Счетоводител в нужда се познава 5

• 42 092
  • 712
  •   1
Отговори
# 540
  • Балчик
Не е смешно.И аз се чудя т.к. имам опит само с ТРЗ и ЛС.Имам възможност за взема фирми без дейност, но се притеснявам откъде да започна и най-вече да не пропусна нещо.И под каква форма ще са ми отношенията с тях -ГД или трябва да си правя фирма/което няма да ми е рентабилно на този етап/.Мога ли без програма-предполагам,че да-доколкото съм виждала отчети могат да са екселски.Нямам и стаж за съставител. Rolling Eyes

Ще съм благодарна за някакви насоки, ако изобщо може да се обобщи конкретната тема по някакъв начин.

Ако нямаш стаж за съставител , кой ще разписва ГО ? Възможно е съвсем в началото щом фирмите нямат дейност да си на вид граждански договор , колкото за подаване на ГДД и отчети към ТР , за по - нататък ще трябва да си направиш фирма.  Peace

# 541
  • Пловдив
На който му е смешно да се смее.

Питах информативно.
Учила съм счетоводство,но никога не ми се е налагало да правя и съставям ОПР,Баланс и приключвателни сметки.При нас ги прави гл.счетоводител.Аз съм оперативен като върша и обработвам не само счетоводни документи...но до мен не достигат тези важни и основни операции.
Досега не съм се напъвала да ги уча,но си мисля,че ще ми е в плюс...

# 542
  • В полите на Пирин планина
На който му е смешно да се смее.

Питах информативно.
Учила съм счетоводство,но никога не ми се е налагало да правя и съставям ОПР,Баланс и приключвателни сметки.При нас ги прави гл.счетоводител.Аз съм оперативен като върша и обработвам не само счетоводни документи...но до мен не достигат тези важни и основни операции.
Досега не съм се напъвала да ги уча,но си мисля,че ще ми е в плюс...

То не е смешно изобщо. Никой не се е родил научен. Имаш ли достъп до приключена оборотна ведомост, за да я разгледаш и да видиш къде се разнасят салдата и/или оборотите на сметките в ОПР, Баланс, ОПП?

За законите - можеш да разгледаш наръчниците по основните данъчни закони от сайта на НАП - написани са доста достъпно и разбираемо. Хубаво е също и разни счетоводни/ТРЗ списания или книги с коментари, защото в тях се разглеждат казуси от практиката.

Лично аз следя и счетоводни форуми - хубаво е да има обмяна на опит и мнения с колеги.

# 543
  • Пловдив
 Peace Мерси!

# 544
Не знам къде да питам, освен тук...

Може ли частно лице да предоставя услуги или дейности, платени през И-нет? Противозаконно ли е? ИЛИ трябва да е регистрирана фирма с пълно счетоводство и прочие?  newsm78

# 545
здравейте имам следният въпрос-до 28 септември бях по майчинство-след тази дата имах да използвам 55 дни платен отпуск-който работодателят ми каза да си пусна молба и да използвам-пърез месец октомври взех последното майчинство +1 ден от отпуската.Ноември месец получих пари за първият месец отпуска заедно с колежките си-когато те взеха заплати.Декември месец обаче на колежките преведоха пари а за мен и още една колежка която също като мен използва отпуската си пари няма-отидохме при счетоводителката и тя каза че шефа и е казал да не ни пише във ведомостта и ще на плати на ръка?Говорих с него той обясни че имал затруднение и ще ни плати през януари тъй като законът не го задължавал да изплати отпуските в някакъв срок.....Маже ли някой да ми каже има ли възможност да не ни пеше във ведомостите при условие че имам редовна отпуска за която съм подала молба?И мога ли да очаквам да имам сега във ведомостта плащане за 2 месеца?Извинявам се предварително че въпроса ми е много объркан но просто не знам да се надявам ли сега да взема пари за двата месеца или.....

# 546
pakita80, договорът ти не е прекратен, нали? Тогава няма право "да не те включва" във ведомостта.

# 547
не е прекратен от майчинство-отпуска,сега в момента съм на работа вече....

# 548
това което ме притеснява е че не знам дали да очаквам да ми плати за предният и по -предният месец сега по ведомост-щом ме е нямало във ведомостта значи официално доход не съм имала....нали така

# 549
това което ме притеснява е че не знам дали да очаквам да ми плати за предният и по -предният месец сега по ведомост-щом ме е нямало във ведомостта значи официално доход не съм имала....нали така
не е прекратен от майчинство-отпуска,сега в момента съм на работа вече....

