Счетоводител в нужда се познава 5

• 42 125
  • 712
  •   1
Отговори
# 570
Според мен дохода от наем не е доход от трудова дейност и не трябва да се вписва никъде в табл.1 и табл. 2 за определяне на окончателния размер. За дохода от наем се държи само 10% данък, като преди това намаляш с 10% нормативно признати разходи. Здравните вноски, които лицето внася като безработно, също не би трябвало да ги има в табл. 2.

# 571
  • Варна
Според мен дохода от наем не е доход от трудова дейност и не трябва да се вписва никъде в табл.1 и табл. 2 за определяне на окончателния размер. За дохода от наем се държи само 10% данък, като преди това намаляш с 10% нормативно признати разходи. Здравните вноски, които лицето внася като безработно, също не би трябвало да ги има в табл. 2.
Има си отделна колона специално за здравните вноски на безработните в табл.2. Отзад също пише в указанията, кои редове от отделните таблици се вписват като доход.

# 572
  • Пловдив
Как бихте попълнили справката за оконч.размер към ГДД, при следното положение:

Доход от наем през цялата година, като до 30.09 лицето е било осигурено на друго основание, а от 01.10 е безработно, и внася здравни осигуровки като такъв. По принцип е ясно, че трябва да попълня колона 5.6 от приложението за ЗО, обаче няма логика да довнасяме осигуровки върху наема получен през първите 9 месеца. Чудя се какво да правя  newsm78

Тази година декларацията на мъжа ми доста ме измъчва  Laughing

Не съм счетоводител , но от НАП ми каза следното :
в колона 3 се попълва заплатата - в случая при теб от януари до септември , другите три празни
в колона 4 се попълва  по 210 лв  всеки  месеци ,  в които е безработен
колона  5.6 наем  за месеците , в които е безработен
колона  6  - преписваш колона 3 и 4 - което е попълнено
колона 7 -  преписваш колона 3 и колона 5.6
разликата  от к7 - к 6 се умножава  по 8 %  и това е сумата за ЗО за довнасяне

Дано да  става ясно  Crazy

# 573
имам 6 гр договора на 1 лице, платени накуп през декември. Д1 и д6 за всеки месец ли ги правя или накуп?

След това лицето няма доходи. последния ГД е за ноемри. В срок ли е за подаване на Д7 от декември насам?

# 574
  • тук-там
Декларация 1 разпределяш за всеки месец назад, за който се отнася труда - подаваш до 25 януари.
Д 6 - една - само за осигуровките до 25 януари. Данъка не го удържаш и не го декларираш!
Лицето ще си го декларира само с ГДД чл. 50.

newsm78  Кой декември сте платили?

Д 7 се подава до 25 число на месеца следващ месеца през който осигуряването е прекратено.

# 575
значи, ако на 21.12 му е платено до 25 януари е д7, нали?

В ГДД не му се попълват справките за осигуровките, нали? (имам предвид помесечните в средата на декларацията), а само приложението за своб. професия, нали?

# 576
  • тук-там
значи, ако на 21.12 му е платено до 25 януари е д7, нали?
В ГДД не му се попълват справките за осигуровките, нали? (имам предвид помесечните в средата на декларацията), а само приложението за своб. професия, нали?

Ами не съм много сигурна за Д7 - мисля, че срокът е бил 25 декември.  Тя не е вързана с плащането, а с последния месец в осигуряване.
В ГДД - приложението, с приложени сл. бележки, или една обща. Това ако има само граждански или граждански + трудов.

# 577
Здравейте, в този случай след като е отменена тази част от Наредбата като нищожна, дали все пак няма вариант при доплащане да ми изчислят обезщетение на по - високия доход?
vall_t, Моля ако постигнеш някакъв резултата с тази майка, за която казваш да споделиш, както и всеки друг, който има някакви идеи по въпроса.
И благодаря много на всички включили се Simple Smile
Спорна седмица Ви желая.

# 578
  • В полите на Пирин планина
Четохте ли последната новина в сайта на НАП - http://www.nap.bg/news?id=1777
Ей сега си изтеглих ПП за обр. 1 и 6 на НАП и при опит за попълване на обр.6 за м. 12.2013 си дава активни всички клетки, както си се попълваха за 2013 г. с код 5.
За м.01.2014, обаче клетката за данъка с код 5 вече не е активна, а само при код 8 - е активна.

Правя си извода, противно на всичко, което коментирахме по-напред, че за м.12.2013 ще се подава обр.6 по стария начин.

Кажете какво мислите, моля, че вече се дразня много силно?!

# 579
На обучението казаха изрично за преходния период- за м 12 се подава по новия начин  Peace 

# 580
  • В полите на Пирин планина
На обучението казаха изрично за преходния период- за м 12 се подава по новия начин  Peace 

Peace И моето мнение е такова, но тук една позната счетоводителка твърди противното и аз вече не знам какво да мисля  newsm78

# 581
Подава се по новия начин, единственият "бонус" е че не е стартирала засечката с Д1
Предполагам в програмата е оставено за тези, които са платили декември, или по някаква друга причина ще подават някакви корекции и прочие...

# 582
  • София
За декември декларация образец 6 с дата на изплащане на заплатите 12  Декември съм я подала на 8 януари по стария начин и имам протокол че е приета. С код 5 и попълнен данък в т. 16

# 583
За декември декларация образец 6 с дата на изплащане на заплатите 12  Декември съм я подала на 8 януари по стария начин и имам протокол че е приета. С код 5 и попълнен данък в т. 16

Да,ама на мен ми я върнаха току-що с ел подпис подавам и имам указание да не попълвам данъка-тоест за 12,2013г. по новия начин.

# 584
  • София
И аз подавам с електронен подпис и ми е приета без забележки с попълнен данък.
Ходи ги разбери. На 8 януари е подадена. Но изплащането е с дата Декември в т. 18. Ако попълваш дата на изплащане през Януари в т. 18,  нищо чудно да я връщат да. Тогава май е по новия начин. Аз поне това схващам до тук.

Общи условия

Активация на акаунт