи, да не смесват питиетата, да не си оставят чашата без надзор в дискотеки, да не се лъжат от коктейли. Полезен съвет е също, че трезвениците са трън в очите на останалите на купон и всички ще ги натискат да пият, но никой не досажда на този, който размахва една чаша бира/вино или си е сипал водка в сока. Така хем си се социализирал, хем не се налага да се наливаш.

# 40
След 7 месеца става на 18 и не мисля, че това ще е някаква огромна граница.

- преспивания при приятели със или без присъствието на родител в къщата,
Не се е случвало. Знае, че сме против и дори не е питал дали може

- купони със или без алкохол,
Тази нова година за първи път празнува с приятели в апартамент без родители. Знам че са пили бира, но се прибра към 12 на обяд в напълно нормално състояние.
Купоните са рожденни дни, знам че има алкохол на тях (предимно бира) и ако ще се прибира след 8 винаги го взимаме. Никога не е било по-късно от 22,30. Като го взимаме обикновено разкарваме и няколко приятелчета по къщите - не съм виждала пияни.

- ходене по заведения, излизане до десет вечерта и по-късно,
НЕ. Ходи по кафета през деня, но до 8 се прибира и той си го знае и спазва.

- живеене самостоятелно без родителите за по-дълги периоди от 1-2 дни,
Никога не е спал сам дори и за една нощ.

- водене по почивки на гаджето на детето и др.
Тук вече идва сложното. Има гадже от друг град  Simple Smile Родителите го поканиха, говориха и с нас, пуснахме го. Не мисля че сме сводници.
Ако искат да дойдат с нас на почивка ще се радвам. Къде ще ги слагам да спят, това вече не знам  Laughing

За алкохола в нас никога не се е забранявало да опита бира или вино, то друго и няма. На мен също са ми давали, а и сега не пия твърд алкохол. Може да изпие чаша бира с нас по повод, вино не харесва, както казах концентрати купуваме само за гости.

# 41
Странно ми е да чета за тази желязна вяра в законите (забраняващи алкохол за непълнолетни) и за сакралната възраст 18 години (след която всичко може). Ма вие забравили ли сте какво е било по време на нашата младост? И дали някой от нас изобщо е питал мама и тати дали може да пие? И днешните тийнове няма да питат. Та по-добре да придобият опит кое какво е в домашна обстановка. На 15 години няма проблем с чаша бяло вино, или чаша бира, или 20 грама водка в портокаловия сок. Добре е мама и татко да им кажат да не пият сладки работи, да не смесват питиетата, да не си оставят чашата без надзор в дискотеки, да не се лъжат от коктейли. Полезен съвет е също, че трезвениците са трън в очите на останалите на купон и всички ще ги натискат да пият, но никой не досажда на този, който размахва една чаша бира/вино или си е сипал водка в сока. Така хем си се социализирал, хем не се налага да се наливаш.

Изобщо не е вярно това, аз не пия , обикновено си сипвам колкото да им казвам наздраве и цяла вечер слушам изказвания как съм се лигавел с една чаша само ...

# 42
Да бе, а амфети дали да не му дам да пробва, че да свикне с вкуса. Трябва да са наясно с позицията на родителите по тези въпроси и така, макар отвързани, пак се държат близо до правилното. Ще пия с 15-годишен пишлегар, как не.

# 43
Как не, но някой ден и той ще скача през прозорците.  Laughing
И правете разлика между пиене и опитване, между алкохол, цигари и наркотици.
Не се заблуждавайте, когато децата са сами, мама не ме вижда=>нейните правила не важат, особено ако са били много ограничавани.

# 44
А според мен децата следват семейния пример в голямата си част. Ако вкъщи е нормално всяка вечер на масата мама и тати да са с чаша алкохол в ръка как ще ги убедиш, че това не е право

Общи условия

Активация на акаунт