Щом договорът ти не е прекратен, то говори с управителя и си изясни ситуацията. По мое мнение си включена във ведомостта, но не са ти превели дължимото възнаграждение за платен отпуск.

# 550
Здравейте, за много години на всички Ви! С пожелания за много здраве и лични професионални успехи! И имам малко питания - самоосигуряващо се лице съм на 420 лв. Сега е време за доплащане на осигуровки и плащане на данъци и възникнаха няколко въпроса:
1. Посочила съм като доход 420 лв, ноназад на какъв доход би ме си считал ако изляза в майчиство - т.е. ще ми сметнат ли доплатените осигуровки на по - големия доход или ще ми смятат обезщетението на 420 лв.? Имам известни подозрения, че ще изгоря много кофти, макар че една ваша колежка ме убеди, че не би било проблем и ако наистина ще излизам в майчинство, като си ги доплатя няма да има проблем и ще ползвам голямото обезщетение.
2. Има ли срок за промяна в този осигурителен доход и ако да, до кога е и как се прави като имате предвид, че сама си подавам ежемесечено декларация 1 и Протокол в НАП - а по постоянен адрес. Нужен ли е специален документ и какъв и къде се подава?

Благодаря Ви много предварително,
Хубава петъчна вечер!

# 551
  • тук-там
Не знам къде да питам, освен тук...

Може ли частно лице да предоставя услуги или дейности, платени през И-нет? Противозаконно ли е? ИЛИ трябва да е регистрирана фирма с пълно счетоводство и прочие?  newsm78

Най-добре се регистрирай като свободна професия. Ще можеш да издаваш и фактури.

# 552
Здравейте, за много години на всички Ви! С пожелания за много здраве и лични професионални успехи! И имам малко питания - самоосигуряващо се лице съм на 420 лв. Сега е време за доплащане на осигуровки и плащане на данъци и възникнаха няколко въпроса:
1. Посочила съм като доход 420 лв, ноназад на какъв доход би ме си считал ако изляза в майчиство - т.е. ще ми сметнат ли доплатените осигуровки на по - големия доход или ще ми смятат обезщетението на 420 лв.? Имам известни подозрения, че ще изгоря много кофти, макар че една ваша колежка ме убеди, че не би било проблем и ако наистина ще излизам в майчинство, като си ги доплатя няма да има проблем и ще ползвам голямото обезщетение. - за жалост ще се изчисли на 420 лв, защото при довнасянето не се дължи фонд Общо заболяване и майчинство
2. Има ли срок за промяна в този осигурителен доход и ако да, до кога е и как се прави като имате предвид, че сама си подавам ежемесечено декларация 1 и Протокол в НАП - а по постоянен адрес. Нужен ли е специален документ и какъв и къде се подава? - той не се посочва никъде; ежемесечно внасяш върху сума между минималния осиг. доход за самоосигуряващите се лица 420 лв и максималния осиг. доход, който от 2014 г. е 2400 лв; обаче този авансов доход трябва да се защити с доходи, реализирани през съответната година; не съм сигурна дали сега може да довнесеш суми и да направиш корекция на обр. 1 / макар, че срокът за корекции за 2013 не е изтекъл и ще дължиш лихви за закъснение /

Благодаря Ви много предварително,
Хубава петъчна вечер!

# 553
Моля за информация.

Регистрирана фирма сега, като основната дейност ще е посредничество с германска фирма за намиране на работа в Германия, та трябва ли да се регистрира по ДДС, защото ще извършва услуги в ЕС?

# 554
  • Варна
Как бихте попълнили справката за оконч.размер към ГДД, при следното положение:

Доход от наем през цялата година, като до 30.09 лицето е било осигурено на друго основание, а от 01.10 е безработно, и внася здравни осигуровки като такъв. По принцип е ясно, че трябва да попълня колона 5.6 от приложението за ЗО, обаче няма логика да довнасяме осигуровки върху наема получен през първите 9 месеца. Чудя се какво да правя  newsm78

Тази година декларацията на мъжа ми доста ме измъчва  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт