Бремелинки от ВАРНА №3

• 37 937
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
Стиляната, аз също бих те посъветвала същото като Веси.
Кокона, по закон, ако през бременността си нямаш и 1 ден трудов стаж ще получаваш 100лв, което е за соц. слаби. Иначе е 310лв, ако си осигуряван на мин. доход, а по принцип получаваш 90% от осиг. доход през първата година, по 310лв месечно през втората. Ако междувременно се завърнеш на работа, ще получаваш заплата + половината от майчинските. Но  дочух, че се обмисля промяна в закона, да се взема за 1,5 год назад, което при честа смяна на работното място си е добре. Мен имашенно първите 6 от 24 мес ми вдигнаха прага на майчинските, което мн ме радва, ако беше за 1,5 год, щях да получавам по малко.

# 466
Стиляна да кажа аз какво знам по въпроса като бъдещ счетоводител.
Първо не знам на колко години ,но да кажа за да имаш право на майчински въобще трябва да имаш 1 година стаж иначе ще получиш само по 100лев на месец като социално слаба и 250лев за живо родено дете еднократно.Ако успееш да си намериш фирма ,където да те назначат на мин заплата ще получаваш по 310 лев стига да си изпълнила условието с 1 год. стаж.Болничния се изчислява на база предходните доходи от 18 месеца и е в размер на 80% от тях на месец.За фирма е много трудно защото първо не винаги на счетоводителите не им се занимава защото е много бомащина,което не е извинение и друго което е работодателите се страхуват да не им направят проверка и затова ако имаш познати е най-добре ,аз така направих с познати на майка ми и баща ми ме уредиха и бях назначена в 7 месец на работа с цел да се плащатат по малко осигуровки,защото 45 дена преди термин задължително излизаш в болничен и тогава осигуровките са по 17 лв иначе на 310 лв на месец са по 140-150 лв.

# 467
Валъри, от чисто любопитство, как така на 310лв, ще се падат по 140-150лв осигуровки? Нали са средно 27% от осигурителния доход? Например на 600лв брутна заплята, средно идват 130лв. осигуровки, та реално да получиш около 470лв. Или и фирмата плаща някакъв процент и за това идват повече?

# 468
Защото осигуровките се поделят между работник и работодател, а в този случай тя трябва да си ги поеме в пълен размер. Аз започнах да се осигурявам февруари 2011, родих септември 2011, майчинството започнах да вземам от февруари 2012, когато имах 12м. осиг. стаж. За периода от раждането до февруари 2012, получих по 100 лв. на месец. Даже ми ги изплатиха накуп със задна дата понеже ,не знаех че ми се полагат.

# 469
  • UK
Кокона, по закон, ако през бременността си нямаш и 1 ден трудов стаж ще получаваш 100лв, което е за соц. слаби. Иначе е 310лв, ако си осигуряван на мин. доход, а по принцип получаваш 90% от осиг. доход през първата година, по 310лв месечно през втората. Ако междувременно се завърнеш на работа, ще получаваш заплата + половината от майчинските. Но  дочух, че се обмисля промяна в закона, да се взема за 1,5 год назад, което при честа смяна на работното място си е добре. Мен имашенно първите 6 от 24 мес ми вдигнаха прага на майчинските, което мн ме радва, ако беше за 1,5 год, щях да получавам по малко.

340 Crazy Нали ги увеличиха Mr. Green
Аз мисля, че тя питаше и за болничните, докато е бременна, не само за майчинските
Crazy

# 470
Както е написала BacuTy  тя трябва да поеме и свой те и за сметка на работодателя и затова размера е толкова иначе е в съотношение 60% за сметка на работодателя и 40 % за сметка на работника .За болнични съм написала че са в размер на 80% от средния доход за предходните 18 месеца по време на бременността ,а когато излезе в 45 дена отпуск преди раждана е в размер на мин работна заплата когато те осигуряват на нея за месец(за 45 дена са около 430лв).Аз дадох съвет че ако си има стажа от 1 година и ако намери някой да я води на работа може да я назначи и в по-късна бременност и така да спести някои лев от осигуровки защото в повечето случай парите от болничния няма да ги покриват особено ако не си бил на работа плътно през последните 18 месеца.А относно 340 лв май още не са го приели закона ,и ако ще се увеличи на толкова мин.раб заплата ще е от началото на 2014г.

# 471
Както е написала BacuTy  тя трябва да поеме и свой те и за сметка на работодателя и затова размера е толкова иначе е в съотношение 60% за сметка на работодателя и 40 % за сметка на работника .За болнични съм написала че са в размер на 80% от средния доход за предходните 18 месеца по време на бременността ,а когато излезе в 45 дена отпуск преди раждана е в размер на мин работна заплата когато те осигуряват на нея за месец(за 45 дена са около 430лв).Аз дадох съвет че ако си има стажа от 1 година и ако намери някой да я води на работа може да я назначи и в по-късна бременност и така да спести някои лев от осигуровки защото в повечето случай парите от болничния няма да ги покриват особено ако не си бил на работа плътно през последните 18 месеца.А относно 340 лв май още не са го приели закона ,и ако ще се увеличи на толкова мин.раб заплата ще е от началото на 2014г.
и аз знам че болничните се изчисляват на базата на 18месеца назад стаж,така или иначе ще си плащам осигуровките....а какво им пречи да назначат бременна нали си плаща осигуровки? #2gunfire(тъпа система)

# 472

340 Crazy Нали ги увеличиха Mr. Green
Аз мисля, че тя питаше и за болничните, докато е бременна, не само за майчинските
Crazy
дас и за2те питах понеже една счети ми казва нямам право на майчински,друга ми казва имам newsm78 благодаря все пак за отговорите,ще продължавам да си търся счетито,все някой ден ще изкочи

# 473
така е girlinblue182 , питай патило за осигоровки

# 474
Късмет, Стиляната!  Flowers Four Leaf Clover
То луда работа, да не ти идва до главата, не стига цялата схема, в която живеем, че и това.
Скрит текст:
И после как да не те е яд, че оная от махалата, дето не може да си напише името, взема по 1000лв на месец, щото била непълнолетна, инвалид, детето и то, многодетна, необразована, пък всяка една осигуряваща се жена, ще взема 1/3 от това  #Cussing out Държа да подчертая, че не съм расист, просто смятам, че първо, вече не са малцинство и второ, никак не е честно да имат толкова привилегии! Малцинство са арменците и евреите, но за тях няма такива привилегии!

# 475
Късмет, Стиляната!  Flowers Four Leaf Clover
То луда работа, да не ти идва до главата, не стига цялата схема, в която живеем, че и това.
Скрит текст:
И после как да не те е яд, че оная от махалата, дето не може да си напише името, взема по 1000лв на месец, щото била непълнолетна, инвалид, детето и то, многодетна, необразована, пък всяка една осигуряваща се жена, ще взема 1/3 от това  #Cussing out Държа да подчертая, че не съм расист, просто смятам, че първо, вече не са малцинство и второ, никак не е честно да имат толкова привилегии! Малцинство са арменците и евреите, но за тях няма такива привилегии!
да права си......даже на моменти си мисля ква е схемата да се изкарам и аз соц.слаба или циганка да мога да вземам по 1000лв  #2gunfire,жалко е тва-за нас бг мамите да няма а за  циганките да има....трябва ли и ние да имаме такъв живот като техния че да ни обърнат внимание??????а сега тряа да си плащаме като  некви попове на фирми за да вземаме нормални майчински,да бутаме сума ти пара за да можем 2години да си гледаме нормално децата newsm78......искаше ми се да забренея навън-поне там гледат на теб като част от народа си нищо че си чужд

# 476
Не знам какво да кажа, при мен нещата никак не са розови, даже бих казала, че са по-зле от това, да имах техния живот. Но управниците ни са едни дървени кратуни... Всеки, който вземе властта гледа да се огуши и да прецака народа. Sad

# 477
А държавата брои децата ми за едно и ме лишава от детски защото внасям данъци в държавата.Не ми се говори.

# 478
Не знам какво да кажа, при мен нещата никак не са розови, даже бих казала, че са по-зле от това, да имах техния живот. Но управниците ни са едни дървени кратуни... Всеки, който вземе властта гледа да се огуши и да прецака народа. Sad
така е от 25години както викат по възрастните........ама и народа спи още,така и не можахме да си върнем държавата и нашите права....плащаме данъци,внасяме здравни осигуровки и накрая пак си плащаме я за майчинските я за да получим лекарска помощ...........направо се чудя още колко години ще е така

# 479
  • UK
А държавата брои децата ми за едно и ме лишава от детски защото внасям данъци в държавата.Не ми се говори.

Да, това и аз сега го разбрах мислех, че като са близнаци Crazy сумата е за всяко дете Thinking

Общи условия

Активация на акаунт