Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 204
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Близки отношения и споделяне е мноооого различно от получаване на благословия отрочето да си прави каквото иска. Приятелството между родител и дете е мит. Децата приятели си имат, а родителите трябва да са родители, с всичките му позитиви и негативи за самия родител. Цинично е родител да осигурява алкохол и терен на непълнолетни, за да не пиели ментета, и за да не правят секс по пейките. Не ви ли прави впечатление, че повечето катастрофи с пияни младежи са с много сходни предистории - макар и пълнолетните младежи седнали в дома на единия, пийнали порядъчно, родителите са били там, (нищо чудно да са се похвалили с новата реколта ракия), и накрая се накачулва цялата компания в колата и... после кръстове и паметници?

елл, под "пропият" имам предвид не "да се пропият", а да "започнат да пият".

# 136
  • sofia
Гугъл, малкото пъти, когато съм споделила проблем с майка ми, точно тогава взетото решение е било от нейната камбанария, без да се отрази моята позиция. За едно такова решение съжалявам и до ден днешен, хем бях на 18 вече.
То родителят си мисли, че това е най-доброто, но не винаги е така. Хубаво е да се вслушваме в децата.
И сега не мога да споделям с майка ми как точно се чувствам и защо постъпвам по даден начин.

# 137
Заради тоя респект и нежелание да се изгради приятелство между родител и дете, моя позната претърпя много опасен аборт от лекар без нужната квалификация. Стана тя белята, а нашата я беше страх да каже на майка си, защото не бяха говорили напълно свободно никога. Майка и даже не знаеше, че си има приятел.

С моята майка споделям много. Естествено, не описвам детайлно сексуалния си живот и прочие неудобни теми, но това не го правя и с другите си приятели. Винаги е знаела към кого имам симпатии, какво се е случило през деня, с кои дружа, за какво ми е тъжно, коя книга съм отворила и къде сме ходили в свободен час. Затова, ако някога ми е трябвала помощ, винаги съм се сещала да се обърна първо към нея. Това, че децата си имали приятели и не им трябвал родител в това число е голяма глупост. Особено на 14-15 колко истински приятели мислите, че са намерили? На тази възраст ти трябва някого, на когото да можеш да разчиташ на 100% и да знаеш, че ти мисли доброто. Дружките от гимназията в повечето случай ще те спънат само, за да видят как се разпльокваш на пода по нос.

Че какво пречи на детето да е убедено, че може да разчита на родителите си и същевременно да изпитва уважение като към родител и респект към тях?
Приятелката ти е претърпяла опасен аборт, вероятно не защото не са били "приятелки" с майката, а защото изобщо не са общували достатъчно.
Разговорите за безопасен секс не се водят само между приятелки, а и добрият родител е нещо много повече от приятел за едно дете, поне за мен.
Те вариантите не са само два - или приятелки или само някакви далечни роднини.
В семейството хората могат да бъдат много близки и откровени, да общуват помежду си и да разговарят свободно за различни неща, без да се нарушава йерархията и респекта към по-възрастните.

# 138
  • В заешката дупка
Цинично е родител да осигурява алкохол и терен на непълнолетни, за да не пиели ментета, и за да не правят секс по пейките.

Законът забранява алкохола за непълнолетни, за секс законовата бариера е друга. Ако трябва да избирам между това младежи, които са в легалното си право, да правят секс на пейките или в тяхната си стая  - избирам второто. Обратното би било родителско безхаберие за мен.

# 139
Доста преувеличаваш с думата "пропият". Мъча се да се сетя колко от съучениците ми завършиха 9-10 клас без да опитат алкохол или да отидат на купон. Май бяха две девойки, но не съм сто процента сигурна за тях. Това е доста малък процент. А сега времената са малко по-различни и като цяло децата имат доста повече свобода и достъп до алкохол и други неща. Значи въпросът е точно такъв - кога ще опитат забранените неща. Честно казано на мен ми се струва ненормално обратното - да не опитат.
Ето как се обръщат нещата. От "примирявам се с някои неща, за да ги предпазя от по-лошо" се стига до "не е нормално да не поискат от това по-лошо". Вината е у възрастните. Нормално е децата да не съобразят, че някои техни желания са в разрез и със закона, и със здравето им, а понякога и с живота им. Но не е нормално ние да не съобразим това. И да считаме, че ненормалното е нормално. Не е нормално нито да правят секс, нито да пият, нито да пушат на тази възраст - и това е първото нещо, което трябва да им внушим (като преди това го внушим на себе си). Второто е, че може да разчитат на нас да съберем отломките от живота им, който сами ще си разбият, ако тръгнат по този път, но че не сме всесилни да поправим напълно белите. "Ако се напиеш, може да се окажеш зад волана, може да блъснеш човек, смъртта му ще ти тежи цял живот и аз нищо няма да мога да направя, за да си върнеш спокойствието." "Ако забременееш/тя забременее, ще ти помагам за детето, но и ти ще се наложи да пренаредиш плановете си, колкото и да не ти се иска." "Ако си причиниш болест, ще страдам дори повече от теб, но знаеш, че и аз съм до време, а ти си с организма си цял живот." "Ако си позволиш с пиене или наркотици да пропаднеш, гладен няма да те оставя, но никога няма да станеш лекар/архитект/..."
Мисля, че на тази възраст вече могат да разберат колко малко вече зависят нещата от нас и колко много от тях. И колкото и да ги обичаме, ние сме само родители и не можем много да влияем върху последствията от действията им. Длъжни сме обаче да им кажем мнението си, поне това им дължим - да знаят, че сме против (ако сме, разбира се).

# 140
  • волно калдъръмче
Доста преувеличаваш с думата "пропият". Мъча се да се сетя колко от съучениците ми завършиха 9-10 клас без да опитат алкохол или да отидат на купон. Май бяха две девойки, но не съм сто процента сигурна за тях. Това е доста малък процент. А сега времената са малко по-различни и като цяло децата имат доста повече свобода и достъп до алкохол и други неща. Значи въпросът е точно такъв - кога ще опитат забранените неща .Честно казано на мен ми се струва ненормално обратното - да не опитат.

А, дойдохме си на думата за лавките. Някои искаха едва ли не вафлите и чипса да се криминализират: "лоши вафли, лош чипс."

И на мен ми си струва ненормално да не опитат.

# 141
Цинично е родител да осигурява алкохол и терен на непълнолетни, за да не пиели ментета, и за да не правят секс по пейките.

Законът забранява алкохола за непълнолетни, за секс законовата бариера е друга. Ако трябва да избирам между това младежи, които са в легалното си право, да правят секс на пейките или в тяхната си стая  - избирам второто. Обратното би било родителско безхаберие за мен.
Съгласна.  Peace

нова, винаги, когато има толкова близки отношения родител-дете, има и респект, то е ясно. Границата е в да речем следната ситуация.

А. "Мамо, може ли да ида на рождения ден на Ани в събота, ще сме у тях и с преспиване."
"Не, не може."
"Защо?"
"Защото аз така казах. Няма да ми се пропиваш, про*бваш и напушваш на 15."

Б. "Мамо, може ли да ида на рождения ден на Ани в събота, ще сме у тях и с преспиване."
"Родителите и там ли ще са?"
"Да."
"Ще има ли алкохол и цигари?"
"Вероятно."
"Ти знаеш какво да не правиш, нали? Ако баща ти мине и те прибере с колата след 1-2, може."

Да отбележа, че естествено разговора не протича точно така, а това е набързо нахвърляно с основната идея.

Да се осигурява алкохол на непълнолетни е прекалено. Това, че няма да осигуриш, обаче, не значи, че рано или късно детето няма да опита. Единственото, което може да се направи, е да се поговори хубаво с него така, че да е наясно защо е вредно за него.

Била съм на 15 тамън преди 5г. и си спомням доста ясно какво е усещането в този период. Това, което забелязвам сега е, че най-затваряните и пазени момичета от бившия ми клас, имаха отлична гимназия и бяха за пример точно до 18. После, когато вече наистина им е много важно да учат и да имат успех, както и малко да се стегнат, хукнаха да се наживяват, смениха по няколко гаджета, кой от кого по-големи мухльовци, остават редовно на поправки. Е, не виждам смисъла.

# 142
Близки отношения и споделяне е мноооого различно от получаване на благословия отрочето да си прави каквото иска. Приятелството между родител и дете е мит.

Никой не говори за каквато и да е благословия, разбира се.Писах за нещо друго.Ако детето е в много близки отношения с майка си/баща си, ако знае, ако всичко всичко винаги е постигано с разговори и обяснения, а не със забрани, ако има известна свобода /не визирам разрешение за цигари, наркотици и препивания/, ще е много по-малко по-вероятно, да изпадне в проблемна ситуация,

Приятелството не е мит, напротив.Но наистина много малко родители съумяват да си и двете или по-скоро, не осъзнават колко по-лесно би им било, ако са и приятели.

# 143
Не е нормално нито да правят секс ...

Не е нормално да правят секс? На 15 години? Ти знаеш ли, че има ритуал за "възмъжаване" във всички племенни общества, и той обикновено се провежда на 13-14-годишна възраст? А знаеш ли, че на едно момиче като му дойде цикълът, то на практика е със завършено пубертетно развитие, чисто физически?
Интересно, ако не беше "нормално", 'що ли е така?
Това, че е станало "ненормално" е изцяло социално и цивилизационно обусловено, но социумът и цивилизацията не могат да надвият на биологията и природата, никога.
"Не е нормално", защото имаме визия за живота си отвъд размножаването и отглеждането на деца, ходенето на лов и пазенето на дома. НО това не означава, че можем да отречем "копнежа на живота по самия себе си", животът (живото) има собствена логика - избуява, разцъфва, стреми се да се репродуцира - дали ни харесва, или не.

# 144
  • София
В такъв случай да изпълним и другите ритуали - момичетата да ги женим на по 13-14, като ще възмъжаваме момчетата на тази възраст! В нашите 4племенни ритуали" момичетата са били женени, когато са започвали да им "щъкат очите" и да проявяват признаци на сексуална активност. Момчетата на тази възраст са били чираци или овчари някъде по горите, а не са ги водили с мама, татко и гаджето на море. Ако ще си говорим за ритуали, за момчетата точно отделянето от социума е ритуалът - посаждат го  само в мъжка среда и му спретват изпитания (за съжаление, и с някакъв вид дрога в някои племена, баси тъпата човешка семка сме), а не алкохолен и сексуален комфорт.

Чека, тук става въпрос за младежи, които не са в легалното си право да купонясват с алкохол и под покрива ни да правят секс. Особено пълнолетен младеж много лесно може да бъде обвинен в изнасилване, и то на непълнолетна, ако гаджето му е непълнолетно, нищо че са правили секс по взаимно съгласие. Не знам как ги мислите понякога нещата.

# 145
Не разбирам какъв е тоя зор да направим децата възрастни ?
На 15 да правят секс ?! Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Това ли е най-важното нещо за едно дете на 15 ?! Rolling Eyes
Ужас !  ooooh!

Това , че има цикъл , не значи , че трябва веднага да започне полов живот . Тези които го правят , знаем кои са . Мисля , че сме по-цивилизовани от тях и не трябва да допускаме , камо ли да толерираме това с нашите деца .

Не бих съдействала на детето ми в тази посока - нито терен в къщи ще осигурявам , нито ще водя непълнолетни гаджета с мен и нея на почивка .

За алкохола и цигарите - също .
Тях пък ги смятам за абсолютно незадължителни да се учат .
Да не говорим , че по линия на баща си , детето ми има опастност от пристрастяване към алкохол и трябва да я пазя като дявол от тамян ! Confused Confused Confused
За цигарите - аз съм пушила и постоянно  повтарям , че полза от тях няма , никаква , само вреда .

# 146
  • София
Не трябва да наричате сексуалността на 15 годишните ненормална, защото не е. Това е всичко. По този въпрос съм убедена, че всички сме на едно мнение. Никой не ви кара да им сводничите, а само да го приемете за естествено. Ако съм разбрала правилно Котката Марта, именно това целеше с поста си.

# 147
  • София
Сексуалността е нормална, но сексът, и то с осигуряван комфорт под формата на терен отстрана на родителите е цинично мислене и поведение. Достатъчно е младежите да знаят какви са естествените последици от секса на тези години, включително без предпазни средства. Най-добре е да знаят къде е аптеката и да си купуват презервативи. И да не се водят по акъла на идиотите.

# 148
Чека, тук става въпрос за младежи, които не са в легалното си право да купонясват с алкохол и под покрива ни да правят секс. Особено пълнолетен младеж много лесно може да бъде обвинен в изнасилване, и то на непълнолетна, ако гаджето му е непълнолетно, нищо че са правили секс по взаимно съгласие. Не знам как ги мислите понякога нещата.
Това важи за САЩ. У нас (ако не се лъжа) законово определената възраст, над която сексът не е наказуем е 14 години. Не че одобрявам, но се разбери със законодателите.
Незаконно е също сервирането на алкохол на непълнолетни в заведения, но не знам да има закон, забраняващ да опитат алкохол ако си решат. Може и да има нещо, но аз не знам.

# 149
Имам племенници- момче на 16 и момиче на 15. Била съм на техните години по времето, когато са се раждали. Разлика между моите тийн години и техните не виждам. Едни и същи тарикатлъци се прилагат, едни и същи неща вълнуват и тях днес и мен тогава.
Нищо неестествено няма в правенето на секс на 16, колкото и на нас, родителите, да ни се вижда рано, ненормално и кощунствено.

Общи условия

Активация на акаунт