Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 8

• 118 017
  • 781
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте!
За пръв път в живота си се опитвам да подавам документи за детски надбавки и вече съм на път да се откажа... Проблемът произтича от там, че за изминалите 12 месеца съпругът ми смени 2 работни места, и 5 месеца беше на борсата след съкращение. От АСП ми казаха, че те служебно ще си проверят какъв му е бил осигурителният доход през тези 5 месеца. Е да, ама аз как да попълня декларацията без тази "служебна справка"? Щом е бил на борсата не е ли осигуряван на минимална заплата или на това, което реално е получавал? Чудя се и ако половината от един месец осигуровките са на една сума, а другата на друга, как се изчислява брутния месечен доход?
Аз пък съм по майчинство с второто ми дете. В служебната ми бележка от работодателя ми пише брутен доход 0???? Предполагам, че трябва да пиша сумите получавани от НОИ за тази 1 година (първа година майчинство), но реално получаваните ли се пишат или осигурителният доход, който е в справките за доход за пенсия??? Много ми станаха въпросите, но наистина се оплетох като пате в кълчища Sad Ще съм благодарна ако някой ми обясни. Опитах се да чета назад в темичката, но само повече се обърках, а и малчо никак не обича да стоя на компютъра.  Rolling Eyes
Въпросите са много, но решението е едно... поне в нашата ДСП. Когато си взимам декларациите и другите бележки за попълване от там, социалните работнички ми издават една служебна бележка/ справка от НОИ за мен и мъжа ми и децата - майчинство, болнични, пенсии и т.н. Издават ми я само срещу ЕГН на мен или мъжЪт - имаме сключен граждански брак.

Аз имам пък друг въпрос - това увеличение от 35лв към 50лв. налага ли някаква допълнителна декларация или сме в заварено положение и автоматично ще ми променят заповедта от 70 на 85лв.

Дирекцията ще издаде заповед за промяна на сумата.Нищо не трябва да се носи сега.

# 301
Здравейте, този месец за пръв път ще подавам документи за детски и съм приготвила следните неща
лична карта
акт за раждане и копие от него
бележка от ЛЛ за ваксините
удостоверение за банковата сметка
бележка от работодател за дохода

това ли са всички документи, които ми трябват, че ще ходя да ги подавам в друг град и да не ме върнат за нещо се притеснявам?

# 302
  • Бургас
Ако имате сключен брак - л.к. на съпруга ти и бележка за неговия доход.

# 303
а да забравих ... нямаме брак... май е това, нали?

# 304
  • Бургас
Да, мисля, че да! Peace И аз искам да попитам нещо: вчера подавах за детски, но днес като се замислих, ми се струва, че е възможно  Embarassed да съм объркала при пресмятането на дохода. Ако е така /дано не е/,  социалните длъжни ли са да ме уведомят, за да отида да си коригирам грешката? Принципно ако има грешка, тя е сума о/о 46 лв за годината, т.е. пак дохода си остава под мин. изискуем.

# 305
Детските вдигнати ли са вече? newsm78

# 306
  • Пловдив

имаш едно дете,нали?вдигането теб няма да те засегне

# 307
  • Пловдив
Ще помоля и аз за отговори на два въпроса.

Миналата година през март поддадох документи за детски. Трябва ли да мине една календарна година - до март тази година, за да подам документи пак, в които ще е включено и второто дете или може и по-рано?

Ако за една календарна година има месеци в които единият родител не се е водил никъде на работа проблем ли е?

# 308
  • Пловдив
Ще помоля и аз за отговори на два въпроса.

Миналата година през март поддадох документи за детски. Трябва ли да мине една календарна година - до март тази година, за да подам документи пак, в които ще е включено и второто дете или може и по-рано? другия месец може да се включи и второто дете в молбата ти.а като изтече тя ще подадеш и за двете деца.за да се включи в текущата ти молба и второто дете,занеси в социалните акта за раждане и бележка за ваксините

Ако за една календарна година има месеци в които единият родител не се е водил никъде на работа проблем ли е? не,не е проблем.просто за тези месеци не представя служебна бележка и няма да има доход

Но пък новата молба ще трябва да я подадеш март и може би не си струва два поредни месеца да носиш документите за второто.Може направо за двете да подадеш март.Така ще изпуснеш един месец детски за второто.Помисли

# 309
  • Пловдив
Elfi благодаря!

# 310

имаш едно дете,нали?вдигането теб няма да те засегне
mersi za otgovora predpolagah.. Simple Smile

# 311
Здравейте , аз искам да попитам дали увеличението за всяко второ дете или само за второ дете което е родено след 1-ви януари ? И ако е за всички дали трябва да ходя да пускам някакви документи?

# 312
  • В полите на Пирин планина
Здравейте , аз искам да попитам дали увеличението за всяко второ дете или само за второ дете което е родено след 1-ви януари ? И ако е за всички дали трябва да ходя да пускам някакви документи?

Важи само за второ дете увеличението и не се подават допълнителни документи.

# 313
Здравейте! До сега не съм подавала за детски,че все нещо изникваше,но април мес,когато родя и второто мисля да подам направо и за двете.Питането ми е следното:дали мога да напиша ММ безработен тук в БГ,при положение,че работи в чужбина и се осигурява само здравно.И другото питане:трябва ли ми бележка за доходите за мес.,в които бях платена отпуска или при всяко положение ще ми трябва бележка,дори и доходите да са нулеви.Благодаря!

# 314
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! До сега не съм подавала за детски,че все нещо изникваше,но април мес,когато родя и второто мисля да подам направо и за двете.Питането ми е следното:дали мога да напиша ММ безработен тук в БГ,при положение,че работи в чужбина и се осигурява само здравно - за мен не е редно, но все пак ти подписваш декларацията .И другото питане:трябва ли ми бележка за доходите за мес.,в които бях платена отпуска или при всяко положение ще ми трябва бележка,дори и доходите да са нулеви - при всички случаи ти е нужна служебна бележка от работодателя.Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт