Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 8

• 118 265
  • 781
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте. Плучавам детски надбавки за първото си дете.А живот и здраве предстои да се роди второто, само,че в различен месец от първото.Въпроса ми е как  мога да подавам едновременно  в един месец в годината за двете си деца декларация, а не да ходя два пъти в годината да подавам за двете поотделно При условие,че за едното подавам лятото(и вече съм подала тази година),а другото предстои да се роди зимата?Ще ми разрешат ли като подавам за второто, на нова сметка да подавам и за първото?

# 61
  • Пловдив
Здравейте. Плучавам детски надбавки за първото си дете.А живот и здраве предстои да се роди второто, само,че в различен месец от първото.Въпроса ми е как  мога да подавам едновременно  в един месец в годината за двете си деца декларация, а не да ходя два пъти в годината да подавам за двете поотделно При условие,че за едното подавам лятото(и вече съм подала тази година),а другото предстои да се роди зимата?Ще ми разрешат ли като подавам за второто, на нова сметка да подавам и за първото?

Като се роди второто дете ще прикрепят документите му към тези на първото-бележка за ваксините носи,акта за раждане.След това ще подаваш за двете заедно

# 62
Здравейте,
тази година едното ми дете навърши пълнолетие, като подавам нова молба за детски трябва ли да го пиша вътре или не. Двоумя се т.к ще подавам данни за ицминалите 12 месеца, а тогава той не ги е бил навършил. Ще ми се май да взимам детски и за двете, нооооо Laughing

Досещам се какъв ще е отговора ви , но искам да съм сигурна   Hug

# 63
Izvinqvam se za latinicata, no nqmam kirilica.
Shte ima li promqna v sumata na detskite?

# 64
  • София
Здравейте имам въпрос относно помощта при бременност и документите ,които се подават!
Аз не работя и нямам стажа за майчинство. Въпросът ми е към тези ,които са подавали такива документи:

Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция ”Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3; -
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ;
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
5. лични карти  на деклараторите (за справка).

По точка 1 разбирам,че бележката я взима мъжа ми от работата си , защото аз не работя?!
По точка 2 обаче не ми е ясно какво трябва да се носи и само мен ли засяга или пак мъжа ми трябва да взима някакво удостоверение????
Точка 3 - болничен лист няма да ми трябва ,защото не работя?!
Моля да ми разясните точка 2 и  ако някъде бъркам в разбиранията си за точки 1 и 3!

# 65
 Hug Отговорихте ми на въпроса предварително ..

# 66
 Здравейте. Живот и здраве ми предстои раждане на тризнаци.
Бихте ли ми казали какво се полага като помощи?

# 67
  • around the world
Ако за миналата година първата получена помощ след подаване на документите е през месец ноември това означавали, че за да не се прекъсват помощите трябва документи  за тази година да се подадат през октомври? За съжаление момичето си е изгубило заповедта, за да види от нея кога точно е подала документите  за миналата година. Също така: при смяна на адрес и лична карта новите документи трябва да се подадат в социалната служба в новия район, нали така?

# 68
Здравейте,

интересува ме какъв документ трябва да подаде самоосигуряващ се родител, (който реално разполага само с данъчна декларация за предходната година), за да кандидатства за месечни детски надбавки, през октомври например.   smile3529

# 69
  • Ланкър, планините Овнерог
Като съм безработна, записана в БТ, в декларацията какво отбелязвам - осигурен?
Малката е предучилищна в ДГ - на учебна заетост "да" ли пиша?
Тъпи въпроси, ама се зачудих  newsm78

# 70
Пантера, благодаря ти за отговора Peace

Сега имам такъв въпрос: За второ дете от общината дават 600 лв. На абсолютно всяко ли бебе дават тези пари или има значение от работата ли ще изплатят пари или от общината. Защото мъжа ми твърди, че от работата му ще му дадат някаква сума и от общината ще ме отрежат или нещо такова. Имала съм право или от общината да искам 600 лева или той от неговата работа...
Аз пък зная, че на всяко дете дават тези пари, независимо откъде какви пари ще дават други институции... Какво ще кажете? newsm78

И друго - утре отивам да ми дадат болничен 45 дена преди термин. Със сменена фамилия съм от 10 дена, но още не ми е излязла личната карта с новата фамилия. И болничния ми ще бъде със старата фамилия, няма как да ми пишат новата. От НОИ ще ме отрежат на 100% като им занесат този болничен. А какво трябва аз да направя после? Като ми излезе личната карта след 10 дни, къде трябва да доказвам и с какво, че аз съм аз, за да ми пуснат болничния? Или да не нося веднага болничния, а да го занеса с някаква бележка, но откъде???.... като ми излезе личната карта??

# 71
  • Пловдив
` vampiriana ,помощта от общината  е местна помощ и ние няма как да знаем какви са условията за получаването й.Нашата община не дава такава помощ за бебе.Отиваш и питаш.Според мен тя се дава на всяко бебе и не зависи от нищо.От работата на твоя мъж ще му дадат отделно.Няма как да се избира коя от двете помощи,защото се дават от различни места,на различни основания.Също имаш помощ за раждане от второ дете-600 лв
За болничния-извади си от общината,от служба ГРАО удостоверение за идентичност на имената.Примерно,че Мария Иванова с ЕГН ............. е същото лице с име Мария Димитрова с ЕГН .............. Цитирам по памет текста.Нещо такова ще пише.Това ще е достатъчно за НОИ.Предай го с болничния и няма да имаш притеснения относно този болничен лист

Гита ОГ,според мен не отбелязваш осигурен.За предучилищната едва ли се отбелязва учебна дейност.Но с планираните промени не е ясно точно.Остави ги тези неща така и на място попитай в социалното

# 72
  • Варна
И аз тук с въпрос  Rolling Eyes
Миналата година на 23.10 съм подала молба за детски. Голямата ми дъщеря е ученичка и знам, че трябва да занеса бележка, че е такава. До кога е срока? И кога трябва да подам молба да получавам детски и следващата година? Чудя се дали мога да съчетая ходенето...

# 73
  • Пловдив
Миналата година на 23.10 съм подала молба за детски. Голямата ми дъщеря е ученичка и знам, че трябва да занеса бележка, че е такава. До кога е срока? И кога трябва да подам молба да получавам детски и следващата година? Чудя се дали мога да съчетая ходенето...

Октомври подаваш новата молба като носиш бележка от училището,че е ученичка.
Срокът за бележка за учениците е 31 ви октомври

# 74
  • Варна

Октомври подаваш новата молба като носиш бележка от училището,че е ученичка.
Срокът за бележка за учениците е 31 ви октомври
Чудесно! Значи ще ги съчетая. Благодаря  Hug!

Общи условия

Активация на акаунт