Счетоводител в нужда се познава 5

• 42 097
  • 712
  •   1
Отговори
# 555
  • В един копнеж!
Моля за информация.

Регистрирана фирма сега, като основната дейност ще е посредничество с германска фирма за намиране на работа в Германия, та трябва ли да се регистрира по ДДС, защото ще извършва услуги в ЕС?
Аз смятам, че да. По чл.97а или по чл.100, ал.1  може би  щеса най-подходящи за Вас. Като винаги препоръчвам предпочитам чл.100, ал.1. По всеобхватен е за работа.

# 556
  • тук-там
Как бихте попълнили справката за оконч.размер към ГДД, при следното положение:

Защо не пробваш с формуляра с автоматично попълване - може да подскаже нещо. Peace
В момента съм на друга вълна и това ми хрумна....

# 557
  • В полите на Пирин планина

Доход от наем през цялата година, като до 30.09 лицето е било осигурено на друго основание, а от 01.10 е безработно, и внася здравни осигуровки като такъв. По принцип е ясно, че трябва да попълня колона 5.6 от приложението за ЗО, обаче няма логика да довнасяме осигуровки върху наема получен през първите 9 месеца. Чудя се какво да правя  newsm78

Тази година декларацията на мъжа ми доста ме измъчва  Laughing

За доходи от наем не се довнасят здравни осигуровки, ако лицето е внасяло такива на друго основание, вкл. и като безработно лице.

# 558
  • Варна

Доход от наем през цялата година, като до 30.09 лицето е било осигурено на друго основание, а от 01.10 е безработно, и внася здравни осигуровки като такъв. По принцип е ясно, че трябва да попълня колона 5.6 от приложението за ЗО, обаче няма логика да довнасяме осигуровки върху наема получен през първите 9 месеца. Чудя се какво да правя  newsm78

За доходи от наем не се довнасят здравни осигуровки, ако лицето е внасяло такива на друго основание, вкл. и като безработно лице.
Т.е. 16,8 на месец са ок без значение от размера на наема? Аз се обърках, защото в указанията пише да се пренесе сумата на облагаемия доход, и реших че трябва да довнасям, чудех се как да я разпределя само на 3 месеца.

# 559
  • В един копнеж!
Мда! Здравната вноска няма нищо общо с дохода.

# 560
Здравейте и благодаря за отговора, явно ще гризна дръвцето Sad както се казва, но все пак от това Ваше изречение  -  "не съм сигурна дали сега може да довнесеш суми и да направиш корекция на обр. 1 / макар, че срокът за корекции за 2013 не е изтекъл и ще дължиш лихви за закъснение /"  не става ли ясно, че може и да има вариант - как става тази корекция и до кога е срокът за нея и какво трябва да се направи като цяло?

Мерси пак предварително!

# 561
Здравейте и благодаря за отговора, явно ще гризна дръвцето Sad както се казва, но все пак от това Ваше изречение  -  "не съм сигурна дали сега може да довнесеш суми и да направиш корекция на обр. 1 / макар, че срокът за корекции за 2013 не е изтекъл и ще дължиш лихви за закъснение /"  не става ли ясно, че може и да има вариант - как става тази корекция и до кога е срокът за нея и какво трябва да се направи като цяло?

Мерси пак предварително!

Декларация обр. 1 съдържа данни за осигурителния стаж и осигурителния доход на осигурените лица. Тя не установява публични задължения, поради което нейното коригиране се подчинява на по-специални правила. Съгласно чл. 3, ал. 7 от наредбата декларации образец № 1 не се подават за коригиране и заличаване на данни след 30 април на годината, следваща годината, за която се отнасят. След този срок декларации се подават само на електронен или хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт във връзка с възложените им дейности.

Трябва някой да направи коригиращи декларации за всички периоди, за които искаш да довнесеш, да се преведат сумите и да се види какви лихви ще възникнат във връзка със закъснялото внасяне.

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 18:40 от Lady Brinne

# 562
  • тук-там
Ако осигуровките като СОЛ са внесени след дължимата дата не  смятаха ли обезщетенията върху минималния доход - 420?
Може би изплащане на личен труд?

# 563
Ако осигуровките като СОЛ са внесени след дължимата дата не  смятаха ли обезщетенията върху минималния доход - 420?
Може би изплащане на личен труд?

Абсолютно. От снощи си мисля, че имаше нещо!!!

e.damyanova, номерът няма да мине, уви ... Може на по-висока сума само за м.12.2013 и за напред.

# 564
  • Варна
Нещо не разбирам какво стана с тази единна сметка. Продължаваме ли 2014 да внасяме в една сметка всичко ????
Една работничка иска да тегли кредит. От банката са и казали ,че фирмата е некоректна /понеже дължи осигуровки/ . Има ли някакъв вариант ,казали са и да и внесат осигуровките по нейната партида ,за да и разрешат кредита, нищо не разбирам ,посъветвайте ме нещо  newsm78

# 565
Нещо не разбирам какво стана с тази единна сметка. Продължаваме ли 2014 да внасяме в една сметка всичко ????
Една работничка иска да тегли кредит. От банката са и казали ,че фирмата е некоректна /понеже дължи осигуровки/ . Има ли някакъв вариант ,казали са и да и внесат осигуровките по нейната партида ,за да и разрешат кредита, нищо не разбирам ,посъветвайте ме нещо  newsm78

И аз това се чудя  newsm78 Обаче банката какво я засяга, че фирмата дължи осигуровки и къде са видели? Няма как да внесеш по конкретна "партида" осигуровки, нали всичко върви в общи кюп, наречен НАП/НОИ ...

# 566
  • тук-там
Всичко си е в общия кюп - по двете сметки. Даже и сч. програма предложих да я "осъвременят" по този начин. Аз закривам с плащането осигуровки, НАП ми закриват ДДС, е....как да дам актуално инфо за задълженията от салдата- ми не може....

А, това с банката е поредната прищявка на някой.... Заплата взима ли - взима, доход има ли -има, какво ги интересуват осигуровките, когато даже не са задължителни вече, при изплащане на заплати. ooooh!

# 567
Ако осигуровките като СОЛ са внесени след дължимата дата не  смятаха ли обезщетенията върху минималния доход - 420?

http://www.tita.bg/news/529

# 568
  • Пловдив
отменено е  - http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?35535.last
имам една такава майка от май 2012 и смятам да пиша някаква жалба за да и преизчислят майчинството, но не разбирам от коя дата ще стане.

Мисля че трябва да се довнасят само за периода в които е безработен, според указанията в декларацията. Мой приятел е безработен и има приход само от наеми. След многократни питания в НАП за този казус, получава различни отговори. Тази година не е ходил да пита Simple Smile . Миналата година си довнася, но беше малка сума, сега вече е повече и ще пита по сериозно Simple Smile

# 569
  • Варна
Благодаря за съветите. С баркод пробвах моята, общо взето проверките и контролите са за суми и клетки, не помага много в моя случай. Мисля да попълня само месеците, в които е безработен, с пропорционално изчислена сума на наема за тях, и да подавам на място.

Общи условия

Активация на акаунт